luni, 9 iulie 2012

Doctor Oz: Obezitatea provoaca si cancer! Ce ne "spune" palma

Este foarte important sa NU va ingrasati! Stim ca fumatul e daunator, provocand circa 30% din cazurile de cancer din America.  Insa supraponderabilitatea si sedentarismul provoaca acelasi numar de cazuri! S-a crezut ca grasimea e specialitatea cardiologilor, in mod special, stiind ca provoaca boli cardiace, insa cifrele arata ca  grasimea provoaca si cancer!
Nu toata grasimea e la fel, avem insa grasime in exces in abdomen; se numeste omentum si are viata proprie. Omnentumul secreta hormoni, substante chimice (asemenea celorlalte glande)
si provoaca primul tip de cancer: cancerul ovarian, care e strans legat de aceasta grasime, ale carei substante chimice influenteaza riscul de cancer. Noile cercetari arata ca grasimea de acest tip alimenteaza cancerul. Celulele canceroase cresc in prezenta ei. Ne putem imagina ca grasimea e combustibilul iar discurile sunt celulele ovarului (cele exterioare sunt normale, cele din mijloc fiind predispuse la iritatie):
Atunci cand celulele canceroase sunt "stropite" cu grasime, celulele normale nu sunt influentate, insa cele canceroase cresc repede si nu mai interactioneaza cu celelalte, ci controleaza toata glanda, invadeaza tesuturile din jur si distrug celulele normale si permit raspandirea cancerului:
Cand grasimea alimenteaza celulele canceroase, organismul nu tine pasul. O prima etapa in reducerea riscului de cancer ovarian este scaderea in greutate. O a doua etapa este dieta, mai ales fructele si legumele. Foarte promitatoare sunt antocianinele, care coloreaza alimentele in rosu sau in violet: varza rosie, ceapa rosie sau ridichile.
Chiar daca slabim, cand ne ingrasam la loc, secretam substante chimice, de aceea e important sa ne mentinem greutatea constanta.


Al doilea tip de cancer cauzat de grasime este cancerul pancreatic. Din pacate, multa lume il descopera prea tarziu. La autopsie, se observa: creierul, coloana vertebrala, inima si plamanii, insa sub ficat este o mare "harababura". Pancreasul e ascuns langa ficat, sub grasimea abdominala, sub intestine.
Acesta e pancreasul:
In cancerul pancreatic, discutam despre rezistenta la insulina care, de obicei, apare in cazurile de diabet, cand organismul nu poate regla glucoza. Cancerul pancreatic are acelasi mecanism: rezistenta la insulina contribuie la dezvoltarea celulelor canceroase. Glucoza o alimenteaza. Cancerul pancreatic arata asa:
Se intinde in spirala, ca o scoica marita. Fiind sub stratul de grasime, nu ne dam seama de existenta si forma tumorei. Pe langa dieta, putem reduce riscul de cancer pancreatic prin aportul de acid folic, prezent in legumele verzi, fructe, in cereale integrale, oua, sparanghel, portocale; exista dovezi ca ajuta la reglarea procesului de replicare a ADN-ului. E mai bine ca acidul folic sa fie preluat direct din alimentatie, in defavoarea suplimentelor. Insa multivitaminele cu acid folic sunt o sursa alternativa. Daca nu mancati: oua, sparanghel, portocale, luati multivitamine cu 400 u. de acid folic, mai ales in perioada prenatala.


A treia forma de cancer legata clar de obezitate e cancerul de colon. Organul se vede foarte greu, fiind inconjurat de grasime:
In acest caz, ne concentram asupra catorva lucruri: functia imuna si inflamatia. Obezitatea distruge abilitatea de a ne regla sistemul imunitar. Chiar daca nu ne gandim destul de des la inflamatie, grasimea abdominala e asemenea unui foc interior. Grasimea impiedica recunoasterea celulelor canceroase de catre celulele imune. Astfel, se divid, cresc si se extind, sunt irigate si secreta hormoni, aparand cancerul de colon. Grasimea ne blocheaza celulele sistemului imunitar, ne impiedica sa distrugem celulele canceroase si le favorizeaza cresterea. Stim ca exercitiile fizice ne mentin o greutate sanatoasa, dar reduc si riscul de cancer de colon. Direct legat de inflamatie, e important sa luam ASPIRINA pe termen lung, mai mult de 5 ani: ne scade riscul de a face polipi de colon sa cancer de colon. Insa aspirina poate avea efecte secundare asupra anumitor persoane, asa ca e recomandat sa discutati cu medicul curant inainte. Doctor Oz recomanda aspirina pentru copii cate 2 tablete pentru ca una nu e suficienta pentru toata lumea. Suntem diferiti, iar aspirina pentru copii nu are atatea efecte secundare. Sa se ia cu apa calda ca sa nu stea in stomac, ci sa se dizolve.


Al patrulea risc de cancer e cel renal, leptina este foarte importanta in cazul lui pentru ca e cea care il alimenteaza.  Ea ajuta vasele de sange care alimenteaza tumora. Nu trebuie sa retineti hormonii, dar modifica modul de aparare al organismului, mai ales al rinichilor. Rinichii sunt importanti pentru controlul tensiunii arteriale: grasimea afecteaza inima, crescand tensiunea arteriala si lovind rinichii.  Dupa ceva vreme, rinichii se deterioreaza. Un cancer renal incipient arata asa (partea din stanga):
Culoarea sa e diferita fata de cea a unui rinichi sanatos. Cancerul provoaca necroza cand cuprinde vasele de sange; poate provoca si hemoragii si alte probleme si uneori se raspandeste asa. Cum putem reduce riscul aparitiei acestui cancer? Reglandu-ne presiunea arteriala, sau prin exercitii fizice, prin diete fara sare si cu ajutorul potasiului, important pentru tensiunea arteriala (caise, banane, broccoli). In prevenirea cancerului, e important sa stim ca profilul de risc e diferit pentru fiecare. Conteaza sa ne analizam factorii de risc personali si ce putem imbunatati. Astfel, daca aveti tensiunea scazuta, dar nu aveti ameteli, nu e nimic ingrijorator. Daca aveti tensiunea ridicata si sunteti putin supraponderali, incepeti atunci sa slabiti si consumati: mere, broccoli, banane (acestea contin mult potasiu).


Forma de cancer cea mai strans legata de grasimea excesiva e cancerul endometrial (cancer uterin). Uterul e un organ plin de hormoni; grasimea ii schimba aspectul si textura si ii creste riscul de cancer. Conteaza foarte mult estrogenul (numai femeile au acest organ); tesuturile grase sunt printre principalii producatori de estrogeni la femeile supraponderale si obeze, iar estrogenul determina dezvoltarea celulelor. Doctorul Oz propune tuturor femeilor sa ia un metru si sa masoare circumferinta taliei (importanta in determinarea riscului de cancer, mai ales de cancer uterin). Se masoara in dreptul buricului, peste solduri. Conform unui studiu recent, femeilor cu talia peste 89 cm le-a crescut riscul de cancer uterin cu 57%. Multi considera cancerul endometrial o posibila boala abstracta a unei prietene. Iata ce se intampla cand estrogenul produs de grasime stimuleaza uterul (in stanga se vede un uter normal):




Sub actiunea hormonilor, tumora cuprinde captuseala uterului. Hormonii au functie naturala de stimulare si de a permite menstruatia, dar grasimea abdominala hiperstimuleaza uterul. De aceea, grasimea abdominala e mai problematica decat cea de pe coapse. Cum reducem riscul de cancer endometrial?  Grasimea e factorul esential, mult mai important decat ceilalti. Nu inseamna ca e singurul instrument, ci doar cel mai important. Conform cercetarilor, cafeaua e promitatoare, putand stimula metabolismul. Doctorii nu sunt 100% siguri pe aceste lucruri, fiind vorba de cercetari noi. Insa e un motiv in plus sa beti cafea dimineata: cafea simpla, FARA zahar sau frisca.
Slabirea poate fi masura cea mai importanta pentru prevenirea cancerului.


PALMA ne ofera indicii despre sanatate
3 lucruri va pot schimba dramatic capacitatea de diagnoza a problemelor.
O palma rosie si patata poate fi un indiciu foarte important pentru: alergii sau iritati, dar adesea, daca raman rosii multa vreme, indica boli ale ficatului.
Ficatul proceseaza tot felul de substante patrunse in organism. Daca nu functioneaza corect, secreta hormoni (estrogenul) care dilata vasele de sange, ca si cand ai bufeuri. Ciroza ficatului e una din bolile ce provoaca asa ceva:
Nu va puteti da seama pentru ca nu va puteti vedea ficatul, dar va vedeti palmele; identificati problemele din timp sau cautati altele (picioare umflate, abdomen umflat, vase de sange proeminente pe torace si abdomen, oboseala). Medicul poate testa rapid daca e o faza incipienta, sa nu se agraveze.


O palma cu degetele foarte groase, umflate
degete pe care inelele nu le mai cuprind, atunci aveti mainile umflate din diferite cauze: o dieta prea bogata in sare sau hipotiroidism (insuficienta hormonilor tiroidieni). In hipotiroidism, organismul retine lichide. Asa arata glanda tiroida:
In partea de sus e laringele si mai jos e tiroida. Daca e marita, are dificultati in producerea hormonilor si puteti avea hipotiroidism.  Glanda tiroida e chiar sub laringe si nu ar trebui sa fie proeminenta (in imaginea de mai jos este proeminenta):
Se pun degetele sub marul lui Adam si se inghite. Astfel, veti simti cum se misca glanda tiroida.
O palma care, dupa ce se trag degetele inspre inapoi are inca liniile rosii, apartine unei persoane perfect sanatoase. 
Daca intindeti palmele, iar liniile rosii se albesc, puteti avea deficiente de fier, care provoaca anemie. Fierul e necesare pentru producerea hematiilor, care transporta oxigenul. Fara ele, va simtiti obositi, epuizati, va ingrasati etc. Aceasta e o problema usor de remediat, prin consumul de alimente bogate in fier: carne rosie, spanac, legume de culoare verde inchis si seminte.


Exista o noua sursa de Omega-3, mai buna intr-un fel decat uleiul de peste: KRILLIi, animale marine din care se prepara un nou ulei puternic. Aceste animalute sunt la baza lantului trofic, dar actioneaza mai rapid si mai puternic decat alte surse de Omega-3. Pestii nu produc acizii Omega-3, ci ii consuma: mananca alge, plancton si krilli. Daca luam pastile facute din krill, acizii Omega-3 trec din stomac in sange. Din uleiul de peste, acizii Omega-3 nu sunt eliberati foarte bine si nu patrund in celule. Se pare ca, din uleiul de krill, acizii grasi Omega-3 trec mai usor prin vasele sangvine si ajung mai repede la celule. Datorita structurii lor, credem ca ajung mai repede la celule. Credem si ca sunt mai puternici, din diferite motive. Uleiul de krill pare sa reduca riscul bolilor cardiace. Uleiul de peste contine multi Omega-3, dar e incolor. Insa uleiul de krill e colorat, datorita astaxantinei, o substanta de un rosu aprins care opreste oxidarea acizilor Omega-3, ii face mai puternici.  Ramane mult mai putin colesterol negativ si, teoretic, se reduce eplaca de aterom. Conform unui important studiu recent, 1000 mg de ulei de krill au acelasi efect ca de 3000 mg de ulei de peste. Dimensiunea capsulelor, comparativ cu a celor de peste e cu mult mai mica. Luand acizii Omega-3 din aceeasi sursa ca si pestii, din alge, din krill, renunti la pestii intermediari si capsulele sunt mai mici. Cei alergici la fructe de mare sa NU ia ulei de peste, de krill etc.!


Cele mai bune metode pentru SCADEREA COLESTEROLULUI
De ce reduce dieta mediteraneana colesterolul?
- E o dieta bogata in grasimi mononesaturate; inlocuind grasimile saturate cu cele mononesaturate, ne scade colesterolul. Uleiul de masline e bogat in grasimi nesaturate, foarte popular in zonele mediteraneene, unde sunt mai putine boli cardiace.


Ce scade mai mult colesterolul: citricele sau cerealele integrale?
- Citricele - contin fibre solubile, diferite de cele din grau; ele se dizolva in apa. Se gasesc in ovaz, in fasole, in mazare, in mere si in citrice. Colesterolul e redus foarte repede.


Ce gustare contine colesterol: untul de arahide sau branza de vaci?
- Branza de vaci -  fiindca e din lapte (deci de origine animala) contine colesterol.