marți, 7 august 2012

Doctor Oz - Dieta Dukan. Constipatia

Doctorul Oz discuta despre o noua dieta din Franta care promite sa fie solutia pentru pierderea in greutate pe care ati asteptat-o: dieta Dukan. Stim despre ea ca se lauda ca poti sa mananci tot ce vrei fara sa te ingrasi.  Nicio  alta dieta de la Atkins incoace nu a provocat o nebunie media atat de mare.  Doctorul Pierre Dukan raspunde intrebarilor dr. Oz, care e curios sa afle care e diferenta intre aceasta dieta si Atkins:
PD - "Marea diferenta are legatura cu grasimile, pentru ca dieta Atkins spune ca nu ai voie deloc carbohidrati, dar poti manca oricate proteine si grasimi  vrei. Dieta mea spune ca nu ai voie deloc grasimi. Singurele grasimi permise sunt cele din peste si oua." Dieta Dukan are 4 faze, daca le urmezi pe toate, dr. Dukan promite ca poti manca orice vrei fara sa iei deloc in greutate.
DO - "Spuneti ca 6 zile poti manca orice vrei, atata timp cat esti cuminte intr-o zi. Cum e posibil?"
PD - "Pare a fi magie, dar nu e. Pentru ca inveti cum sa mananci normal. Dupa aceea, nu trebuie decat sa respecti 3 reguli simple si la obiect, dar nu sunt negociabile."
Dr. Oz a comparat cele doua diete in cel mai simplu mod. Atkins are o regula foarte clara pentru carbohidrati: nu mancati prea multi! Si in dieta Dukan, carbohidratii trebuie sa fie putini. In ceea ce priveste grasimile, Atkins spune ca poti manca cate vrei, insa in dieta Dukan trebuie sa mananci alimente cu putine grasimi. Dar daca nu mai ai carbohidrati si grasimi, ce a mai ramas? Proteinele: aceasta dieta contine multe proteine, aceasta e marea diferenta. Atkins spune ca, pe termen lung, trebuie sa respecti acest plan la nesfarsit (nu vei consuma multi carbohidrati pentru tot restul vietii). Probabil de aceea dieta Dukan a devenit atat de populara: poti manca orice vrei timp de 6 zile, cu conditia ca in a 7-a sa mananci ceva cu totul diferit.
Doctorul Oz a invitat cativa experti de talie mondiala in ceea ce priveste pierderea in greutate: Caroline Apovian - directoarea Centrului de Nutritie si Control al Greutatii la Univ. Boston, Joel Fuhrman - fondatorul Centrului pentru Medicina Nutritionala si autorul cartii "Eat to live", fiziologul si nutritionistul Heidi Skolnik. Fiind intrebata ce criterii are in vedere pentru a vedea daca o dieta functioneaza sau nu, Caroline Apovian spune ca "aceasta trebuie sa te tina in actiune si trebuie sa poti tine kg la distanta. Caut o dieta care sa te faca sa te simti plin, pentru a putea slabi." iar dr. Furman cauta o "dieta care functioneaza pe termen lung, iti stabilizeaza greutatea, dar e sigura si pe termen lung si pe termen scurt, nu creste riscul de imbolnavire sau, poate, de moarte prematura." Heidi o vede ca pe "un inceput spre un comportament mai bun. La final, comportamentul este cel care creeaza succesul pe termen lung."
  • Cele 4 faze ale dietei Dukan sunt:
FAZA DE ATAC - dureaza intre 1 si 10 zile, in functie de cat vrei sa slabesti. Pentru cei care doresc sa slabeasca 10 kg, vei urma aceasta faza cam o saptamana. Se pot manca oricate proteine slabe si cate calorii doresti. Nu exista nicio restrictie cu privire la calorii. Se pot manca si produse lactate simple, fara grasimi (iaurt slab, de exemplu). Atata timp cat nu contin grasimi, sunt in regula. Dukan spune ca, desi exista zahar in iaurt si alte lactate fara grasimi, carbohidratii nu ridica glucoza. Nu au efectele negative ale majoritatii carbohidratilor. Arma secreta pe parcursul dietei sunt TARATELE DE OVAZ ("oat bran") din care e necesara 1 si 1/2 lingurite zilnic. Pentru ca sunt bogate in fibre, taratele de ovaz le permit oamenilor sa se simta satui si ii fac sa mearga in mod regulat la toaleta pentru treaba mare. 
Acestea sunt alimentele pentru o zi obisnuita:
-micul-dejun: oua si un iaurt cu putine grasimi (lactate fara grasimi);
- pranz: puteti avea o bucata de somon (sau alt peste) si o clatita cu tarate de ovaz (facuta din albusuri de ou si tarate de ovaz). Nu incalcati regimul!
- cina: o masa simpla, cu proteine si FARA carbohidrati


La sfarsitul acestei perioade de o saptamana, daca aveti cu peste 10 kg mai mult decat greutatea normala, dr. Dukan spune ca va puteti astepta sa slabiti pana la 5 kg. Dar e oare sanatos asa, fara carbohidrati? Dr. Apovian raspunde: "Nu uitati, e vorba de doar o saptamana, maxim 10 zile. Corpul vostru stie ce sa faca atunci cand nu primeste carbohidrati. E foarte important pentru creier sa functioneze cu glucoza, astfel incat corpul sa poata intra in cetoza pentru a produce combustibilul de urgenta de care are nevoie corpul. Iar apoi arzi grasimile, asa ca pentru 10 zile nu exista nici un risc, pentru ca ardeti rezervele de grasimi."
DO - "Dr. Fuhrman,va faceti griji cand va ganditi ca cineva slabeste atat de mult intr-o singura saptamana?"
JF: - "Asa este. Nu poti slabi mai mult de 500 gr pe zi, deci daca slabesti 5 kg intr-o saptamana, jumatate din cantitate este reprezentata de apa din corp, pentru ca cetoza provoaca deshidratare, iar aceasta te face sa pierzi electroliti precum potasiu si magneziu, si inunzi corpul cu acid uric. Astfel, acizii grasi, acidul uric, pierderea de electroliti si deshidratarea pot fi periculoase chiar si intr-o perioada scurta de timp. In literatura medicala e mentionat cazul unei fete de 16 ani care a murit din cauza ca a urmat timp de 2 saptamani un regim cu proteine. Asa ca exista un semn de intrebare si trebuie sa fim atenti cu diete atat de radicale. "

FAZA DE CROAZIERA - se continua consumul alimentelor din faza 1. Insa acum se poate adauga un alt aliment: legume fara amidon, din 2 in 2 zile.
 E o mare schimbare, iti da mult mai multa flexibilitate, dar trebuie sa ramai in aceasta faza de croaziera mai mult timp. Dar iata un exemplu de ce puteti manca acum:
- micul-dejun: la el puteti adauga (pe langa cele din faza anterioara), broccoli sau o salata cu carne slaba (ex.: bucati de sunca de curcan). 
Trebuie sa continuati cu faza de croaziera pana ce ajungeti la greutatea dorita. Pentru o persoana care doreste sa slabeasca 10 kg, poate dura 10 saptamani, dar daca vreti sa slabiti mai mult, puteti sa o urmati mai mult si pare sa fie eficienta in cazul celor care au incercat-o. Dar, ATENTIE: nu trebuie sa luati in fiecare zi toti nutrientii care lupta impotriva bolilor, pe care ii luati din legumele mult laudate (broccoli, conopida, vanata, zucchini), ci o data la 2 zile.

FAZA DE CONSOLIDARE - e faza care stabilizeaza pierderea in greutate. Aici spune dr. Dukan ca esueaza de multe ori alte diete. Faza aceasta se refera la o idee de baza: poti reintroduce carbohidratii in dieta, in cantitati mici: putine fructe, cereale integrale, putine grasimi in branza. Cealalta mare schimbare e ca puteti avea 2 mese festive pe saptamana.
2 mese in timpul carora puteti manca orice vreti: pizza si un burger, cu putin vin. Nu chiar s-o faceti lata; fara caviar; nu puteti avea 4000 calorii la o masa. 
Dar, ne intoarcem o data pe saptamana la faza de atac cand mancam doar proteine. Adaugarea carbohidratilor ne scoate din faza de cetoza. Mentinerea acestei faze pentru o perioada mai lunga de timp poate face mai mult rau. Pentru un diabetic care are probleme cu rinichii, faza de cetoza poate arde rinichiul si crea probleme permanente. Reintroducerea carbohidratilor opreste cetoza si potentialul de distrugere.
FAZA DE STABILIZARE - Uitati cele 3 reguli pe care trebuie sa le respectati.
1.  Prima este ca, o zi pe saptamana, trebuie sa mancati doar proteine (trebuie sa fie aceeasi zi in fiecare saptamana); daca alegeti joia ca zi de proteine, faza de atac se va repeta in fiecare joi. 
2. Regula a doua este ca trebuie sa aveti taratele de ovaz (3 lingurite/ zi - o cantitate sanatoasa de fibre ce va mentine satul). Trebuie sa faceti asta pentru tot restul vietii. 
3. Regula a treia este sa nu urcati cu liftul sau scarile rulante! Mergeti cam 30 de minute pe zi, lucru pe care-l veti face pe tot restul vietii. 
Cu aceste 3 reguli, a manca tot ce vrei in celelalte zile ale saptamanii, pare prea frumos sa fie adevarat. E normal sa-ti faci griji ca te poti ingrasa daca mananci alimente "interzise". Dukan recunoaste ca, daca incepi sa iei din nou in greutate, trebuie sa te intorci la dieta cu putini carbohidrati. Trebuie sa faci repede saltul inapoi, altfel te vei ingrasa la loc.

Rezultatul final al expertilor invitati de dr Oz (pe o scara de la 1 la 10) este:
-Nota 8 din partea dr. Apovian: "Imi place structura oferita de aceasta dieta . Ea iti ofera un inceput in forta, prin faza de atac cand mananci proteine. Te saturi cu acestea, vezi cum slabesti (chiar daca e apa in mare parte), insa te simti bine cu tine si exista mai multe faze care ofera structura, care te tin in actiune. Singurul motiv pentru care nu i-am dat 10 este pentru ca nu sunt sigura ca americanii pot urma ultima faza. Ramane de vazut daca americanii pot face ce au facut francezii: sa manance rezonabil, fara sa exagereze. Mediul din State ofera prea multa mancare care contine prea multe grasimi si zaharuri."
- Nota 1 din partea dr. Fuhrman "pentru ca nu pot da mai putin de atat. Cred ca acest program e una dintre cele mai periculoase diete cu grasimi de care am auzit vreodata. Oamenii pierd multe kg la inceput si le pun la loc. Cand faci asta, pe inima apar cele mai periculoase depuneri, cele care duc la atacuri de cord. Iar greutatea care tot creste si scade, cu multe proteine, creste nivelul unui hormon numit IGF1, crescand riscul de cancer la san. Am aruncat pe fereastra tot ce am invatat despre stiinta si nutritie si ne intoarcem la acele lucruri periculoase pe care le faceam acum 20 ani cand am realizat ca dietele bogate in proteine sunt periculoase. 
- Nota 5 din partea lui Heidi Skolnik pentru ca "e vorba de proteine slabe. Imi place ca include  multe legume si-mi place ca presupune mers pe jos, poate e o poarta spre mai multa miscare. Dar pierde puncte pentru ca e saraca in grasimi, ceea ce e greu de urmat si grasimile sunt foarte importante. Ultima veste e ca dieta mediteraneana e mai bogata in grasimi, dar conteaza tipul de grasimi. Eliminarea sau limitarea consumului de fructe nu parea prea logic pentru mine."
Parerea personala a dr. Oz, dupa ce a petrecut mult timp cercetand aceasta dieta si vorbind si cu dr. Dukan, e ca "va ajuta sa slabiti repede - lucru ce va ofera mandria ca sunteti capabili sa faceti asta - si, chiar daca exista multe diete care fac acelasi lucru, mi-a placut la dieta Dukan ca va ofera unelte de control pe termen lung.  Va duce de la faza de atac la cea in care puteti adauga legume si, apoi, va ofera posibilitatea de a fi mai flexibil, cu fructe si carbohidrati simpli. Va duce in directia buna. Modificarea mea e in faza festiva. In timpul consolidarii, vreau sa mentineti scazut nivelul de carbohidrati: cat mai putini carbohidrati albi simpli, mai ales in partea tarzie a consolidarii si in cea a stabilizarii. Am spus de nenumarate ori ca cea mai buna metoda de a slabi e sa mananci o dieta sanatoasa si echilibrata, insa nu merge asa pentru toata lumea. Pentru sanatatea voastra, e mai important sa slabiti si sa va mentineti asa, decat sa mentineti zilnic in echilibru fiecare nutrient. Atata timp cat nu ramaneti prea mult in aceste faze, corpul va poate urma. Insa daca tot slabiti si va ingrasati, vreau sa modificati dieta mai mult pentru a respecta liniile discutate mai sus."

CONSTIPATIA:
 Exista un motiv secret pentru care aveti dereglari: medicamentele luate fara reteta. Cand observam intestinele, trebuie sa fim atenti la cateva lucruri, unul dintre cele mai importante este flexibilitatea. Muschii intestinului imping scaunul inspre rect. Insa daca ai mancat ce nu trebuie sau ai luat medicamente nepotrivite, excrementele se pot intari; sunt mai tari, mai grele si nu le puteti elimina. Cand se schimba textura si forma excrementelor, apar si hemoroizii. Tot in cazul in care luati medicamente, e posibil ca acestea sa paralizeze muschiul, deci scaunul nu poate fi "tinut" de catre muschiul intestinului si - se face "mizerie". Trebuie sa poti avea muschi functionali si excremente care au forma si textura potrivite pentru a le putea elimina. Medicamentele pot schimba ambele lucruri. 
Asa ca, daca esti constipat, sucul de aloe vera  e unul dintre lucrurile recomandate de catre dr. Oz: 150 mg de suc de aloe vera va va relaxa suficient pentru a va simti bine. 


ARATATI MAI BINE IN COSTUMUL DE BAIE:
1. Primul secret de slabire sunt alunele INCA. Alunele inca sunt o samanta, au o coaja pe ele si sunt minunate pentru a controla pofta de mancare, au o mica proteina care ajuta.
2. Al doilea secret sunt FLOTARILE. Ele tonifica intregul corp, inclusiv muschii din brate.
3. Al treilea secret este sa mancati PESTE. Acizii grasi esentiali  fortifica pielea si acopera toate imperfectiunile. 
 



METODE SIMPLE DE A RAMANE ALERTI SI MOTIVATI:
 1. Care supliment e mai bun pentru a te energiza: coenzima Q10, vitamina A sau radacina de valeriana
2. Care dintre aceste ceaiuri va va ajuta sa ramaneti in alerta pe parcursul zilei:  scortisoara, hibiscus sau ceaiul oolong? 
3. Care activitate va va energiza: sa strangeti pumnul, sa va ridicati pe varfuri sau sa va masati tamplele? Va face sa cresteti circulatia sangelui.