vineri, 1 martie 2013

Energizeaza-ti viata!

Dimineata
Dr. Oz recomanda cuburile de energie din spirulina; este un miracol din mare, niste alge verzi-albastrui, bogate in proteine, .care ne ofera ceea ce avem nevoie pentru o viata plina de energie. Acestea actioneaza diferit fata de cafea sau fata de somnul de dupa-amiaza. Spirulina se gaseste sub forma de pudra, in sticle. Se ia o lingurita si se amesteca cu 350 ml de suc de limeta. Se pune acest amestec intr-o tava de cuburi de gheata si se baga la congelator. Consumate reci, ne vor accelera metabolismul: se adauga 2 cuburi la un pahar cu apa ori cu suc de fructe sau legume.

Moringa oleifera este din Himalaya, din niste copaci ce cresc in nord-vestul Indiei. Acolo, este folosita de multe secole pentru a creste nivelul energiei.

Aceste frunze au de 3 ori mai mult fier decat spanacul - una dintre cele mai bogate surse de fier. Fierul imbunatateste circulatia oxigenului in sange.  Moringa se poate folosi si ca antioxidant; se iau cate 400 mg pe zi. Insa dr. Oz spune ca el personal prefera ceaiul: se bea de doua ori pe zi. Asadar, cand te simti obosit, iti prepari un ceai din asa ceva. Partea buna este ca nu are efectele secundare ale cafeinei.


Urmatorul truc este respiratia adanca (respiratia diafragmatica). Multi cred ca energia vine din surse exterioare, insa o mare parte a energiei e blocata in corpul nostru si trebuie s-o eliberam. Secretul este sa scoatem tot aerul din plamani. Greseala noastra a tuturor este ca, in momentul in care respiram, nu miscam plamanii, ci cavitatea toracica. Plamanii trebuie sa se dilate si sa se contracte complet iar acest proces nu e controlat de cavitatea toracica, ci de diafragma.Atunci cand inspiram adanc, diafragma urca si burta e trasa inspre coloana; cand expiram, diafragma coboara. Pentru rezultate optime, este bine sa invatati sa respirati cu ajutorul urmatorului test: se ia o curelusa si se pune sub strani (barbatii o pot pozitiona sub mameloane). Se strange cat mai mult posibil. In acest mod, cavitatea toracica nu se mai deschide si greseala enumerata mai sus nu se mai repeta. Apoi se pune mana dreapta pe buric si, dimineata, respirati adanc de 10 ori. Numarati pana la 8: 4 secunde pentru inspiratie, 4 pentru expiratie. La ultimele 4 secunde, trageti de buric inspre coloana. Acest exercitiu nu trebuie facut mereu, ci doar o vreme, nefolosind cutia toracica. Respiratia diafragmatica este cea mai buna pentru multa energie dimineata.

Urmatorul truc este sa nu va lipseasca din poseta trei lucruri. Primul produs este ciocolata neagra cu ulei de menta. Uleiul esential de menta are proprietati energizante, iar ciocolata neagra contine cafeina, dar si alte flavoinoide. Al doilea element este guma de mestecat cu ginseng. Acesta din urma este un stimulent natural.

DEZORDINEA, desi pare incredibil, va stoarce de energie. Julie Morgerstern - experta in organizare si autoarea cartii "Shed your stuff, change your life" - detine secretele unui spatiu aerisit pentru un plus de energie.
Ordinea in frigider: uitam deseori de mancarea pe care o cumparam. Tot ce trebuie sa faceti e sa impartiti alimentele in functie de zilele saptamanii (ingredientele pentru luni, marti, miercuri s.a.m.d.) Astfel, atunci cand pregatiti masa, e ca si cum ati avea un asistent; sunt toate la un loc; dupa ce le-ati terminat, veti avea spatiu liber pe care il puteti reumple. E bine sa aveti o cutie pentru gustari: copiii nu vor mai cauta in tot frigiderul.
Ordinea in sifonier: e nevoie de o schimbare de perspectiva; majoritatea oamenilor asociaza dulapul cu niste rafturi pe care incearca sa puna cat mai multe lucruri cu care se lupta in fiecare dimineata. Sfatul lui Julie este sa nu mai ganditi in plan orizontal, ci vertical. Veti schimba configuratia sifonierului. Este bine sa folositi si partea de jos, cea de sub bara metalica, in acest mod veti dubla spatiul. Un alt truc simplu este codul de culori, putand asorta rapid hainele.
Ordinea in baie: spatiul restrans este cel care duce la dezordinea din baie. Vrem sa avem totul in jurul chiuvetei si al oglinzii; este recomandat insa sa folosim spatiul in mod creativ. Puneti magneti pe obiectele de machiaj, luati o tabla magnetica ieftina si agatati-o langa oglinda: toate obiectele vor fi la indemana, iar spatiul de langa chiuveta va ramane liber.


REMEDII de 5 MINUTE:
SUGHITUL: Cum apare? Sa spunem ca bei si mananci in timp ce conduci. Stomacul absoarbe mancarea si aerul si incepe sa irite diafragma (cu ajutorul careia respiram). Diafragma intra in spasm si se ridica, fiindca a fost iritata de ceea ce se afla in stomac. Spasmele vor continua; sunetul nu vine insa de la diafragma sau din cutia toracica, ci din gura. Cand aerul trece prin corzile vocale, acestea se inchid si provoaca sughitul, care se produce cand expiri.
Pentru oprirea sughitului, trebuie sa eliminam spasmele diafragmei. Uneori, leacul babesc (prin care speriem persoana care sughita) functioneaza, deoarece schimba cantitatea de dioxid de carbon din organism. Remediul recomandat de dr. Oz se bazeaza tocmai pe acest lucru; este vorba de respiratia in punga. Facand asta, aerul din plamani e reciclat, va contine mai mult dioxid de carbon. Cand reintra in plamani, calmeaza nervii ce produc spasmele musculare si opreste sughitul.
BALONAREA: Dr. Oz spune ca exista o cantitate egala de gaze produsa de catre femei, dar si de barbati, zilnic, si anume: 700 ml. E destul de mult, dar nu se produce tot odata. Gazele apar daca mananci prea repede sau de la bauturi carbogazoase, de la legumele bogate in saruri (broccoli, conopida). Pentru a scapa de flatulenta, dr. Oz recomanda o miscare din yoga. Indoaie genunchii si pune mainile pe podea. Apoi ridica sezutul cat mai sus in timp ce te ridici pe varfuri. Cand revii la pozitia initiala, relaxezi muschii fesieri. Daca ai gaze in intestin, acestea vor iesi. Din nou in sus pe varfuri, apoi jos. Daca vrei, poti misca picioarele putin.
PALMELE TRANSPIRATE: apar sub denumirea de hiperhidroza. Palmele au glande sudoripare care, la unele persoane, sunt hiperactive. Remediul rapid recomandat sunt sprayul Klima si servetelele antiperspirante. Sprayul este facut special pentru maini, se aplica dimineata si are efect toata ziua. Servetelele blocheaza transpiratie (Sweat block), te stergi pe maini inainte de culcare. Se lasa ca substanta sa actioneze pe timpul noptii iar pana dimineata, aceasta se absoarbe; efectul dureaza cam o saptamana.
PIERDEREA MEMORIEI: apare din cauza lipsei de concentrare, nu a unei memorii slabe. Trebuie facute zilnic, timp de 5 minute, exercitii eficiente pentru memorie, sustine Ron White - campion la memorat. Daca luam exemplul numelor; faci cunostinta cu cineva si uiti imediat cum il cheama. Trebuie sa te concentrezi, sa te uiti atent la fetele lor si alegi un detaliu evident (ex.: pulover albastru - par carliontat, aseman numele cu o pestera ["cave"] ce se aseamana cu Kevin). Mintea retine imagini, nu neaparat nume. Daca revezi pe cineva dupa 6 saptamani, iti vei aminti fata, fiindca mintea retine imagini; se poate sa nu-ti amintesti numele, fiindca nu e o imagine, asa ca trebuie sa faci asocieri. Exersand in acest mod 5 minute pe zi, vei retine numele mult mai usor.
Alimentele recomandate de Ron: AFINELE. Sucul de afine concentrat este foarte bun; consumul zilnic de suc de afine este imperios necesar pentru o memorie buna. ULEIUL din SEMINTE DE DOVLEAC este si el bun datorita continutului mare de acizi Omega3. In loc sa consumi un castron de seminte, incearca uleiul concentrat. Este foarte bun in salate la pranz sau cu paste. Contine zinc - iar acesta imbunatateste memoria. Ron sustine ca, daca bei si ulei din seminte de dovleac, dar si suc de afine, obtii beneficii duble.
Stim ca un mar pe zi tine doctorul la distanta iar merele sunt bune pentru memorie. Pe masura ce imbatranim, neurotransmitatorii se uzeaza. Merele stimuleaza secretia de acetilcolina, care protejeaza neurotransmitatorii si previne boli precum Alzheimerul. Astfel, Ron recomanda FULGII/ CHIPSURI din MERE.

MIRACOLUL DE 5 MINUTE PENTRU MEMORIE sau YOGA PENTRU CREIER:
Indepartati degetul mic de la o mana si degetul mare de la cealalta. Scopul este sa schimbati aceasta ordine cat mai repede. Studiile au aratat ca folosirea degetelor stimuleaza traseele nervoase ce ajung la creier. Imbunatateste conexiunile neuronale, insa e indicat sa faceti exercitiul cand sunteti singuri.

MIC-DEJUN 'SANATOS'  si rapid (la microunde):
Pentru imbunatatirea imunitatii: o pizza mediteraneana delicioasa. Ingrediente: o lipie din faina integrala, 1 lingura crema de branza slaba (se intinde peste lipie), 1 lingurita usturoi, 1/2 ceasca spanac baby, 3 feliute subtiri de rosii, 1 ou. Dupa ce intindem branza peste lipie, se asaza spanacul (contine antioxidanti), apoi feliile de rosii (au vitamina C), usturoi proaspat, sare, piper. Se sparge apoi oul deasupra. Se pune pe o farfurie si se lasa la microunde 1 minut si jumatate sau 2 minute (pentru un ou mai bine facut). Pont: se pune un servetel de hartie pentru ca lipia sa nu se inmoaie.
Pentru buna-dispozitie: o placinta cu mere si bulgur. Acestea din urma au mai multe fibre decat fulgii de secara. Ingrediente: 1/4 ceasca bulgur, 3/4 ceasca mar cubulete, 1/2 lingurita scortisoara, 1/2 lingurita vanilie, 1 ceasca apa, 2 linguri iaurt grecesc, 1 lingura alune. Cand va treziti, turnati niste apa peste bulgur. Cat timp faceti dus, le lasati acolo pentru o preparare mai usoara. Se amesteca bulgurul cu o jumatate de cana de mar tocat cu putina vanilie. Punem un servetel sau o farfurie deasupra si bagam recipientul la microunde pentru 5 minute. Se acopera in acest fel ca sa nu murdarim cuptorul. Bulgurul incetineste absorbtia zaharului ce duce la oscilatiile de dispozitie. Se scoate dupa 5 minute, se pune deasupra niste iaurt si alune.
Pentru arderea grasimilor: o omleta dietetica preparata in punga speciala. Ingrediente: 2 oua, 1 lingura apa, 2 linguri fasole neagra, 2 linguri ardei rosu tocat, 2 linguri cascaval, 1 lingura sos rosii, 1/2 avocado cubulete. Se foloseste o punga pentru gatit la aburi care este sigilabila; in acest fel, nu murdarim nici un vas. Se sparg ouale, se adauga cateva boabe de fasole neagra, spalate si scurse. Se baga totul in punga, dar trebuie urmate instructiunile (cu partea scrisa in jos). Ardeiul contine o substanta ce arde grasimile. Mancand ardei la micul-dejun, veti manca mai putin la pranz. Se baga punga la microunde pentru 1 minut. Peste omleta rezultata, punem un sos de rosii si putin avocado.

IN CAZ CA ATI RATAT:
 Incercati semintele de coriandru impotriva balonarii. Mestecati un pumn de seminte dupa fiecare masa. Acestea relaxeaza peretele intestinal, permit eliminarea gazelor si previn formarea acestora.
Incercati yoga pentru creier pentru a va imbunatati memoria.
SFAT BONUS: 4 modalitati de a indulci si energiza cafeaua sau ceaiul, fara a lua in greutate. Puteti folosi un indulcitor delicios, cum este ciocolata amaruie. Aceasta se topeste in cafeaua calda si obtineti o bautura bogata in antioxidanti. Pentru un plus de energie, incercati melasa neagra ("dark molasses"). Doua lingurite de melasa contin 15% din doza zilnica de fier, deficitul de fier putand fi motivul pentru care va simtiti epuizati. Adaugati fibre la ceai cu zahar din curmale. Acesta e facut din curmale deshidratate si e bogat in fier si potasiu. Se dizolva repede si are un gust foarte bun. Dar solutia cea mai buna este sa adaugati cristale de miere ("raw honey crystals") daca va plac cafeaua sau ceaiul rece. Mierea nu se dizolva bine in bauturi reci, ci ramane pe fund. In schimb, aceste cristale de miere indulcesc foarte bine bauturile reci. Indicele glicemic al mierii e mai mic decat cel al zaharului. Astfel, nivelul glicemiei ramane normal si nu simtiti nevoia sa luati o gustare.

9:00  19 feb 2013