vineri, 27 aprilie 2012

Cancerul la san/ Varicele

Stim mai multe despre cancerul la san decat de oricare altul. Stim cum sa-l diagnosticam, sa-l tratam si sa-l vindecam, dar care e riscul la care va expuneti si ce puteti face pentru a va feri? Acesta nu e un ucigas silentios, exista semne de avertizare, insa calea catre reducerea riscului de a face cancer la san e intortocheata. 85% din femeile diagnosticate cu cancer la san sunt inca in viata 10 ani mai tarziu. Cel mai important pentru femei e sa inteleaga care sunt riscurile de a face cancer la san. Cel mai mare factor de risc pentru cancerul la san e daca a mai fost prezent in familie. El are legatura cu estrogenul care este unul dintre marii factori de risc. Intre 5-10% dintre femeile care fac cancer la san, au o predispozitie genetica sau cazuri in familie. Acea expunere la estrogen din partea tesutului mamar poate provoca aparitia cancerului.
 Exista 5 intrebari ce trebuie puse in legatura cu estrogenul:  
-Ati inceput sa aveti menstruatie inainte de 12 ani? 
-Ati facut primul copil dupa 30 ani? 
-V-ati hranit copii de la biberon?
 -Ati ajuns la menopauza dupa 55 de ani?
 -V-ati facut tratamente hormonale? (pentru a ramane insarcinata sau la menopauza) 
 Daca ati raspuns afirmativ la oricare dintre aceste intrebari, ar putea insemna ca ati fost expuse la mult estrogen. Acest factor poate fi schimbat. Cel mai important aspect este greutatea noastra, deoarece e stiut ca obezitatea si celulele grase sporesc cantitatea de estrogen. Celulele grase produc si inmagazineaza estrogen. Femeile care iau in greutate-la maturitate-peste 20kg, au un risc dublu de a face cancer la san! In cazul grasimii din talie, indiferent cat de multa este, hormonii de acolo va ajung la sani:
Mai jos se observa o celula canceroasa, in mijloc:
Celulele din jurul acesteia insa sunt normale. Ea le va impinge pe acestea la o parte, moment in care sistemul imunitar va trimite o celula noua:
care sa ucida celula canceroasa si s-o dea la o parte.
Deci asa se intampla in mod normal in interiorul organismului nostru. Insa daca aveti prea mult estrogen din cauza grasimii de pe burta, in loc sa se intample cele de mai sus (celula sa curete locul de cea canceroasa), un vas de sange din apropiere incepe sa creeze estrogen:
iar celulele canceroase nu se vor opri, sistemul imunitar nu mai poate interveni:
celulele incep sa creasca si sa atraga alte vase de sange.
Ele incep sa creasca pana cand ajung intr-un loc din san
unde poate sa apara sau, daca faceti o mamografie, o puteti observa.
Tocmai de aceea trebuie sa ne concentram pe factori pe care ii putem controla. Urmatorul mod de a va reduce riscul de a face cancer la san este daca verificati densitatea sanilor. Tesutul mamar dens credem ca are legatura cu estrogenul: cu cat e mai mult estrogen, cu atat e mai dens tesutul mamar, iar acest lucru poate face mai dificila observarea cancerului pe mamografie, dar se poate si ca tesutul mamar sa fie predispus sa dezvolte asa ceva. Singurul mod prin care poti afla daca ai sanii densi este la o radiografie, daca-ti faci o mamografie:
Tesutul foarte dens apare complet alb, nu putem vedea prin el. Acolo s-ar putea ascunde si un cancer. Un san care nu e dens si pe care il numim "gras" arata clar si e mult mai usor sa descoperi pe el o anormalitate. Suntem de parere ca femeile ar trebui sa inceapa mamografiile la 40 ani. Insa daca inregistrezi si o parte din acesti factori de risc, ar trebui sa incepi mai devreme. Femeile care au un risc mai scazut pot incepe mai tarziu sau sa mearga mai frecvent. Daca stiti ca aveti sanii densi, ce faceti in continuare? Va analizati mamografia. Dar sonografia este cea care ne ajuta foarte mult daca tesutul mamar e dens. Si o rezonanta magnetica ne-ar putea fi de ajutor, insa exista un nou test intitulat tomosinteza digitala. Cu aceasta din urma se realizeaza o poza tridimensionala a sanului, pe sectiuni, iar apoi computerul creeaza o imagine 3D. Acolo putem vedea anormalitatile cat de mici ar fi ele din tesutul mamar. Prin aceasta noua tehnologie se pot observa lucruri nemaivazute.
Pentru femeile cu sanii densi, aceasta modalitate ne poate ajuta sa mergem pe calea catre un diagnostic corect. Nu trebuie ignorate nici auto-examinarile. Trebuie examinat nu doar sanul, ci si tesutul mamar care urca pana la subtioara. Nodulii limfatici din aceasta zona pot drena cancerul de la san,
iar uneori nodulii se umfla si formeaza un nod INAINTE DE a observa o umflatura la nivelul sanului. Insa nu e vorba doar de examinarea sanului, ci se de PRIVIREA lui. Priviti-l in oglinda, daca observati orice fel de schimbare a pielii, umflaturi sau ceva ce sa semene cu o iritatie, o schimbare de textura, daca forma s-a alterat, atunci poate fi un semn. Vestea buna este ca acest cancer la san poate fi infrant daca e depistat devreme. Mancarea este un medicament iar ce puneti in farfurie poate avea un impact foarte mare cand vine vorba de lupta impotriva cancerului la san. 
Exista 3 grupe de mancaruri care va pot ajuta in acest sens.
 1) Mancarurile bogate in SULF sunt importante: legumele cruciforme (broccoli, mugurii de broccoli, rucola, varza, conopida)
Acestea contin o substanta numita SULFURINA si sunt considerate cele mai bune cand vine vorba de proprietatile lor de lupta impotriva cancerului. Ele contin compuse care ne protejeaza celulele. Mugurii de broccoli (broccoliul de cateva zile, foarte putin crescut), contin (intr-o cantitate mica) echivalentul regasit in 450 g de broccoli normal. 
2) Mancarurile bogate in ACID FOLIC sunt de o mare varietate si vorbim despre ele mereu: oua, spanac, portocale, sparanghel, linte verde inmugurita. Ele ajuta la repararea ADN-ului afectat, protejeaza celulele. Acea catena poate provoca niste probleme foarte mari. Toata lumea, si mai ales femeile, are celule canceroase. Insa prin aceste sfaturi incercam sa ne asiguram ca ele sunt cat mai putine si ca sistemul imunitar este indeajuns de puternic. Un studiu recent a indicat faptul ca femeile care au un nivel sporit de acid folic au un risc cu 44% mai mic de a face cancer la san. Pentru a obtine linte verde inmugurita, le lasati la germinat, sa se deschida putin dupa care sa se usuce. Acestea se prepara cel mai rapid (5 minute).
Dupa consumul lintei verzi inmugurite, primesti o cantitate mare de fibre, acid folic si, in plus, se digera foarte usor si nu mai ai gaze atat de multe. Un alt lucru minunat este ca, daca o mananci calda, daca adaugi putine rosii, vei avea parte de licopina, o alta substanta care ajuta la prevenirea aparitiei cancerului.
3) Mancarurile bogate in FIBRE includ: cerealele integrale, fructele, perele, afinele, capsunele, fragii.
Fibrele sunt cele mai bune "unelte" de prevenire a cancerului si, prin urmare, reprezinta o doza zilnica de protectie.  
Amestecul pentru sanul sanatos este format din: SCORTISOARA + COAJA DE PORTOCALA ORGANICA + SEMINTE DE CHIA + se pun toate peste FAINA OVAZ
Semintele de CHIA contin antioxidanti, fibre si acizi Omega-3. Din amestecul de mai sus, e nevoie sa se consume pe zi 30-35 g de fibre (1 lingurita= 5 g) VARICELE Acestea sunt albastre, rosii sau purpurii si iti fac picioarele "cartografice". CUm se formeaza: in vene, exista o "valva" care previne intoarcerea sangelui. Uneori, aceasta incepe sa se scurga,
si pe masura ce face asta sangele revine iar venele se umfla.
In timp ce venele se umfla, ele elibereaza substante chimice ce le fac mai mari si mai vizibile, iar apoi dezvolta "crengi", ajungand sa arate ca niste paianjeni. Nu e ceva periculos, dar le deranjeaza pe femei. Un sfat ar fi purtarea dresurilor.
Exista o operatie inovatoare care face ca varicele sa dispara. Sclera se numeste substanta novatoare si ea e diferita pentru ca e un anestezic. Tratamentul nu e doar sigur si eficient, ci si lipsit de durere.
Tratamentul e indicat pentru varice mici, sub 3 mm in diametru! E contraindicat persoanelor insarcinate sau celor cu boli cardiovasculare. Tratamentele consta intre 300-700$ in functie de numarul de zone afectate.