vineri, 18 mai 2012

Doctor Oz - Zaharul. Adevarul despre terapiile alternative extreme

Ultimele cercetari au demonstrat ce pericole uimitoare prezinta zaharul si au spulberat tot ce stiam inainte. El duce la cresterea tensiunii, a colesterolului, provoaca boli de ficat (in aceeasi masura ca si alcoolul). Daca esti dependent de zahar, slabiciunea ta poate fi mult mai riscanta decat crezi.
  • Primul risc il reprezinta tensiunea arteriala ridicata. Exista foarte multe dovezi care leaga consumul excesiv de zahar de tensiunea ridicata. Nu avem inca o concluzie finala insa, in cazul animalelor, daca mananca prea mult zahar, tensiunea creste. La oameni, studiile au aratat ca, daca elimini zaharul (numai cantitatea dintr-o cutie de suc), tensiunea scade. Intr-unul dintre cazuri, au fost consumate 74 de grame de fructoza pe zi iar riscul de crestere a tensiunii a crescut cu 75% la cei care au consumat zahar suplimentar. Sa intelegem procesul: cand sangele circula, in mod natural, vasele de sange se dilata.
    Bulele de gaz reprezinta oxidul nitric care dilata vasele si permite unor cantitati mari de sange sa circule. Daca sistemul contine zahar, acesta ajunge in stomac si e absorbit de artere, oxidul nitric nu mai este eliberat si intervin alte schimbari chimice. Vasele incep sa se micsoreze, sangele circuland prin vasele micsorate.
    In mod traditional, medicii leaga tensiunea ridicata de consumul de sare. Insa, asa cum sarea poate strangula vasele de sange si poate creste tensiunea arteriala, la fel si zaharul afecteaza acidul uric si alte mecanisme ce pot afecta tensiunea arteriala. Intrebarea este cand e prea mult. Cele mai recente recomandari ale Asociatiei de Cardiologie Americane prevad maximum 6 lingurite de zahar adaugat pe zi, aproximativ 100 de calorii. O singura cutie de suc poate contine 9 lingurite de zahar, poate chiar mai mult! In medie, americanii consuma 22 de lingurite de zahar pe zi (dar cei mai multi americani consuma aproximativ 3,4 kg de zahar pe luna).
  • Al doilea motiv de ingrijorare este nivelul crescut alcolesterolului S-au facut cercetari si s-a studiat colesterolul bun; la persoanele care consumau cantitati mari de zahar adaugat, nivelul de colesterol buna fost mai scazut. Nivelul trigliceridelor era ridicat, la fel si colesterolul rau. Persoanele care consuma mai mult zahar, prezinta un nivel crescut de hipertensiune. E derutant, pentru ca multi cred ca nivelul ridicat al colesterolului e cauza grasimii, insa zaharul e convertit in trigliceride. Asa e stocata grasimea si e depozitata in multe locuri. Dar nu e vorba de grasimea pe care o consumam, ci de zahar. Cand consumam zahar in exces, acesta e procesat de ficat care calculeaza de cat avem nevoie pentru a avea energie. Tot ce e in plus, se transforma in grasimi. Primele depuneri de grasime se vad in sange. Dupa o singura masa, nivelul de trigliceride explodeaza. Daca faci asta in mod frecvent, colesterolul va scapa de sub control. Trigliceridele cresc, iar colesterolul bun scade.
    Cand mancarea e metabolizata in ficat, raspunde produselor nocive. In cele din urma, multe dintre aceste particule ajung in sange si organismul le combina cu grasimea. Toate acest formatiuni se "lipesc":
    zaharul, dupa ce e mancat, este pisat si se aduna o adevarata "mizerie" si ea devine ca un sirop care acopera interiorul arterelor. Cand zaharul ajunge in organism, el se adauga acestor formatiuni lipicioase, grasimile. Corpul va fi ca o crema. Colesterolul rau creste si apar toate celelalte probleme.
  • Al treilea risc al consumului de zahar sunt bolile de ficat, desi oamenii asociaza adesea bolile de ficat cu multe alte probleme, insa nu cu zaharul. Consumul de alcool e cea mai populara cauza atribuita cirozei si altor probleme hepatice. E posibil ca si zaharul sa aiba acelasi efect? Zaharul, cu siguranta, exacerbeaza boala ficatului gras. Daca cineva are o boala hepatica, zaharul o poate agrava deoarece stimuleaza productia de trigliceride din ficat care ajung in sange. Exista asemanari intre alcool si zahar pentru ca ambele sunt carbohidrati, stimuleaza depunerea de grasime abdominala, provoaca boli de ficat; se pare ca mecanismul e asemanator. Zaharul ajunge in celulele hepatice si le forteaza sa se schimbe. Practic, secreta insulina. In acest fel, ajungi de la un ficat normal la unul anormal. Cand se secreta insulina, grasimea patrunde in aceste goluri:
    Grasimea e toxica pentru celulele hepatice. Se va ajunge intr-un final la o ciroza hepatica, la fel ca in poza de mai jos (ficatul din stanga):
    Medicii considera ca zaharul e principala cauza a bolii ficatului gras NECAUZATA DE ALCOOL. Boala ficatului gras inseamna ca ficatul se umple de grasime, se umfla si pot aparea crestaturi (ne putem imagina niste vergeturi in interiorul ficatului), insa acestea sunt periculoase pentru ca sunt dure si provoaca ciroza. De obicei, aceasta situatie e asociata abuzului de alcool, insa cercetatorii iau in considerare si alte tipuri de abuz, alte probleme, cum ar fi abuzul de zahar, care poate deveni cauza principala a bolii ficatului gras si cirozei.
  • A patra problema cauzata de zaharul in exces e rezistenta la insulina. Insulina e principalul factor al metabolismului nostru. Creste si scade in functie de CE mancam, dar - cand consumam zahar in exces - e secretata continuu. Zaharul e eliminat din sange si din celule. Problema este ca, daca e secretata prea des, celulele isi pierd sensibilitatea; e ca si cum te duci la prea multe concerte rock si nu mai auzi bine. Nivelul de zahar din sange e prea mare si asta poate duce la diabet. Vom face o demonstratie pentru a inteleg si mai bine, in imaginea de mai jos, sfera reprezinta o celula. Celula preia zaharul si il metabolizeaza.
    Il foloseste pentru a produce tot ce ai nevoie pentru a trai. Insulina deschide supapa celulei pentru a permite zaharului sa intre. Insa, daca ai rezistenta la insulina, din indiferent ce motiv, insulina si-a pierdut capacitatea de a deschide supapa si, deci, zaharul ajunge direct in sange unde incepe sa se sparga. Apar astfel anumite reziduuri care zgarie invelisul arterelor iar celulele nu mai pot folosi zaharul (nu mai poti sa urci un deal, sa slabesti sau sa-ti accelerezi metabolismul). Zaharul ramane in sange si corodeaza arterele. Una dintre cele mai grave complicatii este arteroscleroza, intarirea arterelor. Rezistenta la insulina e periculoasa pentru ca ea duce la boala ficatului gras, la cresterea in greutate, la grasime abdominala si la cresterea trigliceridelor.

  • Terapiile alternative
    Anumite terapii va pot pune sanatatea serios in pericol.
    TERAPIA IN CAMERA CRIOGENICA - Crioterapia inseamna aplicarea de temperaturi scazute asupra organismului. Se realizeaza prin intermediul unei crio-saune cu nitrogen lichid, eliberat pentru a raci organismul si a reduce inflamatiile si durerile. Se pare ca este o terapie benefica, cele mai noi forme de terapie pot fi foarte sanatoase pentru cei care sufera de dureri chinuitoare si inflamatii. Sa zicem ca faceti miscare si va accidentati la genunchi. Va doare in interiorul genunchiului iar vasele de sange de deasupra zonei dureroase incep sa se umfle si sa elibereze diverse substante chimice.
    Tesutul din apropiere este afectat de celulele albe care apar si elibereaza substante chimice care provoaca inflamatii si iritatii. Umflatura se poate retrage daca incheietura este racita.
    In acest moment, vasele sangvine sunt micsorate. Celulelor albe le e greu sa evadeze, tesutul nu se mai umfla mult, sunt eliberate mai putine substante chimice in incheietura. Influenteaza si nervii, daca ei sunt raciti, nu mai simt durerea. Acest gen de terapie costa intre $75 si $100 o sedinta, se poate face in centre-spa si o puteti incerca daca aveti dureri atroce.

    HIDROTERAPIA COLONULUI e cunoscuta ca irigarea colonului si este doar un moft ("hype"), nu ceva imperios necesare. Aceasta se foloseste pentru dereglare, detoxifiere si pierdere in greutate. Exista un dispozitiv prin care se pompeaza apa inauntru. Dupa ce furtunul patrunde in interior, aceasta parte e scoasa si apa curge pe aici:
    Apa umple colonul; terapeutul trebuie sa maseze abdomenul pentru ca lichidul sa se miste in tractul intestinal. Teoretic, reziduurile sunt spalate. Tubul trebuie conectat rapid, fara sa se verse nimic.
    Motivul pentru care aceasta terapie e un moft e ca sistemul digestiv elimina natural reziduurile DACA mananci corect, iar bacteriile nu au nevoie de ajutor ca sa iasa.
    In ilustratia de mai jos, lichidul e mancarea care se digera. In el, punem bacteriile bune (cu rosu) dar si pe cele rele (negru):
    Din pacate, atunci cand se face o irigare a colonului, e ca si cum ai baga un aspirator care nu scoate doar elementele rele. Totul dispare fara sa-ti dai seama: si cele bune, si cele rele. Pe langa asta, exista si efecte secundare: deshidratare, infectii si stari de voma.

    Defibrilatorul automat extern - este un dispozitiv foarte folositor, insa nu multa lume nu stie cum se poate folosi.
    Cand deschizi cutia, gasesti o masinarie ce te poate ajuta sa salvezi o viata. Pentru acest lucru, sunt 4 pasi simpli de urmat atunci cand cuiva i se face rau si se prabuseste la pamant. Primul pas este sa verifici daca persoana respectiva raspunde, de aceea scuturi putin mana acesteia; pune-ti urechea la gura sa. Daca nu raspunde, atunci nu trebuie sa fugi sa aduci defibrilatorul!2) Ii verifici respiratia si pui pe cineva sa sune la urgente. In timp ce se suna la urgente, pui pe cineva sa-ti aduca defibrilatorul. 3)Intre timp, stii unde se afla masinaria si, pana ajunge, faci compresii toracice. Ii rupi camasa, te apleci, iti apropii genunchii de pieptul lui, iti asterni palmele pe stern si te apleci.
    Frecventa trebuie sa fie de 100 de compresii pe minut. Se apasa in mijlocul pieptului; intre timp, cineva a sunat la urgente, altcineva a adus defibrilatorul. L-ai tinut in viata cu compresiile toracice, dar acum ai apaaratul. Acesta are 2 butoane, unul verde si unul portocaliu. Se scoate punga din cutie si se scoate continutul, apoi se apasa pe butonul verde pentru pornirea masinariei.
    "Aplica padelele pe pieptul gol al pacientului". Aceste padele din punga au niste inscriptii pe ele, una se asaza in partea dreapta a pacientului, cealalta sub mamelonul stang:
    Apoi se pune cablul in locul special din aparat si acesta ii va analiza ritmul cardiac.
    "Se analizeaza ritmul cardiac. Nu atinge pacientul." Apoi se apasa butonul portocaliu.
    "Se incarca. Indeparteaza-te de pacient." Apesi cand iti spune masinaria: "Aplica socul acum; apasa butonul portocaliu acum" Iti va spune sa continui. Nu opresti resuscitarea pana cand nu vezi semne de viata. Cand se intampla sa aiba semne de viata, continui cu compresiile toracice pana cand primesti ajutoare. Faci asta cand iti spune masinaria.

    RETETA ENERGIZANTA - pentru persoane obosite.
    Avem nevoie de: curcan tocat (450 gr), chimen (1 lg), putin praf de chilli (1 lg), ceapa (medie), usturoi (4 catei). Prajim toate acestea si le adaugam in curcan, acesta din urma contine triptofan, care te relaxeaza. Apoi adaugam peste amestec sos de rosii, orez brun si legume cu fructe verzi - spanac- (ce vor da multa energie). Umplem jumatati de ardei gras cu aceasta umplutura. Ardeiul gras contine vitamina A care te ajuta sa lupti cu epuizarea si vitamina C te ajuta sa absorbi fierul.
    Produsele lactate mentin echilibrul zaharului in sange, de aceea se adauga cascaval ras (cheddar) si se da la cuptor. Pentru servire, se adauga avocado, o lingura de iaurt grecesc slab, un alt produs ce mentine echilibrul zaharului in sangedar si putin busuioc taiat fin.

    IN CAZ CA ATI RATAT:
    -Limitati consumul de zahar adaugat la 6 lingurite pe zi. Scazand aportul de zahar, reduceti riscul de a creste tensiunea si colesterolul, reduceti riscul de boala a ficatului gras si de rezistenta la insulina.
    -Descoperiti unde se afla un defibrilator pentru ca puteti salva o viata, el fiind cheia intr-o situatie de urgenta.
    -Adaugati ardei gras in dieta pentru a preveni oboseala. Sunt o sursa excelenta de vitamina A si C care impiedica distrugerea celulelor cauzata de stres si care cresc nivelul de energie prin imbunatatirea absorbtiei de fier.