vineri, 22 iunie 2012

Perimenopauza

Accesele de furie la femei pot fi provocate de schimbari hormonale. Schimbarile hormonale previzibile au si nume: furia de perimenopauza - o conditie reala ce afecteaza milioane de femei cu varsta intre 35-55 ani, inaintea menopauzei.  Se poate intampla o data in viata si atunci acele femei sunt norocoase. De obicei, evolutia e mai abrupta iar crizele apar in a doua jumatate a ciclului menstrual. Nu e o furie de zi cu zi, e ceva mult mai mult si cei din jur au de suferit.
Hormonii afecteaza comportamentul iar pe parcursul vietii suntem intr-o pozitie foarte echilibrata. In timpul menstruatiei, multe femei aflate in a doua jumatate a ciclului vietii au fluctuatii hormonale. Crizele se accentueaza si incep sa iasa la suprafata. Pe masura ce isi revin, se reechilibreaza. La perimenopauza, hormonii se schimba, se deplaseaza - uneori destul de mult. Acest dezechilibru duce la furie, care ajunge sa consume toti hormonii.  Si situatia nu se imbunatateste, provocarea este CUM iti revii? In mod normal, in timp, hormonii inceteaza sa se mai deplaseze si ating un nou echilibru. Atunci, furia  nu va mai iesi la suprafata. Insa deprinzi noi comportamente, ajungi sa reactionezi la furie asa cum o faceai in timpul crizelor. Reactiile dezvoltate, o fac pe femeie sa se simta de parca nu e ea.
SEMNALELE PERIMENOPAUZEI:
  • Schimbarile drastice de stare, de la o clipa la alta: plangi de la o reclama sau te enervezi pe copii, cand acum un minut erai fericita langa ei. Nu are nicio legatura cu ceea ce simti in fiecare zi.
  • Furia exagerata este al doilea semnal de alarma. Micile obstacole din viata nu ar trebui sa duca la furie atat de volatila.
  • Crizele premenstruale din trecut - creierul e foarte sensibil la hormoni. Doctorii studiaza acest aspect, insa rezultatele sunt confuze.
  • Depresia postnatala este al patrulea semnal de alarma. 
Solutii pentru cuplurile cu probleme pentru a invinge aceasta furie inopinata a femeii: intr-un moment bun al zilei, sotul ii poate spune sotiei ca ii e greu, sa o intrebe cum poate sa faca situatia mai usoara decat este. E vorba de a recunoaste realitatea ca hormonii sunt cei care dicteaza creierului. Mai multe informatii despre semnalele perimenopauzei se pot citi aici:   http://www.doctoroz.com/videos/perimenopause-signs-and-solutions#copy


PLAN DE COMBATERE A FURIEI PERIMENOPAUZEI:
  1. Prescrierea de medicamente. Noile pilule contraceptive au un risc mai mic decat acum 50 de ani, avand capacitatea de a contracara fluctuatiile hormonale, pentru a va simti mai echilibrate si a avea mai putine crize emotionale. Antidepresivele, desi sunt prescrise cu precautie, pot da si ele rezultate: ajuta la functionarea creierului sa tolereze mai bine fluctuatiile. Sunt multe feluri de antidepresive si fiecare persoana trebuie sa le ia pe cele potrivite siesi. Au efecte secundare care trebuie identificate in prima luna.
  2. Cremele cu progesteron sunt o a doua solutie interesanta si se elibereaza fara reteta.  Progesteronul e unul dintre hormonii care afecteaza creierul si nivelul lui se schimba in anii de perimenopauza. Pentru unele femei, o doza mica mai calmeaza schimbarile de stare. Se gasesc in magazinele naturiste. Cumparati o marca buna si asigurati-va ca pe eticheta scrie USP progesteron ca ingredient activ. O puteti folosi 2-3 saptamani pe luna, insa faceti pauza intre perioadele de administrare. Pentru multe femei e o solutie salvatoare, cel putin in primele zile, prima saptamana. Daca nu va place, incetati sa o mai folositi. Fiecare doza contine doar 20 miligrame.
  3. Reduceti consumul de: cofeina, alcool si zahar. Aproape la orice varsta, stresul (in combinatie cu cafea, alcool si zahar) amplifica reactiile femeilor. De aceea e nevoie ca ele sa renunte la factorii ce pot declansa acele reactii.Si suplimentele pot avea efecte benefice in acest sens, multivitaminele de calitate au avantaje (cele bogate in complexul de vitamine B, vitamina D si Omega 3 - uleiul de peste). Acestea ajuta cu simptomele premenstruale si ne fac sa ne simtim mai bine.
  4. Terapia ajuta - stati de vorba cu cineva: sotul, mama, fiicele, nu conteaza cine. E placut sa stii ca ai cu cine vorbi despre problemele cu care te confrunti in viata. Daca nu reusesti asta cand hormonii sunt stabili, este si mai greu cand sunt dezechilibrati si te simti ca o bomba. Sunt multe forme de terapie: consiliere de cuplu, terapie cognitiv comportamentala care ajuta la rezolvarea problemelor. Gasiti ceea ce vi se potriveste.


CE NE SPUNE FATZA DESPRE SANATATE?
Analizati fetele rudelor si ale prietenilor. V-ar putea surprinde ceea ce vedeti. Cele mai importante indicii ale problemelor de sanatate sunt simple, ca nasul din mijlocul fetei. Primul semnal de alarma are legatura cu OCHII. Astfel, daca vedem ochii ca nu sunt albi, ci galbeni, sunt indicii ale unei posibile probleme, si anume ficatul. Cand ficatul este bolnav, apare aceasta ingalbenire, adesea de la ciroza.


E spongios si cu noduli iar fiecare zona alba reprezinta o cicatrice. Un motiv comun este infiltrarea de grasime, prea multa grasime pe burta. Cauzele sunt multiple: medicamentatia, carbohidratii. Doctorul Oz prescrie pentru aceasta boala extract de ciuline sau Silimarina, Armurariu (200mg/zi).  Urmariti acest link pentru mai multe detalii: http://www.cristianmargarit.ro/2009/04/sanatate/silimarina-aka-milk-thistle
Acest extract ajuta ficatul, dar si verdeturile o fac pentru ca ficatul se poate regenera. 
OBRAJII UMFLATI - apar adesea la persoanele cu tiroida lenta, problema comuna la femei. Daca nivelul glicemiei e normal si consumul de apa e normal, tiroida functioneaza bine, moleculele nu se depun; apa e buna pentru organism si te umfla putin, insa nu mult. Cand insa tiroida e inactiva, moleculele se depun, cand bem apa- aceasta se imprastie si incepe sa adere prin diferite parti. Astfel, fata se umfla si ajunge sa se vada la exterior.
BUZELE VINETE - apar cand inima nu pompeaza destul sange sau plamanii nu trimit suficient oxigen in sange. Culoarea sangelui arata asa:
Daca ne uitam de la nivelul pielii, culoarea normala si cea anormala sunt reprezentate mai jos:
Astfel, buzele trebuie atent urmarite deoarece exista riscul aparitiei unor probleme cu inima. Tensiunea arteriala trebuie verificata macar o data pe an.


LEACURI FOLOSITE DE DERMATOLOGI pentru problemele de piele, chiar din frigider!
Pentru pielea uscata - se folosesc avocado + miere. Se taie avocado in doua, se scobeste miezul si se amesteca cu 1 lingurita de miere, sa capete o consistenta placuta. Apoi se aplica in zonele cele mai uscate. Se sta cate 10 minute, de 3 ori pe saptamana. 
Roseata faciala de la sensibilitatea la lama de ras - afecteaza milioane de oameni si nu e diagnosticata. Se recomanda un amestec de ananas + branza de vaci. (1 cana de branza de vaci si un sfert de cana cu ananas). Secretul ananasului sta in coaja. Cele 2 ingrediente se amesteca, fara prea multa apa, apoi se aplica pe obraz. Ananasul e plin de zeama si de vitamina C, care diminueaza roseata iar branza de vaci e ca laptele - calmeaza tenul.


Daca vreti sa gatiti ceva sanatos (n.ed. sic! nu prea cred), dar nu aveti timp, cititi mai jos. Va trebuie doar 2 minute si un cuptor cu microunde pentru a va schimba stilul de a gati.
Quesadilla cu pui - e nevoie de: pui prefiert, avocado, 1 conserva de fasole neagra, 1 ceasca cu branza rasa, 1 lingura cu suc de lamaie, 1/4 ceasca cu ulei de masline, foi de quesadilla, sare, piper si 1 lingura pudra de usturoi . Fasolea se fierbe si se bate cu mixerul. Se intinde pasta de fasole pe foaia de quesadilla si apoi se iau fasiile de pui. Se arunca pe toata suprafata, apoi se arunca si branza rasa, avocado, se condimenteaza. Se acopera cu o alta foaie de quesadilla si se pune in cuptor 50 de secunde.


Somon la microunde - se pune somonul in castron si se asezoneaza cu sare si piper. Apoi se adauga celelalte ingrediente: 2 catei de usturoi, 5 felioare de ghimbir, zeama de la 1 portocala, patrunjel, cimbru, 1 lingura ulei de masline. Se baga 5 minute la cuptor.