Nu pare mult insa, pe durata vietii, inseamna circa 520 de ovule! Cu cat elibereaza mai multe ovule, cu atat creste riscul de cancer ovarian si al altor tipuri de cancer. Vestea buna e ca, si daca a incetat ovulatia, pot exista beneficii.
Cum poate fi folosita pilula in prevenirea cancerului? Dr. Oz a adus in platoul sau doi experti: Caroline Westhoff de la Universitatea Columbia (care a facut teste pentru autoritati si companii farmaceutice) si Judith Wolf, ginecolog specializat in oncologie, din Phoenix. Pilula contine doi hormoni, estrogen si progesteron. Asta stim cu totii. Cum previn acestia cancerul si sarcina?
CW: "Cand luam progesteron pentru prevenirea ovulatiei, estrogenul regleaza sangerarea si
In zona pelviana se afla uterul si ovarele (plasate lateral); acolo se petrece "actiunea" din timpul ciclului menstrual: o data pe luna este eliberat un ovul. Cand e eliberat, acesta face o cicatrice pe suprafata ovarului:
Daca se elibereaza prea multe ovule si situatia se agraveaza? Apare cancerul, creste si prospera:
In uter, problema e alta. Anticonceptionalele previn eliberarea ovulului si protejeaza ovarul. Cantitatea de estrogen si natura ciclica cu care variaza poate duce, uneori, la formarea cancerului in uter.
Pilula, in schimb, va aduce un avantaj: incetineste evolutia membranei din uter si inhiba eliberarea ovulelor; astfel, nu se mai produc cicatrizari repetate.
JW: "Stim ca anticonceptionalele reduc riscul de cancer ovarian cu 50% daca femeia le ia cel putin 5 ani de-a lungul vietii. E interesant ca nu conteaza CAND o ia, deoarece protectia dureaza o viata. Iata mai jos un exemplu de uter si ovare sanatoase si o tumora de uter si una de ovar:
Imaginati-va ca un ovul a iesit prin suprafata ovarului si a lasat in urma o cicatrice. Sunt multe alte exemple similare: fumatul lasa cicatrici pe suprafata pamantului; e la fel. Cicatricile pot duce la aparitia cancerului si astfel se observa acea masa uriasa. Uterul, in cazul cancerului, devine dens. Cu cat va asteptati ca pilulele sa reduca un cancer uterin? "E la fel cu cancerul endometrial care apare in membrana uterului. Progesteronul din anticonceptionale reduce acea membrana, or cresterea ei necontrolata duce la cancer." Se pare ca pilulele mai reduc o forma de cancer: cel de colon (ele reduc incidenta cu 20%). Cum poate o pilula sa reduca riscul de cancer ovarian, uterin si colorectal? JW- "Ipoteza este ca progesteronul reduce membrana uterului si poate avea acelasi efect asupra membranei colonului."
Care e varsta ideala la care femeile ar trebui sa ia pilula? CW - "Cinci ani e cel mai eficient; mai mult daca se poate, ar fi si mai bine. Orice femeie poate lua anticonceptionale oricand pe durata vietii. Cel mai adesea le iau femeile de 20 de ani, insa si cele de peste 40 de ani mai au nevoie de protectie. Adesea apar dereglari in menstruatie, iar pilula rezolva asta."
Dr. Oz: "Sunt multe idei despre hormoni. Sunt precaut in a le prescrie oamenilor hormoni din cauza implicatiilor. Ne afecteaza in multe moduri corpul, insa avem multe date clare ca pilula reduce cancerul ovarian, uterin si de colon."
Intrebari din public:
- Pilula creste riscul de cancer mamar? Raspuns CW: "Trebuie sa ne intrebam asta. Cancerul mamar e afectat de schimbarile hormonale. Studiile din ultimii ani arata ca anticonceptionalele nu modifica riscul de cancer mamar. In perioada in care femeia ia pilule, apare o mica diferenta, insa nu se mentine pe durata vietii. Riscul creste usor, insa dispare imediat ce nu se mai ia pilula. Efectul pe durata vietii e ca nu apar modificari." Dar riscul de cancer cervical (alta tumora legata de anticonceptionale)? Raspuns CW: "Riscul de cancer cervical creste putin, insa daca se face regulat testul Papanicolau, poate fi detectat si controlat inainte sa devina cancer. Femeile care iau pilula ar trebui sa faca regulat testul, insa nu foarte des, ci o data la 2 ani".
- Dupa 35 de ani, am auzit ca apare riscul de cheaguri de sange. Adevarat? Raspuns JW: "Creste riscul de cheaguri de sange la femeile care iau pilule; daca nu au in familie cazuri de cheaguri de sange in picioare sau plamani, chiar si dupa 35 de ani riscul ramane scazut."
- Am auzit ca pilula te face sa te ingrasi. Raspuns JW: "Nu te ingrasa. Studiile arata ca nu exista nici un efect asupra greutatii la femeile care iau pilula fata de cele care n-o iau. Te ingrasi doar daca mananci mai multe calorii decat arzi."
- Mi se pare nenatural sa-mi intrerup ciclul. Simt o ruptura cu corpul meu, insa vreau sa previn cancerul. Ce sa fac? Raspuns JW: "Spuneam ca, de-a lungul vietii, femeia are ovulatie de vreo 500 de ori. Inainte, perioada nu era asa de lunga, insa acum fetele incep menstruatia mai devreme. Femeile fac mai putini copii. Pe durata sarcinii si cat alapteaza, femeile nu ovuleaza, deci normal ca in trecut perioada era mai scurta decat e acum. Daca privim asa lucrurile, pilulele reprezinta o stare mai naturala decat cea in care suntem azi."
Medicii prescriu anticonceptionale si pentru a controla bufeurile si menopauza. Cum difera terapia hormonala de anticonceptionalele traditionale? CW raspunde: "Femeile peste 40 de ani pot trece printr-o perioada lunga numita perimenopauza, cand hormonii sunt neregulati. Au bufeuri si menstruatie neregulata, chiar risca sa ramana insarcinate, asa ca anticonceptionalele le dau o doza de hormoni ce controleaza bufeurile si menstruatia si care previne si sarcina. O doza mai mica de hormoni rezolva si celelalte probleme. Se recomanda administrarea de anticonceptionale pana la menopauza (cu siguranta pana la 50-52 de ani, daca femeia e sanatoasa)."
- Stiti daca terapia hormonala reduce incidenta cancerului ovarian? Raspuns CW: "Nu o reduce. Doar traditionala pilula poate avea acest avantaj."
Exista insa si EFECTE SECUNDARE si persoane carora NU LI SE RECOMANDA pilulele:
- femeile peste 35 de ani care fumeaza fiindca au un risc crescut de complicatii cardiovasculare. Daca aveti sub 35 de ani si fumati, va invitam sa renuntati la fumat pentru a fi in siguranta.
- femeile cu cheaguri de sange la picioare sau plamani.
- femei cu forme de cancer pentru care sunt contraindicate pilulele. Daca o femeie a avut cancer mamar, probabil n-ar trebui sa ia anticonceptionale.
Alte efecte secundare sunt: apetit sexual scazut, toane, dureri de cap, sani durerosi. Nici unul dintre aceste efecte nu e periculos. Sangerarile si sanii durerosi sunt efecte secundare temporare, legate de faptul ca organismul se obisnuieste cu pilula si care de obicei dispar de la sine. La unele femei, daca nu dispar in cateva luni, incercati o alta pilula, nu e ceva periculos. Cealalta problema - modificarea apetitului sexual - la orice femeie acesta se schimba in functie de diferite circumstante din viata, deci nu trebuie data vina pe pilula daca aveti 2 copii, mergeti si la serviciu si faceti si facultatea in acelasi timp!
Pilulele regleaza menstruatia, scad anemia si atenueaza simptomele. Unele anticonceptionale reduc acneea si toanele legate de perimenopauza sau simptomele premenstruale. Sunt zeci de tipuri de pilule. Daca vreti sa preveniti cancerul uterin, ovarian si d colon, luati o pilula traditionala, cu nivel constant de estrogen si progesteron. Dr. Westhoff mentiona o anumita durata. Beneficiile apar destul de rapid. Studiile arata ca si dupa un an sau doi de administrare a pilulei apar avantaje. Insa marile avantaje se vad daca le luati mai mult de cinci ani. Daca simptomele apar la 45 de ani si pilula se administreaza la menopauza, mai apar beneficiile? "Si femeile de acea varsta pot vedea avantaje in reglarea ciclului, in prevenirea problemelor osoase de dupa 40 de ani. Exista, dupa cum cred ca ati auzit deja, si pilulele care prelungesc ciclul." Ce ne puteti spune despre pericolul de a nu avea ciclu menstrual timp de 5 ani? Raspuns JW: "Nu pare sa existe un pericol. Pot fi avantaje in ce priveste simptomele si anemia. Singurul pericol e daca s-a produs o menopauza prematura. Daca femeia intra la menopauza la 40 de ani, lucruri precum: scaderea densitatii osoase, bufeuri, uscaciune vafinala etc. sunt daunatoare. Insa daca asta se produce din cauza pilule ce stopeaza dezvoltarea membranei uterului si inhiba menstruatia, atunci nu e nimic periculos."
- Dar dispozitivele intrauterine? Contin hormoni. Sunt la fel de eficiente? Raspuns CW: "Dispozitivele prescrise de medic, cu hormoni si cele cu cupru, par sa previna cancerul uterin. E un efect secundar benefic al dispozitivelor intrauterine. Insa nu exista dovezi ca previn cancerul ovarian."
Daca aveti intre 35-50 de ani, ati avut deja copii si aveti simptome de perimenopauza, sangerari neregulate, acnee, ganditi-va sa reveniti la pilula. Merita sa va ganditi la asta si sa profitati de avantajele de a o lua cinci ani.
- IDEI PRECONCEPUTE despre ALIMENTE si SANATATE
- Fructe "usor indulcite" - nu inseamna nimic, nu e ceva reglementat de autoritati. Poate insemna oricat: de la 1 gr de zahar la 100 gr sau mai mult. Ar trebui sa cautati cuvintele: "fara adaos de zahar"
- batoane, "sursa buna de fibre" - nu inseamna mare lucru. De unde mai putem lua fibre, cu exceptia produselor pe care scrie asta? Din fructe, cereale, legume ...conteaza insa si ce fel de fibre si cum ajung in organism. Pe multe alimente ambalate scrie "sursa buna de fibre", insa contin adaos de fibre care s-ar putea sa nu fie asa de benefice precum fibrele din: fructe, legume si cereale integrale.
- iaurt cu "fructe adevarate" - veti fi surprinsi sa aflati va nu inseamna mare lucru. E de preferat sa mancati fructele adevarate decat asa ceva facut cu "fructe adevarate". Lucruri socante despre eticheta, suna prea bine sa fie adevarat. Alimentul pare bun, insa realitatea e ca fructele pe care le folosesc s-ar putea sa nu fie fructele de pe eticheta. Nu sunt obligati sa mentioneze exact ce fel de capsune sau afine folosesc si nici cantitatile nu sunt reglementate. Avantajele nu sunt semnificative, motiv pentru care dr. Oz il considera un produs fals. Verificati tot ce scrie, ce fel de fructe, verificati ingredientele. Ei pun putine fructe si va iau banii pe altceva.
- cereale de ovaz fortificate facute "cu cereale integrale" - e fals pentru ca multe din aceste produse contin cantitati minime de cereale integrale si, de obicei, contin faina de porumb rafinata. Cautati produse cu grau integral 100% sau cu alta cereala. Daca nu apare pe eticheta, nu conteaza. Doar asa stiti ca primiti ceea ce ati platit.
Probabil cea mai mare minciuna legata de suplimente este de cum se ia o multivitamina. Daca nu aveti o dieta perfecta, multivitamina va ajuta. Insa ea trebuie luata in felul urmator: trebuie taiata in doua si sa luati jumatate dimineata si jumatate la cina. E dificil sa absorbiti toata multivitamina odata. Metabolismul e diferit dimineata fata de seara, asa ca trebuie sa fie la un nivel egal. Faceti-va un obicei din a le taia. Nu e indicat sa luati o multivitamina intreaga dimineata si o alta seara, fiindca mai mult nu inseamna mai bine.
Uleiul de peste e grozav, e probabil cel mai important supliment, insa exista si o problema. Nu trebuie sa luati ulei de peste pentru aportul de Omega-3 pentru ca exista si alte surse! Pestii nu produc Omega-3, ci iau grasimile din alge. Puteti lua Omega-3 pe baza de alge direct de la sursa si astfel puteti scapa de respiratia cu parfum de peste. Acestea sunt mai bune si mai benefice pentru mediu si nu contin toxine.
Vitamina C - multi iau aceasta vitamina pentru a preveni racelile. Problema e ca nu absorbim eficient vitamina C si multa se elimina prin urina. Dr. Oz recomanda doze de 60 mg si nu de o mie, fiindca acelea nu raman suficient timp in corp. Nu strica, insa irositi banii si nu castigati nimic. Luati-o in doze mici. Daca o luati indiferent daca sunteti raciti sau nu, e alegerea isteata. Functioneaza mai bine preventiv, neexistand dovezi concludente ca functioneaza dupa raceala.
- Cele mai mari minciuni despre produsele anti-imbatranire, care, de fapt, va imbatranesc!
Tenul mat - Minciuna este ca trebuie sa exfoliati zilnic. Cand apar pete rosii si tenul se usuca, exfolierea poate slabi si mai mult pielea. Faceti asta la doua zile si evitati produsele dure, abrazive, folositi ceva foarte delicat. Tratati-va fata ca pe funduletul unui bebelus (cu prosopel pentru bebe), hraniti-o.
Tenul uscat - Minciuna e ca dusurile sunt mai bune decat baile. E ingrijoratoare caldura din dus. Baile pot fi la fel de hidratante ca si dusurile si nu usuca pielea. Un dus lung este o problema, oricum ar fi. Cand faceti baie, din cand in cand puteti folosi faina coloidala de ovaz ("colloidal oatmeal"): pluteste la suprafata si maximizeaza contactul cu pielea, nelasand-o sa se usuce.
Sarea de mare e prezentata ca fiind mai sanatoasa decat cea de masa, insa de fapt are acelasi continut de sodiu. Folositi plante aromatice si condimente pentru mancare!