miercuri, 28 noiembrie 2012

Doctor Oz - Despre gustari: mancati mult, cantariti mai putin!

Noile cercetari au demonstrat faptul ca gustarile luate in momente cheie ale zilei va pot transforma organismul intr-o masina care consuma grasimile. Doctorul Oz prezinta o noua dieta care ne va schimba dieta.
GUSTAREA DE DINAINTE DE CINA ("Pre-dinner snack") - este o gustare ce trebuie mancata cu 1-2 ore inaintea cinei; ea va va ajuta sa slabiti 3,6 kg pe an. Se pot consuma 4 gustari inainte de cina. Acestea au o importanta vitala. De exemplu, daca luam o inghititura din ou fiert: mancarea o ia in jos spre esofag, ajunge in stomac - care se mareste (proteinele si fibrele cresc mai mari acolo). In intestine, se vede ca mancarea consumata va hrani bacteriile (cele albastre- bacterii bune). Daca mananci ce trebuie, ajuti bacteriile bune:




Bacteriile rele nu sunt inca in intestine, asa ca toata mancarea e descompusa de cele bune. Asadar, ai absorbit lucrurile bune si poti transforma in ceva mai bine, poti imbunatati totul in organism, facand "echipa" cu intestinele tale.  Trebuie dusa arderea grasimilor in directia corecta si pentru acest lucru trebuie respectate niste reguli. Nu putem trisa aici; ne trebuie
6 grame de fibre care ne vor porni digestia;
- 10 grame de proteine care stimuleaza hormonii de ardere; ele iti dau sentimentul de satietate;
- sa ne limitam caloriile la 200
Prima gustare de dinaintea cinei distruge grasimea abdominala. Este vorba de aperitivele de forta:

 o bucatica de sunca cu mozarella (de 2% grasime), 2 masline (ce contin grasimi nesaturate, va vor scapa in mod natural de aceasta grasime). Exista o "lovitura" a fibrelor, asa ca se adauga un bol cu dovlecei si un sfert de cana de naut. Acest aperitiv are 200 de calorii, care iti vor fi de ajuns, insa trebuie sa-l mancati cu 1-2 ore INAINTE de cina.
Urmatoarea gustare de dinaintea cinei este un tip de mancare de care se poate bucura o persoana care prefera o mancare nesanatoasa inainte de cina: o mini-pizza. Secretul ei sunt cerealele integrale in proportie de 100%: ele scad glicemia, dar nu o duc atat de jos incat sa-ti vina sa mananci orice. Se prepara astfel: se pune niste branza degresata (2% grasime). Acest 2% este foarte important, pentru ca laptele degresat nu te ajuta sa slabesti. Se mai pun 2 linguri de sos de rosii (contine licopina, o grasime solubila). Se pune sosul peste aluatul din cereale integrale, se adauga putin spanac, ceapa, putina branza. Se baga la cuptor.


Daca cina o luati de obicei la ora 19:30, atunci gustarea e bine sa o luati intre 17:30 si 18:30.
Urmatoarea gustare va va spori metabolismul. Este vorba de chipsurile cu sos, care se pot manca zilnic inainte de cina.

Se  prepara astfel: se ia 1/2 cana de iaurt la care se adauga urmatoarele: niste piper, bucati de nuca, putin usturoi si putin sos picant (asa adaugam zinc). Se amesteca; se adauga si niste rosii cherry (pentru ca au mai multe fibre). Doctorul Oz ne recomanda sa mancam acest sos cu chipsuri din cartofi albastri (acestia din urma contin antocianina - care va "pacali" organismul si-ti va spune ca ar trebui sa fii slab). E recomandat sa mancati asa ceva cu 2 ore inaintea cinei: are 200 calorii, 10 grame de proteine si 6 grame de fibre.
Aceasta ultima gustare va va ajuta sa scapati de putina grasime: sandvisul cu branza si mere. Se scoate cotorul marului, apoi se taie cateva felii din el (rotunde). Pe acestea se pune niste branza (slaba) si cateva migdale. Deasupra primei felii de mar cu branza puteti pune o a doua si mancati doua deodata.Un mic pont: daca se pune si lamaie, aceasta va absorbi zaharul si va fi mai bun.

CUM VA PUTETI STAPANI POFTELE?
Daca pofiti la ceva sarat sau dulce sau aveti nevoie de un plus de energie, puteti apela la gustari ce sunt bune pentru orice moment al zilei, ele avand sub 200 de calorii. De obicei avem nevoie de mici gustari cand suntem stresati. Cea mai buna alegere in opinia doctorului Oz in acest sens este "pizza cu floricele". Intr-o punga de hartie (desfacuta) se pun 3 linguri cu boabe; nu e nevoie de ulei sau altceva. Vor iesi 8 boluri cu floricele. Peste ele, puneti: sare, branza, usturoi, oregano (tot ce pui pe o pizza, poti pune si aici):

Puteti manca asa ceva toata ziua (are 200 calorii).
Unele persoane iau gustari pentru ca se simt slabite. Cand nu ai energie, glicemia e de obicei scazuta, iar lumea dezvolta pofte si mananca lucruri "rele". Solutia este quesadilla din unt de arahide si banane  si se poate manca dimineata sau dupa-amiaza tarziu. Se ia o tortilla, se pune putin unt de arahide peste ea, se adauga niste felii de banane si putina scortisoara (va ajuta metabolismul, dar regleaza si glicemia). 

Pentru persoanele ce au slabiciune pentru sare. Solutia este data de inelele de ceapa la cuptor. Se ia o ceapa, se taie si se bate un ou, dupa care scufundam ceapa in el. Dupa aceea, se da inelul printr-o combinatie de: cereale, oregano, condimente (old bay spice). Se baga la cuptor timp de 20-30 minute.

Pentru cei cu slabiciune la ceva dulce, doctorul Oz recomanda o trufa de ciocolata.

Se amesteca 1/2 cana de curmale cu caise. Se  pune si putina cacao, se pun in blender, se adauga niste vanilie si niste nectar de agave, dupa care formam niste bilute. Se dau prin praf de nuca de cocos neindulcit.

CEA MAI BUNA DIETA PENTRU SLABIT

La micul-dejun: trebuie sa va ajutati metabolismul ca sa incepeti ziua. Doctor Oz ne sfatuieste sa apelam la dieta bazata pe ceaiul din frunze de salvie. Consumat la micul-dejun, ceaiul va schimba modul in care organismul se "gandeste" la mancare. Trebuie baut la o ora dupa trezire pentru o eficacitate maxima.
La ora pranzului:  poveste e putin diferita, in sensul ca organismul e pregatit sa arda grasimi. Daca la micul-dejun te pui in miscare si arzi zaharurile, la pranz ai tot restul zilei si e ideal sa incepi arderea. Acum trebuie sa consumi ACID ALFA LIPOIC (ALA). Este un antioxidant foarte puternic si vei lua 200 md la pranz. Este o substanta naturala, fiecare celula din corp contine asta. Din moment ce organismul tau are deja, e mai sigur decat ceva nou. Reduce inflamarea celulelor grase si, cand acestea nu sunt inflamate, se relaxeaza, iar atunci elibereaza grasimea din interiorul lor. Acesta e si motivul pentru care ne concentram pe produse antiinflamatoare. Acestea te slabesc in mod natural.
O gustare: ajutorul unei gustari pentru reducerea poftelor este extractul de ciuperci maitake. Aceste ciuperci sunt foarte eficiente pentru multe lucruri in viata. Extractul se pune pe gustare sub forma de picaturi sau intr-un pahar cu apa (intre 10-20 picaturi).Ciupercile mitaki sunt folosite in multe feluri medicinale; doctorii holistici le folosesc in mod normal, pentru ca ele controleaza poftele prin ajustarea glicemiei. Cand aceasta cade, vrei sa mananci tot ce e pe langa tine. Aceasta gustare se consuma in jurul pranzului.
La cina: se consuma un supliment care sa induca starea de satietate, numit GLUCOMANNAN (din extract de radacina de konjac). Aceasta e, probabil, cea mai puternica fibra de pe piata. Se pune 1 lingurita in cel putin 225 ml. Daca nu puneti destula apa, o sa se sedimenteze in stomac. Este recomandat sa se ia acest supliment cu 30 minute inainte de cina. Se poate pune in: supa, salata, peste mancare. Unii il pun in apa pentru ca e mai usor sa-l ia asa cu 30 minute inainte de masa.

DESERT IN 5 STRATURI special pentru slabit
1. Primul strat este cu iaurt grecesc: blatul se face din: 1 cutie cacao praf+ 1 cana iaurt grecesc + 1 cana apa; se amesteca bine cu mixerul. Se toarna totul in tava. Se coace la 175 grade si iese un blat pufos din ciocolata. Proteinele din acest prim strat ajuta la activarea hormonilor de ardere.
2. Al doilea strat este format de obicei din frisca cu lapte de cocos. In loc de frisca (ce contine calorii inutile), se foloseste ricotta (4 cesti) si putin lapte de cocos (contine trigliceride: celule de grasime care ajung imediat la creier si dau senzatia de satietate; contine si acid lauric, care e antioxidant si antiinflamator). Pentru textura, se adauga 1 ceasca de praf de nuca de cocos (toasted) si putin nectar de agave (4 linguri).
Acest strat se toarna peste primul strat, reprezentand stratul de frisca batuta.
3. Al treilea strat este partea crocanta; contine: seminte de in, fibre, ovaz (1/2 ceasca ovaz prajit+1/2 ceasca seminte in+1/2ceasca nuci macinate). Amestecati foarte bine si presarati deasupra stratului anterior.
4. Al patrulea strat e compus din: 1 ceasca capsune+ 1 ceasca afine + 1 ceasca. Cea mai buna parte este ca afinele vor spori volumul.
5. Al cincilea strat e compus din fulgi de ciocolata neagra. Procesul digestiv e incetinit de catre cacao si iti da senzatia de satietate pentru mai mult timp. Sa faci fulgi de ciocolata poate parea ceva simandicos, dar e nevoie doar de ciocolata amaruie. Se fac fulgii razuind dintr-o bucata mare de ciocolata neagra cu ajutorul unui curatator de legume.
Repetati pasii cu cate inca un strat din fiecare (intr-un suport de sticla, gen bol deoarece stratul de ricotta curge). O portie inseamna o cupa, deci nu mancati toata cantitatea (150 calorii).


27.11.12