In caz de vanatai, iata ce se intampla: daca de exemplu te loveste ceva, vasul de sange se fisureaza si incepe sa iasa sangele; ramas fara oxigen, acesta din urma se albastreste. Globulele albe elibereaza substante care digera globulele rosii, iar totul capata o nuanta verzuie, pana e "digerat" tot sangele. De aceea, pielea capata o nuanta maronie. Aceasta este asadar evolutia unei vanatai normale.
Intrebarea e de ce femeile au mai des vanatai pe masura ce imbatranesc? Cauza este ESTROGENUL, dar exista si alte motive. Te alegi mai des cu vanatai din cauza: varstei, a suplimentelor ca uleiul de peste sau a medicamentelor ca aspirina sau steroizii.
Pe masura ce imbatranim, cand se pierde acest tesut (al pielii), cand se rupe, sangele iese din tesut si nu are unde sa mearga; la o taietura, sangele tasneste; la o vanataie, ramane inauntru.
Ce e de facut in cazul vanatailor si pentru ca sa treaca mai repede? Primul sfat este sa LUATI VITAMINE! Vitamina C intareste colagenul, intarind astfel tesutul. Un alt pont este vitamina K. Cel mai bine este s-o luati din legume (verzi) si lactate.
Dar daca aveti deja o vanataie si vreti sa treaca mai repede, cea mai buna solutie e GHEATA. Aceasta se tine timp de 20 minute si trebuie sa ridicati partea ranita a corpului pentru ca sangele sa dispara mai repede.
SALATELE
Dintre spanac si rucola, dr. Oz recomanda spanacul: cu cat zarzavaturile au culoarea mai inchisa, cu atat sunt mai bune.
Cea mai buna sursa de proteine sunt ouale fierte tari (in defavoarea pieptului de pui). E foarte usor sa controlati cantitatea, fiindca e doar 1 ou. La carne nu stiti cum a fost fripta si nu stiti ce gramaj are.
In salata, puteti adauga seminte de floarea-soarelui pentru ca acestea contin proteine si vitamina B.
ALIMENTE bune care va ridica MORALUL:
Omega3 creste hormonii de buna-dispozitie din creier. Cea mai buna sursa de Omega3 este BIBANUL DUNGAT ("striped bass").
Vitamina B6 te ajuta sa te simti bine. Cea mai buna sursa de B6 sunt SMOCHINELE, stimuland astfel serotonina.
Cea mai buna sursa de vitamina D este in CIUPERCI (1 ceasca de ciuperci pe saptamana).