luni, 6 mai 2013

Durerea cronica. Prevenirea gripei

 Problema cu durerile cronice este ca iti afecteaza toata viata, nu e doar o problema medicala - si asta nu inteleg medicii. Iti afecteaza mobilitatea, ingrijirea copiilor, stilul de viata, relatiile interpersonale, starea de spirit. Multi suferinzi de dureri cronice dezvolta depresie. Putem spune, cu totii, ca durerea a aparut prima, dar, dupa ani de suferinta, devine deprimanta, iti afecteaza somnul, iar asta o exacerbeaza.
 Doctorul Oz vrea sa spuna un adevar socant pentru multi, de nerecunoscut pentru colegii doctorului. Oz sustine ca medicii chiar le considera pe pacientele lor nebune; ei considera ca acestea isi imagineaza durerea. Exista 4 motive pentru care medicii nu pot ajuta pacientele cum ar trebui:
1) Medicii nu vad durerea pacientelor, deci considera ca nu exista. Mesajul este sa consideram durerea drept o boala individuala. Partea deosebita este ca trecem printr-o revolutie culturala, vazand durerea ca similara cu diabetul, cu bolile cardiace, astmul, deoarece durerea provoaca schimbari fundamentale in sistemul nervos, care se perpetueaza si continua durerea chiar dupa vindecarea ranii. Medicii si sistemul sanitar trebuie sa fie mai bine pregatiti iar pacientii trebuie sa inteleaga durerea ca pe o boala.
 2) Medicii nu sunt pregatiti sa trateze durerea. Julie Silver, medic fiziatru, sustine ca majoritatea medicilor au putina pregatire sa trateze durerile post-operatorii, dar nu si pentru durerile celor care nu sunt operati la spital. Fara pregatirea necesara, nu e de mirare ca nu stiu nici de unde sa inceapa.
 3) Un alt motiv ar fi ca medicul isi imagineaza, in sinea lui, ca ati venit la el pentru medicamente. Este o mare problema a societatii, printre medici si datorita opioidelor date cu reteta. Majoritatea gandesc nenuantat, ori cred ca pacientii urmaresc sa ia medicamente ilegale sau sa le vanda si se tem foarte mult de asta, ori distribuie medicamentele ca pe bomboane, fara sa stie sa le prescrie si sa le monitorizeze adecvat. Trebuie sa le imbunatatim educatia, sa inteleaga cum sa foloseasca medicamentele care, folosite adecvat, sunt foarte eficiente pentru durerile cronice.
4) Al patrulea motiv pentru care medicii va considera nebune, cel mai socant, este ca sunteti FEMEI! S-au facut studii in acest sens. Barbatii medici trateaza pacientele diferit. Dr. Mackey a participat la studiul institutului de medicina; in urma acestui raport, durerea cronica e considerata o boala. Nu e doar un accesoriu al unei entorse, al unei caderi sau al unui accident, ci e considerata o boala, ca: diabetul, bolile cardiace etc. Acest lucru valideaza ceea ce simt toate femeile ce au trecut prin asa ceva: recunoaste ca durerea e asa cum o simte pacientul. Deocamdata, nu putem "masura" durerea. Medicii nu v-ar intreba, pe o scara de la 1 la 10, cat de indragostiti sunteti; in acelasi sens, si durerea e o experienta subiectiva.
Creierul e programat sa simta durerea (dupa experiente repetate in care a "invatat" ce anume i-a cauzat durerea si a invatat sa se si fereasca de acele cauza). Asta inseamna durerea cronica; nu mai e doar un simptom al genunchiului, de exemplu, ci exista pe cont propriu si te concentrezi numai asupra ei. Tocmai pentru faptul ca creierul nostru simte durerea, aceasta este o boala ca orice alta boala respectata in medicina.

4 intrebari necesare pentru a gasi un medic ce va poate trata durerile cronice:
1) Cat de bine pregatit este doctorul respectiv in domeniul controlului durerii. La Fac. de Medicina, de obicei sunt predate doar cateva notiuni despre durere, astfel marea majoritate a medicilor nu sunt foarte pregatiti in acest sens. Astfel, medicul trebuie sa inteleaga cum sa va trateze durerea cat mai bine. Medicii pot sa fi avut numai cateva ore de pregatire la facultate sau sa-si fi facut rezidentiatul sau pregatirea de specialitate in tratarea durerilor. Dar, dincolo de pregatirea pentru tratarea durerilor, la 116 milioane de americani nu exista suficienti medici pentru tratarea durerii, sustine dr. Mackey. Toata lumea trebuie sa inteleaga mai bine durerea si controlul ei, ca sa-si poata ajuta medicul.
2) "Care e abordarea dvs.?" - aceasta e a doua intrebare ce trebuie pusa medicului. Durerea e tratata in mod variat. Unii prescriu medicamente, fac operatii, se concentreaza asupra aspectului fizic. Altii se concentreaza asupra aspectelor psihocomportamentale. Este foarte important sa gasiti medicul potrivit pentru nevoile dvs.
3) "Cat de repede ar trebui sa vad rezultatele?" . Este o intrebare dura, deoarece spectrul poate fi foarte larg. Daca aveti o problema de numai cateva luni, rezultatele pot aparea relativ repede. Pentru o problema de 20 de ani, cu care ati mers la peste 10 medici, s-ar putea sa dureze mai mult, sa fie nevoie de o colabotare.
4) A patra intrebare priveste costurile - este trist ca multe tratamente pentru durere pot fi costisitoare. Este important sa va intrebati medicul, sa aflati ce va acopera asigurarea. Exista resurse necostisitoare sau chiar gratuite pentru dureri cronice.
***Daca sunteti una dintre persoanele ce sufera de dureri cronice, doctorul Oz recomanda sa luati zilnic cate 1000 de unitati de vitamina D pentru a scadea inflamatia din organism. Puteti incerca si 1000mg de acetil L-carnitina, pentru sanatatea fibrelor nervoase.


PREVENIREA GRIPEI
Adevarul este ca un stranut poate avea o viteza de 160 km/h. Poate ajunge de la 3,6 m departare.
ECHINACEEA nu este chiar  cel mai bun tratament din plante pentru sistemul imun in timpul sezonului gripal. Doctorul Oz are o varianta si mai buna, si anume suplimentul de Umckaloabo. Este foarte eficient in cazul simptomelor de gripa iar un studiu arata ca si in cazul gripei. E de mult folosit in alte zone din lume. Se ia de 3 ori pe zi in sezonul gripal.
Poti lua gripa de la un vaccin gripal? NU, este fals! Vaccinul gripal contine virusuri inactivate; sunt moarte dinainte sa-ti intre in corp si nu prezinta probleme. Acesta e si motivul pentru care dr. Oz le prefera ca metoda principala de prevenire a gripei.

HAMBURGER PENTRU SLABIT CU SOMON
 Sfat: Cand alegeti conservele, aveti grija la sare! Somonul este bun si sanatos, cu grasimi Omega-3, foarte importante pentru slabit. Corpul nu le poate produce, deci trebuie consumate. Fasolea neagra contine proteine si fibre, mentine senzatia de satietate si scade consumul de zahar. Usturoiul e bun pentru inima, tensiune si previne ingrasarea. Vinul alb, consumat moderat, ajuta sanatatea si totodata confera mancarii o aroma minunata. Sosul cu piper Cayenne contine capsaicina ce ajuta metabolismul la arderea caloriilor.
Se poate folosi atat somon proaspat, cat si cel din conserva. Fasolea neagra trebuie pasata (2 conserve mici), la fel si ceapa. Se toarna o ceasca cu vin. Se adauga o lingura cu usturoi pisat si una cu ghimbir ras. Acestea din urma confera atat aroma, dar au si rol de antiinflamatoare. Puteti pune si o lingura cu sos ponzu (un sos japonez pe baza de citrice); el confera nu doar aroma, ci si un minim de sare. Se pune putin piper negru, dar si piper Cayenne pentru metabolism (si sare, dupa preferinta). Se rade putina coaja de lamaie. Din compozitie, se fac niste chiftele groase de circa 2 cm. Daca vi se pare ca ati pus prea mult vin, adaugati putina faina. Se pune putin ulei in tigaie si se rumenesc chiftelele.


2012-10-09