Dr. neurolog Majid Fotuhi este un om de stiinta din cadrul unei noi cercetari in lupta cu pierderile de memorie. Cand vine vorba de creier, sustine dl. doctor, marimea conteaza: un creier mai mare este mai bun. Doctorul a realizat ca pierderile de memorie sunt o consecinta a micsorarii creierului nostru. In mod normal, creierul nostru se micsoreaza in timp. Multi factori care fac creierul nostru mai mic sunt tratabili si reversibili (diabetul, hipertensiunea, obezitatea, stresul, atacul, apneea de somn etc.). Vestea buna e ca va puteti dezvolta creierul. Schimbarile stilului de viata sunt mai puternice decat orice medicament. Ele va pot dezvolta memoria si salva creierul indiferent de cazurile din familie.
Planul doctorului Fotuhi se concentreaza asadar pe dimensiunea creierului. Multe studii noi ne-au aratat ca putem incetini micsorarea creierului. Ii putem spori dimensiunea ca sa-l facem mai mare. O parte a sa, de la exterior, se ocupa cu gandirea, o alta cu limbajul:
insa cea mai importanta pentru memorie este HIPOTALAMUSUL (pe stanga, dar si pe partea dreapta), e aproape la fel de mare ca degetul:
Cea care conteaza este dimensiunea hipotalamusului: cei cu hipotalamusul mai mare nu dezvolta Alzheimer, chiar daca au cazuri in familie. Cu cat e mai mare hipotalamusul, cu atat e mai bine.
Dr. Fotuhi se concentreaza pe ce e in interiorul creierului, unde e ceva foarte important:
Exista o zona mediana, o continuare a hipotalamusului care se mareste; este partea din creier care ia toate gandurile si le retine:
Sunt 6 pasi de urmat:
1. Luati suplimente cu acid docosahexaenoic (DHA). Acesta stimuleaza circulatia creierului, reduce inflamatiile si placile asociate cu Alzheimer. Un studiu ne-a indicat ca persoanele care au luat DHA timp de sase luni isi imbunatatesc memoria pana la nivelul din urma cu trei ani. Neurologii recomanda pacientilor lor DHA (600mg) si Omega3.
2. Stimularea creierului este foarte importanta; "muschii creierului" sunt mai importanti decat cei fizici. Domnul doctor le recomanda oamenilor sa faca exercitii zilnice care sa implice activitate in ambele emisfere cerebrale. De exemplu: tango-ul, va puneti ceasul pe cealalta mana, schimbati mainile cu care va pieptanati si va uscati parul, scrieti invers si mancati cu cealalta mana.
3. Respiratia 777 care distruge stresul este al treilea pas in acest demers. Stresul mareste nivelul de cortizol - care e cea mai rea "otrava: pentru creier. Oamenii care au probleme de stres au un hipotalamus mic. Cei care sufera de apnee in somn, care sunt obezi si sforaie au si ei niveluri mari de cortizol. Iata ce se intampla cu creierul cand nivelul de cortizol este mare sau cand oamenii au apnee in somn ori alti factori de risc. Acestea sunt doua exemple de creiere de la indivizi diferiti; una dintre persoane a imbatranit frumos si, dupa cum se vede, creierul e frumos si intreg (cel din stanga imaginii):
In partea dreapta insa vedem un creier al unui pacient care a suferit de dementa. Cei care sufera de apnee in somn sau au un nivel inalt de stres au si ei parte de o micsorare sporita. Candva, a fost mult tesut si in acest creier. Se observa niste crevase mult mai adancite, creierul incretindu-se ca o nuca. Creierul din dreapta este cu 30% mai mic decat cel din stanga, asa ca oamenii au mai multi factori de risc vascular, diabet, hipertensiune. Doctorul ne recomanda sa reducem stresul, iar un mod foarte simplu de a o face este folosind o tehnica de respiratie. Inspiri numărând până la 7, ții aerul 7 secunde, după care expiri numărând până la 7. S-a demonstrat ca acest exercitiu iti calmeaza nervii, iar studiile au aratat ca oamenii care fac exercitii de acest gen isi maresc hipotalamusul in 8 saptamani. Hipocampul nostru se poate mari si micsora foarte usor.
4. Tachineaza-ti memoria este pasul patru. Multi oameni se "lauda" cu faptul ca uita numele. Ei nu-si dau seama ca detin abilitatea unica a unei memorii bune. Oricine poate memora 20 sau 30 de lucruri,dar e nevoie de tehnici simple. Sa zicem ca ai de memorat 4 lucruri: lapte, ou, mar si carne de hamburger. Da frau imaginatiei si gandeste-te la o cutie cu lapte si iau un ou mare, gol, in care torn laptele. Apoi iau un mar mare si il strivesc ; acesta, impreuna cu laptele, va face multa mizerie. Se ia carnea de hamburger si se sterge.
5. Daca faceti "flotari cerebrale" va puteti dezvolta muschii creierului si este vorba de flotari adevarate. Explicatia e urmatoarea: daca-ti sporesti conditia fizica si rezistenta, ai cele mai bune arme impotriva efectelor de imbatranire a creierului. Exercitiile sporesc circulatia sangelui la creier, sporesc factorii de crestere si creeaza noi celule cerebrale.
6. Ultimul pas prin care va puteti proteja creierul sunt dietele - supermâncărurile. Exista doua lucruri legate de dieta: cat de mult mananci si ce mananci. Obezitatea e daunatoare pentru creier. Din pacate, cand ai burta mare, creierul tinde sa se contracte. Asadar, primul sfat al domnului doctor pentru oameni este sa lucreze la cantitate. Alimentele care va vor salva memoria sunt:
FRUCTELE DE SOC AMERICAN (engl. "elderberry"): Stim cu totii ca afinele si toate cele asemenea lor sunt bune pentru creier, insa boabele de soc contin quercetina. Aceasta din urma sporeste activitatea mitocondriilor, care genereaza mai multa energie. Se gaseste si gem de fructe de soc american si este delicios.
NUCILE PECAN: contin colina, care este foarte buna pentru memorie.
ORGANELE DE PASARE (inima, ficatul) sunt o sursa excelenta de B-12, o vitamina esentiala pentru sanatatea creierului. Oamenii care au niveluri mici de B-12 au un hipotalamus mai mic.
SCOICILE au aceleasi proprietati de imbunatatire a memoriei. Pe langa B-12, ele mai contin foarte mult zinc si fier, si acestea fiind foart eficiente in ceea ce priveste comunicarea in creier.
O solutie pentru vegetarieni este sa consume B-12 ca supliment sau sa isi faca injectii cu ea.
SUCUL DE LEGUME este o mina de aur de vitamine si antioxidanti. Ele contin atat vitaminele cunoscute, cat si multe altele ce inca nu au fost descoperite. De aceea e recomandat sa beti zilnic 240 ml.
SFECLA ROSIE: contine foarte multi nitrati, acestia stimuland circulatia la creier. Stiati ca o treime din creierul nostru e compusa din vase de sange?
METODE ALTERNATIVE PT. A VA SIMTI MAI TINERI:
Prima metoda combate si deteriorarea provocata de radiatiile UV. Avem nevoie de soare, dar acesta ne imbatraneste. Remediul natural e laptisorul de matca care provine de la bondari: el protejeaza pielea de radiatiile UV, de deteriorarile cauzate de soare. Daca va faceti griji pentru riduri si pigmentari sau cancer de piele, solutia este laptisorul de matca. Regina se hraneste cu asa ceva, la fel ca si cateva albine atent selectionate, acelea care concureaza sa devina urmatoarea regina a stupului. Aveti nevoie de un sfert de lingurita, sublingual. Are foarte multi aminoacizi, vitamine si antioxidanti. Ca supliment, doza este de 500 mg pe zi.
Urmatorul secret care va va face sa va simtiti mai tineri si mai bine e consumul de muguri de broccoli pentru a combate cancerul. Aveti nevoie numai de doua linguri in salata sau pe sandvich.
Al treilea sfat are legatura cu extractul din samburi de struguri. Ajuta la scaderea tensiunii arteriale, astfel reduceti riscul de infarct sau de atac. Se iau cate 150-300 mg zilnic.
Perierea uscata este ultima metoda de a va simti mai tineri. Este vorba de o perie cu peri naturali. Acet procedeu ajuta la detoxifiere si va veti simti mai tineri si mai revigorati.
Aceasta se foloseste pentru a inlatura celulele moarte de pe corp inainte sa faceti dus (miscari circulare). Si sangele se pune in miscare inainte sa faceti dus. Urcati pe brat cu miscari circulare, duceti sangele si limfa inapoi spre inima. Incepeti de la talpi, se urca pe picioare; astfel va veti simti intineriti. Daca aveti vreo iritatie, nu periati si acolo. Pielea va straluci, sangele si limfa se vor misca, iar organismul se va detoxifia. Limfa este, oarecum, sistemul gunoier al organismului: cand se duce inapoi, poti elimina toxine de la periferie.
CELE MAI PUTERNICE REMEDII:
DURERILE DE CAP - E folosit uleiul de menta cu care e bien sa va masati tamplele. Masajul craniului ajuta la relaxarea muschilor. Uleiul de menta este o aromoterapie care reduce durerea.
STRESUL poate fi combatut prin spray-ul antistres Bach ("Rescue Bach spray remedy") care e compus din cinci esente de flori: http://eshop.cabinetlotus.ro/spray-antistres-bach-essences-originale-de-flori-remediu-spray-de-salvare-07-fl-oz-20-ml-bach-original-flower-essences-rescue-remedy-spray-07-fl-oz-20-ml/
Acest remediu iti indeparteaza temerile si iti permite sa evoluezi mai bine.
PROBLEMELE CU MUSCHII - au ca remediu sarea Epsom (sarea amara). Este excelenta daca esti sportiv. Inaintea unui meci dificil, torni sarea in cada cu apa calda, dupa care te scufunzi. Magneziul din sare iti relaxeaza muschii.
Impotriva TAIETURILOR sau a JULITURILOR cea mai buna este mierea.Cand folositi miere, nu cumparati miere de la magazin care sa fie nepasteurizata. Cand se pasteurizeaza se anuleaza proprietatile antimicrobiene care o fac sa fie dezinfectanta.
Impotriva ARSURILOR cel mai indicat este uleiul de lavanda care se aplica de 4 ori pe zi.
Daca aveti GAZE, atunci puteti folosi seminte de chimen. Au gust de lemn dulce, asa ca pentru cei carora le place e bine. Daca nu puteti sa le luati asa, se pot pune semintele in apa fierbinte din care faceti un ceai.
AVETI UN COPIL CARE NU DOARME?
Noptile nedormite iti pot da peste cap sanatatea. Dr. Harvey Karp, autorul ghidului pentru somnul bebelusilor: "The happiest baby guide to great sleep", spune ca, in primul an, parintii pierd cam 200-3-- de ore de somn. O cercetare indica faptul ca jumatate dintre cei care au copii nu dorm bine. Copiii nu se duc la culcare sau se trezesc in toiul noptii. Asta nu e doar ceva deranjant, ci o problema medicala serioasa. In ceea ce priveste mariajul, asta duce la depresie, la accidente de masina si chiar la obezitate. Cand esti extenuat, iei decizii proaste in legatura cu alimentatia.
Sfaturi pentru mamele care nu dorm: exista mai multe moduri prin care iti poti adauga ore de somn. Sunt 3 tehnici care se aplica celor mici. Prima e infasatul: copilul trebuie infasat cu mainile in jos, lipite de corp. Paturica e impaturita cu un colt in jos.
Aceasta e tehnica jos-sus (cand coltul dinspre picioare se da inspre cap). Ultima parte a infasurarii este "cureaua": se trece paturica de jur-imprejurul copilului. Daca paturica nu e stransa prea bine si se lasa prea moale, ii vor iesi mainile si va plange. Soldurile insa trebuie sa fie mai libere, ca sa se poata misca. Nu vrei sa supraincalzesti un bebelus, dar nici sa fie strans la burta. Verifica mereu daca se incinge: daca transpira si e rosu, trebuie sa-l dezbraci. Daca locuiesti intr-un loc calduros, paturica e de ajuns, pentru ca prin aceasta pielea respira.
Al doilea sfat este "sunetul alb". In pantec, sunetele se aud mai tare decat un aspirator, asadar e ciudat sa se afle intr-o camera linistita. Trebuie sa produci "sunete albe", adica asemanatoare celor din burta mamei. Nu toate sunetele albe insa sunt la fel. Atunci cand plange copilul, trebuie sa incepi prin a-i face un "shhhh" destul de puternic la ureche; se scade apoi intensitatea sunetului, pe masura ce se calmeaza copilul. Sunetele inalte iti atrag atentia. Cele joase, insa, ca de exemplu un tren sau un avion, ne adorm. Sunetul preferat al doctorului Karp este cel jos, asemanator cu picaturile de ploaie. Ideea este sa scadem sunetele inalte si sa le amplificam pe cele joase. Sunetul e bun pentru toti bebelusii de pana in 12 luni, de-a lungul intregului an. Acelasi sunet ajuta bebelusul sa doarma si in timp ce-i cresc dintii. Puteti pune sa se auda in difuzoare picuri de ploaie curgand pe acoperis. Chiar Doctorul Karp adoarme in fiecare noapte ascultand acest sunet: te ajuta sa nu auzi zgomotele exterioare si nici macar conversatiile interne. Este un lucru cert ca si adultii dorm mai bine cu sunete albe.
Pentru copiii mai mari putin, doctorul Karp ne recomanda exersarea somnului. In primul rand, trebuie sa ne antrenam in timpul zilei. Cand "concepi" (din minte) o carticica cu poze despre cina, joaca, spalat pe dinti, imbracat in pijama si culcat si citesti asta in timpul zilei, copilul poate anticipa si exersa mental ce va face. Cand vezi copilul ca se spala pe dinti si il intrebi ce urmeaza, copilul se indreapta deja in directia stabilita de tine.
Daca aveti un scalp care va mananca, atunci APA DE GURA este ideala impotriva matretii. Listerina contine multe uleiuri esentiale precum: eucalipt, mentol si alcool, pentru a lupta cu ciupercile care provoaca matreata. Va samponati, dupa care va clatiti. Apoi masati scalpul cu un pahar de apa de gura in care s-a adaugat si putin ulei pentru bebelusi. Incercati sa acoperiti cat mai mult din scalp. Acea lingurita cu ulei pentru bebelusi va pastra scalpul hidratat; lasati-l sa se absoarba in scalp, nu doar in par.
Folositi crema antisolara cu un factor de protectie de cel putin 30. Daca insa va ardeti la soare, va puteti tratrat pielea cu lapte. Acidul lactic si grasimile pot reduce umflaturile pielii. Se ia o carpa moale si curata iar laptele trebuie sa fie rece. Se da pe zona arsa de soare si se lasa acolo 20 de minute. Apoi veti lua prosopul si-l veti pune pe fata (20 minute), pentru ca acolo avem parte cel mai mult de arsuri. Se poate relua la cateva ore.
Pe taieturile dureroase si julituri, puteti da cu Vaporub: va poate domoli durerea pe masura ce organismul lucreaza pentru a acoperi taietura. Se ia putin daca aveti o taietura, aplicati si lasati acolo; apoi acoperiti cu un bandaj.