Prima alegere gresita care poate duce la cancer e supradoza de suplimente. In special e vorba de vitamina E; aceasta e un antioxidant recunoscut si previne cancerul la plamani. Insa, nu e suficient cunoscut faptul ca, in cantitati mari, poate fi un anti-oxidant, afecteaza (otravesc) ADN-ul si poate duce la cancer. Vitamina E din alimente impiedica dezvoltarea cancerului, in vreme ce vitamina E de origine sintetica poate sa va atace organismul, deoarece nu e insotita de substantele naturale care opresc cancerul, care fac ceea ce e bine pentru noi. Deci cata vitamina E ar trebui sa luam ca sa nu fie p^rea multa? Nu e nevoie sa luam si suplimente speciale, pe langa multivitamine. Dar cel mai indicat e sa ne procuram vitamina E prin ce mancam. De exemplu, putin fistic in fiecare zi. In farmacii, nu exista nici un sortiment de vitamina E pura care sa contina mai putin de 200 mg de substanta! Asa ca e mai bine sa te limitezi la fistic si multivitamine (care, in general, contin cam 30-50 mg). Uneori, in functie de caz, e bine sa luam doze mai mari, dar pe termen scurt.
A doua alegere care ne socheaza dar care este o mare greseala este ca nu mananci in fiecare zi la aceeasi ora. Organismul are nevoie de rutina si are nevoie de *combustibil* la momentul potrivit. Cand il *cere*, trebuie sa fie deja acolo. Mancand la ore diferite, organismul e stresat si elibereaza hormoni de stres, mai ales cortizon. Acest lucru duce la cresterea insulinei, la inflamatii si la cancer. Daca nu puteti lua masa la aceleasi ore, e indicat totusi macar sa aveti la voi niste gustari sanatoase: niste seminte si un mar, de exemplu, care fac ca organismul sa isi ia rezerve de energie.
A treia alegere gresita ce poate duce la cancer este ca nu folositi regulat ata dentara! Ultimele cercetari arata ca igiena proasta a gingiei poate duce la tot felul de tipuri de cancer, inclusiv cancerul la san. Totul incepe de la placa bacteriana (niste depuneri care, in timp, se intaresc). Ea poate ataca gingia si, in timp, sa duca la cancer. In medie, americanii se spala pe dinti timp de 38 de secunde, dar e nevoie de 2 minute ca sa inlaturi cu totul placa bacteriana. Altfel, aceasta se formeaza si poate conduce la patrunderea substantelor nocive in organism. Un studiu a aratat cresterea cu 75% a cazurilor de cancer la san la femeile care aveau boli gingivale fata de cele care nu aveau. Insa nu peste tot in lume exista periute de dinti. De mult, in India, oamenii mesteca scoarta de mahon. La noi, se gaseste extract de mahon:
El are efect antiinflamator si previne bolile gingivale. Poate fi diluat in apa, cu putina miere, in ceai (2-3 picaturi).
A patra greseala este ca nu dormim suficient. Studiile arata ca oamenii care dorm mai putin de 6 ore pe noapte risca sa faca polipi pe colon, care cresc riscul de cancer cu 50%. Asa ca e important sa dormiti cel putin 7 ore pe noapte. S-a tot vorbit de melatonina despre care se credea ca ne ajuta sa dormim. S-a dovedit insa ca noi producem melatonina in timp ce dormim iar ea actioneaza ca un factor care ¨repara celulele¨. Asa ca, daca nu avem destula, celulele sunt afectate si asa se ajunge la cancer. Cateva ponturi pentru un somn mai bun...Oamenii au, de obicei, un ceas desteptator pentru dimineata. Dar puteti sa va puneti alarma si seara si sa va stabiliti un program clar, avand grija sa-l respectati orice ar fi. Fiecare om are pofte si trebuie sa vi le impliniti cu responsabilitate: nu cautati neaparat produse cu putine grasimi.
A cincea greseala este una de alimentatie: sa mananci prea multe alimente sarace in calorii. Nu e vorba de alimentele naturale, ci de cele sintetizate. In societatea noastra, grasimea a dobandit conotatie negativa. Industria alimentara a remarcat acest lucru si lanseaza produse hipocalorice. Insa, in ele, grasimea e inlocuita cu carbohidrati; insa gustul de grasime da senzatia de satietate, pe cand aceste produse duc la excese de carbohidrati, urmati de o crestere a insulinei, la inflamatii si la cancer. Deci asemenea produse nu va ingroasa arterele si nu fac alte lucruri asemanatoare. Nu, va schimba hormonii din organism incat ajungeti la cancer fiindca ati vrut sa va ajutati organismul mancand hipoglucidic. Mancand hipocaloric, pierdeti grasimile bune: organismul nu mai primeste doza de Omega 3. Grasimile care sunt combinate cu carbohidrati in mancarea obisnuita va ajuta sa absorbiti carbohidratii si sa-i folositi mai mult. Dieta hipocalorica poate duce la cancer uterin, de pancreas, san si colon.
Daca saturam corpul cu carbohidrati, e ca si cum am aprinde o flacara inauntru. Inflamatia incepe incet, apoi se raspandeste imediat, ca o flacara, la toate organele. Creste astfel factorul de risc de cancer in tot organismul. Tocmai de aceea apare intai o problema, apoi alta si tot asa. Mancand alimente cu aport scazut de grasime *low fat*, faceti greseala suprema vrand sa va ajutati organismul. Concluzia e ca inflamatia exista in tot corpul iar aceste alimente o maresc - prin aportul de insulina. Nu trebuie insa sa renuntati la pofte: realizati-le, insa cu responsabilitate; nu cautati produse sarace in grasimi: mancati ceva ce va doriti fiindca poate fi mai sanatos decat produsele hipocalorice.
ANGHINAREA - contine multe fibre si antioxidanti, dar asta nu e tot. Extractul de anghinare poate vindeca multe boli; el provine din frunzele pe care noi le aruncam, de regula. Autorul cartii *Sanatate salbatica*, Bryce Wilde, spune ca primul lucru important la care ajuta anghinarea e DIGESTIA. Extractul de anghinare stimuleaza secretia biliara care ajunge in intestine si emulsifica grasimea (cand mancam prea mult si mai ales fast-food). Adica face grasimile mai usor de digerat, reducand senzatia de balonare pe care o avem dupa ce mancam. Secretia de bila e produsa in cantitate mica atunci cand mancam repede; insa, cu cat mestecam mai mult, cu atat se formeaza mai multe sucuri digestive care ne ajuta. Asadar, luand extract de anghinare, creste secretia biliara, ceea ce permite descompunerea grasimilor in molecule mai mici, mai usor de absorbit, ducand la scaderea balonarii. In plus, permite absorbtia vitaminelor A, D si K. Administrare: cca 30 picaturi, intr-un pahar cu apa. Sau, puteti lua o picatura pusa direct pe limba -face cat 30 diluate in apa. Daca extractul ar fi fost toxic, stomacul ar fi secretat si mai multe sucuri, vrand sa elimine elementul toxic prin vomitat.
Extractul de anghinare scade colesterolul rau. Extractul are efect antioxidant, impiedicand formarea de colesterol. Dupa cum am spus mai sus, creste secretia biliara; o mare parte din colesterol se afla la nivelul bilei, asa ca, daca o cantitate mai mare de secretie biliara ajunge in corp. Chiar daca te grabesti si ajungi sa mananci fast-food, poti lua extract de anghinare dupa ce mananci pentru a-ti ajuta stomacul. Poti lua zilnic si cel mai indicat este sa-l luati sub forma de ceai, mai ales daca aveti colesterolul marit. Sub aceasta forma, il puteti lua si dimineata, si seara, pentru ca isi pastreaza efectul.
****Ati avut vreodata vreo iritatie pe piele si nu stiti de unde? Ar putea fi ceva des intalnit: o alergie la NICHEL. I se poate intampla oricand, oricui, nu tine de varsta, ci de expunere.