Cum ar fi sa va faceti organismul sa creada ca e satul doar imaginandu-va ca mancati ceea ce va place? Un studiu recent arata ca acest lucru e posibil. Cele mai multe diete va limiteaza cantitatea si felul mancarii. Dar daca ati manca zilnic tot ce va doriti? Dar numai mental. Ajunge sa va imaginati ca mancati tot ce va doriti si va veti simti satul si veti manca mai putin. Premisa psihologica din spatele teoriei se numeste "obisnuinta". Creierul nu mai reactioneaza cand stimulul e constant. De aceea, prima inghititura e mai gustoasa decat urmatoarele si de aceea va opriti din mancat. Cercatatorii vor sa vada daca obisnuinta afecteaza cat mancam. Studiile arata ca oamenii care isi inchipuie cum mananca fiecare dumicat mananca mai putin cand vine momentul mesei efective.
Autoarea unui bestseller, Michelle May, si psihologul si specialistul in neurologie, Gary Wenk discuta cu doctorul Oz despre aceasta noua abordare asupra dietei. Michelle May sustine ca teoria arata puterea legaturii dintre corp si minte: imaginandu-ti ca mananci inainte s-o faci, de fapt, ajungi la starea de satietate si simti nevoia sa mananci fizic mai putin.
Gary Wenk spune ca obisnuinta e reactia la un stimul repetat; sa zicem ca e vorba de ciocolata: prima data cand o gusti, lobii creierului se activeaza la maximum. La urmatoarea bucata de ciocolata, activarea scade pana cand, in final, iti pierzi interesul si nu mai mananci. Aceasta e cheia acestui tip de reactie. Neurologii au descoperit in ce zona anume a creierului se produce ea. Functiile organismului se pot schimba prin hipnoza. Care ar fi diferenta intre ea si acest mod de a-ti imagina ceva? Raspunsul: sunt foarte diferite; hipnoza ti-o face cineva, asta e ceva ce faci singur. Doctorul neurolog a pus la dispozitie doua tomografii, cu imaginea creierului privita dintr-un unghi lateral:
Prima inghititura de ciocolata, alimentul preferat al multora, va stimuleaza creierul (1st bite). Dupa a 20-a inghititura (20th bite), reactia e cu totul alta. Inainte, nu se putea constata aceste diferente, acum se poate. Putem percepe sofisticatele procese mult mai mult decat am fi crezut.
Oamenii nu stiu ca pot sa-si activeze mintea in asa fel incat sa-si spuna: "Am mancat deja, imaginar, 5 bucati de ciocolata." "Nu trebuie sa mai mananc 5 de-adevaratelea." Pe de alta parte, daca ne gandim ca "murim de foame", avem sanse mai mari sa mancam mai mult; asadar, trebuie sa fim atenti la inregul proces. In plus, de multe ori mancam fara sa dam atentie la ce mancam: in timp ce muncim, in timp ce conducem sau in timp ce ne uitam la televizor. Astfel, creierul nu are parte de intregul proces al mancatului. Zonele din creier care raspund de procesul mancatului sunt aceleasi zone activate in cazul dependentei de nicotina sau droguri. Daca e asa, si aceste dependente ar putea fi manipulate prin imaginatie. Am putea fuma mai putin imaginandu-ne ca am fumat deja. Studii in acest sens insa nu au fost efectuate.
Echipa dr. Oz a facut cercetari in camere special amenajate prevazute cu camere de luat vederi. Fiecare subiect a fost testat separat. Li se spunea ca au in fata un vas cu bomboane de ciocolata. Apoi, erau rugati sa isi inchipuie ca le mananca pe toate, pe rand, pana mananca tot bolul. Primei persoane i-au luat 2 minute pana si-a imaginat acest lucru; apoi a fost rugata sa manance efectiv, sa ia cate bomboane doreste. A mancat doar 4 bomboane.
Unui al doilea grup cu subiecti li s-a spus sa-si imagineze ca beau un pahar cu apa. Dupa aceasta, li s-a spus ca pot sa manance cat vor. Rezultatele sunt urmatoarele: cei care si-au imaginat mai intai ca mananca au mancat cu 40% mai putin.
Dr. May, expert in domeniu, arata tuturor spectatorilor cum sa-si imagineze cat mai bine ca mananca. ¨Imaginati-va c-o sa mancati o bomboana. Tinanad-o in mana, pipaind-o, remarcandu-i culoarea...in timp ce o aduceti inspre gura, mirositi-i aroma, salivati...faceti totul in mintea voastra. Acum s-o mancam cu adevarat, dar...stati! Mai intai priviti-o. Puneti-o pe limba si observati-i intai textura si greutatea. Simtiti-i dulceata...iar cand se topeste, impingeti-o catre dinti. Sfaramati-o ca sa auziti ...si auzul e implicat in mancare. Apoi simtiti gustul de ciocolata, lasati-o sa se raspandeasca pe limba si incepeti sa inghititi. Secretul ca sa mancati ce va place e sa va placa ce mancati. ¨ ¨De multe ori ne grabim sa trecem la urmatoarea bomboana si nu-i dam deloc atentie celei pe care o mancam. Insa trebuie sa fii atent la ce mananci.¨
Drept concluzie, dr. Oz sustine ca de fapt, mancam pe fond emotional. De aceea, el ne sugereaza sa ne folosim puterea mintii. Chiar daca mintea ne poate sabota, ea trebuie folosita ca sa ne ajute! ¨Stapaniti-va corpul si fiti un adevarat maestru yoga pentru el ¨
Toti avem zile cand ne simtim nervosi. De aceea, iata cele mai bune tratamente contra enervarii.
Ce aliment e foarte eficace in tratarea nervozitatii? Ciocolata cu un continut de 70% cacao; aceasta are si o substanta cu efect tonifiant, ce stimuleaza serotonina din creier. Insa, dupa trecerea efectului sau, urmeaza o cadere si trebuie sa se mai ia ceva.
Ce aroma scade cel mai bine enervarea? Pudra pentru copii - aceasta da senzatia de liniste si confort, reduce stresul si imbunatateste starea.
Ce vitamina ajuta cel mai bine contra iritarii? Acidul folic pentru ca e un acid esential pentru functiile creierului.
Ce bautura e cea mai buna in acest sens? Laptele ajuta creierul si iti imbunatateste starea de spirit.
Insa cea mai buna metoda de a scapa de iritare este miscarea.
Poate vi se pare ca vocea va suna sexy, insa laringita e felul coardelor vocale de a va spune ca le-ati iritat, din cauza tipatului, a refluxului gastric sau a unei raceli. Cum sa va redobanditi vocea? Cand corzile se inflameaza, nu se mai pot desparti bine. Si, de aceea, nu e bine ca, in asemenea momente, sa vorbesti in soapta, fiindca, daca esti ragusit, fortezi coardele vocale oricum. Capsulele de ulm (slippery elm) se gasesc sub forma de pastile, capsule sau pudra de ulm. Acestea nu numai ung corzile vocale, dar si accentueaza salivarea. Acest lucru reduce inflamarea lor si te ajuta sa le folosesti. Cand sunteti ragusiti, NU folositi lamaie deoarece acidul din ea inrautateste totul. Cafeina nu e nici ea buna deoarece va face sa urinati mai mult. Incercati produsele fara cofeina si care sunt calde. Aparatul cu aburi pentru fata e si el recomandat pentru laringita pentru ca aburii lubrifica si ajuta corzile vocale.
Daca luati pastile, aveti grija deoarece va pot ajuta, dar si lipsi de substante nutritive, asa cum sustine dr. Suzy, farmacista si autoarea cartii ¨Drug muggers¨ (Medicamente care te fura). Doamna doctor sustine ca toate medicamentele afecteaza aparatul nostru digestiv, asa ca oricine ia pastile ar trebui sa ia si suplimente probiotice.
Ce efecte secundare ai daca iei Statina - care reduce colesterolul? Dureri musculare ; pentru a impiedica acest lucru, trebuie luata coenzima Q 10 (100-200mg/zi) deoarece ea hraneste celulele musculare si ajuta oamenii care iau statina sa aiba mai putine dureri si spasme.
Ce efecte secundare au anticonceptionalele? Depresie - trebuie sa luati si spirulina (1gr de 3-4 ori/zi) in acelasi timp, o alga naturala ce reface sarurile minerale pierdute in urma actiunii medicamentelor pe baza de estrogen, precum anticonceptionalele, si va reda starea de buna dispozitie.
Ce efecte secundare au medicamentele de inima? Oboseala. Medicamentele pentru inima afecteaza pH-ul. Ca urmare, reduc cantitatea de vitamina B12 (necesara pentru producerea de energie). De aceea, trebuie luata vitamina B12 (1 mg/ zi)
[22:39]