marți, 31 iulie 2012

Boala celiaca. Pericolele din restaurante! Alimente anti-colesterol

Va simtiti extenuati, luati in greutate si suferiti de dureri articulare, iar doctorul dvs. nu va poate da o explicatie? Aceste simptome pot fi declansate de un ingredient secret, regasit in majoritatea mancarurilor pe care le consumati zilnic. Acesta e principalul secret al dr Oz privind balonarea, combaterea obezitatii si reducerea riscului de a face cancer. Mai jos se va vedea cat de usor este sa ajunga in cosul de cumparaturi.
Elisabeth Hasselbeck a fost invitata dr. Oz si a vorbit cate ceva despre boala celiaca. Aceasta e cauzata de o reactie anormala la gluten, o proteina regasita in grau si in secara. Multe persoane au impresia ca boala aceasta reprezinta o problema legata de carbohidrati, dar nu e doar atat.  Te poti bucura d carbohidrati, dar probabil nu de cei care trebuie daca ai boala celiaca. Cerealele au fost controversate in ultima vreme. De fapt, proteina care se gaseste in ele provoaca daunele. Poti avea boala celiaca, o boala autoimuna, asa ca, atunci cand organismul tau se intalneste cu ele, se auto-ataca. Poti avea intoleranta la gluten - asta insemnand ca esti sensibil. Amandoua lucrurile provoaca inflamatii, insa inflamatiile prost directionate sunt sursa tuturor bolilor.  Asa ca, daca vrei sa elimini acea inflamatie, trebuie sa elimini factorii provocatori. Cu boala celiaca  nu e de glumit; odata ce intelegi ca asta ai, si faci inlocuirile, poti incepe sa te simti mai bine imediat. Simptomele pe care le-a resimtit foarte mult timp Elisabeth au fost balonarea si oboseala; ii era greu sa ramana insarcinata; daca ai boala celiaca, organismul lupta cu el insusi, iar tu te infometezi chiar daca mananci. Elisabeth a inceput sa se simta mai bine ca urmare a emisiunii "Survivor" din Australia cand, nemancand mai nimic sau mancand nimic altceva in afara de peste ori orez, a observat schimbarea brusca in mai bine. Nimeni nu a stiut despre acest lucru, insa datorita acestui aspect a rezistat acolo 39 de zile. Dupa ce s-a intors in SUA, a inceput iar sa se simta rau si a facut niste analize.
Iata un exemplu cu ce se intampla cand bagi ceva in gura, cum ar fi un sandvis aparent inofensiv.   Nutrientii vor intra in intestine (unde are loc absorbtia). Exista o linie foarte subtire in interiorul intestinelor. Nutrientii ajung acolo si se absorb in niste extensii. Odata ajunsi in acel loc, pot provoca raspunsuri autoimune care le scurteaza. Pe masura ce se micsoreaza, acestea dispar si nu mai absorb nutrientii.
Ai alergie la glutenul din sandvis, dar restul ai fi dorit sa le absorbi, dar aceste substante nu pot patrunde, asa ca te infometezi din interior. In plus, fata de infometare, apare acel raspuns autoimun. Este foarte important ca daca ai un astfel de raspuns autoimun in interiorul organismului, ai parte de un "razboi civil" de care nu esti constient, iar acesta va cauza tot felul de scurtcircuitari in organism.
Potentialele complicatii ale bolii celiace sunt: hipotiroidism, luare in greutate, infertilitate, anemie si osteoporoza. 
Multa lume insa are probleme cu alegerea mancarii care sa nu contina gluten. Acest lucru ne pune in partea gresita a graficului de sanatate. Elisabeth a scris o carte despre beneficiile mancarii fara gluten "Deliciously G-free" Cand esti diagnosticat cu boala celiaca, incerci sa-ti dai seama care sunt problemele tale.  Imediat, mancarea e ceva social, iar tu devii antisocial. 
Celiac disease 

Incercati 2 saptamani sa urmati pasii de mai jos si, daca va simtiti mai bine, daca simptomele dispar, ar putea fi mai bine.
Solutii fara gluten:
Pastele si painea sunt cei doi mari "infractori", alaturi de cus-cus si cerealele de la micul-dejun. Iata alternativele oferite de Elisabeth la aceste alimente bogate in gluten:

 quinoa (o sursa fantastica pe care o poti introduce in multe feluri; contine magneziu, proteine si e o cereala foarte puternica), porumb (e usor pentru copii, carora le place mult), paine fara gluten, taitei din orez, multe lucruri ambalate pentru gatit prajituri si placinte pe care le puteti lua cu incredere, la nevoie. Copiilor nici nu trebuie sa le spuneti ca e quinoa.
 Multa lume nu se gandeste la cum mancarea le poate afecta oboseala. De evitat: supa de pui la cutie, sosul de soia, berea, ketchup, mustar, dressinguri de salata. Berea contine foarte mult orz, care contine gluten. Alternativele: uitati-va pe cutia cu supa de pui sa scrie ca nu contine gluten. Sosurile pentru salata sunt bune, dar uitati-va dupa un sos fara grau cand vreti un sos de soia. In ceea ce priveste berea, gasiti sortimente de bere fara gluten (Redbridge). Pentru gustari, Elisabeth a realizat un baton cu multe proteine si fara gluten, foarte bun in calatorii. 
Cand au migrene si dureri articulare, oamenii spun ca au o problema grava, ce pare departe de controlul nostru. Va imaginati ca migrenele pot avea drept cauza folosirea unui gloss cu gluten? Dar fixativul sau cremele hidratante ce se absorb la suprafata pielii, dar care ajung in fata? Dar apa de gura? Femeile folosesc sapunuri si lotiuni care contin gluten. Daca faceti o salata dupa ce va dati cu asa ceva, atunci va ajunge in sistem. Asa ca axati-va pe produsele fara gluten; Elisabeth recomanda contactarea producatorilor si vedeti daca au schimbat maniera de procesare. Produsele Dove nu contin gluten. Exista fixativul Garnier cu fructe care nu contine gluten. 


Solutii fara gluten pentru a scadea in greutate:
Reteta de PAD THAI a lui Elisabeth - lui Elisabeth ii plac taiteii din orez pentru ca se gates repede, fierb imediat. Dupa ce sunt gatiti, contin 30% din caloriile taiteilor uscati:
Se pot inmuia dinainte, astfel vor fierbe foarte rapid. Dupa aceea, se face un sos: 1/3 ceasca cu suc de lamaie, 1/3 ceasca cu apa, 3 linguri cu sos de peste fara gluten, 1 lingura de otet de orez fara gluten, 1 lingura zahar brun, 1 lingura sos de ardei iute dulce, 1 lingura ulei de canola, 1 ceapa rosie, 2 catei de usturoi. Sosul se pune peste taitei si se amesteca. Se mai adauga: 1/4 ceasca cu alune nesarate, 1 cesti cu muguri de fasole, 4 linguri de chives tocate (arpagic/ praz). Se bat doua oua din care se face o omleta; se ruleaza si se taie fin. Se pune omleta si patrunjel tocat peste taitei. Se poate pune apa pentru mai multa textura iar omleta se poate face din mai multe oua daca doriti proteine. Mai puteti pune si pui (daca v-a ramas de la cina de dinainte). Se pot folosi: crevete, pui, carne de vita... Daca nu consumati gluten, puteti slabi in greutate. Pad thai-ul normal are 750 de calorii per portie, 23 grame de grasime, in vreme ce reteta lui Elisabeth are 410 calorii si 11 grame de grasime.

  • S-ar putea ca din mancare nu doar  glutenul sa va imbolnaveasca.  V-ati intrebat de ce restaurantele tin usile de la bucatarie inchise? Acolo se intampla lucruri pe care ei nu vor sa le vedeti. Iata secretele care va distrug sanatatea. Cativa chelneri au divulgat aceste secrete, iata-le:
-Evitati sa mancati peste duminica pentru ca nu e niciodata proaspat. 
-Uneori, chelnerii nu poarta manusi cand manipuleaza mancarea, chiar si dupa ce ies de la toaleta.
-Tacamurile mai cad pe jos, dar nu se spala, ci revin pe masa.
-Daca un client nu a consumat paine, aceasta se serveste altcuiva.
-Daca e foarte aglomerat, nu spalam farfuria dupa un client, ci doar o clatim si o folosim pentru altcineva. 
Mai multe secrete  pe care trebuie sa le cunoasteti le va dezvalui proprietarul a 8 restaurante, gazda emisiunii "The Chew", Michael Symon: "E greu sa faci bani in industria restaurantelor. Cel mai usor economisesti la forta de munca si la costul mancarii. Cand ei spun ca pot sa sara peste asta si sa nu spele aia, sa refoloseasca aia, atunci ai probleme. Mancarea nu e diferita fata de masina; totul face atata cat costa. Daca e prea bun pentru a fi adevarat, in mod normal, asa si e. Cunoaste-ti sursa, afla unde mergi si vei fi mult mai bine."
Primul secret are legatura cu LAMAILE: Michael spune ca lamaile sunt la fel de murdare ca podeaua! Pentru a reduce munca, produsele care ajung la restaurant, in loc sa fie spalate inainte de a fi puse in frigider, se sare peste acest pas. Barmanii le aduc apoi la bar, taie fructele, le pun in pahar iar acestea au diferite bacterii. Acestea se murdaresc destul de mult, pe parcursul lor de la cules si pana la consum. Pentru a dovedi acest lucru, echipa dr. Oz a comandat ceva cu lamaie in 5 restaurante; apoi, microbiologii au testat lamaile pentru microbi. Toate cele 5 probe prelevate aveau mucegai, bacteria candida si microbi. Solutia este sa verificati lamaia cand va parvine si sa o stoarceti voi insiva. Lasati lamaia deoparte si beti doar sucul. 
Urmatorul secret din restaurante este ca daca baia e murdara, bucataria este si mai si! Un restaurant se judeca in functie de: 1-baie, 2-personal si 3-fatada. Daca exista un cos de gunoi in zona toaletei pe jumatate plin, asta inseamna ca nu e verificat indeajuns de des. 
Un alt secret este ca bufeturile/ autoservirile sunt terenuri propice pentru bacterii.  Majoritatea tavilor din inox incalzite au caldura dedesubt, iar sus este rece - mijlocul fiind astfel cald. Mediul cald este terenul propice bacteriilor. S-a facut un studiu, colectandu-se omlete de la 2 bufeturi de restaurant. Mostrele nu erau preparate din oua cu coaja intreaga, ci din substituenti care contin mai putine proteine si mai multa apa! Conteaza la ce ora ajungi la bufet? Da, daca ajungi devreme, nu trebuie sa-ti mai faci griji pentru caldura, insa tot vei primi acei substituenti. Du-te la restaurantele unde vezi ca sparg ouale in fata ta. 
Un ultim secret al personalului din bucatarie este: daca veti comanda cafea dupa ora 20, cel mai probabil e sa primiti cafea decofeinizata. Spre sfarsitul serii, totul se incetineste, chelnerii se lenevesc, asa ca fac o cana mare de cafea decofeinizata, pentru ca, daca cineva comanda asa ceva, primesc ce doresc, dar daca doreste una normala, primeste tot decofeinizata. E mai sigur sa se intample asta decat invers. Asa ca, cel mai bine, daca au espresso, luati asta. Se face la comanda si, astfel, veti fi siguri ca asta primiti.


  • Cele 3 feluri pe care NU TREBUIE sa le comandati intr-un restaurant:
1. Specialitatea zilei - specialitatea nu are nimic special. Se afla printre specialitatile bucatarului, dar se refera la lucrurile din congelator care-s pe cale sa se strice. Symon va recomanda sa mergeti la restaurantele care-si schimba des meniul. Atunci, toate din meniu vor fi specialitati.
2. Vitelul - uneori e un cuvant dur, dar: primesti cat platesti. Uneori, vedem vitel cu parmezan la un pret foarte mic, ceea ce poate parea o mare afacere, din punctul de vedere al clientului. Pretul e atat de mic pentru ca se foloseste de fapt carne de porc sau o alta proteina pe care o pot faramita, se pune paine peste, branza, sos si nu va mai dati seama ce e! Cand poate fi ascunsa asa, priviti preturile si ganditi logic. 
3. Un meniu in care mancati cat puteti - ne repetam: primesti exact cat platesti! Cand ai aceasta alegere, calitatea proteinelor alese este sub orice critica. Sunt pline de hormoni de crestere, antibiotice, e cea mai proasta. Solutia e ca, atunci cand vezi ceva din care vrei sa mananci mai mult, sa optezi pentru feluri care includ: paste, legume, cereale si lucruri pe care stii ca restaurantul si le-ar permite sa ti le ofere. Daca e ceva ce nu se leaga si restaurantul nu-si permite, e clar ca ei nu sunt pe piata ca sa dea faliment. Ei nu-ti fac o oferta ca sa piarda bani, ci folosesc un produs mai ieftin si ti-l dau mai departe. 
  • Cele mai bune mancaruri pentru a va scadea colesterolul:
Cercetatorul dr. William Li spune ca mancarea e un mijloc puternic de scadere a colesterolului. Unele alimente sunt la fel de puternice ca si medicamentele.
MUSTARUL CHINEZESC - reprezinta frunzele aceleiasi plante ale carei seminte sunt folosite pentru a face mustarul de Dijon. In aceste frunze, se gaseste un compus natural ce ajuta organismul sa scape de bioacizi. Organismul are nevoie de bioacizi ca sa formeze colesterolul. Cu cat avem mai putini bioacizi, cu atat avem mai putin colesterol. Stim ca medicamentele au acest efect si pot scadea colesterolul cu 20%. Acesta e insa un mod natural de a o face cu ajutorul mancarii. La mustarul chinezesc, trebuie sa ai o portie de frunze crude sau jumatate de portie fiarta.
Carnea de pui e considerata de majoritatea oamenilor mai buna, insa CARNEA NEAGRA (de la puiul de la tara) din picioare e mai buna pentru inima. Studiile au indicat ca mancatul carnii negre de pui poate reduce riscul bolilor cardiace cu pana la 57%. E nevoie sa mancati 115 grame de carne pe zi (proteinele care incap intr-o palma te pot ajuta destul de mult).
CURMALUL JAPONEZ (engl."persimmon")- se gaseste in multe locuri de pe glob, insa nu prea e consumat. Este un delicios fruct ce seamana cu o rosie:
In el se gaseste o substanta naturala, beta-criptoxantina: te protejeaza de bolile cardiace, pastrand in sange forma sanatoasa a colesterolului, HDL. Reduce si riscul de arteroscleroza cu aproximativ 25%, dar lupta si impotriva grasimii abdominale.In general, coaja unor curmale japoneze e stringenta, adica iti fac gura punga. Deci evitati coaja si taiati-le ca pe portocale.
FISTICUL -  e plin de luteina, un antioxidant ce scade colesterolul rau cu 11%. O treime de cana pe zi (aproximativ 50 boabe) e ceea ce trebuie consumat.
Luati un supliment cu GLUCOMAN (engl."glucomannan") de 3 grame pe zi

Alzheimer - diabetul creierului

O noua informatie a socat medicii din intreaga lume: acum stim ca mancarea pe care o consumati poate cauza Alzheimer. Pana recent, stiam ca aceasta forma devastatoare de dementa este rezultatul unor blocaje si placi din creier, dar tot nu stiam cauza bolii. Toate acestea s-au schimbat: dr. Suzanne de la Monte, un neuropatolog renumit de la spitalul Rhode Island, a evidentiat rolul crucial jucat de dieta in boala Alzheimer si a facut o descoperire epocala. Ea numeste boala: DIABET CEREBRAL: "Din intamplare, am descoperit ca Alzheimer e o forma de diabet a creierului. Studiam alta boala care credeam ca era reglata de reactiile interne la insulina.  Ca sa verific, am exclus insulina si receptorii de insulina din creier si, in loc sa obtin boala vizata, am gasit Alzheimer". Bazandu-se pe intuitiei, dr. de la Monte a inceput sa studieze conservantii chimici din mancare, numiti "nitrozamine". Efectul lor asupra creierului este socant, ei produc o degenerare neurologica similara celei prezente in Alzheimer. "Asta m-a infiorat, fiindca nitrozaminele sunt prezente in mare parte din mancarea noastra procesata. E posibil ca noi sa cream epidemii prin comoditatea de a folosi mancaruri procesate".
Prezenta diabetului sau a prediabetului creste deci riscul de a dezvolta Alzheimer. Vestea uimitoare este ca, chiar daca nu ai diabet in corp, il poti avea in creier: mancarea noastra zilnica ar putea fi cauza!
Dr. Richard Carmona, in calitate de chirurg general, recunoaste Alzheimer drept epidemia viitorului. Diabetul poate afecta orice parte a corpului. De obicei, consideram ca diabetul inseamna a avea un nivel ridicat de zahar in sange. Dar, pentru majoritatea oamenilor, diabetul inseamna rezistenta la insulina. Se numeste diabet de tip 2, asa ceva afectand corpul, muschii, grasimea, ficatul si creierul. Exista o suprapunere partiala: circa 40% dintre oameni pot avea diabet la creier, dar si la ficat sau restul corpului. La unii oameni e afectat doar un organ. Alzheimer poate exista independent sau combinat cu diabet. Si creierul produce insulina: chimicalele din mancarea noastra zilnica pot intrerupe productia de insulina, ceea ce omoara nervii! Fara insulina, cand creierul moare, ajungi sa ai Alzheimer. Creierul cu Alzheimer are zone mancate ca de molii:
Mananca zone unde memoria e localizata sau locuri unde luam decizii importante, de executie. Insa Alzheimer nu tine de gene. Rata bolii a crescut semnificativ din anii '70 la toate grupele de varsta.
Credeti ca legatura cu insulina e veriga lipsa pe care o cautam studiind aceasta boala? "Asa cred. E nevoie de insulina ca neuronii sa se dezvolte, sa functioneze. Ei produc chimicale care te fac sa te misti, sa simti, sa gandesti. Fara insulina, suntem ca o planta fara apa. Avem nevoie de insulina de la inceput si pana la batranete; fara ea, creierul nu functioneaza cum trebuie. Deci rezistenta la insulina inseamna a lipsi creierul de ce are nevoie pentru a functiona."
Pana acum, se credea ca placile sunt cauza bolii Alzheimer. Acum e prima data ca majoritatea medicilor vor afla ca insulina e cruciala pentru creier.
Dr. Carmona, sunteti convins ca putem preveni Alzheimer prin ceea ce mancam? "Cred ca mancarea e foarte importanta, este o parte esentiala a ecuatiei, daca vrem sa ne imbunatatim sanatatea.  Insa nu avem toate ideile la dispozitie. E inca in dezvoltare un concept de unificare a tuturor informatiilor. Dar este evident ca nutritia, mancatul corespunzator e foarte important. Faptul ca obezitatea e legata de diabetul de tip 2, care poate fi asociat cu Alzheimer. Aceasta din urma e mai frecventa la oamenii supraponderali, oamenii cu diabet de tip 2.  Totul incepe sa se lege ca urmare a acestui studiu. Asta ne spune ca sunt lucruri pe care le putem face ca sa moderam, posibil, chiar sa prevenim aceste boli."
Iata o prezentare mai plastica a legaturii dintre ce mancam si Alzheimer. Telespectatorii sunt chimicalele din corp; in spatele unei bariere se afla creierul:


Corpul are un loc magic, numit bariera sange-creier, care impiedica toate chimicalele din corp (de la mancarea consumata pana la toxinele din plamani) sa ajunga la creier. Molecula toxica e creata de ficat atunci cand mancati ceva ce n-ar fi trebuit sa mancati. Aceasta molecula incepe sa traga de bariera si pana la urma patrunde, creand un gol imens ce le permite moleculelor toxice sa influenteze felul cum se produce insulina in creier.
Fara insulina, celulele nervoase incep sa moara, deci e posibil sa fi aflat de ce facem placi pe creier. 
Iata cele 4 grupuri de alimente in legatura cu care dr. de la Monte isi face cele mai multe griji ca fiind cauza sau care contribuie la boala Alzheimer:
1. Grupul care include carnea afumata: slanina, curcan afumat, sunca
2. Branzeturile procesate (nu branza obisnuita) carora li se adauga niste chimicale
3. Berea
4. Mancarea alba: pastele, orezul alb, painea alba. Zaharurile din aceste mancaruri cresc nivelul de insulina, dau peste cap metabolismul si trimit chimicale toxice spre creier, sa distruga bariera sange-creier de mai sus.
Carnea afumata si mancarea procesata in general fie contin nitrozamine, fie chimicale care determina corpul sa produca nitrozamine. Obliga ficatul sa metabolizeze aceste toxine si sa produca lipide sau grasimi care pot traversa bariera sange-creier. Aceste grasimi sunt toxice pentru creier si distrug functia insulinei in creier. Drept consecinta, ajungem sa avem o rezistenta la insulina in creier. Asadar, dupa ce sa ne uitam pe eticheta? Nitratii de sodiu (sodium  nitrite) ajung in stomac, sunt digerati. Conservantii folositi pentru a produce aceste mancaruri irita ficatul, producand toxinele de care s-a vorbit mai sus.  Astfel, cand vedeti pe vreo eticheta scris NITRAT, daca e posibil, EVITATI-L! Mancati organic, consumati alimente integrale.
De ce insa berea este o problema? Initial, cand berea era procesata, continea nitrozamine si nitrati. Acum, aproape toata berea a fost purificata si probabil contine mai putin, dar unele tipuri de bere inca mai contin. E nevoie de prudenta pentru ca, unele beri (mai ales cele procesate) ar putea contine aceste chimicale si ar putea fi la fel de toxice. Pe o scara, carnea si branzeturile procesate sunt inaintea berii. Echipa dr. Oz a studiat care beri contin nitrati si care nu. Se pare ca nu se poate afla daca exista nitrati in bere. Aceasta nu are lista de ingrediente.
Dr. Carmona crede ca neuroplasticitatea (felul cum creierul evolueaza de-a lungul vietii) este un aspect important. Traim mai mult - speranta de viata a crescut pana la 80 de ani. Vrem sa fim siguri ca si creierul ramane cu noi, pe parcursul tuturor schimbarilor fizice din viata, ca nu cedeaza. Ce putem face? Sa ne mentinem activi fizic, sa consumam alimente sanatoase, in cantitatea potrivita, cu o cantitate minima de conservanti. Sa fim stimulati intelectual, sa citim, sa scriem, sa facem lucrurile altfel. Daca esti dreptaci, incearca sa scrii cu mana stanga sau piaptana-ti parul cu mana cealalta. Stai intr-un picior. Toate acestea stimuleaza creierul sa faca noi conexiuni neuronale. Avand informatii noi, cunostinte noi, putand controla dieta, putem lua decizii sanatoase si preveni multe boli. Ce e bine pentru creier: sa ne mentinem in forma, sa mancam sanatos si in cantitati rezonabile, sa nu fumam, sa ne cunoastem mediul, sa citim etichetele alimentelor.


Secretele unei memorii prodigioase:
Memoria este una dintre cele mai mari surse de stres. Lucrurile usoare (gen: unde ti-ai lasat cheile de la casa) pot fi cel mai greu de tinut minte. Invitatul dr. Oz este Joshua Foer, autorul best-sellerului "Moonwalking with Einstein", ajuns campion la memorie in SUA dupa ce vreme indelungata a fost si el frustrat de memoria ce-i juca feste. Iata cum a ajuns el sa schimbe lucrurile: "Sunt ziarist in domeniul stiintific si am fost ca reporter la acest eveniment. Nu stiam la ce sa ma astept. Credeam ca oamenii care concureaza sunt un soi de savanti. Toti pretind ca au memorii neobisnuite, insa s-au antrenat ca sa reuseasca sa atinga acele performante de memorie." Josh ne va ajuta sa rezolvam trei probleme frecvente pe care le au oamenii cu memoria. Prima problema este aceea de a nu tine minte NUMELE oamenilor. 



luni, 30 iulie 2012

Metabolismul dupa 40 de ani si slabirea. Alimente ciudate impotriva cancerului

In primele 4 decenii ale vietii, corpul tau este  un model de eficienta a energiei, gratie metabolismului, care te face sa functionezi ca un mecanism bine uns. Alimentele sunt convertite in "carburant", decide de cat de multa energie ai nevoie ca sa rezisti toata ziua. Functioneza cu precizie pana implinesti 40 de ani. De aici incolo, corpul incepe sa arda cu 100 de calorii mai putin pe zi. Invitata dr. Oz este Lisa Lynn, specialista in programe de slabit si in tulburari de metabolism. Ea le spune tuturor celor trcuti de 40 de ani si care nu mai reusesc sa slabeasca: "trebuie sa cunosti regulile jocului pentru a putea castiga."
Iata care sunt metodele revolutionare pentru a arde grasimile:
1. Fibre din radacini "Konjac" (supliment) - cand ajungi la 40 de ani, apar mari schimbari hormonale. Insa, hormonii starnesc pofte! Konjacul este o radacinoasa care te ajuta sa te simti satula, dar echilibreaza si nivelul de hormoni. Daca reusim sa facem asta, glicemia este echilibrata si foamea dispare. E ceva incercat, adevarat, dovedit si care nu face rau organismului. Pentru cei care se ingrasa, orice zi este un carusel: nu mananca ce trebuie, au pofte, toata ziua duc o lupta si nu au cum sa scape de carusel, in care hormonii sunt afectati. Planta aceasta ajuta la eliminarea acestor probleme. Ea poate fi mancata cu 20-30 minute inainte de masa, 2 sau 4 bucati. E important sa beti foarte multa apa. Mai sunt si alte variante daca nu esti adepta suplimentelor. Cand vii acasa infometata, ai nevoie de ceva care sa te sature repede, iar taiteii Shirataki exact asta fac. Seamana cu spaghetele si le puteti consuma cu orice pentru ca imprumuta gustul celorlalte alimente; daca o punga de taitei nu este suficienta, desfaceti si a doua punga. Atunci cand sunteti in calatorie, nu gasiti taitei, asa ca luati-va cu voi un pachet cu pudra din radacina Konjac si puneti continutul in 200 g de apa. Intr-o calatorie, ni se face foame si mancam din motive gresite.
2. Cetona de zmeura ("raspberry ketone") ajuta la fragmentarea grasimii la nivel de celula. Se iau o data pe zi. Ea se poate scurge mai usor si poate fi arsa mai rapid. E recomandat sa mancati un castron de zmeura la fiecare masa, o mana contine multe fibre si te face sa te simti mai satul.
3. L-carnitina - Interesant e efectul acesteia asupra grasimii, pe care o atrage in interiorul celulei pentru a fi fragmentata. Daca ai 40 de ani, ai nevoie de toate ajutoarele. Se iau 500 mg de doua ori pe zi (dar cititi pe eticheta: fie ca aveti 45 kg sau 90 kg, doza se modifica oricum). Mergeti la furnizorii de suplimente naturale; suplimentul va va da multa energie. E un supliment sigur si va ajuta sa va simtiti bine. Vitamina C trebuie sa fie prioritara, nivelul de L-carnitina naturala va creste.
4. Mai putina miscare - o sa va bucurati sa aflati ca nu trebuie facuta mai multa miscare. Oricat de nebunesc ar parea, facand mai putina miscare, se poate slabi. Cu cat facem mai multa miscare, cu atat ne e foame mai mult. De aceea, trebuie sa facem miscare inteligent, sa avem un plan. Secretul nu e sa faci mai putina miscare, ci CAT trebuie. Daca nu mananci, nu ai ce sa arzi. Daca tii o dieta prea drastica, ea se intoarce impotriva ta. Poti face exercitii la sol: te asezi in cot si urmaresti emisiunea preferata si ridici soldurile folosindu-te de abdomen. Obtii un abdomen plat. Ridica celalalt brat si intinde-l, ducandu-l peste cap. Daca nu mancam ce trebuie, suntem obositi si, exagerand cu exercitiul fizic, ciclul continua.
5. Extract de fasole alba - are multe calitati, principala fiind ca blocheaza carbohidratii; carbohidratii nu mai pot fi transformati in zaharuri si absorbiti de corp, deci caruselul poate fi oprit. Se ia inainte de masa.
Alimentele trec prin gat si ajung in stomac. Aici, ele sunt digerate, zaharurile sunt fragmentate: amidonul se transforma in zahar. Ajunge in fluxul sangvin. Iar apare caruselul, cu grasime si multe parti rele. Extractul de fasole alba paralizeaza enzimele; pastele, cartofii, nu pot fi digerate. Alimentele parcurg intestinele fara a fi absorbite.
Evident, nu folositi toate aceste 5 metode in acelasi timp, nu pentru ca v-ar face rau. E mai bine sa le incercati pe rand, saptamana dupa saptamana. Vedeti efectul dupa prima metoda incercata, daca simtiti nevoia, mai adaugati inca o metoda.


  • Chioraitul matelor este unul dintre cele mai obisnuite zgomote scoase de corpul nostru. 
El ne poate spune ca este ceva mai mult decat senzatia de foame. Stomacul scoate zgomote tot timpul. Intestinele pompeaza aer si fluid. Muschii se contracta iar aerul din jur este comprimat. In functie de ce mananci...lichidele creeaza acest sunet. Avem insa o problema atunci cand apare o obstructie in intestine. Cand apare un astfel de blocaj intestinal, nu mai trece nici un lichid prin intestine. Vezica biliara pompeaza substanta in intestine. Exista o regula de aur pe care trebuie sa o urmati: nu lasati sa treaca 12 ore daca zgomotele se modifica. Daca aveti probleme dupa ingerarea de lapte de vaca, puteti incerca laptele de soia sau de arahide. In cazul in care suferiti de intoleranta la lactoza, se poate urma un tratament pentru ca sigur aveti probleme cu zgomote la stomac intotdeauna. Simptomele intolerantie la lactoza sunt: zgomote ciudate din stomac, gaze in exces, diaree, balonare. De aceea e foarte important sa va ascultati zgomotele stomacului; daca ati slabit 38 kg si aveti gaze, atunci stomacul scoate zgomote. Fiind atenti la corpul vostru si sesizand anumite lucruri inaintea tuturor (chiar si a medicului), vom pune un diagnostic potrivit.


  • Alimente ciudate ce lupta impotriva cancerului - cu Andrew Zimmern
 1. ALOE - lupta impotriva leucemiei. Este o bautura din aloe care se gaseste in comert facuta dintr-o planta originara din Ecuador. Are bucati de aloe prin ea si conteaza sa fie proaspata. Daca tai frunza cu un cutit, poti sa scoti pulpa. Pe aceasta o poti folosi cand te arde soarele, sau o poti bea. Se pune in  apa, o lingura cu aloe pe zi este suficienta. Trebuie spus ca e amara, motiv pentru care se pune in apa tonica sau se indulceste cu ceai verde. Amaraciunea insa dispare rapid. Are puteri vindecatoare excelente. Andrew crede ca este un aliment minune si, daca va poate ajuta cu arsurile solare, ganditi-va ce poate face un inflamatiile din corpul vostru. Doctorul Oz spune ca bauturile cu aloe din comert au un gust mai bun pentru ca li se adauga destul de mult zahar. In plus, band aloe veti ajuta oprirea inmultirii celulelor leucemice!


2. BOTTARGA - lupta impotriva cancerului la colon. Este o forma de icre sarate si conservate provenind din Sardinia. Puteti razui din bottarga si sa-l puneti in locul parmezanului, peste: paste, omleta, salate sau peste orice altceva peste care ati razui branza. Nu e rau nici pe gratar. Dr. Oz spune ca Bottarga reduce dezvoltarea cancerului de colon si, in plus, este o alternativa nemaipomenita pentru persoanele care au intoleranta la lactoza.


3. PARA DE CACTUS - se gaseste in toate pietele din SUA pentru ca sunt exportate din Arizona. 

Se taie pur si simplu fructul si se inlatura pielita. Interiorul unei pere de cactus este de un rosu aprins si are multe seminte, care se pot inghiti sau scuipa.  Puteti sa le mancati sub forma de jeleu, sa faceti sos pentru salata sau sa-l feliati in salata. Adaugat in regimul zilnic, face minuni pentru sanatate. Un alt exemplu, este ca puteti sa-l adaugati la tot felul de milk shake-uri sau gemuri. Poate distruge cancerul ovarian, cervical sau de vezica urinara.Stramosii nostri au mancat astfel de pere mii de ani.


4. NUCILE - lupta impotriva cancerului pentru ca inlesnesc eliberarea antioxidantilor care ne irita uneori. Unii le prefera cu coriandru; au o textura ca de var, drept pentru care Andrew Zimmern nu suporta sa le manance, chiar daca a mancat multe alimente ciudate.




Metode alternative de tratare a durerilor. Biopunctura. Mirosul ca avertisment al bolii

Dr. Russ Greenfield e invitatul dr. Oz pentru a discuta despre tratamente alternative pentru durere. Tratamentul homeopat este un sistem sanitar ce include cele mai controversate remedii. Se spune ca, folosind cantitati mici, diluate, de medicamente, se pot trata boli importante, pe care dr. Greenfield le-ar numi  "boli auto-limitate". Nu se folosesc  pentru tensiunea arteriala ridicata, spre exemplu. Folosind un adjuvant care poate provoca simptome unei persoane sanatoase, se poate folosi acelasi adjuvant pentru a trata pe cineva cu aceleasi simptome. E o metoda foarte controversata, insa unele date sugereaza ca functioneaza. In unele zone ale lumii, se foloseste ca baza a sistemului de sanatate.
In medicina conventionala se foloseste o gama de medicamente, poate fi ceva simplu (ca aspirina), se administreaza intr-o doza puternica, sa functioneze in organism. In schimb, homeopatia foloseste o cantitate mica si e suficient sa dea organismului un imbold in directia corecta, pri abordarea homeopata. Acest lucru inseamna ca poate fi mai sigura sau ineficienta. Aceasta e batalia: fiind asa diluata, abia daca mai exista substanta in solutie. Uneori aceste remedii sunt diluate asa mult, ca nu mai ramane nicio molecula din medicamentul initial. Din puct de vedere stiintific, nu are sens. Cum se explica insa faptul ca studiile arata ca sunt totusi avantaje? Se administreaza un medicament care starneste o actiune. La remediile homeopate, esenta - spiritul medicamentului - e absorbit de persoana si transmite corpului mesajul sa se vindece singur. Este o metoda controversata, insa ne face sa ne indoim de stiinta. Dr. Greenfield sustine ca, acasa, foloseste urmatoarele: arnica (pentru dureri si vanatai), oscillococcinum (pentru raceala). Dr. Oz foloseste, acasa, doua remedii: arnica pentru traume, vanatai, intinderi (se ia o fiola si se rasuceste partea de jos si se vad pastilutele; se rasuceste si se scot 5 pastilute, apoi se desface capatul fiolei  si se pune doza sub limba; e important sa nu atingeti capsulele pentru ca se poate dezactiva remediul homeopat si Knox Varnica . Homeopatia nu se poate combina cu medicina conventionala.
Exista multe motive pentru intepenirea muschilor gatului, de obicei stres sau intinderi. Cea mai simpla solutie, acasa, e sa aplici ceva cald. Unora le place caldura umeda (un prosop imbibat in apa calda), altora - caldura uscata (se pot adauga diferite arome, relaxeaza muschii, sangele iriga mai bine zona si aceasta se poate vindeca). E mult mai indicat decat ceva rece; aplicati ceva rece eventual cand se produce ranirea, sa nu apara dureri; insa, dupa ce se instaleaza durerea, aplicati ceva cald. Iata o greseala pe care o fac multi: sa zicem ca te doare capul si aplici ceva rece. Muschiul trapezoidal devine si mai rigid la aplicarea a ceva rece; muschii insa trebuie sa simta ceva cald, asa ei se pot relaxa si intinde, devenind moi, flexibili, maleabili. Asa si trebuie sa fie; daca muschiul se poate indoi, el poate fi masat, se poate relaxa si trece durerea. Durerea creeaza durere: daca aveti un disconfort si nu-l rezolvati, va vor durea si alte zone ale corpului. Creierul este "setat" pentru durere, asa ca daca relaxati acea zona, corpul va avea sansa sa se recupereze. Doctorul Oz foloseste un tratament alternativ, necostisitor si eficient: niste "pungi" cu fasole pe care le incalzeste la microunde, apoi le aplica pe gat. Sau, se ia o soseta lunga, in care se toarna orez (se pot pune si picaturi cu lavanda, dupa preferinta), se face un nod si se pune 1 minut in cuptorul cu microunde. Acest tratament nu afecteaza organele interne (cum o fac medicamentele), ci rezolva problema din exterior.
Exista un nou tratament alternativ ce devine tot mai popular: BIOPUNCTURA. Ea combina tratamentele homeopate cu principiile acupuncturii. Adeptii ei spun ca vindeca totul, de la dureri cronice la alergii. Insa este ceva sigur? Si cum functioneaza? Este un tratament nou, de doar 20 de ani si e atat de radical incat foarte putini doctori il folosesc, insa asa de simplu, incat poate creste chiar in gradina voastra. Injectiile botanice sau biopunctura, o terapie revolutionara ce foloseste ace minuscule pentru a injecta remedii pe baza de plante, cum ar fi: arnica, musetel, galbenele si echinaceea, in zonele care va dor cel mai mult. Doctorii care sustin biopunctura spun ca functioneaza prin stimularea procesului natural de vindecare al corpului. In fruntea acestei miscari este dr. Lee Wolfer, pregatit la Harvard, specializat in tratarea durerilor articulare si spinale. E o tehnologie revolutionara in domeniul traumelor: "biopunctura e un termen-umbrela pentru terapii prin care se injecteaza produse naturale care alina durerea si inflamatiile. Injectam remedii homeopate si botanice in doze mici cu  glucoza si apa sterila - poate unii dintre voi ati auzit de plasma bogata in trombocite - pacientul doneaza propriile componente sanguine pentru a vindeca un traumatism." Acele se introduc in piele in locuri foarte precise.
In cazul acupuncturii, cand acul patrunde in piele, transmite niste unde energetice - vibratii. Acupunctura plaseaza acele pe anumite linii sau fluxuri energetice. Meridianele sunt canale prin care trece energia. Prin acupunctura se ating locuri precise, iar prin biopunctura se introduc mici doze homeopate sau botanice in acele locuri, pentru a dubla sau maximiza efectul. Intrebarea e: punctele de acupunctura pot fi folosite drept puncte de intrare pentru medicamente? In loc sa fie injectate in brat sau in alt loc din corp sau luate oral, pot fi introduse intr-un loc anume, ca apoi sa se propage ca niste unde in intreg corpul? Am vorbit despre dificultatea de-a intelege homeopatia din perspectiva stiintifica: cum poate ceva ce aproape ca nu mai contine  medicament sa aiba vreun efect? Studiile de acupunctura ne arata cum functioneaza. "Putem insa ajuta oamenii si merita sa investigam mai indeaproape", sustine dr. Greenfield; "nici eu nu as recomanda tratamentul pana nu stim cum functioneaza si cat de sigur e". Primul lucru pe care dna dr. Lee Wolfer il spune doctorilor este ca ea a obtinut rezultate grozave cu pacientii sai: "Cand lucrezi cu ace si injectii, daca nu se simt mai bine, oamenii nu mai vin a doua oara. Nu e un tratament care functioneaza de la sine. Pacientii trebuie sa aiba si o dieta corecta, sa faca miscare." 
Ce e interesant la aceasta terapie e ca are doua forme de tratament, ambele actionand prin energie; de fapt, asa actioneaza homeopatia. 
Dr. Oz spune ca nu sustine procedura (pentru ca e inca la stadiul testelor), dar ca multi pacienti au avut rezultate favorabil, motiv pentru care dr. doreste sa se discute despre ea.


Avem tendinta sa ignoram mirosul pentru ca nu-l intelegem, insa poate fi primul avertisment al bolii. Noi vedem exteriorul nasului, insa inauntru sunt fibrele senzoriale, datorita carora corpul percepe mirosurile; ele trimit chimicalele spre creier. E un "sistem" grozav ce dateaza de la cele mai batrane reptile. Toate animalele au aceleasi conexiuni de baza: avem aceleasi reactii emotionale la mirosuri. De aceea, cand mananci ciocolata iti amintesti de copilarie, fiindca o mancai si cand erai mic. Mirosul de lamaie ne pune in alerta, lamaia avand un miros clasic. Ceea ce ne relaxeaza este lavanda; o puteti pune in perna, in jurul patului. Putem diagnostica mult mai devreme anumite boli, daca acordam atentie nasului. 
Prima e foarte importanta: e vorba de boala Parkinson, al carei prim indiciu este mirosul. In medie, oamenii care au Parkinson, isi pierd mirosul cu 4 ani inainte sa apara simptomele. 
Ce ne poate spune urina? Poate fi un semnal de alarma pentru diabet si starea de sanatate generala. Cand mananci sparanghel, urina va avea mirosul legumei. Daca ai diabet, urina are miros fructat: corpul nu poate procesa zaharul si e eliminat prin urina. Asadar, daca urina miroase a zahar, e un avertisment pentru doctor. Mirositi-va urina: nu ar trebui sa aiba miros.  Daca beti suficienta apa si e suficient de diluata, nu prea va avea miros.


  • PRODUSE CONGELATE SANATOASE:
- Ce e important sa identificati pe eticheta unui produs congelat, sa va asigurati ca nu contine ceva nesanatos? Continut redus de sare, nu contine grasimi nesaturate sau  100% natural? E foarte important, din multe produse din America s-au eliminat grasimile nesaturate; ele se folosesc pentru a prelungi valabilitatea produsului si aroma.
- Care e cel mai bun ambalaj pentru produsele congelate: punga, cutia sau conserva? Daca iei punga cu produse congelate si  o pipai, daca sunt cocoloase, inseamna ca produsul a fost recongelat. Trebuie sa simtiti bucati individuale. 
- Care e cantitatea maxima de sare pe care o poate contine o mancare congelata: 400 mg, 600 mg sau 800 mg? Nu trebuie sa va restrictionati: daca se consuma o mancare congelata pe zi, 600 mg este o cantitate tolerabila. Oricum, nu e bine sa mancati tot timpul numai produse congelate. 


  • Cand e momentul potrivit (d.p.d.v. al sanatatii) sa aruncati:
- dezinfectantul de maini: 6 luni, 1 an sau 2 ani? Dupa deschidere, trebuie folosit in 6 luni, altfel oricum se evapora.
- deodorantul (nu antiperspirantul): 3 luni, 1 an sau 3 ani? Dupa un an de la deschiderea sa,  nu mai e eficient.Pastrati-l intr-un loc racoros si uscat. Daca-l pastrati mai mult de un an, nu-l folositi eficient.
- alcoolul pentru frectii: 1 an, 10 ani sau niciodata? Daca sticla e bine inchisa, nu se evapora.





Spasmele musculare

 Nervii trimit stimuli muschilor; pot fi stimuli usori, care ne fac sa ne miscam in directia dorita, fiindca asa functioneaza organismul. Insa, uneori, nervul o ia razna - asa se intampla cand avem un spasm. Spasmul apare din mai multe motive: deshidratare, nivel scazut de magneziu, de calciu etc. Noaptea, cand dormim, nervii (reprezentati cu alb) transmit stimuli muschilor: 
Pe masura ce coboara, nervii duc electricitate in muschi, care se contracta. Cand apar la ochi, doctorul Oz spune ca e primul semn de oboseala exagerata, ochii incep sa se zbata; problema cu ochii e ca sunt multi muschi in jur, care se irita rapid; intrebarea e daca e o problema grava. Daca dureaza mai mult de o saptamana, poate fi o problema neurologica sau hormonala (a glandei tiroide); nu sunt spasme continue, ci se zbate din cand in cand. Pentru rezolvarea acestei probleme, solutia sunt sarurile Epsom; se pun in cada si magneziul se absoarbe prin piele; 2 cani se absorb imediat; se sta in cada 15 minute.
Crampele la gambe sunt comune. O solutie ar fi urmatorul exercitiu: va sprijiniti cu palmele de perete, relaxand gambele (se indoaie genunchii)


NOI BAUTURI MIRACULOASE PENTRU SANATATE
Iata 3 noi feluri de lapte cu avantaje fata de laptele de vaca:
LAPTELE DE COCOS -  cel neindulcit este bun in curele de slabire. Cel la cutie e diferit fata de cel din conserva (cu 550 calorii, e folosit ca grasime la copt, se pune pe cereale, in cafea) - are doar 50 de calorii, 5 grame de grasime pe portie. Grasimea din cocos e metabolizata diferit fata de grasimea din alte feluri de lapte. Studiile arata ca se metabolizeaza mai repede, nu se depune pe solduri si se arde rapid.
LAPTELE DE MIGDALE - face bine la ten pentru ca migdalele au multa vitamina E, laptele continand aproape jumatate din cantitatea zilnica. Vitamina E este incorporata natural in ten, il protejeaza de soare si imbatranire. Reduce ridurile si face pielea mai fina.
LAPTELE DE CANEPA - se face din seminte de canepa; teoretic, "iarba" si aceste seminte sunt din aceeasi familie. Insa cu asa ceva nu te droghezi. Acest lapte te energizeaza, poate stimula memoria si contine multi acizi grasi Omega-3. Doua treimi din creier reprezinta grasime care mentine creierul sanatos si usureaza o comunicare rapida. Incercati-l in cafea si profitati de beneficii.


Este una dintre cele mai importante vitamine si, daca nu avem suficient din ea, poate fi motivul din spatele bolilor si al oboselii: vitamina C. Ea previne distrugerea colagenului din corp si e un antioxidant eficient. Ne ajuta sa facem fata stresului, reduce riscul de cancer, boli cardiologice si artrita.
O portocala are 70 miligrame de vitamina C, adica aproape intreaga doza zilnica. Avem nevoie de 75 miligrame pe zi.
Ardeii rosii contin si ei vitamina C; cei verzi contin vitamina C, mai multa decat portocalele, dar mai putina decat cei rosii.
Suplimentul de vitamina C - studiile arata ca vitamina C nu previne racela, ci ii scurteaza durata. Cand simti ca te ia raceala, ia 500 miligrame de vitamina C atat timp cat simti ca ti-e rau.

vineri, 27 iulie 2012

Ghidul supravieturii inainte de 40 de ani

Pilulele poate sunt perfecte pentru unele femei, insa la altele, hormonii pot duce la cresterea tensiunii arteriale, cheaguri de sange si atacuri cerebrale. Pentru a fi 99% eficienta, nu trebuie sa uitati sa o luati, nici macar o zi. Multe femei nu planifica sa mai faca copii dupa 30 de ani, desi mai au inca 20 de ani reproductivi si-si spun ca nu au cum sa ramana insarcinate; se cam joaca asa cu focul. Din fericire, exista cateva solutii pentru criza contraceptiva din mijlocul vietii. Dr. Jennifer Ashton spune ca femeile ar trebui sa se bazeze pe varsta si pe situatia din viata lor atunci cand isi aleg metoda contraceptiva. O femeie poate avea nevoie de contraceptie timp de 40 de ani. Pilulele devin un gest reflex si, daca nu va amintiti sa luati zilnic pilula, atunci nu e metoda potrivita pentru voi. E utila femeilor peste 40 de ani pentru ca pot ameliora simptomele de premenopauza. Primul adevar ascuns despre anticonceptionale este ca pilula nu e 99% eficienta in combaterea sarcinii. De fapt, s-ar putea sa nu fie cea mai eficienta metoda contraceptiva. Dr. Ashton sustine ca ea este eficienta in proportie de 92%; daca femeia ia pilula zilnic, la aceeasi ora, e sanatoasa si nu ia alte medicamente care sa influenteze efectul pilulei, atunci poate fi 99% eficienta. Insa daca ne gandim la felul in care orice femeie ia de obicei pilulele...8 din 10 femei raman insarcinate. Daca uitam sa luam pilula, cum se poate remedia problema? Imediat ce va amintiti, luati-o si pe cea pe care ati uitat-o, si pe cea din acea zi. Practic, luati 2 pastile intr-o zi, una dimineata, una seara, sa nu va doara stomacul. Dr. Jennifer Ashton le spune pacientelor ca pot aparea sangerari neregulate, existand astfel riscul unei sarcini nedorite, caz in care trebuie folosita o alta metoda contraceptiva; nu mai luati pilula 4 zile, va vine menstruatia, apoi o luati de la capat. Cine nu ar trebui sa ia pilule? Depinde de stilul de viata si de problemele medicale (tensiune mare, fumatoare, aveti peste 35 de ani, migrene, boli de ficat, probleme in familie cu formarea de cheaguri). Exista insa alternative, in primul rand inelul vag inal. Femeia il poate introduce singura, se numeste Nuvaring si e grozav pentru o femeie de 30 de ani care are o relatie monogama si care nu tine minte sa ia pilula.
 Se strange pana ia forma de 8 si se introduce. Poate ramane acolo pana la 3 saptamani. Femeia trebuie sa-si aminteasca de el de 2 ori pe luna. Daca, in timpul momentelor intime, va deranjeaza pe voi sau pe partener, scoateti-l.


Inelul nu se poate rataci in corp si nu exista un mod corect sau gresit de a-l introduce. Dispozitivul intrauterin e perfect pentru femeia de 40 de ani care are copii, o relatie monogama, si nu e pregatita pentru sterilizarea chirurgicala a ei sau a partenerului. E foarte mic si arata asa:


Trebuie introdus la cabinet, de catre medic. In functie de tip, poate fi pastrat 5 sau 10 ani. Se introduce in partea de sus a uterului si firele atarna. Acum circa 20 de ani, firele reprezentau o problema, fiind mediul propice bacteriilor, ducand la infectii pelvice. Azi insa sunt altfel facute, ca niste fire de pescuit, bacteriile aluneca si dispozitivul e mai sigur. Daca va ganditi la un dispozitiv intrauterin, plasarea e importanta; adesea sunt incorect plasate; la o saptamana dupa ce e introdus, e recomandata o ecografie obisnuita.
Al doilea adevar este ca pilula poate preveni unele forme de cancer. Acesta e unul dintre cele mai importante avantaje noncontraceptive ale pilulelor; ea intrerupe semnele hormonale (pentru ca stim ca ovulatia constanta nu e grozava pentru ovare; expunerea constanta la estrogen nu e grozava pentru uter). Stopand acest lucru, riscul de cancer ovarian scade cu 10% pe an. In 5 ani, riscul scade cu peste 50%. Reducerea riscului de cancer ovarian si uterin scade si DUPA ce femeia nu mai ia pilula. Lista avantajelor care nu au legatura cu sarcina e lunga: menstruatia se scurteaza, e mai putin abundenta si dureroasa, poti controla cand ai menstruatie, de cate ori pe an; reducerea riscului de cancer e importanta.
Ultimul adevar ascuns e socant: pilula de a doua zi poate fi luata INAINTE de a fi intimi. Aceasta elibereaza cantitati mari de progesteron, intrerupe ovulatia si afecteaza suprafata uterului.Poate provoca sangerari neregulate; se numeste contraceptie de urgenta cand o faceti neprotejat sau cand prezervativul se rupe, deci NU o folositi ca o forma regulata de contraceptie!  Daca va expuneti riscului de sarcina, va expuneti si infectiilor, si bolilor. Motivul pentru care aceasta ultima metoda e folosita (mai ales fete tinere) e ca poate nu isi permit sa mearga la medic sau pur si simplu sunt neglijente. Nu e deloc o idee buna. Are o eficienta de doar 85% daca o iei la 24 de ore de la contact, astfel ca in 15% dintre cazuri pilula de a doua zi da gres.


SECRETE PENTRU MENTINEREA PIELII TINERE:
In fiecare zi, faceti greseli comune care va imbatranesc prematur. Iata 3 pasi simpli pentru a va mentine tenul tanar toata viata, dezvaluiti de dr. dermatolog Elizabeth Tanzi: "Femeile sub 40 de ani nu ar trebui sa astepte sa vada primul rid pentru a se gandi cum sa-si mentina tenul tanar." Analizati-va rutina de ingrijire a pielii. E valabil pentru femeile de toate varstele:
1. Folositi vitamina C dimineata si crema cu retinol seara! Vitamina C protejeaza pielea ziua de: soare, poluare si stres si reduce producerea de colagen. Se aplica dimineata, sub protectia solara. Retinolul se aplica seara pentru ca stimuleaza colagenul. El e unul dintre putinele ingrediente antirid dovedite stiintific, insa nu se activeaza la soare (e foto instabil)
2. Aplicati o crema de zi cu protectie solara, exact ca la plaja! Aceasta se aplica pe urmatoarele locatii: linia parului, in jurul ochilor, a maxilarului, a gatului, a urechilor, pieptul si mainile. 
Omitand unele zone, creste riscul de cancer de piele si boli dermatologice. Trebuie folosita aceeasi mentalitate ca la plaja. Aplica dimineata o crema hidratanta cu SPF si e bine.
3. Acneea la adulti - daca tratam iritatia cu produse nepotrivite, se poate agrava. Tratati iritatiile cu peroxid cu o concentratie de 2,5%. Acneea adolescentilor e provocata de hormoni, iar cea a adultilor e provocata de stres, lipsa somnului. Cauzele fiind diferite, la fel e si tratamentul. Peroxidul cu concentratie de 5, 10% ususca pielea si grabeste imbatranirea, de aceea, la adulti, e recomandata concentratia de 2,5%. 


La femei, riscul sa apara e de 10 ori mai mare ca la barbati. Daca aveti crampe permanente, simtiti mereu nevoia sa urinati si aveti dureri cand o faceti, puteti crede ca e o infectie  a tractului urinar. Nu e imposibil, insa poate e ceva ce doctorul a trecut cu vederea: VEZICA URINARA INTERSTITIALA (vezica dureroasa); cistita interstitiala. Simptomele sunt similare cu ale infectiei tractului urinar, insa adesea starea nu e diagnosticata corect. Vezica are mai multe straturi, muschiul este gros:
Prin partea din josul pozei iese urina in exterior. O vezica sanatoasa are peretii protejati. In cazul sindromului vezicii dureroase, stratul de protectie cedeaza, vezica se irita si se intareste.  Zona rosie, stratul interstitial, se inflameaza si se irita:
Tocmai de aceea se numeste cistita interstitiala. La oamenii care au aceasta problema, vezica e rigida si nu se poate dilata, de aceea trebuie sa urinam mai des. Unii care au aceasta problema urineaza si de 60 de ori pe zi. 
Ce e de facut:
Mai intai, trebuie sa va asigurati ca nu aveti o infectie a tractului urinar. Investigati si pentru endometrioza (o alta cauza comuna a iritarii vezicii). Nu presupuneti de la inceput ca e infectie urinara. Doctorul va poate ajuta, introduce o camera de filmat si priveste in vezica. Poate vedea o inflamatie rosie (in stanga) sau mici ulcere (zonele albe):
Trebuie sa aflati ce alimente va irita vezica si o fac dureroasa. Caju-ul nu irita vezica. In schimb, altele o irita: alcoolul, sucul de lamaie, iaurtul.


"CAPACUL DE BRIOSA" este noua denumire data colacelului de grasime din jurul taliei. Exista 3 alimente ce ajuta la topirea capacului de briosa:
 MASLINELE contin multi acizi grasi mononesaturati; mancati 5-6 masline/ zi, nu e nevoie de multe sa aiba efect.
FISTICUL -e recomandat sa mancati o data pe zi alune, mai ales fistic, contin grasimi mononesaturate.
SOS PESTO - e combinatia perfecta de grasimi mononesaturate: ulei de masline si muguri de pin. Contine elemente ce reduc pofta de mancare.


TENDINTE ALE MODEI PERICULOASE SANATATII
 - Care e un pericol pentru sanatate: cureaua subtire metalica sau o centura stransa pe talie? Centura stransa pe talie pune presiune asupra taliei, putand provoca indigestie. Apasa pe stomac, creeaza blocaje si e incomoda. Ea poate scoate in evidenta unele imperfectiuni. Solutia: o curea metalica aurie subtire ce poate fi purtata mai jos, pe solduri, fara sa afecteze talia sau abdomenul. Sunt femei care au nevoie de o curea care sa acopere o suprafata mai mare a trunchiului. Le puteti stratifica, alaturand mai multe asemenea cureluse, sunt la moda si ieftine. 
- Ce e periculos pentru sanatate: sandaua cu curea pe glezna si talpa ortopedica sau sandalele gladiator? Sandaua cu curea pe glezna si talpa ortopedica e vinovatul deoarece sustin foarte putin glezna. Cand calci pe suprafete riscante, o poti scranti cu usurinta. Daca pantoful nu e potrivit, atunci glezna e chinuita si apar bataturi. Solutia: puteti pastra tocul ortopedic (care alungeste piciorul), insa glezna trebuie sustinuta, nu trebuie lasata libera! O sanda cu trei barete la glezna este asigurata. Bataturile pot aparea atunci cand purtati asemenea incaltaminte. Iata o metoda simpla si ieftina impotriva lor: puneti-va sosetele de sport si purtati-i prin casa inainte sa iesiti cu ei. Astfel, ii largiti putin (cat sa umblati usor) si sa nu faceti bataturi.
- Care sunt periculosi: ochelarii de soare metalici (tip aviator) sau ochelarii de soare mari, din plastic? Cei metalici sunt periculosi pentru ca metalul poate provoca o reactie alergica pe piele, poate aparea o iritatie in jurul ochilor. Solutia e simpla: cautati acelasi model, insa din plastic, veti obtine acelasi stil smecheresc. Nu va mai trebui sa va temeti ca veti transpira si ca ar putea aparea reactii alergice.

Bolile de inima

Bolile de inima sunt principala cauza a mortii la femei. Simptomele acestei boli sunt:
1. Dureri de maxilare, cervicale si de omoplati
2. Greata, indigestie, dureri de stomac
3. Respiratie dificila in timpul activitatilor cotidiene normale
4. Ameteala sau confuzie 
5. Oboseala neobisnuita
Simptomele femeilor difera de cele masculine si nu trebuie ignorate.  Pot indica o boala banala, dar pot fi si simptomele principalei cauze a mortii la barbati si la femei.
1. Uneori, credem ca nu sunt simptomele unui atac de cord si nu vrem sa ne facem de ras, avem treaba, ne asteapta copiii, preparam cina. Cum stim ca nu e doar o durere cervicala? Pentru ca nu toate duc la atacuri de cord. Asa ca iata cum sa le diferentiem: apesi cu varful degetului pe zona dureroasa; in cazul in care nu poti identifica zona cu un singur deget, poate fi atac de cord! Apoi, cronometati-va durerea - sa vedeti cat dureaza. Daca dureaza peste 1 minut, trebuie sa-i aflati cauzele
2. La autopsia unei femei, legistii ii analizeaza stomacul mai intai, cautand antiacizi. Ei indica faptul ca femeia avea dureri (crezand ca e indigestie), dar, de fapt, avea o boala de inima. Daca procedura autopsiilor se schimba pe baza greselilor din domeniu, doctorul Oz spune ca ar trebui sa facem ceva. Ca test, el va roaga sa identificati SURSA durerii si a greturilor. Daca simtiti disconfort in josul cutiei toracice (unde ar fi situata inima) si, daca va simtiti mai bine dupa un antiacid, atunci e foarte bine. Medicul va va intreba oricum, dar mai bine faceti singuri experimentul. Insa daca antiacidul (sau mancarea) nu rezolva durerea, orice-ar spune altii, intrebati-va daca aveti probleme cu inima, pentru ca, de multe ori, aceasta poate fi problema.
3. Vi se poate taia respiratia chiar si in repaus, dar nu in mod normal, sustine dr. Oz. O respiratie dificila in timpul activitatilor obisnuite e ingrijoratoare. Ca test, dr. Oz recomanda sa incercati sa vorbiti din mers. Mergeti in ritm normal iar, daca nu puteti respira normal atunci cand vorbiti, poate fi semnul unei inimi slabite. Respiratia dificila e un semn important care poate avea multe cauze, dar trebuie sa stim ca principala cauza sunt bolile cardiace.
4. Adesea, ameteala si confuzia apar cand tensiunea arteriala scade mult. Simptomele principale pe care le cautam - alaturi de ameteli - sunt durerile in piept, indigestia, respiratia dificila. Daca ameteala dispare cand te asezi, e grozav. Daca nu, e o problema si trebuie sa mergi la medic. Cand te asezi, gravitatia impinge sangele spre creier si te simti mai bine.
5. Auzim mereu despre oboseala care are multe cauze valabile. 70% dintre femeile care sufera boli cardiace se simt obosite in zilele sau in saptamanile de dinaintea atacului de cord. E un simptom foarte frecvent, dar adesea ignorat.
Ecocardiografia e un test simplu, adesea efectuat, nu doare si nu e riscant. E realizata rapid pentru a verifica sanatatea inimii. 

De unde stim daca oboseala e justificata? Puteti face un test simplu: fiti atenti daca vi se schimba ceva in mers, la caratul cumparaturilor, in activitatile cotidiene. Daca luna trecuta sau anul trecut faceati anumite activitati fara efort, iar anul acesta va extenueaza, luati in considerare bolile cardiace. Fiti atenti la subtilitati; cand intelegeti situatia, veti sti mai sigur, la medic, daca aveti sau nu nevoie de o ecocardiografie. 

TESTUL OPTIM pentru detectarea bolilor cardiace este, in opinia dr. Oz, PCR: proteina C reactiva. E cel mai bun test nou pentru preintampinarea atacurilor de cord. Pentru analize, se poate lua sange foarte usor din deget pentru a nu se mai introduce ace in brate. Daca sangele iese normal, v-ati incalzit mainile si ati baut apa, aflati imediat multe lucruri: glicemia, colesterolul. Partea esentiala este ca PCR nu masoara doar colesterolul, ci inflamatia. Sangele curge prin artere; exista niste placi ateromatoase galbene ce apar in tinerete:




Apoi, cand implinesti 30-40 de ani, placa ateromatoasa poate provoca rupturi si vasele vor deveni inflamate, iritate; ca urmare a acestui lucru, organismul vrea sa vindece rana, formand o crusta care se mareste rapid si incetineste fluxul sangvin:

Viteza cu care se intampla tot acest proces e ingrijoratoare; nu placile ateromatoase au ucis omul, nu  ele au provocat atacul de cord, ci cheagul format. Testul proteinei C reactive masoara inflamatia din organism, dezvaluindu-ti riscul de boli cardiace.  La citirea rezultatului, exista 3 niveluri de risc:

- un numar subunitar indica gradul de risc cel mai scazut (< 1.0 mg/l);
- intre 1.0- 3.0 mg/l riscul este mediu;
- peste 3.0 mg/l e categoria de risc ridicat. Cei situati aici un un risc triplu de a face boli cardiace si risc cvadruplu de a muri din cauza lor. Ca mica exceptie, dr. Oz sustine ca sarcina, contraceptivele si unele probleme autoimune (chiar si o raceala) ii cresc valoarea, pentru ca masoara inflamatia. Se crede ca 25% din femeile de peste 40 de ani au PCR-ul marit. 

Iata un test pe care vi-l puteti face chiar acum, acasa, privind ARTERELE, in doar 30 de secunde. Ridicati-va in picioare, aplecati-va si atingeti-va varfurile picioarelor. Nu va leganati, ci aplecati-va usor. Relaxati-va soldurile si atingeti-va varfurile. Cu cat ajungeti mai jos, cu atat aveti arterele mai flexibile. Tesutul elastic al arterelor e similar cu cel al musculaturii. Pentru cei care nu au reusit sa-si atinga varfurile, dr. Oz recomanda sa faceti extensii zilnic, putand astfel ca intr-o saptamana sa schimbati situatia. Ca si musculatura picioarelor, arterele trebuie sa se relaxeze, sa permita fluxul sangvin. Aorta vascularizeaza centrul spatelui, aducand sange de la inima:
Cand sangele curge prin ea, artera se deschide si se relaxeaza. E maleabila (ca pastele fierte). Daca nu-ti poti atinge varfurile, e mai probabil ca aorta sa nu mai fie flexibila si poate arata asa:
Arterele picioarelor sunt cele doua din josul imaginii.  Aceasta aorta, spune dr. Oz, e comparabila cu pastele nefierte: fragila, casanta si mai predispusa la probleme (din cauza fluxului sangvin). Insa daca faci extensii 30 de minute zilnic, de 3 ori pe saptamana, poti schimba acest lucru. Trebuie sa mentii extensiile timp de 20 de secunde, deci nu doar sa te apleci, ci sa ramai asa vreo 20 de secunde. Acest lucru creste flexibilitatea arterelor cu 23%.


PLANUL DE 28 DE ZILE PENTRU REDUCEREA RISCULUI DE ATAC DE CORD
Schimbarile cele mai importante pe care dr. Oz crede ca le putem face anul acesta sunt: 
Saptamana 1=  >; trebuie sa va alimentati corespunzator pentru inima, asa ca trebuiie sa adaugati 3 alimente:
1. SRIRACHA este o combinatie grozava de usturoi si ardei iute. Usturoiul relaxeaza vasele de sange iar ardeiul iute reduce tensiunea. Asa ca trebuie sa aveti asa ceva acasa, nu e foarte picat, sporeste metabolismul si scade pofta de mancare. Are multe alte avantaje, insa efectele asupra inimii sunt de retinut.
2. FASOLEA (ROSIE) BOABE contine grasimi Omega-3 recomandate deoarece regleaza ritmul cardiac. Amestecati fasolea cu alte alimente si consumati-o zilnic.
3. CARTOFII DULCI sunt bogati in antioxidanti si astfel apara inima (ca toate alimentele colorate). 
Saptamana 2 =  > Pe langa alimentatie, hidratati-va pentru inima cu:
SUC DE COACAZE NEGRE  
SUC DE SFECLA ROSIE - Un pahar de suc de sfecla pe zi reduce tensiunea arteriala si e mai usor decat multe alte sucuri. Ambele sucuri se pot bea cu apa minerala.
Saptamana 3 =  >Se refera la stres. Doctorul Oz va recomanda sa sunati pe cineva, sa scapati de stres. O cauza partiala a problemei este lipsa legaturii dintre oameni. Anxietatea din cauza problemelor vietii creste inflamatia din organism. Astfel, fiecare trebuie sa-si faca timp pentru interactiuni sociale. Discutati cu cel putin doi oameni pe saptamana. Exista insa o singura exceptie: NU VORBITI LA TELEFON LA MASA! 
Saptamana 4 =   >Faceti cumparaturi pentru inima de la farmacie pentru prevenirea bolilor cardiace. Dintre acestea, enumeram: tensiometre usor de folosit acasa, uleiul de peste (contine acizi grasi Omega-3), coenzima Q10 (antioxidanta) sau doze zilnice, reduse, de aspirina. 
Varianta in limba engleza a planului de 28 de zile o puteti citi aici: 28-day heart disease plan










joi, 26 iulie 2012

Calculatorul varstei: Ati vrea sa traiti 100 ani simtindu-va mai tanar?

Dr. Thomas Perls a descoperit cauzele imbatranirii. La Universitatea Boston, dr. Perls si-a dedicat cariera studierii barbatilor si femeilor care au peste 100 de ani. El crede ca, schimbandu-ne adecvat dieta si obiceiurile, in urmatorul deceniu am putea ajunge sa traim 100 de ani. Secretul lui? Calculatorul revolutionar care prezice cat veti trai si va spune ce schimbari sa faceti ca sa traiti mai mult.
Dr. Perls explica ce demersuri au facut pentru a ajunge la aceste descoperiri: "incepem sa intelegem ce factori i-au facut pe cei de 100 de ani sa traiasca atat. Si, cum aveam internetul la indemana, a fost usor sa facem calculatorul."
 Luati un calculator. Fiecare femeie incepe cu varsta de baza de 89 de ani. Incepem cu ATITUDINEA: daca sunteti optimist, daca nu sunteti genul care se streseaza, adaugati 5 ani la varsta de baza. Desigur, multi nu stiti daca aveti sau nu atitudinea potrivita. Pentru acestia, exista un set de 4 intrebari pentru a va da seama:
- Va place sa dobanditi noi cunostinte pe masura ce traiti mai mult?
- Sunteti curios in privinta a ce va rezerva viitorul?
- Sunteti ingrijorat ca nu veti mai arata si nu va veti mai simti ca acum?
- Va ingrijoreaza durerile specifice batranetii?
Daca ati ales primele 2 intrebari, puteti adauga 5 ani de viata. Daca ati ales ultimele doua, nu adaugati nimic.
Continuam cu al doilea factor analizat, adica factorul GENETIC. Daca aveti in familie rude care au trait 90 sau chiar 100 de ani, inseamna ca durata estimativa de viata e si mai mare; adaugati 5 ani. Si nu va faceti griji daca ati avut rude ce au murit de tinere. Factorul genetic arata doar ca genele nu ne apara de un anumit stil de viata.
Urmatorul factor e unul foarte important: MISCAREA. Trebuie sa faceti miscare, ca sa va ajutati pulsul. Daca nu faceti asa ceva, pierdeti 5 puncte. Mai mult, nu veti castiga punctele doar facand miscare. Trebuie sa intelegeti ca trebuie sa faceti miscare ZILNIC. Dar cat de repede redobandesti cei 5 ani scazuti pentru cei care nu fac miscare zilnic, in cazul reapucarii de sport? In orice moment te-ai reapuca, vei vedea imediat beneficiile.
Al patrulea factor este INTERESUL FATA DE VIATA. Interesul fata de ceva este un adevarat "culturism" al creierului. Astfel, daca faceti lucruri care va stimuleaza creierul, puteti trai inca 5 ani! Creierul are "cabluri" care unesc diferite parti; asa puteti obtine informatii.
Neuronii sunt celulele creierului si ii permit puntii sa functioneze normal. Hobby-urile intaresc aceste legaturi. Insa, de-a lungul timpului, omul pierde neuroni iar puntea nu mai este functionala. Insa aceasta poate si partial recladita cu ajutorul hobby-urilor. Asa ca, sfatul este sa faceti lucruri "incomode": rataciti-va intentionat, mergeti in locuri noi, invatati limbi straine, cunoasteti alti oameni. Dintr-o data, neuronii vor avea suport, chiar daca mai dispar.
Al cincilea factor este NUTRITIA. Cati ani castigi daca mananci cat si cum trebuie? Daca mananci ce trebuie, iti pastrezi greutatea, asa ca ramani la varsta pe care o ai. Daca esti obez, ti se scad 5 ani. Sunt persoane care au ajuns la 100 de ani care, desi mananca tot ce vor, nu se ingrasa; insa ei sunt norocosi pentru ca au gene bune. Noi, ceilalti insa, nu suntem asa de norocosi. E clar ca, daca esti obez, durata de viata scade. Hrana zilnica te poate mentine sanatos sau te face obez. Deci daca mananci ce trebuie, n-o sa traiesti mai putin. Dar daca, din diverse motive (stres, slujba etc.), mananci ce NU trebuie, iti iei 5 ani din viata.
Ultimul factor este FUMATUL. Trebuie sa renuntam la acest viciu pentru ca, foarte rar, cei ajunsi la 100 de ani au fumat la viata lor. Poate, cel mult, prin anii 1920-1930. E greu sa ajungi sanatos la o varsta inaintata daca fumezi. Asa ca, daca fumati o tigara pe zi, puteti scadea 15 ani. Daca te lasi, si nu ai probleme cu plamanii cinci ani, e posibil sa te intorci in punctul unde erai daca n-ai fi fumat. Nu e niciodata prea tarziu sa ne lasam.
Faceti calculul in 7 minute, accesand pagina aceasta si raspunzand celor 40 de intrebari: Life expectancy calculator









Cele mai grele intrebari despre slabire. Durerile de sezut


Grupa de sange 0 este cea mai raspandita si cea mai veche. Ideea e ca, fiind cea mai veche, stramosii nostri o aveau, iar noi ar trebui sa ne alimentam ca ei - cu tipuri de alimente foarte vechi. Un exemplu de alimentatie pentru aceasta grupa ar fi proteinele slabe (carne de pasare, peste si carnuri slabe). Azi le putem folosi in alte mancaruri, insa aceste alimente sunt de baza. Insa atunci nu existau cereale, deci nu trebuie sa mananci cereale! 
Dr. Adrienne Youdim sustine ca "nu exista dovezi ca grupa sanguina ar afecta reactia la anumite alimente sau abilitatea de a slabi. Dieta e insa prea restrictiva. Din acest motiv, un om care ar putea slabi altfel poate fi intimidat.
Grupa A2 se potriveste unui stil de viata agricol, e o dieta vegetariana. Cei cu aceasta grupa vor consuma: proteine din soia, cereale, legume organice. Se poate consuma mai putina carne si alte produse, precum lactatele. 
Cei cu grupa B3 sunt descendenti ai popoarelor nomade, si trebuie sa manance lactate degresate si sa evite graul si lintea,  care nu le erau disponibile. 
Acesta e conceptul de baza. Intrebarea e daca il putem respecta. Doamna dr. Leslie Bonci spune ca avem la dispozitie mult mai multe optiuni ca niciodata. Pana la urma, fiecare trebuie "sa aleaga ceva ce poate respecta". E grozav daca cineva te ajuta dar, daca ai o dieta restrictiva si vrei sa faci exercitii fizice, poti fi prea obosit pentru ele.

 Toata lumea se intreaba cum sa controleze alimentatia pe baza emotionala? Multa lume crede ca mancarea e terapeutica. Dar, cand iei un medicament, nu iei tot flaconul deodata; la fel e si cu mancarea. Cand mancam sa ne simtim mai bine, trebuie sa controlam cantitatea. Mancam ce ne place. Dr. Leslie Bonci ne sugereaza ca putem face liste: puteti manca ceva sarat, ceva picant sau crocant, insa pe rand. Deci trebuie sa alegem atent ceea ce mancam.

 Cate calorii trebuie sa consumam pe zi ca sa slabim? Consumul zilnic de calorii depinde de metabolismul nostru, de greutatea initiala si de inaltime. Trebuie tinut cont ca 0,5 kg inseamna circa 3500 calorii. Deci daca mananci mai putin cu 500 de calorii pe zi, adica 3500 de calorii saptamanal, pierzi circa 0,5 kg intr-o saptamana. Pentru femei, aceasta inseamna circa 1200-1600 calorii pe zi.

 De ce le e pofta de zahar anumitor oameni? Avem papile gustative pentru asta si ne place. Tuturor le place zaharul, dar, de cele mai multe ori, oamenii nu mananca zahar din borcan. Mananca si grasimi, si alimente sarate si conteaza cantitatea. Nimeni nu mananca doar un jeleu odata. Trebuie sa-l portionezi pe durata zilei; cand ti-e pofta de zahar, de obicei, ai mancat putin si ti-e foame. Atunci, nu vrei un morcov, poate unul invelit in ciocolata. Este indicat ca dupa ce mananci putin, sa bei apa, sa-ti speli gura si astfel gustul dulcelui nu mai ramane si nu vei mai continua sa mananci ca un soricel.
 Cum pot sa slabesc dupa menopauza, in conditiile unui stil de viata mai bun ca cel de dinainte de menopauza, si a unui efort fizic sustinut?  Dr. Youdim sustine ca e o intrebare frecvent intalnita iar solutia e schimbarea stilului de viata: reducerea consumului de alimente, o alimentatie sanatoasa, cresterea nivelului de activitate; mai trebuie insa schimbat cate ceva - mancati si mai putin, faceti si mai multe exercitii fizice, in special exercitii pentru rezistenta.
 Dr. Leslie are un alt sfat pentru femeile la menopauza. In opinia sa, ideea este sa "ai o masa activa. Farfuria trebuie sa fie una foarte mica, cu diametrul de 20  cm. Ideea e sa mesteci mai mult cand mananci. Aranjamentul farfuriei trebuie sa contina multe fructe si legume, el devine astfel apetisant si te obliga sa mesteci; trebuie sa ai in farfurie multe fibre si putine calorii. A doua componenta majora sunt proteinele iar cea mica sunt cerealele. Acestea nu trebuie eliminate, dar sunt din ce in ce mai putine. Organismul trebuie sa consume mai multe calorii in aceste proportii. Farfuria trebuie sa aiba aceleasi elemente la micul-dejun si la pranz (poate nu cu pui dimineata, ci alte proteine). Micul-dejun trebuie luat la o ora de la trezire. Aportul la m icul-dejun trebuie sa fie de circa 300 calorii (pe langa iaurt cu cereale, albusuri de ou, ar trebui sa existe si alimente colorate: portocalii, rosii, galbene sau verzi). Ati putea praji niste spanac cu albusuri de ou dimineata, se poate reduce cantitatea de iaurt.
 Cum slabesc in regiunea abdominala dupa nastere? Dr. Evelyn Minaya spune ca e normal ca femeile insarcinate sa dezvolte un strat de grasime. De aceea, nu poti slabi imediat; prin alaptare, arzi multe calorii, dar conteaza si partea emotionala: stai treaza noaptea, iti faci probleme ca plange copilul. Toate acele emotii cresc cortizonul. Stim ca toate femeile se ingrasa la fel, in zona abdominala si pe coapse, tocmai pentru ca nivelul cortizonului creste. Din pacate, aspectul emotional al maternitatii pe termen lung, apoi grijile fata de parinti, te fac sa iei in greutate. Exista 2 tipuri de grasime: cea din zona dorsala si cea de sub epiderma din zona abdominala, pe care o poti strange cu degetele.




Grasimea din jurul organelor se numeste grasime viscerala. Cand aceasta se acumuleaza, ne creste burta, creste tensiunea arteriala, facem diabet. S-a descoperit ca celulele grase patrund in maduva osoasa si provoaca osteoporoza. Femeile cu mai multa grasime viscerala au mai putina masa osoasa: devii mai fragila si imbatranesti mai repede. Insa grasimea viscerala dispare usor prin dieta si schimbarea modului de viata. La 1-2 saptamani dupa inceperea regimului si a exercitiilor fizice intense, ea incepe sa dispara. Dr. Youdim recomanda persoanelor care nu au o viata activa sa "faca 150 minute de exercitii saptamanal, adica 30 minute de 5 ori pe saptamana" Cand nasti, problema este ca-ti distrugi muschii abdominali, astfel ca femeile fac abdomene degeaba. Iata un exercitiu pentru pauzele publicitare: te lasi in patru labe, iti sugi burta si ridici abdomenul (pozitia pisicii); lasi capul in jos si ridici abdomenul, respiri si numeri pana la 4. Apoi relaxezi abdomenul si ridici capul. Ca sa fie si mai greu, din aceeasi pozitie inconvoiata, ridici genunchii si te sprijini pe varfuri. Respira de 10 ori, de fiecare data in 8 timpi (4 secunde pentru inspiratie si 4 pentru expiratie). Pentru pozitia cainelui: stai in patru labe din nou, ridici piciorul drept, cu genunchiul pe sol, te uiti la stanga si arunci piciorul in stanga, apoi, in directia opusa. Piciorul il duci in aceeasi parte ca si capul. Acest exercitiu este pentru muschii oblici. Se face exercitiul 30 de secunde pe o parte, apoi - pe cealalta. Deoarece iti incordezi muschii fara sa ridici nimic, muschii nu se distrug: lucrezi muschii de pe mijloc, dar si pe cei oblici cu manevra de "dat din coada" a pozitiei cainelui. Poti face seturi de 2-3 miute.
Ce alimente se depun pe abdomen si care alimente ajuta la eliminarea grasimii abdominale? Dr. Leslie admite ca oamenii fac anumite greseli, in primul rand cu bauturile. Nimeni nu se gandeste la ele ca la o sursa de calorii, dar sunt importante, mai ales alcoolul: contine multe calorii si iti provoaca si foamea. In plus, cand consumi alimente cu zaharuri, vrei tot mai multe si cantitatea devine problematica.Apoi mai este si absenta alimentelor colorate din alimentatie. Alimentele care ne ajuta sa slabim sunt cele cu multe fibre (ca sa mesteci), carnea slaba, lactatele slabe si leguminoasele. Puteti incorpora si putine grasimi, nu multe (putin unt de arahide sau avocado), si mai ales condimente.  In cazul nefolosirii condimentelor, alimentele sanatoase nu au gust si vom manca altceva si vom bea mai mult. Iata alimentele ce trebuie consumate pentru a arde grasimea abdominala si cele pe care sa le evitati.
De evitat: alimentele ambalate, uleiul partial hidrogenat,  faina imbogatita. Acestea te ingrasa pe abdomen pentru ca provoaca inflamatii. Organismul face fata inflamatiei si stresului acumuland grasime abdominala. Cand esti stresat, acumularea grasimii abdominale e un raspuns hormonal natural. Stramosii nostri se stresau in vremuri de foamete, deci stresul cronic era referitor la lipsa alimentelor. Astazi insa, vei consuma alimente fara a fi nevoie iar organismul le depune pe abdomen. Alimentele iti cauzeaza stres fara sa-ti dai seama. 
Alimente recomandate pentru eliminarea grasimii abdominale: avocado, ceai verde, cerealele integrale. Pentru mai multe detalii, urmariti varianta in engleza aici: http://adf.ly/B9fkL
iar clipurile aici: http://adf.ly/B9fu1


DURERILE DE SEZUT (din interior)
Ele apar din 3 cauze frecvente: 
- fisurile anale (apar frecvent la femeile insarcinate, sau din cauza intinderilor). Sunt mici fisuri in anus, provocate de excremente dure care trec pe acolo. Mucoasa anala e foarte delicata si, la femeile insarcinate sau la persoanele constipate, problema e ca micile fisuri se pot accentua. Pe langa aportul de fibre, daca ai aceasta problema si nu ii depistezi o alta cauza, trebuie sa-ti relaxezi musculatura, astfel incat zonele afectate sa nu se rupa. O solutie este injectarea de botox in musculatura sfincterului anal, care se relaxeaza si opreste agravarea durerii.
- hemoroizii - afecteaza circa 10 milioane de oameni. Ei se formeaza in rect. Cand stai pe toaleta, iar partea de jos a intestinului se contracta, exista niste vene care sunt comprimate si fortate sa iasa afara. Asa arata un hemoroid intern:
Apoi, acesta creste, venele sunt impinse in afara. Pot aparea si hemoroizi externi, prin acelasi mecanism. 
Hemoroizii interni nu dor, dar sangereaza. Sunt foarte frecventi pe timpul sarcinii, provocati de constipatie sau de numeroase alte cauze. Exista tratamente fara reteta, geluri si creme cu hidrocortizon, foarte eficiente. In concentratie de 1%, e disponibil fara reteta si se aplica de 2 ori pe zi . Aplicate ideal dimineata si seara (pentru o saptamana), sunt foarte eficiente. Cand folosesti hartie igienica, aceasta e ca un glaspapir; posteriorul tau, deja putin iritat, se irita si mai tare de la hartia igienica. Dr. Oz ne recomanda sa ne stergem la fund cu ceva umed, fie servetele umede sau putem umezi hartia igienica.
- boala proctalgia fugax - este o durere intensa de sezut, de la cateva secunde pana la o ora. Sunt niste crampe rectale.Muschii trebuie sa fie relaxati pentru ca nu mai sunt irigati cu sange asa cum trebuie. Una din cele mai bune terapii este realizata prin intermediul unei mingii de tenis. Mingea se pune in zona perineului (intre zona genitala si anus), te asezi pe ea (pe un scaun) si te misti usor stanga-dreapta; acest lucru relaxeaza zona si ajuta in aceasta problema.


REMEDII NATURALE PENTRU BOLILE DE INIMA
- ceai negru
- terci de ovaz
- spanac
- orez brun
- avocado
- soia
- edamame
Ceaiul negru are numeroase beneficii; antioxidantii din el previn rigidizarea arterelor. Terciul de ovaz e bogat in fibre si reduce colesterolul. Spanacul e bogat in fier si previne bolile de inima. Orezul brun e bogat in vitamine si fibre, reduce colesterolul. Avocado contine grasimi mononesaturate, care reduc colesterorul - ca si soia.


FRUCTE
1. Ce fruct iti confera mai multa energie: papaya sau grapefruitul? Papaya contine de 2 ori mai multa vitamina C (ce ajuta la absorbtia fierului). Lipsa de energie se datoreaza carentei de fier din organism.
2. Cand vrei sa slabesti, e mai bine sa consumi piersici sau pere? Perele sunt printre cele mai bune surse de fibre si, la acelasi numar de calorii, din 3 pere sau 3 prajiturele, s-a facut un studiu si femeile care au consumat perele (nu prajiturelele) au slabit - chiar la acelasi numar de calorii!
 3.  Care fruct combate mai eficient imbatranirea: prunele sau ananasul? Prunele sunt o sursa grozava de antioxidanti, contin si vitamina A, care stimuleaza dezvoltarea tesuturilor, e printre cele mai importante vitamine pentru epiderma si o intinereste.