marți, 31 iulie 2012

Boala celiaca. Pericolele din restaurante! Alimente anti-colesterol

Va simtiti extenuati, luati in greutate si suferiti de dureri articulare, iar doctorul dvs. nu va poate da o explicatie? Aceste simptome pot fi declansate de un ingredient secret, regasit in majoritatea mancarurilor pe care le consumati zilnic. Acesta e principalul secret al dr Oz privind balonarea, combaterea obezitatii si reducerea riscului de a face cancer. Mai jos se va vedea cat de usor este sa ajunga in cosul de cumparaturi.
Elisabeth Hasselbeck a fost invitata dr. Oz si a vorbit cate ceva despre boala celiaca. Aceasta e cauzata de o reactie anormala la gluten, o proteina regasita in grau si in secara. Multe persoane au impresia ca boala aceasta reprezinta o problema legata de carbohidrati, dar nu e doar atat.  Te poti bucura d carbohidrati, dar probabil nu de cei care trebuie daca ai boala celiaca. Cerealele au fost controversate in ultima vreme. De fapt, proteina care se gaseste in ele provoaca daunele. Poti avea boala celiaca, o boala autoimuna, asa ca, atunci cand organismul tau se intalneste cu ele, se auto-ataca. Poti avea intoleranta la gluten - asta insemnand ca esti sensibil. Amandoua lucrurile provoaca inflamatii, insa inflamatiile prost directionate sunt sursa tuturor bolilor.  Asa ca, daca vrei sa elimini acea inflamatie, trebuie sa elimini factorii provocatori. Cu boala celiaca  nu e de glumit; odata ce intelegi ca asta ai, si faci inlocuirile, poti incepe sa te simti mai bine imediat. Simptomele pe care le-a resimtit foarte mult timp Elisabeth au fost balonarea si oboseala; ii era greu sa ramana insarcinata; daca ai boala celiaca, organismul lupta cu el insusi, iar tu te infometezi chiar daca mananci. Elisabeth a inceput sa se simta mai bine ca urmare a emisiunii "Survivor" din Australia cand, nemancand mai nimic sau mancand nimic altceva in afara de peste ori orez, a observat schimbarea brusca in mai bine. Nimeni nu a stiut despre acest lucru, insa datorita acestui aspect a rezistat acolo 39 de zile. Dupa ce s-a intors in SUA, a inceput iar sa se simta rau si a facut niste analize.
Iata un exemplu cu ce se intampla cand bagi ceva in gura, cum ar fi un sandvis aparent inofensiv.   Nutrientii vor intra in intestine (unde are loc absorbtia). Exista o linie foarte subtire in interiorul intestinelor. Nutrientii ajung acolo si se absorb in niste extensii. Odata ajunsi in acel loc, pot provoca raspunsuri autoimune care le scurteaza. Pe masura ce se micsoreaza, acestea dispar si nu mai absorb nutrientii.
Ai alergie la glutenul din sandvis, dar restul ai fi dorit sa le absorbi, dar aceste substante nu pot patrunde, asa ca te infometezi din interior. In plus, fata de infometare, apare acel raspuns autoimun. Este foarte important ca daca ai un astfel de raspuns autoimun in interiorul organismului, ai parte de un "razboi civil" de care nu esti constient, iar acesta va cauza tot felul de scurtcircuitari in organism.
Potentialele complicatii ale bolii celiace sunt: hipotiroidism, luare in greutate, infertilitate, anemie si osteoporoza. 
Multa lume insa are probleme cu alegerea mancarii care sa nu contina gluten. Acest lucru ne pune in partea gresita a graficului de sanatate. Elisabeth a scris o carte despre beneficiile mancarii fara gluten "Deliciously G-free" Cand esti diagnosticat cu boala celiaca, incerci sa-ti dai seama care sunt problemele tale.  Imediat, mancarea e ceva social, iar tu devii antisocial. 
Celiac disease 

Incercati 2 saptamani sa urmati pasii de mai jos si, daca va simtiti mai bine, daca simptomele dispar, ar putea fi mai bine.
Solutii fara gluten:
Pastele si painea sunt cei doi mari "infractori", alaturi de cus-cus si cerealele de la micul-dejun. Iata alternativele oferite de Elisabeth la aceste alimente bogate in gluten:

 quinoa (o sursa fantastica pe care o poti introduce in multe feluri; contine magneziu, proteine si e o cereala foarte puternica), porumb (e usor pentru copii, carora le place mult), paine fara gluten, taitei din orez, multe lucruri ambalate pentru gatit prajituri si placinte pe care le puteti lua cu incredere, la nevoie. Copiilor nici nu trebuie sa le spuneti ca e quinoa.
 Multa lume nu se gandeste la cum mancarea le poate afecta oboseala. De evitat: supa de pui la cutie, sosul de soia, berea, ketchup, mustar, dressinguri de salata. Berea contine foarte mult orz, care contine gluten. Alternativele: uitati-va pe cutia cu supa de pui sa scrie ca nu contine gluten. Sosurile pentru salata sunt bune, dar uitati-va dupa un sos fara grau cand vreti un sos de soia. In ceea ce priveste berea, gasiti sortimente de bere fara gluten (Redbridge). Pentru gustari, Elisabeth a realizat un baton cu multe proteine si fara gluten, foarte bun in calatorii. 
Cand au migrene si dureri articulare, oamenii spun ca au o problema grava, ce pare departe de controlul nostru. Va imaginati ca migrenele pot avea drept cauza folosirea unui gloss cu gluten? Dar fixativul sau cremele hidratante ce se absorb la suprafata pielii, dar care ajung in fata? Dar apa de gura? Femeile folosesc sapunuri si lotiuni care contin gluten. Daca faceti o salata dupa ce va dati cu asa ceva, atunci va ajunge in sistem. Asa ca axati-va pe produsele fara gluten; Elisabeth recomanda contactarea producatorilor si vedeti daca au schimbat maniera de procesare. Produsele Dove nu contin gluten. Exista fixativul Garnier cu fructe care nu contine gluten. 


Solutii fara gluten pentru a scadea in greutate:
Reteta de PAD THAI a lui Elisabeth - lui Elisabeth ii plac taiteii din orez pentru ca se gates repede, fierb imediat. Dupa ce sunt gatiti, contin 30% din caloriile taiteilor uscati:
Se pot inmuia dinainte, astfel vor fierbe foarte rapid. Dupa aceea, se face un sos: 1/3 ceasca cu suc de lamaie, 1/3 ceasca cu apa, 3 linguri cu sos de peste fara gluten, 1 lingura de otet de orez fara gluten, 1 lingura zahar brun, 1 lingura sos de ardei iute dulce, 1 lingura ulei de canola, 1 ceapa rosie, 2 catei de usturoi. Sosul se pune peste taitei si se amesteca. Se mai adauga: 1/4 ceasca cu alune nesarate, 1 cesti cu muguri de fasole, 4 linguri de chives tocate (arpagic/ praz). Se bat doua oua din care se face o omleta; se ruleaza si se taie fin. Se pune omleta si patrunjel tocat peste taitei. Se poate pune apa pentru mai multa textura iar omleta se poate face din mai multe oua daca doriti proteine. Mai puteti pune si pui (daca v-a ramas de la cina de dinainte). Se pot folosi: crevete, pui, carne de vita... Daca nu consumati gluten, puteti slabi in greutate. Pad thai-ul normal are 750 de calorii per portie, 23 grame de grasime, in vreme ce reteta lui Elisabeth are 410 calorii si 11 grame de grasime.

  • S-ar putea ca din mancare nu doar  glutenul sa va imbolnaveasca.  V-ati intrebat de ce restaurantele tin usile de la bucatarie inchise? Acolo se intampla lucruri pe care ei nu vor sa le vedeti. Iata secretele care va distrug sanatatea. Cativa chelneri au divulgat aceste secrete, iata-le:
-Evitati sa mancati peste duminica pentru ca nu e niciodata proaspat. 
-Uneori, chelnerii nu poarta manusi cand manipuleaza mancarea, chiar si dupa ce ies de la toaleta.
-Tacamurile mai cad pe jos, dar nu se spala, ci revin pe masa.
-Daca un client nu a consumat paine, aceasta se serveste altcuiva.
-Daca e foarte aglomerat, nu spalam farfuria dupa un client, ci doar o clatim si o folosim pentru altcineva. 
Mai multe secrete  pe care trebuie sa le cunoasteti le va dezvalui proprietarul a 8 restaurante, gazda emisiunii "The Chew", Michael Symon: "E greu sa faci bani in industria restaurantelor. Cel mai usor economisesti la forta de munca si la costul mancarii. Cand ei spun ca pot sa sara peste asta si sa nu spele aia, sa refoloseasca aia, atunci ai probleme. Mancarea nu e diferita fata de masina; totul face atata cat costa. Daca e prea bun pentru a fi adevarat, in mod normal, asa si e. Cunoaste-ti sursa, afla unde mergi si vei fi mult mai bine."
Primul secret are legatura cu LAMAILE: Michael spune ca lamaile sunt la fel de murdare ca podeaua! Pentru a reduce munca, produsele care ajung la restaurant, in loc sa fie spalate inainte de a fi puse in frigider, se sare peste acest pas. Barmanii le aduc apoi la bar, taie fructele, le pun in pahar iar acestea au diferite bacterii. Acestea se murdaresc destul de mult, pe parcursul lor de la cules si pana la consum. Pentru a dovedi acest lucru, echipa dr. Oz a comandat ceva cu lamaie in 5 restaurante; apoi, microbiologii au testat lamaile pentru microbi. Toate cele 5 probe prelevate aveau mucegai, bacteria candida si microbi. Solutia este sa verificati lamaia cand va parvine si sa o stoarceti voi insiva. Lasati lamaia deoparte si beti doar sucul. 
Urmatorul secret din restaurante este ca daca baia e murdara, bucataria este si mai si! Un restaurant se judeca in functie de: 1-baie, 2-personal si 3-fatada. Daca exista un cos de gunoi in zona toaletei pe jumatate plin, asta inseamna ca nu e verificat indeajuns de des. 
Un alt secret este ca bufeturile/ autoservirile sunt terenuri propice pentru bacterii.  Majoritatea tavilor din inox incalzite au caldura dedesubt, iar sus este rece - mijlocul fiind astfel cald. Mediul cald este terenul propice bacteriilor. S-a facut un studiu, colectandu-se omlete de la 2 bufeturi de restaurant. Mostrele nu erau preparate din oua cu coaja intreaga, ci din substituenti care contin mai putine proteine si mai multa apa! Conteaza la ce ora ajungi la bufet? Da, daca ajungi devreme, nu trebuie sa-ti mai faci griji pentru caldura, insa tot vei primi acei substituenti. Du-te la restaurantele unde vezi ca sparg ouale in fata ta. 
Un ultim secret al personalului din bucatarie este: daca veti comanda cafea dupa ora 20, cel mai probabil e sa primiti cafea decofeinizata. Spre sfarsitul serii, totul se incetineste, chelnerii se lenevesc, asa ca fac o cana mare de cafea decofeinizata, pentru ca, daca cineva comanda asa ceva, primesc ce doresc, dar daca doreste una normala, primeste tot decofeinizata. E mai sigur sa se intample asta decat invers. Asa ca, cel mai bine, daca au espresso, luati asta. Se face la comanda si, astfel, veti fi siguri ca asta primiti.


  • Cele 3 feluri pe care NU TREBUIE sa le comandati intr-un restaurant:
1. Specialitatea zilei - specialitatea nu are nimic special. Se afla printre specialitatile bucatarului, dar se refera la lucrurile din congelator care-s pe cale sa se strice. Symon va recomanda sa mergeti la restaurantele care-si schimba des meniul. Atunci, toate din meniu vor fi specialitati.
2. Vitelul - uneori e un cuvant dur, dar: primesti cat platesti. Uneori, vedem vitel cu parmezan la un pret foarte mic, ceea ce poate parea o mare afacere, din punctul de vedere al clientului. Pretul e atat de mic pentru ca se foloseste de fapt carne de porc sau o alta proteina pe care o pot faramita, se pune paine peste, branza, sos si nu va mai dati seama ce e! Cand poate fi ascunsa asa, priviti preturile si ganditi logic. 
3. Un meniu in care mancati cat puteti - ne repetam: primesti exact cat platesti! Cand ai aceasta alegere, calitatea proteinelor alese este sub orice critica. Sunt pline de hormoni de crestere, antibiotice, e cea mai proasta. Solutia e ca, atunci cand vezi ceva din care vrei sa mananci mai mult, sa optezi pentru feluri care includ: paste, legume, cereale si lucruri pe care stii ca restaurantul si le-ar permite sa ti le ofere. Daca e ceva ce nu se leaga si restaurantul nu-si permite, e clar ca ei nu sunt pe piata ca sa dea faliment. Ei nu-ti fac o oferta ca sa piarda bani, ci folosesc un produs mai ieftin si ti-l dau mai departe. 
  • Cele mai bune mancaruri pentru a va scadea colesterolul:
Cercetatorul dr. William Li spune ca mancarea e un mijloc puternic de scadere a colesterolului. Unele alimente sunt la fel de puternice ca si medicamentele.
MUSTARUL CHINEZESC - reprezinta frunzele aceleiasi plante ale carei seminte sunt folosite pentru a face mustarul de Dijon. In aceste frunze, se gaseste un compus natural ce ajuta organismul sa scape de bioacizi. Organismul are nevoie de bioacizi ca sa formeze colesterolul. Cu cat avem mai putini bioacizi, cu atat avem mai putin colesterol. Stim ca medicamentele au acest efect si pot scadea colesterolul cu 20%. Acesta e insa un mod natural de a o face cu ajutorul mancarii. La mustarul chinezesc, trebuie sa ai o portie de frunze crude sau jumatate de portie fiarta.
Carnea de pui e considerata de majoritatea oamenilor mai buna, insa CARNEA NEAGRA (de la puiul de la tara) din picioare e mai buna pentru inima. Studiile au indicat ca mancatul carnii negre de pui poate reduce riscul bolilor cardiace cu pana la 57%. E nevoie sa mancati 115 grame de carne pe zi (proteinele care incap intr-o palma te pot ajuta destul de mult).
CURMALUL JAPONEZ (engl."persimmon")- se gaseste in multe locuri de pe glob, insa nu prea e consumat. Este un delicios fruct ce seamana cu o rosie:
In el se gaseste o substanta naturala, beta-criptoxantina: te protejeaza de bolile cardiace, pastrand in sange forma sanatoasa a colesterolului, HDL. Reduce si riscul de arteroscleroza cu aproximativ 25%, dar lupta si impotriva grasimii abdominale.In general, coaja unor curmale japoneze e stringenta, adica iti fac gura punga. Deci evitati coaja si taiati-le ca pe portocale.
FISTICUL -  e plin de luteina, un antioxidant ce scade colesterolul rau cu 11%. O treime de cana pe zi (aproximativ 50 boabe) e ceea ce trebuie consumat.
Luati un supliment cu GLUCOMAN (engl."glucomannan") de 3 grame pe zi