marți, 31 iulie 2012

Alzheimer - diabetul creierului

O noua informatie a socat medicii din intreaga lume: acum stim ca mancarea pe care o consumati poate cauza Alzheimer. Pana recent, stiam ca aceasta forma devastatoare de dementa este rezultatul unor blocaje si placi din creier, dar tot nu stiam cauza bolii. Toate acestea s-au schimbat: dr. Suzanne de la Monte, un neuropatolog renumit de la spitalul Rhode Island, a evidentiat rolul crucial jucat de dieta in boala Alzheimer si a facut o descoperire epocala. Ea numeste boala: DIABET CEREBRAL: "Din intamplare, am descoperit ca Alzheimer e o forma de diabet a creierului. Studiam alta boala care credeam ca era reglata de reactiile interne la insulina.  Ca sa verific, am exclus insulina si receptorii de insulina din creier si, in loc sa obtin boala vizata, am gasit Alzheimer". Bazandu-se pe intuitiei, dr. de la Monte a inceput sa studieze conservantii chimici din mancare, numiti "nitrozamine". Efectul lor asupra creierului este socant, ei produc o degenerare neurologica similara celei prezente in Alzheimer. "Asta m-a infiorat, fiindca nitrozaminele sunt prezente in mare parte din mancarea noastra procesata. E posibil ca noi sa cream epidemii prin comoditatea de a folosi mancaruri procesate".
Prezenta diabetului sau a prediabetului creste deci riscul de a dezvolta Alzheimer. Vestea uimitoare este ca, chiar daca nu ai diabet in corp, il poti avea in creier: mancarea noastra zilnica ar putea fi cauza!
Dr. Richard Carmona, in calitate de chirurg general, recunoaste Alzheimer drept epidemia viitorului. Diabetul poate afecta orice parte a corpului. De obicei, consideram ca diabetul inseamna a avea un nivel ridicat de zahar in sange. Dar, pentru majoritatea oamenilor, diabetul inseamna rezistenta la insulina. Se numeste diabet de tip 2, asa ceva afectand corpul, muschii, grasimea, ficatul si creierul. Exista o suprapunere partiala: circa 40% dintre oameni pot avea diabet la creier, dar si la ficat sau restul corpului. La unii oameni e afectat doar un organ. Alzheimer poate exista independent sau combinat cu diabet. Si creierul produce insulina: chimicalele din mancarea noastra zilnica pot intrerupe productia de insulina, ceea ce omoara nervii! Fara insulina, cand creierul moare, ajungi sa ai Alzheimer. Creierul cu Alzheimer are zone mancate ca de molii:
Mananca zone unde memoria e localizata sau locuri unde luam decizii importante, de executie. Insa Alzheimer nu tine de gene. Rata bolii a crescut semnificativ din anii '70 la toate grupele de varsta.
Credeti ca legatura cu insulina e veriga lipsa pe care o cautam studiind aceasta boala? "Asa cred. E nevoie de insulina ca neuronii sa se dezvolte, sa functioneze. Ei produc chimicale care te fac sa te misti, sa simti, sa gandesti. Fara insulina, suntem ca o planta fara apa. Avem nevoie de insulina de la inceput si pana la batranete; fara ea, creierul nu functioneaza cum trebuie. Deci rezistenta la insulina inseamna a lipsi creierul de ce are nevoie pentru a functiona."
Pana acum, se credea ca placile sunt cauza bolii Alzheimer. Acum e prima data ca majoritatea medicilor vor afla ca insulina e cruciala pentru creier.
Dr. Carmona, sunteti convins ca putem preveni Alzheimer prin ceea ce mancam? "Cred ca mancarea e foarte importanta, este o parte esentiala a ecuatiei, daca vrem sa ne imbunatatim sanatatea.  Insa nu avem toate ideile la dispozitie. E inca in dezvoltare un concept de unificare a tuturor informatiilor. Dar este evident ca nutritia, mancatul corespunzator e foarte important. Faptul ca obezitatea e legata de diabetul de tip 2, care poate fi asociat cu Alzheimer. Aceasta din urma e mai frecventa la oamenii supraponderali, oamenii cu diabet de tip 2.  Totul incepe sa se lege ca urmare a acestui studiu. Asta ne spune ca sunt lucruri pe care le putem face ca sa moderam, posibil, chiar sa prevenim aceste boli."
Iata o prezentare mai plastica a legaturii dintre ce mancam si Alzheimer. Telespectatorii sunt chimicalele din corp; in spatele unei bariere se afla creierul:


Corpul are un loc magic, numit bariera sange-creier, care impiedica toate chimicalele din corp (de la mancarea consumata pana la toxinele din plamani) sa ajunga la creier. Molecula toxica e creata de ficat atunci cand mancati ceva ce n-ar fi trebuit sa mancati. Aceasta molecula incepe sa traga de bariera si pana la urma patrunde, creand un gol imens ce le permite moleculelor toxice sa influenteze felul cum se produce insulina in creier.
Fara insulina, celulele nervoase incep sa moara, deci e posibil sa fi aflat de ce facem placi pe creier. 
Iata cele 4 grupuri de alimente in legatura cu care dr. de la Monte isi face cele mai multe griji ca fiind cauza sau care contribuie la boala Alzheimer:
1. Grupul care include carnea afumata: slanina, curcan afumat, sunca
2. Branzeturile procesate (nu branza obisnuita) carora li se adauga niste chimicale
3. Berea
4. Mancarea alba: pastele, orezul alb, painea alba. Zaharurile din aceste mancaruri cresc nivelul de insulina, dau peste cap metabolismul si trimit chimicale toxice spre creier, sa distruga bariera sange-creier de mai sus.
Carnea afumata si mancarea procesata in general fie contin nitrozamine, fie chimicale care determina corpul sa produca nitrozamine. Obliga ficatul sa metabolizeze aceste toxine si sa produca lipide sau grasimi care pot traversa bariera sange-creier. Aceste grasimi sunt toxice pentru creier si distrug functia insulinei in creier. Drept consecinta, ajungem sa avem o rezistenta la insulina in creier. Asadar, dupa ce sa ne uitam pe eticheta? Nitratii de sodiu (sodium  nitrite) ajung in stomac, sunt digerati. Conservantii folositi pentru a produce aceste mancaruri irita ficatul, producand toxinele de care s-a vorbit mai sus.  Astfel, cand vedeti pe vreo eticheta scris NITRAT, daca e posibil, EVITATI-L! Mancati organic, consumati alimente integrale.
De ce insa berea este o problema? Initial, cand berea era procesata, continea nitrozamine si nitrati. Acum, aproape toata berea a fost purificata si probabil contine mai putin, dar unele tipuri de bere inca mai contin. E nevoie de prudenta pentru ca, unele beri (mai ales cele procesate) ar putea contine aceste chimicale si ar putea fi la fel de toxice. Pe o scara, carnea si branzeturile procesate sunt inaintea berii. Echipa dr. Oz a studiat care beri contin nitrati si care nu. Se pare ca nu se poate afla daca exista nitrati in bere. Aceasta nu are lista de ingrediente.
Dr. Carmona crede ca neuroplasticitatea (felul cum creierul evolueaza de-a lungul vietii) este un aspect important. Traim mai mult - speranta de viata a crescut pana la 80 de ani. Vrem sa fim siguri ca si creierul ramane cu noi, pe parcursul tuturor schimbarilor fizice din viata, ca nu cedeaza. Ce putem face? Sa ne mentinem activi fizic, sa consumam alimente sanatoase, in cantitatea potrivita, cu o cantitate minima de conservanti. Sa fim stimulati intelectual, sa citim, sa scriem, sa facem lucrurile altfel. Daca esti dreptaci, incearca sa scrii cu mana stanga sau piaptana-ti parul cu mana cealalta. Stai intr-un picior. Toate acestea stimuleaza creierul sa faca noi conexiuni neuronale. Avand informatii noi, cunostinte noi, putand controla dieta, putem lua decizii sanatoase si preveni multe boli. Ce e bine pentru creier: sa ne mentinem in forma, sa mancam sanatos si in cantitati rezonabile, sa nu fumam, sa ne cunoastem mediul, sa citim etichetele alimentelor.


Secretele unei memorii prodigioase:
Memoria este una dintre cele mai mari surse de stres. Lucrurile usoare (gen: unde ti-ai lasat cheile de la casa) pot fi cel mai greu de tinut minte. Invitatul dr. Oz este Joshua Foer, autorul best-sellerului "Moonwalking with Einstein", ajuns campion la memorie in SUA dupa ce vreme indelungata a fost si el frustrat de memoria ce-i juca feste. Iata cum a ajuns el sa schimbe lucrurile: "Sunt ziarist in domeniul stiintific si am fost ca reporter la acest eveniment. Nu stiam la ce sa ma astept. Credeam ca oamenii care concureaza sunt un soi de savanti. Toti pretind ca au memorii neobisnuite, insa s-au antrenat ca sa reuseasca sa atinga acele performante de memorie." Josh ne va ajuta sa rezolvam trei probleme frecvente pe care le au oamenii cu memoria. Prima problema este aceea de a nu tine minte NUMELE oamenilor.