Companiile farmaceutice au inventat anumite boli si stari. Nu s-au inventat numai boli, ci s-au schimbat si categoriile. Ori de cate ori se extinde categoria unei boli, creste numarul de oameni care pot fi tratati cu medicamente. Consideram ceva de la sine inteles ca medicamentele care ni se prescriu sunt sigure si necesare. Dar e posibil sa nu fie mereu asa. Acum, mare parte din retetele prescrise in SUA nu sunt rationale. Oamenilor li se prescriu medicamente ale caror riscuri depasesc beneficiile.
Doctorul Oz e preocupat foarte mult de faptul ca americanii sunt prea dependenti de medicamente, totusi sunt inca bolnavi, neobtinand lucrul pentru care platesc. Sunt patru lucruri pe care companiile farmaceutice nu doresc sa le aflati. E vital penttru sanatatea dvs.
Unul dintre cei mai mari critici ai industriei de medicamente, dr. John Abramson, medic pensionat, lector la Facultatea de Medicina Harvard si autor al cartii "Superdozat in America" a fost invitatul emisiunii, impreuna cu dr. John Lamattina, fost vicepresedinte la compania farmaceutica Pfizer, expert cu 30 de ani de experienta in cerctare si dezvoltare, autor al cartii "Adevaruri despre medicamente: risipirea miturilor despre Pharma".
- Dr. Abramson, ati renuntat la practica medicala, la ingrijirea pacientilor, ca sa va ocupati numai de asta. De ce sunteti asa pasionat de asta?
- Urma sa scriu o carte. Predam la Harvard despre relatia medic-pacient, cum ca e nevoie de cunostinte, dar ca trebuie sa te raportezi la persoana ca la un intreg. Si am studiat datele FDA despre Vioxx si Celebrex. Mi-am dat seama ca articolele despre acestea doua din cele mai de incredere jurnale de specialitate erau gresite. Vioxx era un medicament periculos si medicii nu stiau de asta. Se pretindea ca medicamentul Celebrex e mai bland pentru stomac, dar nu era. Cand am incercat sa le spun colegilor mei ca primeam informatii gresite, m-au crezut nebun. Am incercat sa fac publica informatia, n-am reusit. Asa ca am decis sa scriu o carte.
- Dr. Lamattina, de ce circula informatii incorecte?
- Companiile farmaceutice au un rol major in descoperirea si dezvoltarea de noi medicamente. Nevoia de noi medicamente e foarte importanta, pe masura ce populatia imbatraneste. Nu exista nicio indoiala ca medicamentele au efecte adverse. Trebuie gasit un echilibru intre beneficiile si dezavantajele aduse de un medicament.
1. Companiile farmaceutice minimalizeaza efecte adverse periculoase. In publicul emisiunii, au fost prezente femei tratate cu unele din medicamentele cele mai banale din America de azi. Acestea includ medicamente pentru: slabit, tensiune, colesterol, reflux, depresie.
- Dr. Abramson, cat de des apar efecte adverse posibil fatale de pe urma lor?
- Companiile farmaceutice sunt proprietarele informatiei. E ca si cum ar juca poker: ei stiu ce carti au,
dar nu sunt obligati sa le arate medicilor, consumatorilor. Adesea nu le arata nici autorilor articolelor pe care medicii pun baza. Problema e ca aproape toate informatiile detinute de medici si de consumatori provin direct sau indirect de la industria de medicamente.
- Dr. Lamattina, medicamentele vor avea mereu efecte adverse,dar exista pacienti care au murit fiindca au folosit medicamente aprobate de FDA. Intrebarea este daca exista o plasa de siguranta care sa ne ajute sa nu facem greseli sau credem in mod eronat ca putem lua ceva fara sa platim pentru asta.
- Admit ca unele dintre scenariile descrise de dr. Abramson au avut loc mai demult, in ultima parte a anilor '90. Multe s-au schimbat de atunci. Toate testele clinice efectuate de companiile farmaceutice sunt acum pe internet. Nu poti face teste clinice fara sa te inscrii pe www.clinicaltrials.org
Acel site are mai multe scopuri; de exemplu, sa fie acolo toate testele, sa se inteleaga care dau rezultate si care nu. Daca exista rezultate negative, sunt raportate.
Cu cat iei mai multe medicamente, cu atat creste riscul efectelor adverse, de la interactiunile dintre medicamente. Daca iei doua medicamente (cu sau fara reteta), ai 10% sanse sa ai o interactiune intre medicamente. De la sapte pastile, riscul interactiunii creste la 80%. Cand minimalizam riscul asocierii pastilelor, pierdem intreaga ecuatie. Sfatul doctorului Oz este sa faceti orice e posibil pentru a evita efectele adverse date de interactiunea dintre medicamente. Uneori sunt medicamente puternice care nu au fost bine studiate, fiindca nu le poti studia efectul asupra tuturor inainte de a le folosi. Ori, daca esti chiar priceput, foloseste medicamente generice, deoarece sunt de mult timp pe piata, sunt medicamente vechi. Sunt si ieftine si le cunoastem efectele adverse, deci dublu avantaj.
2. Al doilea secret pe care companiile farmaceutice nu vor sa-l stiti: ca ele controleaza cea mai mare parte a informatiilor pe care medicii le obtin despre un medicament. 85% din testele clinice sunt finantate de industria de medicamente; ei sunt proprietarii datelor, asa cum Coca Cola detine reteta pentru Cola. Medicii nu inteleg ca primesc o versiune selectata, filtrata a informatiilor. Concluzia unui studiu medical asupra acestui subiect este ca efectele "veritabile ale folosirii antidepresivelor erau inexistente sau neglijabile la pacientii depresivi, cu simptome usoare, moderate sau chiar severe"; articolul sustinea ca antidepresivele nu dadeau rezultate. Cand faci un test anti-depresie, exista un urias asa-numit efect placebo. Cand oamenii incep sa mearga in mod regulat la medic, chiar daca iau o pastila cu zahar, incep sa se simta mai bine. Deci e nevoie de trei studii clinice in cinci etape ca sa aduni informatiile necesare pentru ca FDA sa aprobe medicamentul. Dovezile arata ca aceste medicamente sporesc frecventa pornirilor suicidare la copii si tineri adulti. Deci nu exista beneficii, dar exista riscuri. Luati distanta cand cineva va ofera produse gratuite.
Companiile farmaceutice sunt vinovate de crearea de noi boli ca sa vanda mai multe medicamente?
3. Adesea vi se prescriu medicamente de care nu aveti nevoie.Exista o acuzatie asupra companiilor cum ca ar inventa boli, adica exagereaza stari care de fapt nu sunt boli. Ele obtin aprobarea medicamentelor, sustinand ca sunt utile, apoi extind aria de folosire, ca sa aiba mai multi potentiali clienti. Dr. Lamattine sustina insa ca "nu poti inventa o boala. E imposibil. Nu poti merge la FDA sa ceri aprobare pentru un medicament care trateaza o boala pe care tocmai ai inventat-o. Ca sa ti se aprobe un medicament, FDA trebuie sa-ti aprobe protocolul, designul etc. Apoi, trebuie sa-i convingi si pe medici ca e vorba de o boala, medicii care sunt cei mai bine instruiti oameni din SUA. E ridicol sa presupui ca-i poti convinge ca exista o noua boala. Apoi, trebuie sa convingi companiile de asigurari sa fie dispuse sa plateasca pentru asa ceva, cand ele evita sa faca asta si pentru boli cunoscute. Apoi, trebuie sa-i convingi pe pacienti ca sunt bolnavi."
Doctorul Oz ne sfatuieste ca de acum inainte sa ne punem intrebarea: "Care este simptomul meu real, despre care vorbeste compania farmaceutica? Cand a aparut?" Trebuie sa ne asumam raspunderea pentru propria noastra stare de bine.
4. Ultimul secret este ca medicamentele vizeaza EFECTELE, si nu cauza! De exemplu pentru reflux, sunt folosite medicamente foarte tari, cu efecte adverse serioase. Oamenii care le iau fac foarte des pneumonie, fiindca omoara bacteriile din stomac. Un alt exemplu sunt statinele, de pe urma carora beneficiaza oamenii cu probleme cardiace. Cei cu riscul crescut, daca iau timp de cinci ani statine, se previne un atac de cord. Pe de alta parte, nu exista dovezi cum ca statinele ar proteja femeile care nu sunt cardiace de un atac de cord. Recomandarile se bazeaza pe extrapolari de la barbati. Problema reala insa pentru aceste femei nu este ca iau statine in mod inutil, ci ca femeile nu primesc mesajul ca pot preveni problemele cardiace daca fac sport zilnic, daca au o dieta sanatoasa, daca nu fumeaza, daca beau moderat. Asa se scade cu 83% riscul de a dezvolta o boala cardiaca. Mesajul nu este transmis pentru ca nu e profitabil. Doctorul Oz spune ca primul lucru pe care-l face este sa spuna pacientilor sa ca nu au nevoie de statine, si nu pentru ca ar avea ceva impotriva acestora (a salvat multe vieti cu ele), ci pentru ca ele sunt doar pentru anumiti oameni recomandate, nu pentru toti.
Ca o concluzie, daca nu studiati medicamentul pe care-l luati prin contrast cu o schimbare a stilului de viata, atunci ar trebui sa va ganditi de doua ori inainte de a-l lua. Fortati politicos medicul dvs. sa tina cont de aceste aspecte.
Sangerarile nazale
Majoritatea acestor cazuri sunt doar enervante, dar unele pot fi un semn de cancer. Sa presupunem ca esti congestionat si-ti sufli nasul tot mai tare: se poate sa aiba loc o sangerare. Asa ceva se intampla pentru ca tesutul delicat din interiorul nasului este iritat cand frecam prea tare cu batista, rupem stratul subtire iar capilarele care se afla imediat sub piele sunt astfel expuse. Acest sange care curge din ele ajunge pe batista. 90% din sangerarile nasului provin din partea sa superioara si sunt cauzate de aerul uscat, de hipertensiune, de substantele care subtiaza sangele, de aspirina, analgezice sau alte medicamente. Sangerarile din spatele nasului implica o artera, care pot aparea ca un gust de sange in gura (fiindca daca sangele e in spate, se scurge in gat). Acest caz este ingrijorator deoarece sangele se poate subtia de la altceva in afara de pastile, spre exemplu, de la leucemie. Hemofilii au aceasta problema. Se poate sa aveti o mica tumora in spate.
Sunt doua moduri de a opri sangerarea nasului in partea din fata, dar sa nu lasi niciodata capul pe spate! Nu faci decat sa lasi sangele sa curga in gat. Trebuie sa ciupesti partea din fata a nasului, dar nu osul. Inclina-ti capul in fata. Astfel, nu ti se face greata de la sangele care curge in gat iar arterele se comprima si sangerarea e oprita. Iata un truc pe care nu il vei uita niciodata: arterele care merg in partea din fata a nasului trec pe deasupra buzei superioare (pe mijloc, chiar sub nas). Apasand in acel loc, se opreste sangerarea.
Umidificatoarele pentru nas sunt foarte bune si eficiente. O alta modalitate e sa pui un unguent cu antibiotic sau sa pulverizati solutie salina in nas (orice creeaza umezeala). Aceasta mica diferenta te va impiedica sa ai asemenea scurgeri.