Doctorul Oz subliniaza ca nu e vorba de portocale, ci despre SUCUL de portocale IMPORTAT. Alissa Hamilton a scris o carte despre industria sucului de portocale si a investigat-o in ultimii opt ani. E doctoranda in studii despre mediu. Ea spune urmatoarele: "Industria sucurilor primeste suc din Brazilia de mai multi ani, de prin anii '60, cand in Florida a fost un inghet mare, iar un membru al industriei citricelor a vrut sa asigure provizia de suc mergand in Brazilia pentru a-i invata cum sa proceseze portocalele. Inainte sa-si dea seama, pe la mijlocul anilor '80, Brazilia a suprimat Florida in cursa cultivarii portocalelor. Majoritatea sucului concentrat, mare parte din el ajunge si in Europa, dar ei cultiva si produc cea mai mare cantitate din lume".
Gary Ginsberg studiaza substantele chimice si e profesor de toxicologie la Yale. El a fost intrebat cat de periculos e acest fungicid: "Carbendazimul e un actor malefic in cadrul diviziunilor celulare. La animale s-a dovedit ca provoaca aparitia cancerului la ficat, defecte la nastere si influenteaza reproducerea masculina. FDA ataca justificat iimporturile de suc care contin aceasta substanta. In lume exista diferite reglementari despre pesticide. Unele tari sunt mai ingrijorate de sanatatea publica, in timp ce altele vor sa vanda cat mai ieftin si mai rapid. Depinde apoi de tarile importatoare sa se asigure ca importurile sunt sigure".
Companiile producatoare de suc au raportat rezultatele la FDA. Cat au descoperit? Gary Ginsberg raspunde: "Pana la 35 de parti la un miliard la cateva testari, dar asta a fost de ajuns pentru a atrage atentia. FDA a confiscat imediat ce venea pe vapoare pentru a testa si ei ca sa vada daca e o problema persistenta".
Cum ajunge un fungicid in suc? Sa zicem ca suntem in Brazilia, de unde provine sucul de portocale. Recoltele de aici sunt stropite cu fungicide, acest lucru fiind legal acolo dar in SUA e ilegal din 2008. Acest material vine imprastiat pentru a proteja coaja portocalelor. Cand portocalele sunt stoarse (acesta fiind al doilea pas), se stoarce si din pesticide, iar acestea ajung in "galeata" unde se storc portocalele. Atat sucul concentrat, cat si cel simplu din portocale e depozitat iar apoi, trimis. Se intampla multe pe parcurs. E pasteurizat uneori, iar sucul concentrat e vidat...se mai pierde din savoarea sucului in timpul acestui proces. Dupa aceea, e livrat in SUA, ajunge in porturi, e procesat de americani si apoi pregatit pentru consumatorii finali. Exista companii in SUA care produc niste butoaie imense unde sucul se amesteca cu aromatizatori. Ce e un aromatizator? E cel care reconfera aroma pierduta in timpul procesarii, e o substanta cu uleiuri si esente de portocala pentru a conferi fiecarei marci propria savoare si aroma. Sunt deci cativa pasi, insa in doi dintre ei se gasesc pesticidele care sunt folosite in Brazilia si pot ajunge in portocale: cand sunt stoarse portocalele si cand se adauga aromatizatorii. De ce adaugarea acestor aromatizatori poate reprezenta o problema? Uleiurile esentiale folosite pentru a obtine acesti aromatizatori adaugate sucului in timpul procesarii sunt extrase din coaja de portocala, unde se acumuleaza fungicidele. Insa adevarata problema cu produsele foarte procesate cum e sucul e ca primesti ingrediente pe care nu le-ai gasi in mod normal si nu mai gasesti aceiasi nutrienti la care te-ai fi asteptat. Fungicidele se adauga sucului si, din cauza acestui fapt, cantitatea ideala de fungicide din mancare ar trebui sa fie zero. Nu e ca in cazul altor minerale cand mai gasesti cateva in apa. FDA indica faptul ca nu exista multe probleme si au spus ca "orice import care contine peste 10 parti la un miliard e trimis inapoi de unde a venit pentru a fi distrus". Compania Coca-Cola a spus FDA ca a gasit un maxim de 35, ceea ce inseamna de 3,5 ori mai mult decat limita impusa de FDA. Ca sa nu va faceti probleme, Agentia pentru Protectia Mediului a declarat ca putem intalni probleme datorate acestui fungicid de la 80 in sus.
Daca vreti sa evitati fungicidele, beti doar suc organic avand sursa din SUA (sa nu apara si Brazilia, Costa Rica etc.) Cand scrie de unde provine, dar mai sunt si alte tari pe langa SUA, ganditi-va de doua ori pana la finalul testelor FDA. Altfel, cautati etichetele pe care scrie 100% suc organic de portocale. Dar daca scrie ca e doar organic? Atunci nu e indeajuns; cand e organic, nu inseamna atat de mult, trebuie sa scrie ca e 100% organic (insemnand ca nu contine nici un ingredient anorganic). In final, consumul unei portocale e mai sanatos decat sa-i beti sucul, deoarece contine mai multe fibre si nutrienti in fructe si nu are aditivi.
- Cele mai bune moduri de a va energiza dimineata:
2. Al doilea supercombustibil are legatura cu sistemul imunitar; exista un compus numit n-acetilcisteina, folosit in spitale unde oamenii il inhaleaza, pentru ca ajuta imunitatea si reduce riscurile unor infectii. Acesta mai amplifica si actiunea celui mai important antioxidant: astfel, se protejeaza organismul de lumea din afara. Daca iei cel mai tare antioxidant si-l amplifici cu n-acetilcisteina, vei face un lucru bun. S-a dovedit ca poate lupta impotriva infectiilor; este foarte usor de luat, dimineata, pe stomacul gol. Se ia o pastila dimineata si una seara, la 12 ore diferenta.Capsulele au 600 mg si costa aproximativ $10.
3. Are legatura cu revitalizarea metabolismului, lucru realizat de dr. Oz cu o combinatie de 30/30: 30 gr de proteine la 30 minute de la trezire. Dimineata, metabolismul trebuie sa primeasca un imbold, penmtru ca nu va "porni" singur; toata noaptea te-ai infometat. Organismul tau va raspunde la proteine foarte corespunzator. Iata trei modalitati de a face acest luc ru:
- cereale cu iaurt, in care sunt peste 13 de grame de proteine; e rapid si usor de preparat;
- o omleta cu trei oua (18 gr): dureaza mai mult, dar e mai gustos. In plus, se mai pot adauga niste bucatele de carne de curcan (12 gr pentru trei batonase);
- un shake (20 gr) : daca te grabesti si nu vrei sa gatesti; la acesta, adaugi o felie de paine integrala cu unt de arahide (12 gr). Daca untul nu e unul organic, vei consuma peste 30 gr!
- Super-dieta dr. Oz
1. Primul sfat provine din dieta Dash, folosita de multi doctori si menita sa scada tensiunea: renuntati la sare. E usor de spus, greu de realizat. Alternativa la sare sunt CONDIMENTELE. Dieta Dash recomanda mixurile italienesti, care au o combinatie incredibila de gusturi italienesti; exista mixuri pentru paste si marinate pe care le poti pune peste multe alte mancaruri. Piperul cu lamaie e si el foarte bun: se poate pune pe aproape orice sursa de proteine. Toate trei se pot adauga pentru a inlocui sarea. Daca crezi ca asta nu e destul pentru papilele tale gustative, nu te forta. Daca ai incercat timp de un an, nu reveni la sare! Gandeste-te la mixul de 5 condimente chinezesti, in schimb. El contine diferite ingrediente: ghimbir, coriandru, scortisoara (buna la diabet), chimion si coaja de portocala. Puse la un loc, acestea sunt pline de antioxidanti, ajuta la reducerea inflamatiilor si protejeaza de boli cardiace. Folosindu-le, vei ajunge din categoria cu risc sporit de hipertensiune la cea cu risc scazut.
2. Sfatul acesta vine de la Institutul National de Sanatate, de la dieta TLC care reduce colesterolul. Plantele nu au colesterol, ci steroli (echivalentul lor); compusii lor ne blocheaza colesterolul pentru a nu fi absorbit. Acestia se gasesc in margarina, dar nu cea la pachet, pentru ca aceea este tare. Trebuie consumata margarina la cutie (in locul untului). E oarecum un medicament, pentru ca te ajuta sa reduci colesterolul. Germenii de grau sunt si ei o sursa foarte buna de steroli (1 lingurita pe zi e excelenta; se poate amesteca cu iaurt sau se pune pe floricele). Semintele de susan sunt excelente, se pot pune pe salate si in supe. Fisticul reduce stresul si e bun de cateva ori pe saptamana. Daca timp de 30 de zile poti adauga 2-3 grame de steroli din plante in dieta, vei reduce colesterolul cu aproximativ 15%.
3. Din dieta mediteraneana, sfatul important este sa mananci grasimi sanatoase. Vei inlocui untul cu unele dintre aceste grasimi sanatoase, cu ulei de masline sau de canola. Dintre pesti, cei mai buni sunt: macroul, somonul si sardinele. Secretul prin care dr. Oz si-a pastrat greutatea din facultate este dat de NUCI. Mananca foarte multe, cate doua-trei pe zi. Pe la ora 16, cand deja oboseste si are de luat multe decizii iar creierul are nevoie de grasimi pentru si mai multe.Poti manca: nuci, alune, gaseste ceva ce-ti place. Placandu-ti, te vei obisnui.
Doctorul Oz are o reteta care va va ajuta sa slabiti, o mancare gustoasa si satioasa. Lidia Bastianich, o binecunoscuta experta in bucataria italiana, spune ca, pentru gust si pentru a-i conferi prospetime, trebuie facut un sos negatit; ingredientele spaghetelor cu sos sunt: rosii, alune, 1/2 ceasca cu migdale, 12 frunze de busuioc proaspat (le poti congela, le scufunzi in apa, le acoperi complet, bagi intr-un recipient si dupa aceea le congelezi; vei obtine o gheata cu frunze; daca lasi frunzele pur si simplu, ele se vor innegri), 1 catel de usturoi, 1/2 lingurita de ardei iute, 1/2 lingurita de sare de mare, 1/2 de ceasca cu ulei de masline extravirgin, spaghete, 1/2 ceasca cu parmezan Reggiano. Se face sosul pesto; Lidia spune ca nu e neaparata nevoie sa folosim seminte pin deoarece orice tip de nuca face un sos bun. Se pun toate ingredientele (cu exceptia spaghetelor heheh) in blender, iar uleiul se pune la sfarsit, dupa amestecul celorlalte, si apoi si sarea. Pastele integrale trebuie fierte mai mult decat cele normale, care se fierb al dente. Se scot spaghetele si, inainte de a se pune sosul pesto, se pun cateva linguri cu apa in care au fiert; deseori, pastele sunt lipicioase si nu prea ai sos iar apa de la paste va conferi acea curgere a pastelor. Daca adaugi verdeturi proaspete, nimic nu e gatit, ceea ce e foarte important. Deasupra, pe langa verdeturile proaspete, se adauga parmezan. Pasta pesto care se face in mod normal si se gaseste pe piata are 800 calorii si 72 gr de grasime, dar cea facuta de Lidia are doar 416 calorii si 24 gr de grasime.
Pastele normale, daca sunt fierte foarte mult, cresc glicemia. Cand sunt al dente, nu sunt gatite complet: se descompun incet iar tu le asimilezi lent. Astfel, nivelul tau glicemic va fi mai nivelat.