* Oamenii de stiinta spun ca persoanele care au sub 1,57 m inaltime au sanse mai mari de a trai pana la 100 ani decat persoanele mai inalte. Pentru longevitate, sunt indicate exercitiile cardio, reducerea caloriilor (astfel metabolismul incetineste si celulele mor mai incet), un somn mai indelungat (recomandat persoanelor foarte inalte pentru a duce la degenerarea hormonilor de crestere din organism) si evitarea fumatului.
* Verificarea mirosului- este un test pe care fiecare persoana si-l poate face legandu-se la ochi si incercand sa ghiceasca, dupa miros, despre ce aliment este vorba (ex: banana, scortisoara, citrice). Pierderea unor mirosuri obisnuite poate fi un semn al bolii Parkinson. Zonele creierului sunt responsabile de toate simturile noastre. Unul dintre ele e cel al mirosului, asociat centrului olfactiv- zona creierului care e lovita prima de boala Parkinson. Acest semn poate aparea chiar cu 7 ani inaintea diagnosticarii, potrivit unor studii.
* Latimea gambelor ("calf size")-cercetatorii francezi au descoperit ca femeile cu gambele mai subtiri de 33 cm in circumferinta (in partea cea mai groasa a gambei) au un risc mai mare de atac cerebral. Este vorba de grasimea subcutanata din gambe. Grasimea din vasele de sange e atrasa si inmagazinata in gambe. Oamenii cu gambe mai mari de 33 cm au mai putina placa pe artera carotida. Astfel de particule de desprind si provoaca un atac cerebral. O solutie simpla, pe langa sport, este consumul de ceai verde (2 cani/ zi).
* Lungimea piciorului - sunt unele semnale de alarma daca lungimea picioarelor este sub 74 cm: poate fi un avertisment pentru boli de ficat (intre 50-74 cm pentru ca femeile care au o asemenea lungime au de 4 ori mai multe enzime ale ficatului decat altele). Cand crestem, picioarele se bazeaza pe osul lung denumit femur. Nutritia unui copil in crestere, alimentatia lui afecteaza lungimea pe care o va avea osul. Factorii de mediu si alimentatia din anii de crestere pot influenta evolutia ulterioara a ficatului. Persoanele cu picioarele scurte adesea acumuleaza grasime ("ficat gras") - unul dintre pasii spre imbolnavirea ficatului. Corpul ne transmite semnale de cand suntem mici si avem nevoie de nutritie. Multi oameni au nevoie sa inmagazineze mai multe calorii si asta se intampla in ficat; acest lucru se intampla tot mai des in America, unde 20% din populatie are ficatul gras.
Barbatii tolereaza un procent mai mic de grasimi in corp si se mentin sanatosi. * * Anorexia la barbati Barbatii pleaca de la o greutate mai mare, ajung la un procentaj aparent mai sanatos de grasimi si tot au simptomele anorexiei. Simptome: orice pierdere brusca de greutate, obsesii si constrangeri alimentare sau de dieta.
* Apendicele Durerea nu porneste din partea unde e situat apendicele. Incepe din capul pieptului, ca o stare de greata, apoi coboara in partea dreapta (unde se afla apendicele de fapt); se simte o durere taioasa ce se intensifica daca tusesti; apare si febra.Apendicele se afla in partea de jos a cecumului (intestin) iar daca acolo se aduna scaun, apendicele e blocat si la el nu mai ajunge sange. Se acumuleaza presiune care apasa pe peretii intestinului. Daca nu sangereaza, devine cangrenos. De ce facem apendicita-> Exemple: sa presupunem ca ai o dieta bogata in cartofi, atunci mancarea sta mai mult in intestin pana se formeaza scaunul. Daca dieta NU contine cereale, verdeturi, fructe de padure, citrice, ceea ce trece prin tractul intestinal este mai gros si in cazul in care ramane blocat in apendice, il poate inflama si, in timp, acesta se "rupe" si duce la un efect devastator inauntrul organismului.
* Uleiul bun/vs./ Uleiul rau
Adevarat sau fals:
Uleiurile sanatoase au continut ridicat de grasimi polinesaturate? Adevarat
-Ulei de avocado sau ulei de palmier? Ulei de avocado
-Ce procent din caloriile zilnice ar trebui sa provina din grasimi saturate: 12%, 7% sau 40%? 7%
-Pentru gatit, dintre uleiul de rapita ("canola") si cel virgin de masline care e bun si care e rau? Uleiul de rapita e bun.
De RETINUT: Descoperiti trasaturile unice ale corpului vostru. Luati masuri pentru a va proteja de boli. Ceea ce mancati poate reduce riscul aparitiei apendicitei: alimentele bogate in fibre va ajuta sa evitati infectiile. Aveti nevoie si de grasimi in dieta; ele ajuta la mentinerea sanatatii tenului si a parului si regleaza colesterolul.