marți, 20 septembrie 2011

Supa lui Hippocrate

Informatie preluata de pe: http://doctorulsiterapeutulnaturist.wordpress.com/2009/07/15/supa-lui-hipocrate/

"Supa lui Hipocrate este o supa bogata in potasiu. Eu o prepar astfel (reteta luata de pe http://groups.google.com/group/bihorean/web/terapia-gerson):
Intr-o oala de 2 l pun urmatoarele legume si le acopar cu apa:
- 2 cepe mijlocii,
- putin patrunjel verde,
- 750 pana la 1000 g de rosii,
- 1/2 kg de cartofi,
- 1 capatina de telina mijlocie(in extra sezon se poate inlocui cu 3-4 lujeri cu frunze),
- 1 radacina mijlocie de patrunjel,
- 2 bucati de praz mic (se pot inlocui cu doua cepe mici).
Usturoiul se poate folosi la discretie pentru gatit, sau ca mujdei proaspat in supa fierbinte. Nici una dintre aceste legume nu se cojeste; se curata bine prin spalare, apoi se taie in bucati mari; se fierb incet la foc mic timp de trei ore; apoi se paseaza prin sita in cantitati mici; nu trebuie sa mai ramina fibre.
Conform unei alte surse (http://www.scribd.com/doc/2537465/Max-Gerson-O-TERAPIE-NATURALA-EFICIENTA-pentru-tratarea-CANCERULUI-si-a-altor-BOLI-GRAVE), cantitatea de apă folosită poate varia în funcţie de gustul fiecărei persoane şi în funcţie de consistenţa dorită. Conform aceleiasi surse, “dieta, în concepţia lui Hippocrate, reprezintă un regim alimentar complet adaptat de medicul de familie, în conformitate cu indicaţiile medicale. Hrana ar trebui privită ca un remediu, prescrisă ca sortiment şi cantitate, indicând şi alimentele ce trebuie interzise.”
Doctorul Max Gerson, in cartea indicata la alineatul precedent (intitulata O TERAPIE NATURALA EFICIENTA PENTRU TRATAREA CANCERULUI ŞI A ALTOR BOLI GRAVE) reda din experienta sa:
“Pe masă se afla o carte de medicină populară, groasă de circa 1200 de pagini, capitolul respectiv găsindu-se la mijloc. Am început să citesc. Cartea era editată de 3 profesori de şcoală si de un medic. Nici unul dintre ei nu practicase medicina. Ei au realizat împreună acea carte. Am citit capitolul respectiv. In el scria ceva despre Hipocrate, care le dăduse unor pacienţi o anumită supă. As vrea să vă spun că, în prezent, noi (in tratamentele utilizate de dr.Gerson – n.n.) folosim acea supă. Supa indicată în acea carte exista din timpul practicii lui Hipocrate – 550 de ani înainte de Cristos. El a fost cel mai mare medic al timpului său, iar eu cred că a fost cel mai mare medic al tuturor timpurilor.
Hipocrate a avut ideea că pacientul trebuie să fie de-toxifiat cu ajutorul supei,[si] a unor clisme [...]“
Supa lui Hipocrate seamana cu supele pe care le facea la tara bunica, in care fierbea de toate acolo si ce gustoasa era!
Acum imi dau seama cat de departe de acea alimentatie naturala (si bogata in potasiu, dupa cum spune terapia Gerson) suntem prin alimentatia societatii de consum de azi!
Supa lui Hipocrate este foarte buna la gust (pot sa confirm)."

Dr.Gerson in cartea scoasa in 1985 prin intelegere cu Charlotte Gerson (fiica dr.Gerson), carte care reda – printre altele – materialul expus de dr.Gerson in fata Senatului SUA in cadrul audierilor publice din 1-3 iulie 1946, este urmat de o succesoare pe nume B. Bishop.
Dr. Gerson s-a nascut in 1881 si a murit in anul 1959.
B.Bishop este una dintre multele persoane care au beneficiat de terapia Dr. Gerson si s-a vindecat de melanom in faza terminala, in urma cu 24 de ani. Ea a condus grupul de sprijin din Anglia (www.gersonsupportgroup.org.uk) ca apoi sa fie numita sefa clinicii Gerson din Ungaria. A scris cartea “Vremea vindecarii” si se pare ca este initiatoarea publicarii cartii despre care am mentionat in articol. Astfel, B. Bishop a contribuit la cartea scoasa in 1985, semnand o prefata intitulata “Mesaj catre cititor”.
In carte la pagina 289 se mentioneaza despre continuarea cercetarilor dr. Gerson. Astfel, spre exemplu, redau un fragment (care nu are neaparat legatura cu supa lui Hipocrate, insa este relevant pentru modul cum este construit continutul cartii):
“In ultima vreme, prin lucrarea facuta de medicii cercetatori de la Universitatea din Minessota, Sectia de [...] s-a demonstrat clar stimularea [...] unui sistem enzimatic in ficat [...]. La stimularea acestui sistem enzimatic se adauga si teobromina, teofilina si [...], avand si efect dilatator al vaselor sangvine, relaxarea musculaturii netede, pe langa cresterea fluxului biliar cunoscut de dr. Gerson”
In concluzie, aceasta demna urmasa a terapiei Gerson este posibil sa fi adus imbunatatiri cartii adaugand, printre altele atat din experienta ei personala, cat si din cercetarile recente, si rosiile si cartofii la reteta supei Hipocrate. Alta explicatie nu am.
Poate ar fi de dorit si o opinie a reprezentantei editurii For You (Monica Visan) care a publicat editia in limba romana a cartii mentionate in articol. "