miercuri, 23 mai 2012

Doctor Oz - Prevenirea cancerului

Dr. David Servan-Schreiber, autorul cartii: "Anticancer. O noua viata", sustine urmatoare;e: "Nu avem nicio dovada clara a celui mai bun mod de a preveni cancerul creierului, dar exista mai multe lucruri pe care le poti face pentru a AMANA aparitia oricarui tip de cancer, speram noi si a cancerului creierului. Aceasta include consumul de legume, reducerea zaharului, consumul de acizi grasi Omega-3, bautul a cel putin 3 cani de ceai verde PE ZI ajuta organismul sa-si construiasca sisteme de aparare contra cancerului, renuntarea la fumat."
Si in cavitatea bucala pot aparea forme de cancer. Mestecatul de tutun activeaza 28 de substante cancerigene, fapt pentru care reprezinta un factor de risc enorm. In primul rand, absorbtia de nicotina este de 3 ori mai mare atunci cand fumezi. Nicotina este ca un drog. Exista niste dungi albe in jurul dintilor (boala reversibila) a caror denumire stiintifica este: "leucoplachia" si care arata asa:
Mai jos se poate observa un cancer al cavitatii bucale:
De aceea, toata lumea ar trebui sa-si roage dentistul atunci cand se uita la dinti sa observe daca sunt destul de albi, sa caute si posibile semne de cancer (pentru ca daca se ajunge la nivelul celei de-a doua poze, atunci este ireversibil). Pot fi leziuni minore la nivelul pielii, multi dintre noi nu se gandesc ca gura este un loc unde poate aparea cancerul. 90% dintre cazurile de cancer al gurii apar la persoanele care fumeaza sau mesteca tutun. Din aceasta cauza, atunci cand li se face examenul pielii, trebuie acordata o mare atentie buzelor, limbii, gurii in general, pentru a vedea daca au aparut mici plagi albe care pot da cancer.
Alcoolul este asociat cu cancerul esofagian. De aceea, prima intrebare a medicilor este daca pacientii beau sau fumeaza. Aceste 2 obiceiuri afecteaza celulele. Peretele esofagului are niste celule de protectie.
Acestea creeaza ca un fel de strat care protejeaza esofagul.
Insa ce se intampla insa daca acidul din stomac, lichidul albastru de aici, merge spre esofag?
Procesul acesta poate produce arsuri, celulele fiind distruse, sunt enervate, inflamate si ele devin cancerigene:
Apoi, acestea cresc tot mai mult, se raspandesc prin peretele esofagului pana la ficat.
Apoi se imprastie in organism, la plamani, la creier, dand metastaze. Acesta e cancerul din celula. Celulele cancerigene urca in esofag. Alcoolul creeaza inflamatii iar celulele cancerigene au nevoie de inflamatii pentru a fi stimulate, pentru a invada tesutul din vecinatate. Oamenii pot face multe lucruri pentru a reduce nivelul inflamatiei de la nivelul organismului. Asta poate ajuta si in privinta altor forme de cancer. Ne referim la nutritie si la activitatile fizice. De asemenea, reducerea stresului si evitarea alcoolului si a acelor substante care stimuleaza inflamatiile. Daca aveti reflux, indigestie acida si daca aceasta continua, in ciuda medicatiei sau daca trebuie sa luati pe perioade foarte lungi medicamente, atunci exista suspiciuni in legatura cu aparitia unui cancer.
Activitatea fizica este foarte benefica. Partial, aceasta controleaza nivelul de grasime din organism. Grasimea, mai ales la nivelul abdomenului, creeaza estrogen care stimuleaza celulele cancerigene? Miscarea ajuta celulele T care ajuta la randul lor organismul in lupta contra cancerului. Toate persoanele au cancer, dar, acea forma de cancer este tinuta sub control pentru ca celulele imunitare isi fac treaba. Miscarea pregateste sistemul imunitar pentru asta. Trebuie redus stresul. Toate aceste lucruri sunt foarte eficiente in a scadea riscurile de cancer. Exista studii despre yoga si cancerul mamar facut asupra femeilor ce practicau yoga. Ele si-au imbunatatit calitatea vietii semnificativ prin yoga. Activitatea fizica reduce riscul de cancer mamar si de alte forme de cancer.
Vitamina D este importanta pentru reducerea riscului de cancer mamar. Ea poate scadea cu 50% acest risc. Trebuie sa aveti si sa luati vitamina D in forma acida sau vitamina D3 (1000 de unitati/ zi). Este mai bine daca nu va limitati doar la ce luati de la soare.
Colonul este reprezentat cu rosu in imaginea de mai jos, intestinul subtire fiind in mijloc:
In interiorul colonului, cel mai important e acel strat protector de pe pereti; sunt ca niste peri. Daca faci cancer, apare o structura rosie:
care scapa de sub control, e ca o structura sociopata, ce incepe sa creasca si iata cum arata la colonoscopie:
Cat e mica, ea poate scapa vederii, insa pe masura ce creste, culoarea ei incepe sa se schimbe, devine tot mai invaziva, mai furioasa si mai frustrata.
Aceasta invadeaza restul tractului intestinal si avem de-a face cu un cancer invaziv. Odata ce celulele cancerigene, care erau ascunse in polipi, incep sa scape de acolo, aceasta devine o mare problema, pentru ca ele ajung in sistemul limfatic, in sange, ajung la ficat, la creier si in multe alte parti. Ai foarte adesea de-a face cu inflamatiile. Daca scapi de ele, poti invinge cancerul sau le poti evita de la bun inceput. Una dintre caile prin care putem reduce inflamatia colonului este REDUCEREA consumului de CARNE ROSIE. Aceasta stimuleaza acea inflamatie la nivelul colonului. Ar trebui sa mancam circa 80% legume si sa avem si putina carne alaturi de ele, pentru gust. Dar aceasta se poate face si fara. Daca invatam sa facem asta si plantele, legumele ne ajuta sa reducem inflamatia si, practic, nu mai turnam gaz pe foc consumand carnea rosie. Acest lucru e valabil mai ales in cazul colonului, pentru ca dureaza mult digestia carnii. Ea nu trece cu aceeasi usurinta cu care trec fibrele, ci sta acolo mai mult si toxinele se elimina in organism in procesul natural de digestie si ele cauzeaza acele probleme. Si, daca exista riscul de cancer in familia ta, si, in general, este bine sa luati 1 ASPIRINA/ zi, ea reducand o parte din inflamatia care are legatura cu asta.
Cancerul ovarian e ceva ce noi nu intelegem inca, dar stim ca este in mare parte o chestie genetica. De aceea, se recomanda testari genetice copiilor celor care au avut cancer. Despre tumericul (praful galben intalnit in curry) se poate spune ca, in urma unor teste din laborator, acesta ucide celulele de cancer ovarian.
Varianta principala pentru a preveni raspandirea pe corp a melanoamelor (alunite) este atitudinea proactiva. Este importanta schimbarea, deoarece melanomul e primul semn ca poate fi cancer. Daca iei un melanom in stadiu incipient, el este in proportie de 99% tratabil. In primele stadii ale cancerului de piele, arata asa:
Se vede ca e ceva destul de superficial, insa iesit in evidenta iar marginile sunt asimetrice, culoare e neuniforma. Asa ceva ar trebui sa ne ingrijoreze. Diametrul e mai mare decat ar trebui sa fie; de regula, e de dimensiunile unui varf de creion. La inceput, tumoarea e foarte mica, incepe de la o singura celula dar, pe masura ce creste, incep sa se intample alte lucruri: devine iritabila. Pe masura ce devine iritabila, incepe sa se extinda si apoi sa dezvolte ca niste tentacule. Dupa aceea, se intinde si mai departe:
Insa, pe langa ceea ce se observa la suprafata pielii, mai e ceva: celulele canceroase ajung in sange:
Daca se ajunge in stadiul acesta, chiar daca scoatem partea de la suprafata, cancerul deja se extinde, nu mai putem tine pasul cu el daca nu folosim o tehnica inovatoare sau daca nu-l "prindem" la timp.
Pentru orice fel de cancer se recomanda protectia cu creme care au protectie solara.


  • PROGRAM CU BOB HORTON - pentru slabit
    Semintele din soia sunt o buna sursa de proteine. Cand vrei sa slabesti, trebuie sa consumi proteine si sa ai aportul necesar de grasimi sanatoase:
    Ceaiul verde va activeaza metabolismul si e mai bun decat cafeaua: are mai putina cofeina decat aceasta, dar este mult mai bun pentru ca are multi antioxidanti!
    Cat despre exercitiile fizice, se recomanda: stai sprijinit pe brate si alternezi miscarea genunchilor (cate unul se trage inspre gat, in pozitia flotarilor). Inima trebuie sa fie pusa in miscar, astfel incat se vor arde grasimile in loc sa se piarda vremea facand abdomene.
    Stand in fund, se ridica picioarele la 45 grade si se duc ambele maini impreunate cand spre dreapta, cand spre stanga.
  • Recent, cei mai mari chirurgi plasticieni s-au adunat pentru a discuta ce mai e nou in lupta cu imbatranirea. Ceea ce au descoperit a fost o cale noua de a-ti pastra tineretea: vinul. Poti avea beneficii de pe urma vinului in multe feluri, si pe dinauntru, dar si de pe dinafara. Cu cat e mai inchis la culoare vinul, cu atat e mai bun si pentru piele! Sucul de struguri si vinul rosu NU AU aceleasi efecte, dar ambele contin polifenoli. Diferenta e ca, atunci cand faci vin, lasi cojile si samburii acolo si din ei provin o mare parte dintre antioxidanti. Pentru piele, poti aplica un concentrat de vin (ce contine polifenoli) care se gaseste in comert.
    Arterele se intaresc pentru ca se aduna reziduuri. Vinul face mai multe lucruri: reduce nivelul de colesterol si stabilizeaza placa. Vinul trece prin placa, sa spunem asa, deci chiar daca are ceva in cale, el curata; practic, deschide arterele:
    Oamenii nu isi dau seama ca nu este bun numai pentru artere, ci el aduce si mai mult oxigen si sange la nivelul pielii. Ar trebui sa vedeti vinul rosu ca pe o crema cu protectie solara, deoarece el chiar asta face, oferindu-va toate elementele nutritive. Cei care beau un pahar pe zi (pentru femei) si doua (pentru barbati) au mai putine leziuni precanceroase ca aceasta:
    Aceste leziuni sunt tratabile, vindecabile, insa cine vrea sa aiba asa ceva? Vinul rosu face pielea mai fina si mai luminoasa. Daca nu puteti bea vin rosu, pentru ca unii nu au voie, atunci folositi afinele, ciocolata neagra - toate au aceleasi efecte.
  • Trebuie sa aflam care sunt vitaminele de care are nevoie organismul nostru.
    Vitamina E
    va apara plamanii de aerul poluat si pielea de lumina ultravioleta. Sursa vitaminei este in: semintele de floarea soarelui.
    Vitamina C
    ajuta organismul sa se vindece in urma unei rani, dar reduce si riscul aparitiei cancerului (Ardeiul rosu)
    Unii numesc vitamina K regele coagularii pentru ca ea poate preveni sangerarea excesiva (in salata verde)
    Vitamina D va ajuta sa aveti oase si dinti sanatosi si va apara de cancer, hipertensiune, osteoporoza si boli autoimune (in crevete).
  • Pentru memorie: intariti-va mintile dand drumul la radio. Daca ascultati muzica, creierul va elibera dopamina, care ajuta la memorie. Muzica este o cale buna pentru a te concentra.