joi, 21 iunie 2012

Doctor Oz - Planul de fericire de 4 saptamani al dr. Andrew Weil

Dr. Andrew Weil, pionierul sanatatii holistice si autorul cartii "Fericire spontana", impartaseste secretele lui pentru fericire. A avut nevoie de o lupta de o viata cu depresia pentru ca el sa descopere planul fericirii. Scopul este sa faci depresia tolerabila. Pe masura ce a imbatranit, Andrew a simtit ca nu mai simte aceeasi intesitate a depresiei ca atunci cand avea 20, 30 sau 40 de ani. A descoperit ca fiecare persoana poate face niste schimbari care sa imbunatateasca dramatic starea de spirit.


Exista multe neintelegeri cu privire la ce este fericirea. Cuvantul are drept radacina un cuvant vechi care inseamna noroc sau avere. Multi cred ca fericirea depinde de circumstante exterioare. Insa dr. Andrew Weil considera ca fericirea vine din interior, ca ea te invadeaza spotan daca esti deschis in fata acestei posibilitati. Asa ca "o lasi sa ti se intample". Insa nu e o idee buna sa cauti fericirea in afara ta. Planul doctorului se potriveste cu filosofia sa de medicina integrativa, ocupandu-se de toate zonele: trup, minte si spirit.  Poti face anumite lucruri la nivel fizic. Studii serioase arata ca sportul e cel mai bun antidepresiv posibil. Si exista lucruri profunde pe care le poti face ca sa-ti antrenezi mintea: sa inveti sa-ti sporesti atentia, sa meditezi, sa te concentrezi...toate aceste lucruri sunt pretioase. E nevoie de exercitiu ca sa te poti deschide in fata fericirii.

  • SAPTAMANA 1 - in aceasta saptamana este vorba de reduceri: cofeina, de exemplu. Aceasta este un drog puternic, afectand dispozitia si energia. Pe multi oameni ii poate afecta in dispozitie si depresie. Daca esti dependent de cofeina, merita sa o scoti din meniu, ca sa vezi cum iti afecteaza nivelul de energie si dispozitia. Acest pas simplu poate fi de mare ajutor. Pe de alta parte, se pare ca depresia e o alta manifestare a unei stari proinflamatorii a corpului: cand oamenii sunt deprimati, exista tulburari de imunitate. Orice promoveaza inflamatia, adica majoritatea alimentelor prcesate, are un efect asupra creierului. Reducerea consumului de alimente proinflamatorii, adica a tot ceea ce gasesti in mijlocul supermaket-ului, toate alimentele ambalate, snack-urile ... cu cat consumi mai putine, cu atat ai o stare mentala mai buna.
  • SAPTAMANA a 2-a - e axata pe echilibrarea dispozitiei. Se poate incepe cu un cocktail de echilibrare a dispozitiei. Asa cum sunt dovezi care arata ce benefic este sportul, exista dovezi si pentru suplimentele cu ulei de peste. Sunt o sursa de acizi grasi Omega 3, sanatatea creierului depinde de asta; ele pot imbunatati dramatic dispozitia  si pot trata depresia; se iau cate 2-3 grame pe zi. Vitamina D este si ea foarte importanta; in tot creierul exista receptori de vitamina D. Studiile arata ca un nivel scazut de vitamina D este asociat cu tulburari mentale, inclusiv psihoze. Doza este de 2000 i.u. pe zi, necontand in ce moment al zilei se ia, dar trebuie sa fie luata constant. Toata lumea ar trebui sa ia multivitamine. In mod special, e nevoie de doze potrivite de vitamine din grupul B: acid folic, vitamina B6 si B12, despre care studiile arata ca sunt implicate in depresie. Se iau cate 400 micrograme pe zi de acid folic, 400 de B12 si 50 de B6. Tot in aceasta saptamana, e importanta si restabilirea conexiunii sociale.  Viata sociala ne protejeaza de depresie, deoarece multe lucruri din viata contemporana favorizeaza izolarea sociala. Oamenii sunt tematori. Toata distractia artificiala: internet, mass-media, devine un substitut pentru interactiuni reale cu oameni. Ca exercitiu, iti poti alege o persoana cu care sa reincepi conexiunea: poate cineva cu care te-ai certat, pe care trebuie sa-l ierti etc. Studiile arata puterea iertarii in a imbunatati dispozitia: ierti pentru tine, NU pentru cealalta persoana. Renunti la povara toxica cu care esti incarcat cand vrei sa-i faci rau sau sa pedepsesti pe altcineva pentru raul pe care ti l-a facut. Nici nu e nevoie ca persoana sa stie ca ai iertat-o.
  • SAPTAMANA a 3-a - presupune reducerea incarcaturii de informatii. Vietile noastre s-au schimbat drastic, toate noile mijloace de comunicare ne afecteaza creierul: internetul, celularele, SMS-urile, email-urile... Sa zicem ca la 8 seara - in fiecare seara - timp de o saptamana, o sa inchzi: calculatorul, telefonul etc. Trebuie sa stabilesti niste reguli, altfel iti va afecta toata viata. Te face sa te simti ca ziua ta de munca nu se incheie niciodata, nu ai niciodata destul timp, schimba felul in care iti functioneaza creierul.
  • SAPTAMANA a 4-a - consta in experimentarea metodelor naturale antidepresive. Ashwagandha este un remediu din plante, uneori numit ginseng indian. Este foarte sigur si se poate folosi pe termen lung: protejeaza impotriva stresului si e un sedativ usor. Daca depresia e asociata cu anxietate, e un remediu util. Un alt remediu: SAMe (S-adenozil-metionina) este disponibil la plafar, fiind un antidepresiv rapid. De regula, antidepresivele au nevoie de 2-4 saptamani ca sa aiba efect; acesta are efect in cateva zile: 24-48 de ore. Este sigur, se foloseste si ca analgezic, in artrita. Singura precautie este ca poate fi stimulant si nu ar trebui folosit de oameni cu tulburare bipolara. Totodata, nu trebuie luat aproape de ora de culcare. Deci acest ultim remediu e de incercat daca depresia persista dupa ce s-au folosit celelalte solutii expuse anterior.  Rhodiola este o planta foarte interesanta, originara din Tibet, careia i se spune si radacina arctica; este usor de procurat. Aceasta favorizeaza claritatea si concentrarea mentala, invioreaza starea de spirit. Si ea merita incercata, la nevoie. De retinut: NU se ia mai mult de una dintre plantele enumerate, o data! Trebuie sa vezi cum iti prieste si ce efect obtii. In aceasta saptamana, sunt importante si exercitiile fizice precum si acupunctura. Aceasta din urma a fost folosita ca tratament simptomatic pentru depresie. Trebuie gasit un medic care sa stie sa o foloseasca in acest scop, fiind un tratament simptomatic ce merita incercat. Atingerea, in general, este foarte valoroasa, eliberand hormoni care ridica starea de spirit (in mod special oxitocina). Recunostinta este la fel de buna ca sportul: a simti si a exprima recunostinta, care sunt doua lucruri diferite, ridica dramatic starea de spirit. Sunt lucruri pe care le luam ca de la sine intelese. Ca exercitiu, gandeste-te de ce esti recunoscator/ -oare si gaseste un mod de a exprima asta. Un alt aspect extrem de important este postura: emotiile sunt corelate cu postura, desi adesea nu ne gandim la asta. Ajustand postura, iti poti afecta emotiile. De obicei, oamenii deprimati stau cocosati, au inima inchisa ... Un exercitiu menit sa schimbe acest lucru este acesta: stand in picioare, intinde-ti bratele lateral. Palma stanga (care primeste) sa fie orientata in sus, iar cea dreapta - in jos. In timp ce inspiri adanc, ridica usor bratele, pana cand mainile ti se ating deasupra capului. Apoi, expira. Repeta de doua ori. Vei simti cum acest exercitiu iti deschide pieptul si permite patrunderea recunostintei.
Cu totii avem niste zone-problema unde se acumuleaza grasimea. Pentru unele femei, umflatura din jurul liniei sutienului poate fi jenanta. Spatele e facut din muschi strans legati intre ei. Ei acopera spatele, dar au mici goluri in anumite zone:

Acolo se acumuleaza grasimea:
Pe masura ce imbatranesti, grasimea aceea incepe sa atarne, mai ales daca muschii atarna si pielea de deasupra lor atarna.
Si, daca acumuleaza grasimea, devine o problema. Daca pui un sutien care nu se potriveste, cum fac multe femei, problema se accentueaza. O metoda foarte noua de a ingheta grasimea de pe spate se numeste "Cool Sculpting". Aceasta metoda a fost folosita cu succes impotriva grasimii de pe solduri. Zona liniei sutienului este insa una fibroasa si asupra careia se poate face foarte greu liposuctie; cicatricele sunt mai vizibile fiindca pielea e mai groasa si nu se vindeca la fel de bine. Prin "Cool Sculpting", celulele grase din aceasta zona ingheata la propriu. Astfel, celulele grase se autodistrug, corpul le inlatura si metabolizeaza grasimea. Nu se face anestezie, nu se sta la pat, nu sunt cicatrice, deci e o metoda confortabila.

Raceste pielea, exact cum ai pune niste unt la frigider. Se tine o ora pentru fiecare zona in parte. Costa cate $750 pentru zona, de regula fiind nevoie de 1-2 sedinte. Spre deosebire de liposuctie, acest tratament nu scoate grasimea, ci doar omoara celulele grase. Grasimea se deplaseaza apoi foarte incet si este ulterior metabolizata. Se asociaza fericit cu o hrana sanatoasa si sport. Un tratament complet dureaza 2-3 luni.
O a doua metoda mai putin high-tech este felul in care ne imbracam: nu e nimic mai elegant decat o camasa si un jerseu, dar accentueaza grasimea de pe spate. Nu mai e deloc cazul, pentru ca avem o camasa care subtiaza, ea are guler si mansete din bumbac si o compresie cu nylon la nivelul mijlocului, care niveleaza totul daca o imbraci ($76):
Pentru persoanele care nu vor sa poarte camasa, exista un maiou modelator ($38), care se poate pune sub orice: la o tinuta de zi sau la una de seara:
Acesta este un maiou din tesatura flexibila, care mascheaza grasimea si creeaza silueta: aplatizeaza abdomenul, grasimea de pe spate si cea de pe solduri.

Exista anumite alimente pe care le putem include in dieta ca sa avem piele, par sau unghii frumoase. Oricum trebuie sa mancam, deci este bine sa includem in dieta si lucruri care ne fac mai frumoase.
  • Unghiile friabile si subtiri pot fi combatute cu sfecla mangold ("swiss chard") - contine multa biotina, aceasta ajutand la intarirea tesuturilor unghiilor, previne ruperea lor.  Se ia 1/2 de ceasca de sfecla fiarta de 3 ori pe saptamana - unghiile ti se vor intari imediat. 
  •  Celulita   se poate combate prin sporirea aportului de vitamina C : papaya contine foarte multa vitamina C (care e necesara pentru fabricarea colagenului; colagenul este baza pielii noastre) . Deci, daca avem mai multa vitamina C in dieta, fabricam mai mult colagen, prevenim ridurile, celulita etc. Jumatate de ceasca de papaya iti asigura necesarul zilnic de vitamina C.
  • Balonarea este combatuta cu ajutorul sparanghelului, fiind un diuretic natural. Deci retentia de apa va disparea si ea. Procesul dureaza cateva ore, deci daca vrei sa ai un abdomen mai plat seara, e bine sa mananci sparanghel (1/2 de ceasca) la masa de pranz.

Cele mai bune alternative pentru zahar (indulcitori naturali):
  1. Care e cel mai bun indulcitor intr-o bautura rece? Nectarul de agave - se face din seva plantei, o lingura are numai 60 de calorii. El e cu 40% mai dulce decat zaharul, deci se foloseste mai putin. E grozav in bauturi reci pentru ca se dizolva usor.
  2. Care e indulcitorul cel mai bun pentru prajituri? Zaharul de curmale - contine fibre, fier si potasiu, e grozav pentru gatit, pentru fursecuri, prajituri etc.
  3. Care e cel mai bun indulcitor intr-o bautura calda? Mierea de hrisca - e mai dulce decat zaharul si folosesti mai putina din acest motiv. Nu duce la cresterea glicemiei. Este bogata in fier si are cantitatea de antioxidanti dintr-o rosie! Mierea e de preferat in bauturi calde fiinds se dizolva imediat.