vineri, 15 iunie 2012

Doctor Oz - Tusea care nu mai trece: Cancerul la plamani. Radonul. Diareea. Vitamina C

In ciuda a ce se spune, nu trebuie sa fii fumator ca sa risti sa faci cancer pulmonar. Insa nu e neaparat o condamnare la moarte, deoarece puteti sa-l detectati din timp daca stiti simptomele. De exemplu, o tuse care nu mai trece. Cele mai multe cazuri apar in urma fumatului. Dar, socant, nu e o conditie pentru aceasta boala mortala. 90% dintre bolnavii de cancer la plaman fumeaza. De aceea, doctorilor le scapa adeseori semnele la nefumatori. Acest tip de cancer poate sa nu se manifeste prin nici un simptom. Este tipul de cancer de pe urma caruia mor cele mai multe femei, facand la fel de multe victime ca si bolile cardiace. Chiar si fostii fumatori risca sa se imbolnaveasca chiar si la 20 de ani dupa ce s-au lasat. Alti factori sunt: expunerea la RADON si fumatul pasiv. La fel de mult conteaza si factorii genetici.
20.000 de non-fumatori au fost diagnosticati cu cancer la plamani in anul 2010. Cand inspirati, puteti inspira fum de tigara, dar si toxine. Ceea ce inspirati ajunge la plamani si la celulele lor foarte delicate. In acel moment, poate schimba ce se petrece in alveole; apoi se inmulteste, si invadeaza tesuturile din jur, pana devine tot mai mare, vizibil, provocand iritatii si alte simptome. Se face si mai mare, in cadrul plamanului,



si blocheaza trecerea aerului, pana cand plamanul cedeaza, apoi se necrozeaza (din lipsa aerului). Acesta este motivul pentru care e bine sa faceti o radiografie prin care se poate vedea ce se intampla in plaman.
  • SIMPTOME:
    - O tuse care nu mai trece de mai bine de o luna. Aceasta tuse este una care nu trece chiar si dupa mai multe tratamente cu antibiotice,
    - iar daca scuipati sange - e o dovada clara ca boala a atins vasele de sange din plamani si trebuie sa vedeti un doctor.
    - Durerea de piept, gat sau umeri e un alt simptom deoarece uneori, tumoarea de la plamani se extinde in piept. Acolo irita nervii si produce durere.
  • FACTORI DE RISC:
    Puteti risca sa faceti cancer din cauza locului unde traiti, deoarece aici se poate gasi RADONUL, care e incolor, inodor si extrem de toxic. El este un gaz natural care provine din sol si pietre. Problema e cand patrunde in case si ramane acolo. Noi inspiram radon din atmosfera in fiecare zi, fara pericol, si asta pentru ca e diluat in aer. Dar, atunci cand e blocat in locuinte, devine o problema. Specialistii au stabilit ca radonul e una din cauzele cancerului pulmonar. E unul din putinii factori cancerigeni de clasa A, adica datele arata clar legatura dintre radon si cancer la plamani, fiindca radonul distruge celulele plamanului. Dar cum ajunge radonul in casele noastre? Exista fisuri la subsol, crapaturi in pereti, tevi care urca uneori spre dusuri...toate sunt cai prin care poate intra radonul. E suficient ca locuinta sa fie amplasata pe o zona cu radon. Si nu aveti cum sa stiti sigur ca nu e, daca nu verificati. Atunci cand radonul intra in apa, nivelul lui creste si mai mult. Este un gaz greu, dar poate sa urce la nivelele superioare. Se pare ca una din 15 case contine radon. Exista teste ce se pot cumpara in America pentru $10-$12 (Radon sampler) si care trebuie lasate intre 24-36 ore. Apoi se trimit la un laborator si se primeste rezultatul. Nivelul de radon acceptat este 4.

    Mai multe informatii despre radon, in limba romana, aici: http://www.sfaturimedicale.ro/radonul.html

  • CAUZELE DIAREEI::
    De exemplu, mancam ceva ce contine virusi sau bacterii (e.g. giardia). Daca ajung in organism, provoaca diverse probleme. De exemplu: Ai mancat curry si hamburger iar mancarea ti-a ajuns in stomac si, apoi, in intestin. Bacteriile sunt reprezentate cu mov

    elibereaza toxine care otravesc celulele.

    Si atunci, se produce diareea. Deci prima cauza este ca te intoxici singura. Cealalta, este existenta a ceva care irita intestinul.

    Mancarea nu mai poate fi absorbita, trece in colon...si restul se stie :D

    Asadar, anumite alimente care nu se absorb produc probleme. Sau, poti avea o infectie. Insa cum stii daca e grav? Exista 2 cazuri:
    -cand diareea este cauzata de o boala contagioasa, trebuie sa te speli pe maini bine, ca sa nu transmiti boala.
    -un alt risc e deshidratarea, mai ales la copii, fiindca se pierde apa si electrolitii din organism. In intestine, electrolitii nu mai sunt absorbiti atunci cand ai diaree, fiindca merg foarte repede. Insa cand prea multi electroliti sunt pierduti, e un semn de ingrijorare.
    Solutii rapide impotriva diareei:
    SUPA MISO este foarte buna: inlocuieste si lichidul, si sarurile pierdute.

    ORZUL este foarte bun, dar si IAURTUL pentru ca acesta contine substante probiotice.
    BAUTURA ANTI-DIAREE a dr. Oz: 1 ceasca de cocos ("pure coconut water"), 1/4 ceasca de suc de portocale si putina sare.
  • Un antioxidant foarte puternic, care va mentine in forma oasele, ochii si sistemul imunitar este vitamina C. Iata puterile sale ascunse
    1. Ce cantitate minima de vitamina C din mancare trebuie sa consume o femeie zilnic? 75 mg/ zi (1 kiwi, 1 portocala...) Vitamina C trebuie luata din mancare, deoarece noi nu avem capacitatea de a o sintetiza. De aceea apar boli precum scorbutul, in lipsa ei.
    2. Vitamina C ajuta corpul sa absoarba alte substante nutritive, precum fierul. Varianta cea mai buna pentru micul dejun e formata din: fulgi de ovaz si capsune.
    Vitamina C impiedica organismul sa piarda fier.
    3. O dieta bogata in vitamina C scade riscul de: infectie de tract urinar

    IN CAZ CA ATI RATAT:

    - Testati-va casa de radon; e foarte important, e a doua cauza a cancerului la plamani.
    - Amestecati cocos, suc de portocale si sare ca sa scapati de diaree. Veti recupera electrolitii pierduti.
    - Luati un supliment de vitamina C, in fiecare zi.