miercuri, 21 august 2013

Moduri simple de a redeveni sanatos

10 metode de sporire a energiei corpului:
DIMINEATA
 bei cafea, insa in timpul zilei simti nevoia sa mai bei inca una? Cand bei prea multa cafea, pe langa dependenta de chimicale, suprasoliciti organismul. Arzi cu putere, dar putin timp. Insa pana dupa-amiaza, oamenii incep sa se prabuseasca.
Exista insa alternative la cafeina.
1) - un ceai alb organic este o alternativa inteligenta la cafeaua de dimineata. Ceaiul alb e mai putin procesat decat cel negru sau verde, este tanar si contine multa L-teanina.
2) Guarana este un supliment la care ar trebui sa va ganditi; in loc de cafeina dupa-amiaza, ganditi-va la asta! Are un efect mai de durata fata de cafea si contine alta forma de cofeina (~200-800 mg/ zi). Se foloseste din mai multe motive de multi ani. Este o crestere a energiei mult mai graduala, sustinuta.
IMUNITATEA:
Energia merge mana in mana cu sistemul imunitar: daca acesta e ocupat, incepi sa nu mai ai energie.
3) Acest pont vizeaza un imunostimulent folosit  frecvent in India, numit: "chyawanprash". Este un gem facut din agrise indiene; se intinde pe paine; contine antioxidanti puternici.
Celalalt lucru care 
4) Imunitatea este importanta pentru a te proteja de infectii si de alergii. Organismul consuma energie ca sa te apere, crezand ca "praful", de exemplu, te ataca. Insa nu trebuie sa consumi acea energie, daca nu e absolut necesar. Dr. Oz recomanda in acest sens spray-uri nazale ce contin quercetin - o substanta ce se gaseste in mere si multe alte fructe. Este un compus natural si se poate pune intr-un spray nazal. Are efecte antiinflamatorii, ajuta daca-ti lacrimeaza ochii sau daca-ti curge nasul etc.
EPUIZAREA:
5) Acest pont are legatura cu dieta: sunt lucruri simple pe care le treci cu vederea in dieta. Primul are legatura cu hidratarea. Realitatea fundamentala a corpului e ca inima trebuie sa pompeze sange iar sangele trebuie sa aiba fluide, altfel nu poate circula. Adesea nu bem suficienta apa, insa e in regula daca luam destula apa din mancarurile pe care le ingeram. Asadar, sfatul este sa tratati hidratarea cu mancaruri bogate in apa. Evitati alimentele ambalate: nu contin apa, nu au cum! Insa fructele proaspete, ca: pepenele, perele, strugurii, citricele, capsunele etc., toate sunt bogate in apa. Legumele sunt si mai bune: telina contine 96% apa.
6) Mananca grasimile potrivite: ulei de cocos si ulei din miez de palmier.  Deci NU ulei de palmier, ci ulei din miez de palmier! Mai este ceva trecut cu vederea in dieta: tipul de grasimi incluse. Daca mananci graimi nepotrivitate (saturate), toata energia corpului se consuma incercand sa le digere. Si sunt inflamatoare, deci iritante. Uleiul de cocos si cel din miez de palmier sunt imediat descompuse de ficat in pachete pe care creierul le poate folosi. In mod normal, creierul paote folosi numai zahar: de aceea poftim la zahar mai ales cand obosim, dupa-amiaza. Creierul "ne cere" zahar ca sa faca fata la restul zilei. Insa aceste grasimi mentionate mai devreme iti dau imediat plusul de energie de care ai nevoie. Doctorului Oz ii place sa amestece ovazul cu putin ulei de cocos. Sau se poate gati cu el la tigaie; are un gust diferit, e adevarat. Orice esti obisnuit sa faci cu uleiul de masline, fa acum cu cel de cocos.
7) Un extract de ciuperci Cordyceps e folosit de sute de ani fiindca stimuleaza organismul (3 gr/zi) si ajuta la inlaturarea oboselii.
8) L-carnitina ajuta si ea la combaterea oboselii, fiindca duce la sporirea absorbtiei de oxigen. Se iau cate 500 mg de doua ori pe zi.
9) Sunt persoane care au tiroida marita (pipaiti chiar sub inelele traheei, inainte si dupa ce inghititi in sec...daca o simtiti la pipait, atunci e putin marita). De ce se mareste tiroida? Fiindca trebuie sa munceasca mai mult, fiindca nu produce destui hormoni. Ca orice altceva, poti munci ori inteligent, ori mult. Pontul este: stimuleaza tiroida cu carbohidrati complecsi: amarant, quinoa, muesli, paste din cereale integrale. Ca urmare a acestei stimulari, tiroida te va "inviora", eliberand mai multi hormoni tiroidieni. Metabolismul nu se modifica, dar te vei simti energizat. Atunci cand mananci carbohidrati simplii, ai variatii sus-jos.
10) Sucul de coacaze negre este un suc antioxidant foarte puternic. Previne inflamatiile din corp. Un pahar pe zi este suficient.

PONTURI USOARE PENTRU UN SOMN BUN:
1) Mananca ultima masa la ora 18:30! Nu se mananca cu 2 ore inainte de culcare sub nici un caz! Daca mananci insa seara, ti se va modifica felul in care digeri mancarea. Corpul va fi ocupat cu digestia; intestinele sunt astfel ocupate cu ceva ce trebuie sa faci cand esti treaz. Nu poti relaxa corpul, ca sa adormi.
2) Radiatia magnetica din telefonul mobil poate interfera cu felul in care intram in somnul profund. Asadar, cu o ora inainte de culcare, nu ar trebui sa ai un celular langa cap. Daca ai de vorbit, foloseste un telefon fix. Daca trebuie sa citesti e-mailuri, foloseste un computer. Cand te culci, seara, celularul trebuie sa fie la cel putin 1,5 m de tine.
3) Al treilea pont se refera la temperatura; ce e interesant la picioare e ca, daca cobori temperatura camerei, dormi cu atat mai rau, cu cat e mai frig in camera. Dar trebuie sa-ti pui mereu sosete. Motivul e urmatorul: picioarele simt temperatura, iar restul corpului se ia dupa picioare. Daca fixezi temperatura mai jos si ai picioarele reci, ele nu vor permite racirea corpului (ceea ce vrei tu). Insa daca porti sosete, picioarele sunt calde si pacalesc corpul, il fac sa creada ca e cald si asta permite racirea corpului. Cand scade temperatura corpului, dormi mai bine.
4) Fa o baie cu o ceasca de saruri Epsom (saruri de magneziu - relaxeaza muschii)  si o ceasca de praf de copt (este alcalina). Impreuna, se echilibreaza, avand un efect de calmare a pielii.

5 RITUALURI PENTRU O ZI MAI BUNA:

1) Scrie o lista cu lucruri de IGNORAT. Este foarte important sa-ti stabilesti prioritatile, astfel vei sti ce faci tot restul zilei.
2) Inainte de a pleca de acasa, alege-ti un lucru care sa fie un scop; poate fi ceva extern, o bijuterie, ceva de imbracat, ceva ce iti aminteste de ceea ce e important in viata. Gandeste-te dincolo de lucrurile materiale (ceva legat de partener, de un suvenir)! De exemplu, dr. Oz are la el poze cu copiii sai in care nu aratau chiar atat de bine. Acestea poze ii enerveaza pe copii, si tocmai acest motiv ii reaminteste doctorului de interactiunile dintre el si copii, mai mult decat faptul ca ii revede seara de seara.
3) Blocheaza-ti mintea timp de 5 minute. 5 minute in care sa iti eliberezi mintea de dialogul interior. Facand asta, te concentrezi asupra calmarii mintii. Pentru a intra in starea de relaxare, inspira profund de 5 ori. Concentreaza-te asupra respiratiei; poti respira oricum doresti, dar concentreaza-te asupra respiratiei. E un proces involuntar, de obicei; asa te vei calma cateva minute.
4) Scrie o lista a gratitudinii, asta iti va schimba prioritatile.Sunt lucruri simple, dar cand ti le amintesti, te simti mai bine apropo de lucrurile marunte.
5) Reflecteaza asupra partilor bune si a partilor rele ale zilei. E important sa procesezi ce a mers si ce n-a mers la sfarsitul zilei. E un mod de a te gandi la ce te face fericit si cum poti schimba viitorul. Un lucru bun poate fi o veste de la un prieten. Un lucru rau ar putea fi sa nu ajungi seara la cina.