joi, 19 martie 2015

Medicamente fara reteta luate gresit

Numarul 5 din acest top al medicamentelor este folosit pentru raceala si gripa care acopera simptome multiple. Orice medicament luati, trebuie sa cititi prospectul si sa cautati multi-simptomele. Marea problema e ca oamenii, stiind ca acele medicamente sunt pentru mai multe simptome, cred ca trateaza si simptome pe care nu le au. Acest lucru poate cauza probleme. Adesea, cand avem raceala sau gripa, avem unul, doua simptome. Insa ne spunem ca "mai mult e mai bine", dar esential este sa citim substantele de pe eticheta si scopul lor. Axati-va pe substanta activa si pe acela sa-l luati, in functie de simptomatologia aparuta. Daca luati totusi ceva atat de puternic care va scapa de 5 simptome deodata (tuse, stranut, durere in gat si durere de cap), nimic nu e pe gratis: apar efecte secundare.
De exemplu, pentru nasul infundat, trebuie sa ne axam pe un medicament care are un singur ingredient activ, si anume: fenilefrina HCI (engl. phenylephrine HCI). Adesea insa, cumparam produse ce contin si alte ingrediente, cum ar fi acetaminofen (pentru durere) sau alte produse. Deci introducem in corp substante de care nu avem nevoie. Luati doar produsele care tintesc exact simptomele. Daca insa, luati un medicament multi-simptomatic, pentru raceala sau gripa, ar face bine sa tinteasca macar 3 din cele 4 simptome de pe eticheta. Daca nu aveti acele simptome, nu aveti nevoie de un medicament multi-simptomatic.

Medicamentul de pe locul 4 e folosit pentru durerile de cap: *acetaminofen*, cunoscut si drept Tylenol, in America; e intalnit in medicamente precum Dayquil, Excedrin, Nidol. Aceasta substanta e prima cauza pentru bolile acute de ficat. Oamenii iau, din greseala, doze prea mari. Sunt multe profuse diferite ce contin acetaminofen si regula e sa nu luati mai mult de 8 pilule pe zi! Daca va doare capul cand aveti menstruatie, luati o pastila pentru asta. Multe pastile contin acetaminofen si, asa, se ajunge din greseala la supradoza. Maximul pe care nu trebuie sa-l depasiti zilnic este de 4000 de miligrame (8 tablete).

O alta problema: arsurile din capul pieptului este combatuta cu *inhibatori de pompa de protoni*, in medicamente precum Prilosec. Acesti inhibatori au rolul de a bloca productia de acid, dar oamenii ii iau incorect. Marea problema e ca unii oameni le iau zilnic daca au simptomele; astfel, organismul devine dependent de ele, iar atunci cand nu le mai luam, intervine fenomenul de reflux.

Medicamentul de pe locul al doilea este folosit pentru alergii, pentru acestea oamenii iau *antihistaminice*. Problema aici apare in felul CUM le luam: unii le iau dimineata si apar ameteli (e ca si cand ai conduce baut, numindu-se condus sub influenta medicamentelor). Daca chiar aveti nevoie de un asemenea medicament, doctorul Oz le recomanda pe cele de tip non-sedativ. Cuvantul *difenidramina* inseamna antihistaminic si provoaca ameteli.

Primul medicament vandut la liber in America impotriva durerii si care e cel mai prost administrat e reprezentat de antiinflamatoarele non-steroidale, NSAID. Oamenii iau prea multe si prea des, fara stiinta medicilor. Marea problema e ca ataca stomacul si pot provoca ulcer. Pentru a evita aceasta problema, pacientii sunt sfatuiti sa le ia in timpul mesei. A doua problema cu medicamentele NSAID e ca provoaca probleme renale, pot creste riscul de atac cerebral si de cord. Pilulele schimba compozitia chimica din stomac si permit aparitia unor gauri, pot aparea sangerari, ulcer si alte probleme. Luand pastila impreuna cu mancarea, e altfel. Laptele poate alina stomacul. Dar, cel mai important: nu luati niciodata non-steroidale mai mult de 10 zile la rand!


CE NE DEZVALUIE FATA DESPRE SANATATEAA NOASTRA?

Daca privim ochii, putem observa daca avem un nivel crescut al colesterolului rau in cazul in care observam un cerc alb in jurul acestuia:


Al doilea lucru pe care fata ni-l transmite despre propria sanatate e ca am putea avea o alergie nediagnosticata. . Ca sa vedem asta, lasam ochiul in jos sau ridicam pleoapa si vom vedea un fel de broboane ca mai jos:


Al treilea lucru pe care ni-l transmite fata despre sanatate e ca am putea avea deficienta de vitamina B.

Cand ai deficienta de vitamina B, apar aceste crapaturi in coltul gurii; asa continua celulele sa se reproduca. Daca nu se reproduc celulele, apar acele crapaturi, sunt probleme cu metabolismul etc. Sunt importante legumele verzi, cu frunze.

Al patrulea lucru pe care ni-l poate transmite fata e legat de problemele cardiace. Creste cu 33% riscul de boli cardiace daca lobul urechii are cute verticale, mai ales daca sunt pe ambii lobi:


Vestea buna e ca bolile cardiace pot fi prevenite, mai ales daca stii care e factorul de risc si controlezi problema.