vineri, 6 iulie 2012

Doctor Oz: Visul

V-ati gandit de ce visati noaptea? Si, mai ales, cum va influenteaza visele sanatatea? Visele sunt modalitatea organismului de a ne trimite mesaje importante. Invitatii dr. Oz sunt Laurie Lowenburg, autoarea cartii "Descifrand visele" si Michael Bruce, expert in domeniu. Laurie Lowenburg sustine ca atunci "Cand visezi, gandesti, dar la un nivel mult mai profund, mult mai intuitiv. Partie constienta a gandirii dispare. Aceasta e partea care pune diverse bariere, gaseste scuze...In vis, actioneaza partea subconstienta si atunci esti sincer cu tine, iti dai seama care sunt problemele. Stiti ca se spune ca . De fapt, visul este. " 
Oamenii viseaza in timpul somnului de veghe. Atunci se face transferul de informatii, de la memoria pe termen scurt la cea pe termen lung. Visul ne ajuta sa selectam informatiile, sa ne organizam gandurile.
Dar ce face organismul cand visam? Cand sunteti treaz, corpul se misca, insa in somn nu se intampla asta. Impulsurile  nervoase trebuie sa nu existe. Creierul e un mecanism foarte ingenios; circuitele din el opresc miscarea si in tot acest timp, creierul activeaza diferite parti: zona cu care va amintiti, cu care ganditi, cu care vedeti...asa ca ochii se misca, drept reactie. E prima etapa cu care doctorii descriu somnul creierului. In acest proces, corpul e inca activ, dar sunteti ca paralizat.
Visam noaptea ca facem lucruri imposibile in realitate, organismul incearca sa ne arate problemele sale. Putem sa le rezolvam in subconstient? Daca am face asta, am scapa de multe necazuri zilnice.
De ce nu pot sa-mi amintesc ce visez? Ne amintim visele daca ne trezim in mijlocul lor. Important e si continutul emotional al visului. Se intampla sa avem acelasi vis mereu atunci cand suntem stresati. Este un vis care ne arata ca trebuie sa ne mai relaxam.
Care sunt cele 4 lucruri necesare ca sa ne amintim visele? Mai intai, tineti un jurnal langa pat ca sa le puteti nota acolo. Apoi, va trebuie un ceas desteptator cu o intensitate sonora progresiva, pentru ca daca va treziti brusc, nu va mai amintiti nici un vis. Apoi, trebuie sa consumati multa vitamina B, in mod special vitamina B6 - face visele mult mai intense. Si, nu in ultimul rand, cand va treziti, nu va miscati! Ramaneti in pozitia in care visati. Impactul vitaminei B este acela ca ea sporeste claritatea visului; cei care iau vitamina B viseaza mai mult. Insa unele vitamine B au efectul opus, in sensul ca te energizeaza prea tare.
S-a facut un experiment pe dr. Oz urmand exact pasii descrisi mai sus; la trezire, el si-a notat ce visase: "Eram la colegiu si avea loc un meci de fotbal. Voiam sa joc si eu. Fiindca stiam ca antrenorul, care era si arbitru, ajuta o echipa care avea o echipa cu un om mai putin. Dar nu voiau sa joc si eu. Si atunci am vazut ca filmau o reclama. Ceilalti ma intrebau cum e sa apari in reclame. Dar eu nu facusem nicio reclama cu fotbal." Laurie Lowenburg face analiza acestui vis: " Sa incepem cu fotbalul, un subiect foarte intalnit. Si femeile viseaza fotbal. E un sport competitiv. Folosim multe metafore inspirate din el. Cautati una si ati putea gasi mesajul. Simti nevoia sa parezi ceva? Sau sa pasezi ceva? Spuneai ca erai la colegiu; acolo ti-ai inceput cariera si ai ajuns cine esti azi. Poate e un semn s-o iei de la  inceput." Probabil toata lumea are vise legate de scoala; de obicei, au legatura cu slujba. Scoala e prima ta slujba, acolo inveti sa fii punctual, corect ...slujba si cariera presupun aceeasi presiune. Semnificatia visului ca nu poti deschide dulapul de la scoala este aceea ca simti ca nu ti-ai gasit locul. Visul il vei avea probabil pana vei fi multumit de tine.
Un vis pastrat din copilarie indica fie un comportament regulat, fie o problema ramasa nerezolvata. O prabusire inseamna ceva ce se termina brusc si ai acest vis cand te desparti de iubit, cand ceva nu mai merge...Sa cazi in vis poate fi legat de o perioada de depresie; daca atunci cand cazi esti calm, e un semn bun.
Cum pot arata visele calitatea somnului nostru?  Un exemplu este daca visezi ca alergi, dar cu incetinitorul. E un semn ca sunteti in somnul de veghe, fiindca creierul nostru n e paralizeaza organismul.
Oricine isi poate decoda singur visele. Trebuie tinut cont de 3 pasi:
- Nu uitati ca visele sunt despre voi. Suntem foarte narcisisti cand visam.
- Sa ne dam seama care e emotia principala, deoarece visele au o mare incarcatura afectiva. Fiecare emotie din vis e legata de o emotie din viata reala.
- Gasiti ceva ce s-a intamplat in ziua precedenta, care are legatura cu ce se intampla in visul vostru, pentru ca visele au intotdeauna legatura cu ce s-a petrecut in ziua precedenta: ce discutati, ce simtiti etc. E bine sa aveti si un jurnal zilnic, pe langa jurnalul viselor. Astfel, puteti face legatura si veti fi uimiti sa vedeti cum va intelegeti visele.


SECRETUL DE A ARATA MAI TANARA - produse care actioneaza in timp ce dormiti
 Dimineata- e bine sa puneti pe par balsam. Cu cat puneti mai mult, cu atat parul va fi mai sanatos; e recomandat pentru parul uscat si fragil. Se acopera capul si apoi se spala.
Pentru noapte, aveti nevoie de manusi si sosete. Frecati-va calcaiele cu o pila pe care e pus un gel de calcaie ieftin, apoi stergeti. Apoi puneti-va niste sosete ce contin silicon (sau de bumbac). Faceti acelasi lucru si la maini. Veti fi uimite sa vedeti cum va arata cuticulele dimineata! Gasiti aceste produse in orice farmacie. Puteti face si un masaj cu un aparat incalzit (caldura creste relaxarea) - dimineata veti arata mai bine. Urmeaza solutia pentru albit dintii - cercetarile arata ca toate au acelasi efect, oricat de scumpe ar fi. Benzile se lipesc si albirea se produce mai usor. Rezultatul vine dupa o singura aplicare.


CE E BINE SI CE NU E BINE SA MANCAM INAINTE DE CULCARE
- Laptele e bine sa fie consumat deoarece aminoacizii ajung la creier si va treziti plini de energie. In schimb, vinul rosu nu e bun pentru ca te adoarme, dar te trezesti noaptea.
- Banana e bine sa fie consumata deoarece are potasiu si magneziu, ajutandu-va sa va relaxati.