vineri, 6 iulie 2012

Doctor Oz - Mituri despre sanatate. "Fructul-minune". Analgezice naturale

Supa de pui poate combate raceala? Adevar sau mit?
 Pentru majoritatea dintre noi, e putin probabil sa credem ca supa de pui are atata putere. Supa de pui trebuie sa poata intra in corp intai, apoi sa afecteze schimbarile din corp intr-un mod semnificativ. O raceala obisnuita cauzeaza o inflamatie in corp. Intr-adevar, e adevarat ca supa de pui ajuta la raceala. Explicatia e urmatoarea: nu poti stinge incendiul din corp daca nu transporti chimicalele pe care le iei (medicamentele) in zona respectiva. Supa de pui transporta chimicalele in corp exact unde e nevoie de ele si lucreaza "cu" sistemul imunitar. Ii arata sistemului ca e un foc care trebuie stins. Daca vrei sa fie si mai bine , poti face supa subtire fiindca, daca inhalezi vaporii, vor ajuta si ei. Nu ajuta numai supa in sine, ci si faptul ca e calda si trece prin fosele nazale.


Daca iesi cu parul ud afara, racesti. Adevar sau mit?

Sistemul imun "digera" germenii din par in acelasi ritm sau exista o diferenta in functie de cum e parul, uscat sau umed? Realitatea este ca e un mit! Nu esti mai predispusa la raceli daca iesi din casa cu parul ud. Oamenii cred ca e adevarat fiindca racesti mai usor la frig - acest lucru e adevarat, dar nu fiindca ai parul ud. Nu are nicio legatura.  Are insa legatura cu modul in care se deplaseaza germenii. In lunile de iarna, aerul e rece, e mai putin umed, asa ca germenii se deplaseaza altfel. Se misca mai repede cand e mai putina umiditate. In sezonul rece, vii in contact cu germenii, iti intra in fosele nazale si te infectezi. Cand este cald, umiditatea din aerul de vara sustine germenii, tinandu-i astfel departe de tine si te poti feri din calea lor. Deci exista in acest sens o mare diferenta, dar ea e conditionata de anotimpul cald sau rece.

 Mucusul verde este semnul unei infectii. Adevar sau mit?
 Cand un intrus patrunde in corp, fosele nazale reactioneaza intr-un mod specific: produc mucus. De regula, mucusul e albicios; el contine leucocite, care trebuie sa ne apere. Acestea se acumuleaza, nu dispar. Pe masura ce se acumuleaza, incep sa se inverzeasca, deoarece fierul din celule incepe sa se oxideze. Practic, rugineste. Deci, daca mucusul sta prea mult in interior, se inverzeste. Asadar, e adevarat ca mucusul verde e un semn de infectie. Medicii il considera a fi un semn de raceala, gripa, bronsita sau sinuzita, fiindca verdele arata ca produci mucus de ceva timp si ca e vorba de o problema.


Gura cainelui este mai curata decat a omului? Adevar sau mit?
Dupa prelevarea unor probe din gura unui caine si din cea a stapanului sau, se pare ca cea a cainelui NU este mai curata decat a omului. S-a dovedit ca germenii cainelui, oricat de multi ar fi, nu sunt periculosi pentru om - tocmai de aceea avem falsa impresie ca ar avea gura mai curata. Deci, daca te musca un caine, ai sanse mai mici sa te infectezi decat daca te musca un om. 


Daca-ti trosnesti incheieturile, faci artrita. Adevar sau mit?
Cand iti intinzi degetele de doua ori pe zi, creezi pungi de aer in incheieturi. Cand faci asta, acele pungi cu aer incep sa se acumuleze. Daca atunci cand tragi de deget aduci gaz in incheieturi, il scoti din fluidul inconjurator... adevarul este ca incheietura ramane intacta, curata, neatinsa. Deci realitatea este ca e un mit, deci trosnirea degetelor nu-ti face rau, indiferent de zgomotul produs. Poate fi un obicei prost, te poti face de ras cu el. Dar trosnitul incheieturilor nu le va mari, nu-ti va crea probleme, nu vei face artrita. 


Ce provoaca durerea de jos? E vorba de hemoroizi sau de ceva mai rau? 80% dintre oameni au avut ceva numit fisura a nala. Vestea buna e ca se pot preveni si trata acasa, fara complicatii mai mari. Insa cum le putem diferentia de hemoroizi? Acestia din urma sunt vene care se umfla si pot provoca probleme. Fisurile pot crea si ele probleme. Se pot diferentia nu dupa simptome, ci dupa, cand aveti simptome. Si oamenii cu hemoroizi, si cei cu fisuri au dureri. Cand merg la toaleta au mancarimi si adesea apare sange pe hartia igienica. Diferenta este urmatoarea: daca durerea tine toata ziua, probabil ca e vorba despre hemoroizi. Daca ai dureri numai cand mergi la baie, e vorba de o fisura. Tesutul a nal e la fel ca buzele (atunci cand le tinem tuguiate). In mod normal, tesutul e destul de flexibil ca sa permita trecerea scaunului fara sa fie afectat.
Sa presupunem ca ati iritat acest tesut, ca apare constipatia si scaunul e cam tare, atunci fisura se mareste si poate crea probleme grave. E posibil sa se sfasie tesuturile mai profunde si sa se infecteze. E un cerc vicios. Cand ai dureri, nu vrei sa mergi la toaleta, asa ca te abtii, ceea ce e lucrul cel mai rau pe care-l poti face, constipandu-te si mai tare; scaunul ramane in intestine si medicii vor fi nevoiti sa faca operatie.
Partea buna este ca te poti ocupa de acele fisuri cand apar. Cand te abtii, apa este resorbita din fecale, deci scaunul devine mai tare si ascutit ca pietrisul. Trebuie sa eviti sa ai un scaun tare. Pentru aceasta, e bine sa iei hammamelis. Acesta da rezultate bune, calmeaza zona iritata si reduce umflatura. Astfel, te scapa de o parte din scaun si inlatura disconfortul. Nemaiavand disconfort, nu te mai crispezi atat. De asemenea, sarurile de baie Epsom ("magnesium sulfate U.S.P) sunt foarte eficiente in acest sens; contin magneziu care relaxeaza muschii si linisteste zona inflamata, "stinge focul", cum se zice. 
Daca nu ai o fisura activa, pentru a preveni aparitia ei trebuie sa bei mai multa apa.
Supozitoarele ajuta si ele, fie ca ai sau nu fisura. Insa cea mai buna este fasolea, foarte bogate in fibre; acestea din urma sunt unul din motivele pentru care apar si gazele, ele dau volum. Scaunul e mai mare si corpul ii poate da o forma, deci iese in forma corecta. E bine sa poti da o forma scaunului.

Adam Gollner, autorul cartii "Fruit hunters",   discuta cu dr. Oz despre "fructul-minune" (denumirea stiintifica e "synsepalum dulcificum"; engl. "miraculous berry"). Acesta face parte din Africa de Vest; acum 100 de ani a fost descoperit de un vanator de fructe american. Cand l-a gustat, s-a gandit ca va schimba lumea.  Aceste fructe transforma acreala in dulceata, dupa ce le mananci. Problema este ca fructul rezista foarte putin pe raft, vreo 2 zile. Insa el va ajuta multe persoane care au o predilectie pentru produsele foarte dulci, ajutandu-le sa le inlocuiasca cu alimente mai putin dulci, dar fara sa sacrifice insa gustul lor. Dupa ce l-ai mancat, gustul dureaza in jur de o ora. Fructul are un gust simplu. Fructele se gasesc online si se pot comanda prin curierat (in SUA). Dupa ce mananci fructul-minune, papilele gustative simt gustul dulce mult timp, permitandu-ne sa punem in gura alimente pe care de obicei le evitam fie fiindca sunt acre, fie pentru ca nu au dulceata dupa care tanjim.Astfel, puteti manca fara sa adaugati zahar: capsune, lamai, sau puteti bea chiar si otet (acesta trebuie tinut initial pe varful limbii, acolo unde simtim de fapt dulcele).
http://www.spuse.ro/fructul-minune-care-face-orice-mancare-dulce/
Cu 30 de minute inainte sa iei o gustare, de exemplu, poti lua un fruct-minune si apoi sa mananci capsuni. Contin mai putin zahar si vor avea cel mai bun gust posibil, si renunti astfel la alte "dulciuri". Lamaile te mentin in forma, sunt sanatoase, dar te pot ajuta si in ce priveste poftele pentru anumite alimente. Atat ele, cat si capsunele, contin antioxidanti. Otetul mentine glicemia in limite normale si reduce numarul de calorii pe care le introducem in corp. Toate acestea ne vor ajuta sa slabim.


CE IEI PENTRU DURERE? Analgezice naturale
 Cu ce analgezic natural se trateaza durerea de spate?
-Gheara diavolului: reduce umflatura, calmeaza nervii


Artrita poate fi tratata cu acest antiinflamator natural:
-scoarta de salcie ("willow bark") e folosita de sute de ani si e unul din motivele pentru care aspirina exista, pentru ca este foarte similara acesteia. Dar are si alte calitati care te ajuta sa tratezi durerea. Deci gandeste-te la ea, daca vrei alternativa la aspirina.


Durerile de cap se combat cu ajutorul:
-ginkgo: inhiba niste chimicale din creier care dau dureri de cap, mai ales migrene. Daca ai diabet, ginkgo NU E BUN pentru tine pentru ca poate creste nivelul de insulina mai mult decat vrei.