miercuri, 1 august 2012

Bypassul gastric. Slabiti in somn

Doar 1% dintre pacientii care ar avea nevoie de bypass o fac. Operatiile de slabit au aparut in anii 1950, dar pe atunci cauzau complicatii periculoase si s-a renuntat la ele. In anii 1970, o noua operatie - mult mai sigura - a fost creata; numita in mod obisnuit "bypass gastric", ea presupune reducerea dramatica a stomacului pacientului si reatasarea lui in partea de jos a intestinului. Astfel, pacientul mananca mai putin si absoarbe mai putine calorii. A fost mereu ultima solutie pentru cei cu obezitate morbida sau alte boli.  Insa acum, s-au demonstrat alte avantaje. 80% dintre pacienti au constatat scaderea drastica a diabetului. 
 Exista un hormon in stomac care creeaza pofta de mancare. Prin bypass-ul gastric, acest hormon scade, creste senzatia de satietate si creste si sensibilitatea la insulina. 
Operatia in sine se face dand la o parte pielea. Partea de sus a stomacului e mica, cam cat degetul mare, acolo incapand cateva boabe de strugure:
Cand stomacul e taiat si ramane asa mic, te simti satul. Multi oameni spun ca lor le e foame dar ca prietenilor lor, nu. Operatia rezolva aceasta problema; aceasta e partea de sus a noului stomac. Partea de jos e inca plina cu suc gastric. Asa ca scapam de aceste fluide si apoi se face o taietura la nivelul intestinului, care se atasaza acum de stomacul mic:

Totul va trece acum direct in el. Sa vedem ce se absoarbe cand mancati: mancarea coboara prin esofag, direct in stomac si apoi in intestin. Acolo nu exista sucuri gastrice, deci nu absorbiti nimic. Intre timp, vechiul stomac produce fluide care se intorc. Dar nu exista mancare acolo, deci nu se produce absorbtia. Asa ca luam cealalta parte a intestinului, taiata mai devreme si o uneste cu cealalta, ca sa se obtina un canal comun.

Sucul digestiv vine pe o parte, alimentele pe cealalta si, cand se intalnesc, se produce digestia:
Toata mancarea trece prin stomacul mic si prin intestin. Dar, pentru ca sucurile digestive si mancarea nu se ating, nu apare mecanismul pentru producerea diabetului. Nu va mai e foame iar hormonii va spun ca nu trebuie sa mancati atat.
Oamenii isi spun probabil ca, daca pot slabi singuri, de ce ar recurge la asa ceva? E vorba de senzatia de satietate. Bypass-ul iti permite sa fii la fel ca ceilalti, sa poti sa te ajuti singur. Cine poate fi candidat la aceasta operatie? Cei care au incercat sa slabeasca si nu au reusit (Indicele de masa corporala trebuie sa fie sub 40, adica sa ai cu 50 kg peste greutatea admisa), daca suferiti de diabet sau boli ale inimii. De ce insa sunt atat de multi oameni rezervati sa recurga la aceasta operatie? E usor sa remarci esecurile, pentru ca sunt mai vizibile decat reusitele. Exista si o conceptie gresita despre siguranta. Trebuie sa le spunem oamenilor ca e o operatie sigura. Care sunt riscurile operatiei de bypass gastric? Riscul este o scurgere la nivelul noii legaturi create. Aceasta e cea mai mare temere din primele 24 ore si urmatoarele 2 saptamani. In plus, cand faceti aceasta operatie, trebuie sa luati vitamine toata viata. Dar efectele, vor fi pe termen lung? 50% dintre pacienti nu mai iau medicamente de tensiune iar 85% renunta la tratamentul pentru diabet. Pe termen lung, depinde de pacient: trebuie sa faca miscare, sa se hraneasca in mod corespunzator.
Nu toate persoanele au rezultate uimitoare, sunt unele care se ingrasa la loc. Una dintre aceste persoane spune ca oamenii nu inteleg ca motivele pentru care mancam mult nu dispar dupa operatie. Mental, vrei in continuare sa mananci, dar nu poti fizic.
Lista cu factorii  care va pot ajuta sa vedeti daca e cazul sa faceti bypass gastric:
- daca aveti IMC peste 35 si sunteti diabetic sau hipertensiv. Daca nivelul cronic de glucide e peste 7 (cantitatea maxima acceptata), trebuie sa va ganditi la operatie. Daca aveti hipertensiune, probleme cu somnul si va sufocati noaptea, iar e recomandata operatia pentru ca toate se imbunatatesc dramatic dupa bypass.
- daca nu reusiti sa slabiti cu dieta si miscare. Oamenii peste 90 kg reusesc foarte greu acest lucru. 
- sunteti gata sa va schimbati stilul de viata pentru a trai sanatos? Trebuie sa atingi pragul, unii fac asta din frustrare extrema. Insa de fapt trebuie sa-ti spui ca nu vrei sa mai traiesti asa, fiindca nu e bine nici pentru tine, nici pentru familie. 

  • Sa slabiti in somn...pare prea frumos sa fie adevarat? 
Lipsa de somn poate fi motivul pentru care nu puteti slabi, motivul fiind hormonii. Lipsa somnului stimuleaza hormonul numit grelina, care creste pofta de mancare. Asa ca puteti manca zilnic cu 300 de calorii mai mult, ceea ce inseamna cu 10 kg mai mult pe an. De aceea, urmatorul pas al transformarii e sa dormiti mai mult. Dr. Michael Breus e specialist in aceasta dieta, scriind si o carte numita: "The sleep doctor's diet plan". E posibil ca factorul care duce la obezitate sa fie lipsa somnului? "Categoric. Nu am nicio indoiala, somnul are efect asupra greutatii. Daca nu dormi de-ajuns, metabolismul incetineste si creste pofta de mancare. Ca urmare, oamenii ciugulesc. In plus, oamenii rateaza somnul profund - momentul cand pierzi cele mai multe calorii. Iar ultimul factor sunt hormonii." Lipsa somnului va afecteaza si daca respectati o dieta stricta. Asadar, s-a facut un calcul: ce-ar fi daca am dormi cu cate o ora mai mult pe noapte? De exemplu, de la 7 la 8 ore? Am slabi cam 6 kg pe an.
Exista un plan in 4 etape:
1. Trebuie sa gasiti cel mai bun moment pentru organism ca sa adormiti. Cum sa-l gasim? Fiecare are o ora anume la care organismul se trezeste. Trebuie sa scadeti 7 ore si jumatate de atunci. Aceasta e durata medie de somn normal.  Apoi, fixati-va ceasul nu ca sa va treziti, ci ca sa adormiti. Cine nu poate adormi si sare peste etapa asta, nu va reusi sa adoarma orice altceva ar face.
2. Un supliment cu calciu si magneziu -  sunt printre cele mai bune somnifere existente. Ajuta la calmarea sistemului nervos.
3. Luati un antiacid (la cina)- important chiar si pentru cine nu are reflux gastric. In pozitie intinsa, omul e predispus la reflux gastric. Multi cred ca nu au asa ceva, dar exista si reflexul "mut" pe care nu-l simtiti, dar care va scoate din somnul profund. Va face sa inspirati adanc. Asa ca e bine sa luati antiacid sapte zile, cu 30 minute inainte de culcare, rezultatele fiind acestea: veti dormi mai bine si nu veti suferi de reflux gastric. Daca nu are efect, dupa o saptamana, va opriti. Toata lumea ar trebui sa faca acest experiment.
4. Un ceai combinat din valeriana si floarea pasiunii - valeriana e cea mai buna planta pentru somn. Daca faceti un ceai combinat, efectul e sigur. 

  • Cum va puteti aranja dormitorul pentru un somn mai bun?
1. PERNA  - interiorul pernei cu mijloc din spuma va mentine gatul drept, iar exteriorul va asigura confortul. 
2. MASCA de OCHI cu DOPURI de URECHI - se vand impreuna, ca sa nu le mai pierdeti. Masca e buna in caz ca partenerul vrea sa mai citeasca si tine lumina aprinsa. Dopurile sunt pentru cazul in care partenerul sforaie. 
3. Un aparat de SUNETE - ce blocheaza orice zgomot in functie de frecventa. Asta inseamna ca veti auzi daca va cere copilul apa, insa aparatul va bloca zgomotele care va  impiedica sa dormiti. 

  • Ce va spun visele despre sanatatea voastra? 
Psihanalista Lauren Lawrence spune ca visul e pentru minte ceea ce miscarea e pentru corp, ceva care invioreaza si energizeaza. Visul apare si cand nu putem lua hotarari.
Cu totii am avut un vis, cel in care cadem. Vrei sa te tii de ceva, dar plonjezi in gol. Apoi, brusc, sari din pat. Lauren spune ca visele inseamna ca nu ne mai controlam si sunt expresia dorintei de a ne elibera. Sunt legate de problema autocontrolului. Daca aveti asemenea vise, inseamna ca sunteti stresat si ca trebuie sa va relaxati. 
Urmatorul vis e cel in care zburam. Explicatie: trebuie sa vedeti daca va simtiti ingreunat cand zburati sau daca vi se pare ca va inclinati lateral: poate demonstra probleme bronhiale sau chiar pneumonie
Ultimul vis: cel in care va cad dintii. E singurul vis care are sensuri diferite la femei si la barbati. Dupa Freud, pentru femei, tot ce cade din corp e semn al dorintei de a avea un copil sau al dorintei de a umple un gol din viata. Pentru barbati, e un stimul masturbator sau o fantezie de acest fel. 

IN CAZ CA ATI RATAT:
- Pentru un somn mai bun, faceti un ceai combinat din valeriana si floarea pasiunii;
- Incercati un invelis racoritor pentru saltea,  ca sa nu va treziti fiindca ati transpirat prea tare;
- Dormiti cate 8 ore in fiecare noapte! Daca treceti de la 7 ore la 8 ore de somn, veti slabi 6 kg pe an;
- Analizati-va visele ca sa aflati date despre starea voastra de sanatate.