marți, 28 august 2012

Dependenta de carbohidrati. Plan de 28 de zile pentru a scapa de dependenta. Impotriva stresului

Carbohidratii sunt noua dependenta? Carbohidratii nesanatosi, mai ales produsele ce contin faina alba, pot da dependenta la fel ca un drog. Adrenalina pentru care traieste orice dependent, momentul in care drogul patrunde in corp si face receptorii din creier sa elibereze dopamina. Rezultatul? Placere totala si deplina. Mancam zilnic: amidon pur, rafinat, din paine, placinte, cartofi prajiti si chipsuri de cartofi. Oare dau dependenta mai usor decat cocaina? Aceasta e concluzia uluitoare a studiilor potrivit carora carbohidratii si cocaina au acelasi efect in centrul placerii din creier. Asemenea oricarei alte dependente nu ne mai satisfac dozele mici si avem nevoie de tot mai multi carbohidrati sa ne simtim satisfacuti. Dezintoxicarea poate fi de nesuportat: dureri de cap, toane, anxietate, depresie. Din nefericire, carbohidratii sunt principala cauza a epidemiei de obezitate si diabet din America. Doctorul Oz a pregatit un plan de dezintoxicare alaturi de psiho-terapeutul si specialistul in dependente dr.  Mike Dow.
- De ce atatia oameni tanjesc dupa carbohidrati ca dupa droguri?
- Carbohidratii elibereaza serotonina in creier (substanta chimica a fericirii), insa si a starii de pace, e o substanta sedativ. Cand mananci multi carbohidrati intri in coma alimentara, fiindca au un efect de sedativ. Nu e vorba de carbohidrati in general, ci mai ales de cei foarte procesati. Scotand din aceste produse tot ce au mai bun, ne este afectat creierul, care da dependenta.
- Multi spun ca "poftesc" la mancare. Sa facem diferenta intre pofta si dependenta.
- Nu e nimic rau in a pofti, cu totii avem pofte. Pofta e ceva ce-ti aduce putina placere, ceva ce mancam din cand in cand. Insa cand avem nevoie de asa ceva pentru a ne simti normal, cand avem nevoie de cantitati tot mai mari din acelasi aliment pentru a obtine acelasi rezultat, cand daca inlaturam acel aliment se instaleaza simptomele neplacute, atunci ne confruntam cu o dependenta. Creierul reactioneaza imediat la un drog; iti da o stare de placere dupa care tanjesti. Daca inlocuim un drog puternic cu un carbohidrat, unul e ilegal iar celalalt e legal, nu? Insa placerea si efectul sunt aceleasi. Cand mancam carbohidratul, il mestecam, faina intra in stomac si substanta chimica ajunge in creier, in acelasi loc in care ar actiona si drogul. Dopamina ne face sa ne simtim foarte bine. Brusc, starea de bine dispare, fiindca nu mai putem reactiona. Organismul ne forteaza sa mai consumam, simti ca ai nevoie de tot mai mult iar procesul se repeta. Organismul e sabotat si nu poate tine pasul. Ingrijoratoare e luarea in greutate, dar si faptul ca ne sabotam sanatatea; toti hormonii sunt dati peste cap si se intra intr-o spirala nesanatoasa.

Cele 3 semne ale dependentei de carbohidrati:
1. Trebuie sa consumi carbohidrati dimineata.
2. Nu te poti abtine. Cand ai nevoie de ceva pentru a-ti acoperi o nevoie emotionala si a te simti linistit cand esti stresat, unii apeleaza la alcool, altii la carbohidrati.
3. Ai simptome ale dezintoxicarii daca nu consumi asa ceva in 48 de ore: dureri de cap (mai ales in primele 24 de ore ale renuntarii), iritabilitate (ceea ce va fi observat si de catre toti cei din jurul tau), anxietate, probleme cu somnul sau indeplinirea sarcinilor zilnice.
Dependenta de carbohidrati poate provoca si probleme de imunitate si boli de inima. 

Planul de 28 de zile pentru a scapa de dependenta
Dr. Dow sustine ca cheia acestui plan e sa nu dati inapoi. Poate functiona pentru unii, insa de obicei nu functioneaza fiindcate simti asa iritabil si ingrozitor, incat pana la urma renunti.
SAPTAMANA 1: Nu elimina carbohidratii, ci adauga alimente care iti vor domoli pofta de carbohidrati. Oricand tratam o dependenta mai degraba adaugam ceva in viata noastra, decat sa eliminam. Iata niste cai sanatoase de a elibera serotonina in creier: adaugati paste integrale, orez brun, quinoa si alte cereale integrale. Elibereaza serotonina in creier, au un plus de valoare, ne mentin satui mai mult timp si timp de cateva ore nu ne mai gandim la mancare. Fructele ne dau si ele serotonina sustenabila; pielita contine fibre (care ne tin satui mai mult timp).
SAPTAMANA 2 : Reducem consumul la doua portii de carbohidrati pe zi si aveti nevoie de o persoana care sa va sustina demersul, un "sponsor". Carbohidratii acestia sunt cat doi pumni de paine, de atat e nevoie. Oamenii tanjesc dupa sprijin, relatii, iubire; mancarea le inlocuieste. Daca aveti sprijin si deveniti responsabili, atunci nu veti mai manca fiindca va lipseste ceva in viata emotionala.
SAPTAMANA3: Reducem carbohidratii la o singura portie pe zi (cat un pumn/ zi). Marea problema e cum sa tratam declansatorii cu care multe persoane se confrunta. Aveti nevoie in aceasta etapa de alte lucruri care sa va faca sa va simtiti bine. Cei mai comuni doi declansatori ai mancatului  emotional sunt: stresul si singuratatea.
Trebuie sa gasitit activitati non-alimentare care va cresc nivelul de serotonina: aprindeti o lumanare, faceti o baie cu spuma. In cazul singuratatii, puneti mana pe telefon, sunati pe cineva, trimiteti-i un mesaj cuiva apropiat sau sustinatorului dvs. cand va simtiti la limita. Facand asta, nu veti mai pofti asa de tare la pizza sau la paste.
SAPTAMANA  4: Renuntam efectiv la carbohidratii nesanatosi. Puteti manca din cei sanatosi, insa nu mai puteti consuma carbohidratii nesanatosi de care erati dependenti pana acum. Acesta e secretul: inlocuiti hormonii pe care inainte ii luati din carbohidrati cu ACTIVITATI care promoveaza alt tip de hormoni de care creierul are nevoie. Oxitocina este un astfel de hormon; faceti dragoste mai des si ramaneti imbratisati dupa. Oxitocina e hormonul starii de bine, care ne calmeaza. Daca nu aveti un partener, studiile arata ca si imbratisarea cu un animal de casa poate avea acelasi efect. Un alt sfat este sa mergeti afara si sa stati 20 de minute la soare pentru un aport de vitamina D; astfel, nivelul de serotonina creste intr-un fel sanatos. Serotonina si somnul merg mana in mana: dormiti intre 7-9 ore pe noapte; daca nu dormiti atat, corpul va elimina un hormon ce va va face sa tanjiti dupa carbohidratii nesanatosi.

Alaturi de dr. Oz in emisiune a fost dr. Maoshing Ni, doctor in medicina chinezeasca pentru a ne face sa intelegem mai usor unele tratamente stravechi clasice.
FRUCTUL SCHIZANDRA ("schizandra berry"): este o planta folosita in medicina chinezeasca ca energizant. Este utila in starile de extenuare, ajuta la a avea mai multa energie si mai multa concentrare mentala si contine multi antioxidanti. Semintele se pot scuipa sau nu, deoarece contin multe fibre, deci sunt sanatoase.
COAJA DE MAGNOLIE ("magnolia bark"):e folosita la balonare si gaze. Bacteriile din intestin emana gaz metan; trebuie luata dupa masa si ajuta astfel la reducerea gazelor. Se face un ceai din coaja, se pun picaturi sub limba sau se inghit capsule.
ROLA DE JAD: e confectionata din piatra de jad, avand o bucata mai mare si una mai mica, pentru diferite zone ale fetei. Se foloseste rola pe fata sau pe orice alta zona, avand rolul de a calma. Este arma secreta a imparateselor chineze; piatra este racoritoare si inchide porii, reduce umflaturile si face tesutul mai elastic.
SEMINTE DE JUJUBE ("jujube seed"): provin din curmala rosie chinezeasca (rosie la culoare). In China se foloseste de 1000 de ani drept somnifer, de obicei sub forma de ceai (care se face din esenta pudra). Se gaseste si sub forma de capsule. Trebuie baut cu circa o ora inainte de culcare.

Vitaminele cumparate la un pret foarte mic nu contin intotdeauna cantitatea de nutrienti de pe eticheta, asa ca evitati-le.
 Cremele hidratante le puteti lua la un pret mai mic, dar fiti atente ca nu sunt cu factor de protectie.
Nici medicamente nu e bine sa cumparati de la magazine gen 3,8 RON. In schimb, e bine sa cumparati solutii pentru curatenie de la acest tip de magazine.

Demolatori ai stresului de $5:
CEAI din EXTRACT de SKULLCAP - e un produs indigen din America de Nord al carui nume vine de la primii soldati veniti in aceasta zona din Europa. Aveau coifuri mov ce semanau cu floarea de Skullcap:
Aceasta planta ne ajuta sa ne relaxam. A fost folosita de sute de ani la relaxare, ba chiar si pentru tratarea epilepsiei. E o planta extraordinara cu efecte grozave.

SUMA - este buna la orice; e o planta din padurea tropicala amazoniana, cunoscuta si drept GINSENG BRAZILIAN.
Se foloseste la: traume, stres si insomnii. E buna la orice traumatizeaza organismul. Se pune 1 lingura (sau doua, daca sunteti foarte stresati) in suc de fructe Acai (continut ridicat de vitamina B), se amesteca si cu iaurt grecesc (are multi aminoacizi, triptofan), cu o banana (potasiu). Se obtine o bautura relaxanta unica ce contine peste 300 de nutrienti.
APARATUL DE MASAT SCALPUL - e ultimul demolator al stresului. Studiile clinice efectuate arata ca prin masarea scalpului se elibereaza serotonina si endorfine. Serotonina ne relaxeaza iar endorfinele ne fac sa ne simtim bine.