luni, 24 septembrie 2012

Cancerul bucal

Acest tip de cancer se depisteaza tarziu, o persoana din patru moare din cauza lui. De aceea, diagnosticarea timpurie este esentiala si trebuie eliminate celulele nesanatoase. Gratie noilor tehnologii, stomatologii si consumatorii au inteles ca diagnosticarea se face fara dureri.
Sunt 4 semne timpurii ale cancerului bucal:
1. O pata alba sau rosie in gura sau o julitura care nu se vindeca.
O astfel de ulceratie este rosie pe margini si are o textura aspra si albicioasa inauntru. Conteaza persistenta leziunilor sau a petelor. In 7-8 zile ar trebui sa inceapa sa se vindece. In 10 zile ar trebui sa dispara. Insa daca dupa 14 zile persista, este un semnal de alarma si trebuie sa faceti analize.
2. O durere in gat sau o durere de ureche.
E esentiala persistenta simptomelor. Durerile in gat si de urechi sunt lucruri comune infectiilor virale si alergiilor. Durerea de ureche e alta problema, e o durere transmisa de inflamatia din fundul gatului. La cancer, de obicei apare intr-o singura parte. 2 saptamani e perioada-cheie. Dupa 2 saptamani, mergeti la doctor sa va faca analize.
3. Un nodul la gat.
Adesea, la cancerul provocat de virusul HPV, boala se extinde din punctul initial, amigdalele sau baza limbii, la un ganglion limfatic din gat, ceea ce inseamna ca a ajuns la un stadiu avansat.
4. O schimbare a vocii sau o raguseala.
Cu totii strigam la copii, insa o astfel de raguseala dispare. Totusi, daca sunteti ragusit 6-7-8 zile, e cazul sa mergeti la medic: ar putea fi vorba de tumori pe corzile vocale, care nu se mai misca natural.E un semn timpuriu pe care pacientul il observa inaintea medicului, fiindca-si cunoaste vocea. 

Exista doua teste principale pentru depistarea cancerului bucal:
- primul test bucal se face cu sistemul VELscope. Este o tehnologie noua, un instrument de vizualizare ce permite stomatologului sa vada temperatura normala si sa faca apoi comparatii daca exista celule anormale (care din sanatoase au devenit bolnave).  E folosita o lumina albastra, cu un filtru special; 

iata ce observa medicul:


Nuanta de verde inseamna sanatate. Cand celulele incep sa se schimbe, apar pete intunecate (mai jos e o exemplificare de zona bucala care, cu ochiul liber, nu releva nicio problema, insa cu VELscope indica o zona neagra- un tesut displastic, precanceros sau mai rau):




Este util sa ajutam ochiul si sa identificam zona ca fiind anormala.
Daca exista un tesut anormal, exista un al doilea test revolutionar.
- acest al doilea test se face cu peria (nu cu bisturiul, razand din peretele bucal, asa cum fac multi doctori!), se numeste TESTUL PERIEI OralCDx. Este echivalentul testului PAP pentru cancerul cervical. Permite testarea nedurereoasa a celulelor evidentiate de VELscope sau observate in gura (acele leziuni rosii si albe). Perii se freaca de celule, peria recolteaza mostra, iar medicul o pune pe lamela si o trimite la laborator, unde i se va testa microbiologia. 
Asigurati-va ca stomatologii va fac acest consult bucal. Solicitati-l. Este primul pas pentru prevenirea cancerului bucal. 


PREVENIREA CANCERULUI BUCAL:
-Cereti un consult stomatologului dvs. an de an;
-Limitati consumul de alcool;
-Evitati fumatul si razele ultraviolete;
-Asigurati-va ca balsamul vostru de buze va ofera si protectie solara;
-Faceti dragoste protejat (atat oral, cat si normal numai cu prezervativ, pe toata durata contactului, altfel se transmit virusi HVP, care ajung in gura si provoaca forma de cancer bucal despre care s-a vorbit).
Un pahar cu alcool pe zi este bun pentru sanatate, mai mult de doua pahare pe zi tind sa creasca riscul de cancer.


  • LEACURI impotriva ANXIETATII:
Grijile se manifesta prin: agitatie, depresie, anxietate.
1. Cand va ingrijorati, corpul intra in starea de lupta sau fuga, accelerand pulsul. Va calmati corpul cu ajutorul radacinii de valeriana, care e asemenea unui sedativ. Se gaseste sub forma de capsule sau ceai, sub diferite forme. 
2. Cand va ingrijorati, temerile duc la depresie si stare de iritare. Leacul natural pentru acest lucru este balsamul de lamaie. Se iau cate 300-500 mg de 3 ori pe zi. 
3. Cand iti faci griji, stresul poate usca gura si provoca transpiratii. Leacul natural care te-ar calma este:  fructul pasiunii (capsule sau ceaiuri)

- Sucul bogat in vitamina K care relaxeaza cel mai bine vasele de sange si face bine inimii este cel de telina. Relaxeaza tensiunea arteriala si o ajuta sa scada.
- Ceaiul cunoscut in America de Sud drept ceaiul zeilor, da un plus de energie si care mentine creierul tanar este cel de yerba mate: contine stimulanti, este energizant si stimuleaza creierul. 
- Sucul de fructe care mentine tenul tanar si sanatos este cel de mango.