miercuri, 30 ianuarie 2013

Mituri despre dieta. Uleiul din tarate de orez ajuta la slabit!

Dr. Oz contrazice mitul conform caruia sucurile dietetice ajuta la slabit. Este doar o mare greseala care ne induce in eroare. De obicei, reusim sa nu ne mai gandim la dulciuri, cu tot felul de trucuri. Sucurile obisnuite contin zahar iar zaharul va satisface pofta de dulce, dar nu o afecteaza.  Problema nu e zaharul din sucurile obisnuite, ci indulcitorii artificiali din sucurile dietetice. Acestia sunt atat de dulci, incat iti activeaza pofta de dulciuri din creier; organismul nu poate "consuma" acesti indulcitori, insa ii amintesc creierului foarte acut ca nu a consumat zahar. Asadar, crezi ca reduci caloriile, cand de fapt indulcitorii declanseaza o parte a creierului care te obliga sa faci lucruri nedorite. Recomandarea dr. Oz - pentru persoanele care poftesc la dulciuri - sunt fructele adevarate. Sucul de lamaie cu putina apa minerala iti ofera aciditatea dorita.

Urmatorul mit distrus de dr. Oz este cel conform caruia numarul de calorii afecteaza slabitul. Cane incepi o dieta, sa zicem ca ai 72,5 kg si vrei sa pierzi 500 de calorii pe zi. Daca faci asta toata saptamana, ai redus 3500 de calorii, adica 0,5 kg. Se potriveste cu mesajul de baza ca slabesti daca mananci mai putin, arzand la fel de multe calorii. Dar, daca vrei sa pierzi peste 500 de calorii sau, uneori, chiar mai putin, metabolismul iti incetineste, organismul fiind inteligent - intra in functionarea pe timp de foamete. El crede ca nu gasesti mancare si nu mai arde calorii. Oamenii care vor sa piarda peste 500 de calorii pe zi isi incetinesc metabolismul si nu mai slabesc, raman asa.

Pastele ingrasa. Este un mit fals. Problema nu e ca pastele ingrasa, ci ca noi consumam mai multe decat credem. In realitate, punem tot felul de chestii "dragute" pe ele. Mancam mai mult decat ne imaginam. Dupa care, adaugam si sos; apoi, punem si branza. Deci tot acest amestec te ingrasa, nu pastele in sine.

Mancatul dupa ora 20 ingrasa. Doctorul Oz crede ca e partial adevarat. O femeie obisnuita ar trebui sa consume zilnic circa 1800-2000 de calorii. Dimineata, la trezire, nu ai deloc calorii; apoi iei micul-dejun (~400 calorii), faci niste exercitii, iei o gustare (~300 calorii), te plimbi putin. Iei masa de pranz (~400 calorii), mergi la serviciu/ ai grija de copii, iei gustarea de dupa-masa - dar consumi partial caloriile. Consumi 400 de calorii la cina si te-ai putea opri aici. Dar, in loc de asa ceva, multi consuma dupa ora 20: inghetata (400 calorii), chipsuri (300 calorii) si nu realizeaza ca pana si mai tarziu in noapte consuma 2500 de calorii (in vreme ce caloriile utilizate sunt 1800). Majoritatea oamenilor, pana la ora 20, au consumat deja cele 1800 de calorii. Asa ca este foarte important sa clarificam ca nu ORA te face sa te ingrasi, ci faptul ca s-au consumat deja foarte multe calorii peste zi. Caloriile nu stiu cat e ceasul, insa el e un indiciu pentru noi.

Unul dintre cele mai daunatoare mituri este ca alimentele cu continut redus de grasime sunt alternative mai sanatoase si ca poti slabi cu ele (tocmai pentru ca ar contine mai putine calorii). Este doar un MIT! De exemplu, echipa dr. Oz a analizat untul de arahide produs de o marca renumita; 2 linguri din acest unt contin 190 de calorii. Aceeasi companie ofera unt de arahide cu continut redus de grasime, iar 2 linguri contin tot  190 de calorii. Analizand eticheta acestui din urma produs, e chiar mai rau; acest unt are un continut socant mai mare de carbohidrati, de doua ori mai multi, 15 gr, fata de versiunea normala. Contine si tot felul de substante, ulei vegetal hidrogenat - grasimi de tip trans ce blocheaza arterele. Deci nu obtineti avantaje slabind, nici nu va ajuta inima, nu profitati deloc de grasimile reduse.


Credeti ca va ingrasati consumand grasimi? E un mit. Exista o grasime miraculoasa care va poate ajuta sa slabiti: uleiul din tarate de orez. ("Rice bran oil")Unii cercetatori il considera cel mai sanatos ulei, dar, chiar mai bine, va poate ajuta sa slabiti! Folosit de secole in Asia, acest ulei din tarate de orez provine din partea cea mai nutritiva a bobului de orez. E plin de grasimi mono si poli-nesaturate, care ajuta corpul sa slabeasca. El mai contine gama-oryzanol -- o substanta vegetala, puternica, ce ne convinge organismul sa arda zaharurile din sange, incat sa nu ni se depuna pe solduri si pe burta. Are efecte si asupra altor organe: reduce absorbtia colesterolului din alimentatie si scade colesterolul LDL. Acest ulei contine si Omega-6, un acid gras esential care scade pofta de mancare. Tipul corect de Omega-6 ne poate ajuta, poate activa arderea celulelor grase, dar trebuie echilibrat cu Omega-3. Puteti consuma ulei de peste si alte grasimi, dar se gateste greu cu ele. Insa cu uleiul din tarate de orez se poate gati. Contine si vitamina E si antioxidanti. Doctorul Oz ne recomanda sa cautam uleiul presat la rece, pentru a fi cat mai pur si mai bun pentru familie.

  • Secrete pentru refacerea energiei:
POLENUL DE ALBINE - e primul miracol care reda energia. Cel mai usor de conservat este sub forma de cashete, la borcan. Adesea este numit "hrana perfecta": contine vitamine, minerale, acizi grasi, proteine. Trebuie sa iei circa 2000 mg zilnic.
DROJDIA DE BERE - este al doilea miracol. Este plina de vitamine, mai ales din complexul B, care stimuleaza metabolismul celulelor. Contine crom si seleniu (antioxidanti importanti). Ajuta la descompunerea carbohidratilor si a grasimilor, din care organismul isi obtine energie. Daca ai metabolismul lent, atunci ar trebui sa consumi cate 4000 mg zilnic. Uneori, provoaca gaze.Are gust de branza, asa ca puteti pune peste popcorn, peste paste sau salate.
CEAIUL DE URZICA - este amar, asa ca e recomandat sa se consume impreuna cu putina MIERE, care sporeste si ea energia. Se poate bea dimineata, in locul cafelei.
Elixirul de energie preferat al dr. Oz este realizat din doua ingrediente: fructul UGLI (contine vitamina C si antioxidanti, dar si electroliti). Dr. Oz il dilueaza de obicei cu putin sifon (125 ml suc de ugli la 125 ml sifon).


  • Secrete pentru prelungirea vietii
Alimentul ce previne imbatranirea tenului este USTUROIUL NEGRU. Nu trebuie confundat cu usturoiul. Este un usturoi fermentat, de culoare neagra, distinctiva:

El fortifica tenul; contine de 2 ori mai multi antioxidanti decat usturoiul clasic. Fermenteaza putin, se matureaza frumos. Este mai costisitor, dar nu miroase ca usturoiul obisnuit.

Al doilea super-aliment pentru ten, mai ales impotriva celebrei laba-gastii, este JICAMA, folosita de multe restaurante drept ingredient.

Este o sursa excelenta de vitamina C, se poate consuma cruda sau se poate gati. Creste nivelul colagenului si combate ridurile.

Urmatorul super-aliment combate cearcanele, care sunt mai accentuate atunci cand scade fierul din organism. Este vorba despre NAP-PORCESC sau TOPINAMBUR. Nu este anghinare, ci o alta planta:

Contine de 5 ori mai mult fier decat cartofii si numeroase alte nutrimente. Carenta de fier se poate corecta, accentuand culoarea pielii, avand mai multe celule rosii, mai putina anemie, cearcanele fiind mai putin vizibile. Este o problema recurenta, mai ales la femeile care au inca menstruatie; majoritatea au un nivel scazut de fier, care se pierde in perioada menstruatiei.

IARBA-GRASA (engl. "purslane") este o sursa vegetala minunata de grasimi Omega-3 si de vitaminele A, B si C. Grasimile Omega-3 reduc riscul bolilor cardiace si a atacurilor cerebrale. Daca nu gastiti iarba grasa, puteti folosi BUSUIOC. Doctorul Oz spune ca in copilaria sa o amesteca cu iaurt si cu usturoi, insa se pot face si omlete cu iarba grasa si sunt excelente.

Un aliment care ajuta arterele sa nu se blocheze este o alternativa la untul de arahide: UNT DE SEMINTE DE FLOAREA-SOARELUI. Semintele contin nutrimente din care se hranesc plantele, sunt bogate in grasimi polinesaturate, ce reduc colesterolul.

O portie de spaghete trebuie sa incapa in degetele unite, cel mare si aratatorul; daca mancati mai multe, va sabotati.

Pentru combaterea oboselii: este un aminoacid numit LIZINA ("l-lysine"), care formeaza proteinele din musculatura. Poate imbunatati circulatia sangvina si diminueaza starea de oboseala. Se iau cate 1000 mg cu o ora inainte de masa.