luni, 28 ianuarie 2013

Planul amical al doctorului Oz pentru slabit (12 dec)

Avem impresia ca depinde numai de noi sa slabim. De fapt, spune doctorul Oz, nu  este asa: slabesti mai repede alaturi de un prieten, de un coleg.
Avantajul psihologic de a slabi alaturi de un strain este urias. Cand incercam sa ne amelioram sanatatea, e bine s-o facem in echipa, sustine dr. Ramani Durvasula. Obtinem astfel empatie, avem pe cineva in aceeasi situatie. Altfel, ne simtim foarte singuri. Suntem incurajati si, totodaya, avem pe cineva care ne invata si pe care-l invatam prin actiunile noastre. Cand va gasiti parteneri de diete printre prieteni sau rude, alegeti pe cineva care va sprijina, nu va submineaza. Multa lume ajunge supraponderala din cauza celor din jur. Este important sa alegem oameni care ne impartasesc telurile si sa putem incepe o schimbare radicala.
Dupa ce va alegeti partenerul/ -a, trebuie sa va puneti recirproc 3 intrebari:
- Cat vreti sa slabiti?  Este o intrebare importante, stabileste telul si fiecare stie ce-si doreste cealalta persoana.
- De ce v-ati ingrasat? Astfel, aflati cate ceva despre trecutul celeilalte persoane si va intelegeti problemele si succesele trecute.
- Ce vicii aveti? Astfel, colegul/ -a va poate ajuta sa faceti fata capcanelor zilei. 
Planul de slabire are 5 elemente, obligatii, pe care partenerii si le asuma intre ei.
1. Obligatia 1: Sa recunoasteti in fiecare seara, la telefon, partenerului / -ei vostru/ -e, care au fost punctele bune si rele ale zilei dvs. Un punct slab ar putea fi sa iei patru praline din bolul colegei. E important sa vorbim despre punctele bune, pentru validare. Partenera te poate lauda. In trecut, probabil ai fi luat o gogoasa. Cat despre punctele rele, e bine de stiut ca, daca mancati o mana de bomboane si nu-i spuneti partenerei, cantarul va dovedi ca ati facut exces de calorii oricum. Asa ca trebuie sa va recunoasteti punctele slabe si sa discutati despre ele. Mentionandu-le, ii spuneti partenerei ce lucruri trebuie sa urmariti.
2. Obligatia 2: Impartasiti-va planul meselor din ziua urmatoare si respectati-l. Il scrieti din timp si spuneti-l partenerei. La inceputul unei diete, partea cea mai grea sunt optiunile. Asta va elimina incertitudinile, veti lucra impreuna, veti invata din greseli si veti avea o lista de planuri alimentare. Oamenii nu planifica sa esueze, dar esueaza sa planifice. Dureaza putin, dar puteti scrie ce veti manca a doua zi, ca sa va tineti de program.
3. Obligatia 3: Sa va trimiteti gradul de infometare prin SMS sau prin e-mail inainte sa mancati ceva. Dr. Ramani a conceput o scara a infometarii, ca sa va dati seama cat va e de foame inainte sa mancati ceva. 1 inseamna ca nu va e prea foame iar 10 - ca sunteti hamesite. Foamea este fiziologica si e important sa bem multe lichide. Simptomele deshidratarii le imita adesea pe cele ale foamei: ne simtim slabite, obosite, ametite, stomacul ne bolboroseste; ne e foame. Cand va e oarecum foame, va situati la mijlocul scarii. E bine sa mancati doar daca va e foame de la 7-8 in sus.
 4. Obligatia 4: Trimiteti 2 fotografii cu planurile de viitor. Cand vorbim despre slabit, ne referim la scopuri pe termen scurt si lung. Problema este ca ne blocam la cele pe termen lung, sa slabim 22 kg, de exemplu. Mai e mult pana acolo. Doamna doctor ne sfatuieste sa ne simtim frumoase azi. Scopurile pe termen scurt pot aparea in urmatoarele doua saptamani, poate o rochie cu o masura mai mica, sa va simtiti frumoase acum. Numai daca va sarbatoriti azi, veti putea face schimbari actuale, pentru a va ameliora sanatatea si greutatea corporala. Cea de-a doua fotografie va ilustreaza aspiratiile; va trebuie o imagine actuala si una reprezentand viitorul. Trimiteti-vi-le constant, pentru a va pastra concentrarea azi si pe viitor.
 5. Obligatia 5. Pe masura ce slabiti, aruncati-va hainele care nu va mai vin. Facand astfel, va afirmati dorinta de reusita, fara urma de indoiala. Nu va pastrati hainele largi, in caz ca va ingrasati la loc. Va veti crea o noua identitate, renuntand la cea veche.
Arma secreta a planului de slabit se bazeaza pe a RENUNTA LA CEVA. Incepi cu micul dejun perfect si renunti la ceva din fiecare masa. Micul-dejun este important pentru ca iti defineste ziua. Numeroase cercetari sustin ca oamenii care iau micul-dejun slabesc si isi mentin greutatea in timp. E un obicei pe care trebuie sa ti-l insusesti, nu vine de la sine. El ar trebui sa contina urmatoarele 4 ingrediente (puteti renunta la unul la fiecare masa, dar nu si de la micul-dejun): calciu, carbohidrati, proteine si fructe sau legume.Exemplu: mic dejun foarte nutritiv, solid, cu proteine din fasole, cu legume, fibre, carbohidrati din grau integral, iaurt si fructe (uneori puteti pune fructele in iaurt). La pranz, renuntam la calciu. Puteti consuma carbohidrati, proteine, un fruct sau o leguma. Iata 2 variante (sa nu se consume impreuna): tocana dintr-o jumatate de ceasca de orez brun, integral, proteine slabe din carnea de pui si multe legume cu fibre si apa. A doua varianta, daca nu aveti timp, puteti lua de la orice bacanie - un sandvis cu carne de curcan si cu paine din grau integral. Avem si un mar, proteine slabe si cereale integrale. Eliminam ceva si la cina: la carbohidrati. Consumam doar: proteine si fructe sau legume. Exemplu de cina: un file de vita de 170 gr cu broccoli. File-ul contine proteine slabe iar broccoli - fibre, sa ne simtim satui. Portia de carne e controlata, dar puteti consuma oricate fructe sau legume doriti.
Exercitiile fizice sunt foarte importante. Cate si cand? Important este sa incepteti, chiar si pentru cateva minute. Sunati-va partenera; faceti exercitiile impreuna daca stati aproape sau discutati la telefon in timpul lor. Le puteti face dupa cina, de exemplu; va ridicati mai repede de la masa, sunati partenera si aveti timp sa planificati mesele pentru a doua zi.


  • 3 motive pentru care multivitaminele ar putea fi riscante:
Pentru prima oara, dr. Oz isi schimba recomandarile privind multivitaminele, dar nu asa cum ne-am astepta. Facem o mare greseala crezand ca toate multivitaminele sunt la fel. Provocarea consta in a afla daca avem nevoie de ele si ce vitamine contin. Majoritatea oamenilor le iau pentru siguranta. Dr. Oz spune ca ar lua multivitamine, insa e preocupat de continutul lor. Exista riscul supradozei vitaminelor A si E. Conform unui studiu recent, barbatilor care iau doze mari de vitamina E le creste riscul de cancer de prostata cu circa 17%.
Daca priviti o artera tipica, un antioxidant consumat in exces se transforma in oxidant si provoaca neplaceri. Daca luati prea multe multivitamine, invelisul delicat al arterei se va eroda. Deci in loc sa protejeze artera, are efect opus. Astfel ca, in timp, riscati anumite boli. Din acest motiv, dr. Oz recomanda  ca, in loc de 5.000 de unitati de vitamina A - cat ne indica in trecut- sa luati 3.500 de UI  (cititi ce scrie pe flacon: 3.500 de unitati ar trebui). Vitaminele sunt clasificate in unitati internationale, in miligrame etc.
Despre vitamina E se crede ca ar putea creste riscul de cancer de prostata in cantitati mari. Dintotdeauna, dr. Oz a recomandat doze mici de vitamina E si nu va schimba asta: 30 de unitati pe zi. Doctorul sustine ca, daca am consuma cantitatea de vitamine dintr-o pastila de multivitamine, probabil ca organismul le-ar folosi. Insa de ce ne-am supune organismul la o doza ridicata din orice vitamina pe care am putea-o lua din natura?
Multivitaminele pot fi riscante si din cauza fierului. Nu ar trebui sa ia suplimente cu fier femeile dupa menopauza si nici barbatii. Nu avem nevoie de el pentru sistemul imunitar si nici pentru altceva, asa ca luati NUMAI ce va trebuie! Motivul este ca fierul peste doza recomandata poate fi daunator pentru artere (fierul e cel care poate provoca arterioscleroza). Pentru femeile care vor sa aiba copii, dr. Oz recomanda 18 mg de fier. Nimeni altcineva nu ar trebui sa ia multivitamine cu fier.
Ultimul risc prezentat de multivitamine se refera la calciu. Multe persoane cred ca multivitaminele ar trebui sa contina de toate. Calciul insa e problematic, deoarece el se leaga de celelelalte vitamine si le previne absorbtia. Astfel, multivitaminele nu ar trebui sa contina peste 200 mg de calciu si ar trebui sa luati o pastila de calciu CU magneziu la cel putin 2 ore inainte sau dupa multivitamine. Deci, poti lua o multivitamina care sa aiba maxim 200 mg de calciu; sau, iei 600 mg de calciu, dar cu 400 mg de magneziu, ca sa nu te constipi.

  • SHAKE-URI ANTIIMBATRANIRE
Shake-urile sunt o metoda grozava de a va ameliora sanatatea si e bine sa va incepeti dimineata cu ele, pentru ca sunt pline cu vitamine si arome. 
1. Shake energizant: iaurt grecesc degresat + unt de arahide + banana + cacao + scortisoara + gheata. Untul de arahide contine grasimi mononesaturate sanatoase. Banana e bogata in potasiu iar scortisoara regleaza glicemia. Incercam sa ne mentinem energia, iar scortisoara contine si antioxidanti, ca si afinele si rodiile. Shake-ul contine si flavonoide, care imbunatatesc circulatia sangelui. E perfect pentru zilele active, cand trebuie sa ne mentinem energia dupa-amiaza.
2. Shake ce combate ridurile: fructe de padure congelate (au antioxidanti) + 1 ceasca de lapte degresat cu ciocolata + putin ceai verde (se folosesc fructe proaspete sau congelate). Proprietatile antiinflamatorii ale ceaiului verde ne vor apara tenul.
3. Shake pentru revitalizarea organismului: ne va feri de boli cardiovasculare, va ajuta vasele sanguine, arterele, inima. Trebuie alese surse bogate de antioxidanti ce previn bolile. Ingrediente: cartofi dulci + 1 lingura de seminte de in macinate + tofu catifelat + putin lapte de soia cu vanilie  + unt de migdal.