vineri, 31 mai 2013

Lista de cumparaturi: 100 alimente recomandate de dr. Oz

Iata lista cu cele 100 de alimente pe care dr. Oz vrea sa le aveti in vedere atunci cand mergeti la cumparaturi:
PROTEINE:
Dr. Oz spune ca e bine sa cumparati sandvisurile cu soia pentru ca va ajuta sa economisiti timp ("Soy burger patties") pentru ca dureaza 1 minut prepararea lui. Sandvisurile cu soia au fibre, preoteine, reduc colesterolul, si sunt o alternativa buna pentru orice familie. Se foloseste o bucata de paine din cereale integrale, ceea ce ne mai asigura niste fibre (NU painii albe!); dupa ce sta 1 minut la microunde, se adauga  o frunza de salata, o felie de rosie sau muraturi etc.
Cum economisim? Dr. Oz sugereaza pulpele de pui fara piele. Daca le fierbeti, aveti ceva ce puteti prepara in avans  si puteti le folosi in diferite categorii: taco, salata de pui, lasagna, burger...Le puteti fierbe duminica si le folositi miercuri, de exemplu.

LEGUME - FRUCTE:
Daca de obicei vi se strica in frigider legumele cumparate si nu apucati sa le faceti, dr. Oz va recomanda sa optati pentru legumele in forma congelata. Vin preambalate si se gatesc in 5 minute.
Legumele cu care economisiti banii sunt rosiile la cutie. Rosiile proaspete sunt mai bune, dar sunt mai scumpe si, din cauza ca sunt culese mult prea devreme, nu sunt la fel de nutritive pe cat ar trebui. Rosiile la cutie nu sunt scumpe, sunt o sursa grozava de licopina,  fiindca sunt incalzite inainte de a fi puse la cutie. Sunt foarte eficiente in a va asigura antioxidanti. Inlocuiti insa ketchup-ul cu pasta de tomate! Gustul e asemanator, insa pasta are mai putin sodiu, deci e mai avantajos din punct de vedere al sanatatii sa mancati asa ceva. Ca sa fie cu adevarat buna, cautati varianta fara sare.

LACTATE:
Dr. Oz recomanda sa cumparati duminica oua si sa le fierbeti.  Asa se va castiga timp. Astfel, de doua ori pe saptamana, se pot manca oua care contin proteine si alti nutrienti. In restul timpului, puteti opta pentru cereale integrale.
Cum economisim bani? Laptele organic cu 2% grasime  ar trebui sa fie baza in majoritatea caselor. Pentru aceasta categorie nu trebuie sa faceti economie, asa ca luati lapte organic. Cel care nu este organic provine adesea de la animale care au luat antibiotice sau hormoni.

CEREALE:
Dr. Oz economiseste timp preparand orez brun pentru microunde, deoarece se gateste in 90 de secunde ("microwavable brown rice"). Contine fibre cu antioxidanti, ajutand la reducerea colesterolului.
Ideea dr. Oz de a economisi bani pt. aceasta categorie este orezul expandat; este mai ieftin decat cerealele. Nu contine sodiu si nici colesterol. Nu inseamna ca trebuie sa mancati numai orez expandat...puteti adauga zahar, cereale, etc. Insa sunt niste dulciuri care se pot face din orez exapandat, amestecandu-l cu: nectar de aguava, unt natural de arahide.

MANCAREA NESANATOASA din lista dr. Oz:
Inghetata: Duminica incepi cu o cupa (cam jumatate de pahar - 100 calorii), dintr-o inghetata trecuta de 2 ori prin mixer. Daca este "mixata incet" sau "dublu mixata", ni se arata felul cum s-a preparat inghetata. Se scoate grasimea, dar inghetata ramane cremoasa. Aceasta portie are mai putine calorii decat multe iaurturi inghetate! Puteti pune peste inghetata cateva afine (au antioxidanti) si migdale (au lipide sanatoase).
Cartofii prajiti din cartofi dulci: sunt o varianta perfecta de oferit copiilor care cer cartofi prajiti. Lor li se va da cea mai apropiata varianta, cartofi dulci taiati ca sa arate ca niste cartofi prajiti, doar ca nu sunt prajiti. Se ia niste ulei de masline, in loc sa-i prajesti, doar se incalzesc...nivelul de fibre din cartofii dulci e destul de ridicat; au culoarea portocalie, deci au vitamina A-nutrient foarte important pentru corpul nostru, inclusiv pentru inima. O portie de cartofi dulci reduce riscul de cancer.
Batonul de ciocolata neagra cu alune: ciocolata neagra este o alternativa minunata la alte dulciuri pe care le vor multi copii, motivul fiind ca are flavonoide.  Acestea din urma sunt niste antioxidanti foarte importanti, niste nutrienti gen vitamine pe care le avem in corp. Ajuta la reducerea tensiunii arteriale.Trebuie mancate portii foarte mici si rar, astfel incat sa avem grija si de dieta.
Chips-urile: sunt baza mesei de pranz la pachet. Varianta oferita de dr. Oz este o portie de chipsuri facute in masina cu aer cald ("air popped chips"). Nu contin conservanti, nici ulei de porumb, nu are arome artificiale ori coloranti.

PAPILELE TALE GUSTATIVE TE INGRASA?
Raspunsul este afirmativ. Cand ne uitam la limba noastra, observam niste protuberante, acestea sunt papilele, fiind la fel de diferite ca amprentele.
Unele sunt mari, altele mai mici. Limba este lunga, ea "coboara" in gat. Numarul papilelor gustative variaza, si putem face predictii despre ce fel de mancare prefera acea persoana. Daca ai putine papile gustative, ai nevoie de multa mancare ca sa apara senzatia de satietate. Inseamna ca esti mai putin sensibil la mancare si ca trebuie sa mananci multe grasimi ca sa le stimulezi.Daca ai multe papile gustative, n-ai nevoie de multa mancare. Oamenii cu putine papile gustative au tendinta sa fie mai plinuti.
Cum stii daca ai sau nu o limba sensibila?
Se ia niste chilli si se baga in gura. Apoi, pe o scara de la 1 la 3, trebuie spus daca a fost picant sau nu. Daca nu ti se va parea iute, nu vei fi stimulat si, astfel, vei vrea mai mult. Cheia mentinerii greutatii este mentinerea limbii cat mai sensibila posibil. Iti poti sabota sensibilitatea limbii mancand mai multe mancaruri grase. Ce trebuie sa faceti? Sa va pacaliti papilele gustative. Cum se face asta? In primul rand, puteti schimba sursele de grasime pe care le aveti. Luati grasimile rele si inlocuiti-le cu grasimi bune sau cu alternative fara grasimi. Iata un exemplu: suc de mere. Poti inlocui uleiul de gatit cu suc de mere; sau poti lua un avocado si sa-l inlocuiesti in loc de maioneza. Alt exemplu: poti folosi condimente, adaugand scortisoara sau ghimbir la mancarurile pe care le mananci si nu vei mai avea nevoie de la fel de multa grasime! Motivul fiind ca papilele vor mentine senzatia de satietate, vor reduce pofta.

Continut mare de fibre:  lintea (15 gr de fibre intr-o ceasca; si gatita, are tot atatea fibre), mazarea, fructele de padure (8 gr la o ceasca), perele (4-5 gr pe portie).
Alimentele cu acizi Omega3 (care afecteaza colesterolul in alt fel):  seminte de in (sau puteti folosi ulei de in ce se poate pune peste cereale, in suc etc.), alunele, soia (o gustare grozava, pe care se poate turna niste sare de mare), conopida (in loc de piure de cartofi, puteti incerca piure de conopida).
Numarul sub care LDL ideal trebuie sa se afle este: sub 100. 

2012-10-12