joi, 30 mai 2013

Care sunt pericolele si ce solutii aveti ca sa nu faceti cancer pancreatic?

Unul dintre cele mai periculoase tipuri de cancer si de care doctorii se tem cel mai mult este CANCERUL LA PANCREAS. Acesta trece cel mai usor neobservat. Pancreasul e ascuns adanc in organism.
Descoperirea unor tumori la el, in timpul controalelor de rutina, e aproape imposibila. Atunci cand incepeti sa aveti simptome, cancerul s-a raspandit deja de mult. Tocmai de aceea este esential sa actionati daca aveti urmatoarele SIMPTOME:
- dureri in zona stomacului;
- dureri in zona spatelui; 
- scaderea in greutate;
- scaune deschise la culoare;

RISCURI SI SOLUTII CA SA PREVENITI CANCERUL LA PANCREAS:
Problema in acest tip de cancer este ca nu avem metode eficiente de a vedea tumoarea. Pancreasul este intr-un colt ascuns din abdomen. Iata cum arata un pancreas sanatos (stanga) fata de unul atins de tumora (dreapta):




O privirea mai de aproape a acestuia din urma (Buretos pe margini si tare in partea din mijloc deoarece cancerul ataca tesuturile si, intr-un final, le sufoca; nu mai ramane nicio parte functionala din pancreas):

Intrebarea este cum creste asa fara sa ne dam seama?
Pancreasul nu se afla in partea din fata a abdomenului, ci in spate. Ocupa un loc critic: in spatele stomacului, langa intestinul gros (ca si cum ar fi intr-un nod de cale ferata: nimic nu trece prin sistemul digestiv fara sa treaca prin pancreas). Inauntrul pancreasului, se afla niste canale:
La bolnavii de cancer, aceste canale se blocheaza:

Atunci cand se intampla acest lucru, pancreasul se umfla si se "autodigera". Asa aparea pancreatita si se elibereaza o multime de toxine:

In plus, tumoarea poate creste si poate bloca si fierea. Apoi, si ficatul, iar pacientul ajunge sa se ingalbeneasca. Boala se raspandeste in tot organismul (in zonele negre s-a instalat cancerul) si intregul sistem intern e in metastaza:

Daca se descopera cancerul in acest moment, este foarte grav.
FACTORII DE RISC:
1. Alte cazuri in familie, de cancer la pancreas, ovarian sau la san (de la 2 cazuri in sus). Trecutul in familie este foarte important; 10% dintre bolnavii la pancreas l-au msotenit de la parinti. Daca aveti un singur membru din familie care are sub 50 de ani si e bolnav de o forma de cancer, riscati mai mult sa faceti cancer la pancreas. E posibil sa fiti trimis la un genetician in acest caz.
2. Bautul in exces. Aceasta inseamna mai mult de o bautura alcoolica pe zi sau mai mult de doua gazoase pe saptamana. De-a lungul timpului, alcoolul se aduna si poate cauza pancreatita cronica, ducand apoi la cancer. Pancreatita este o inflamatie a pancreasului. Daca inflamatia devine cronica, pot aparea tulburari genetice ale celulelor si apoi - cancer. Exista studii care arata legatura dintre bauturile gazoase si cancerul la pancreas. Avem insa inca multe de cercetat.
3. Diabetul de tipul II. Specialistii au stabilit ca exista o legatura, dar tot mai e nevoie de multa cercetare in acest sens; stim ca diabetul inseamna probleme cu insulina. Problema este ca, daca organismul are parte de prea multa insulina, celulele se pot dezvolta prea mult si se ajunge la cancer.
Daca sunteti in oricare dintre aceste situatii, vorbiti cu medicul dvs., facet un test genetic si niste analize de sange ca sa vedeti nivelul enzimelor, sau un test cu ultrasunete. Insa puteti reduce riscul de cancer la pancreas aplicand cateva sfaturi date de dr. Oz.
SOLUTII DE PREVENIRE A CANCERULUI PANCREATIC:
- Reduceti cantitatea de carne rosie si procesata! Astfel, carnea rosie si cea grasa presupun doua riscuri: un studiu facut pe 33000 de oameni arata ca multi consumatori de carne rosie, gatita la temperaturi mari, risca mai mult cancerul la pancreas. In plus, grasimea accentueaza riscul de imbolnavire.
- Consumati legume rosii si galbene in fiecare seara! Culoarea fructelor si a legumelor e data de flavonoizi, substante foarte puternice in lupta cu cancerul. Ele se regasesc mai ales in legumele rosii si galbene: rosii, dovleac, ardei, gogosari, ceapa alba sau rosie, cartof dulce. Este foarte important sa mancati 5 feluri de fructe si legume.
- In alta ordine de idei, dr. Oz recomanda CURCUMA: 750 mg / de 2 ori pe zi este o doza foarte buna. Acesta este un ingredient natural care se gaseste in turmeric despre care s-a demonstrat ca inhiba dezvoltarea celulelor cancerigene.

CANCERUL LA CREIER: riscuri si solutii
Cat de des durerea de cap indica o tumoare? 50% dintre bolnavii cu tumori la creier au avut dureri de cap. Dar trebuie sa nu uitam, durerile de cap sunt des intalnite, insa cazurile de cancer la creier, nu. Pentru cei mai multi dintre noi, durerea de cap e doar atat, nu indica un caz de cancer. In cazul cancerului, durerea de cap este atat de intensa, incat te trezesti noaptea; e asociata cu atacuri, cu pierderea vederii... In asemenea cazuri, trebuie sa mergeti la medic.
In functie de localizarea tumorii, pot aparea schimbari (in zona ochilor - schimbare a personalitatii; acesta e unul dintre primele indicii ale cancerului la creier); daca apare in alte zone, apar alt tip de schimbari. Iata o exemplificare a cancerului la creier (zonele maronii):

Iata si explicatia pentru care apare durerea de cap mai ales noaptea: daca se dezvolta o tumoare cancerigena, apare si dioxidul de carbon. Noaptea, respiram intr-un ritm diferit. Dioxidul de carbon duce la umflarea vaselor de sange. In mod normal, craniul apasa si apar dureri cumplite, pe masura ce tumoarea si vasele de sange se maresc.

FACTORII DE RISC:

1. Daca ai peste 50 de ani. Acest tip de cancer se face mai ales intre 55-65 de ani.
2. Trei sau mai multe tomografii in zona capului si a gatului.
3. Folosirea in exces a telefoanelor mobile. Majoritatea studiilor nu au putut sa indice o legatura directa, desi exista cateva studii care demonstreaza ca folosirea intensiva a mobilului e asociata cancerului la creier. De aceea, trebuie sa limitati durata covorbirilor.

SOLUTIILE:
1. Castile de urechi pentru convorbirile telefonice. Tesuturile aflate langa telefon absorb radiatiile emise de acesta. Cu cat esti mai departe de telefon, cu atat mai bine. Prin urmare, tineti castile in urechi si telefonul pe masa.
2. O agenda a durerilor de cap. Tineti insemnari pe o perioada de 2 saptamani, in care sa notati in ce parte apare durerea, cat timp persista, in ce moment al zilei o aveti; sa stiti daca e in zona ochilor, la ceafa, e ca o migrena, e altfel...; daca trece cu medicamente sau nu






Daca se repeta ceva, de exemplu dureri dimineata, asociate cu pierderea vederii, cu tuse sau stranut, acestea sunt dureri care cresc presiunea in creier. Sunt dureri ingrijoratoare care impun analize specifice, dar acestea permit detectarea din timp a cancerului.
3. Eliminati urmatoarele 3 alimente din dieta dvs: CARNEA DE PORC PRAJITA, CARNEA PROCESATA  si SUNCA (bacon) PRAJIT-A!

UMFLATURA MORTALA DIN GAT: CANCERUL LA ESOFAG!
Aveti o umflatura in gat, care nu dispare: poate fi un semn de cancer la esofag.
Insa alte simptome pot fi usor confundate: arsuri, raguseli,
FACTORII DE RISC:
1. O dieta cu aciditate crescuta. Cele 6 alimente de care trebuie sa avem grija sunt: cofeina, ciocolata, alcoolul, bomboanele cu mente, rosiile crude si usturoiul crud. Menta sporeste aciditatea si slabeste muschii ce despart stomacul de esofag.
2. Fumatul. Este la fel de periculos pentru plamani, cat si pentru esofag! Fumatul mai este denumit "furtuna ce aduce cancerul de esofag". Ca si menta, nicotina slabeste muschii ce despart stomacul de esofag si mareste productia de acid.Pe masura ce tesutul esofagului e atacat de acid, acesta se slabeste si rezultatul este "esofagul Barrett":
Refluxul acid pe termen lung produce asemenea schimbari si esofagul pare ca si cum ar fi fost "ros":
SOLUTII:
1. Nu mancati prea tarziu in noapte! Trebuie sa existe 3 ore intre momentul cinei si cel cand adormiti.
2. Tratati refluxul acid si arsurile gastrice cu medicamente histaminice, antiacid deoarece sunt foarte bune la eliminarea acidului. In ceea ce priveste riscurile, foarte importanta este dieta. Aceste medicamente pot afecta absorbtia calciului in oase.Exista o incidenta mare de cancer de esofag pentru ca lumea crede ca, daca ia pastile si durerea trece, totul e in ordine. Insa nu e asa, esofagul inca poate suferi arsuri, desi nu constientizati. Aceste medicamente inlatura efectele acidului, dar nu permanent. De cate saptamani de tratament e nevoie? In 2 saptamani, senzatiile de arsuri dispar. Insa, daca aveti simptome la nivelul gatului, ele sunt un semn de avertisment la fel de mare ca si arsurile.
3. Esofagoscopia nazala este un fel de colonoscopie pentru gat, cu doua diferente majore; pacientul nu e sedat, si poate chiar vorbi.

CANCERUL HEPATIC:
Partea buna, dar si rea, la ficat, este ca are zone suplimentare. Ceea ce inseamna ca te poti simti bine, chiar daca ficatul e bolnav.
Ficatul este un organ remarcabil, cu capacitate de regenerare si e cel mai mare organ intern. Prin micile orificii se varsa bila:

 Iata diferenta intre un ficat sanatos si unul bolnav:

Si sectiune transversala:

FACTORII DE RISC:
1. Forma corpului: cel in forma de mar - in general, obezitatea creste riscul de cancer la ficat, la fel si diabetul si ceea ce se numeste "ficat gras":
 Iata o regula dupa care sa va ghidati: talia nu trebuie sa masoare mai mult de jumatate din inaltimea unui om. Acei centimetri pe care ii aveti in plus, va apasa ficatul.
2. Consumul excesiv de alcool duce la umflarea ficatului. Acesta, incearca sa se regenereze si se produc cicatrice ale tesuturilor. Astfel, apare ciroza, care e un factor de risc.
3. Hepatita e pericolul provenit din alta parte. Hepatita B poate fi prevenita cu un vaccin (pe care toti copiii il fac). Insa daca aveti peste 40 de ani si nu vi s-a facut acest vaccin, trebuie sa-i cereti medicului de familie sa va faca vaccinul.

SOLUTII:
1. Eliminarea aditivilor dulci. Scazand in greutate, scade si riscul de ficat gras, de ciroza si, prin urmare, de cancer la ficat; scade totodata si riscul de diabet si de probleme cu insulina. 


CANCERUL DE PIELE: MELANOMUL
FACTORII DE RISC:
1. Parul si ochii deschisi. Aceste persoane au mai putina melanina, care e "scutul" natural ce ne protejeaza ADN-ul. Poate cei cu tenul inchis se cred imuni, dar e un mit.
2. Arsurile solare severe suferite in copilarie. Acestea sunt un soc pentru piele si exista doua sanse de a trata celulele inainte sa apara cancerul de piele.

SOLUTII:
Dr. Oz va propune un test de 10 secunde care va poate salva viata. Tot ce va trebuie este un creion. Se pune radiera creionului in apropierea alunitei; vom observa daca este asimetrica. Este simetrica daca, "impaturita" in doua, s-ar fi suprapus perfect. Al doilea criteriu este ca semnul sa aiba marginile bine definite. Al treilea este culoarea: trebuie sa fie maroniu peste tot (nu nuante diferite). Al patrulea criteriu este diametrul si, aici, creionul ne ajuta: radiera trebuie sa poata sa-l acopere.Al cincilea factor este evolutia semnului: trebuie verificat de-a lungul mai multor luni sau ani.
Uitati-va si dupa semnele de pe unghii, de pe scalp sau din palme; mai ales cei cu teul inchis le ignora. 

2012-10-11