miercuri, 25 martie 2015

Oboseala

Sunt patru motive principale pentru care femeile sunt atat de obosite, sustine doctorul Oz:

1. DIETA - Nutritionistul Heidi Skolnik conchide, dupa efectuarea unor teste, ca, pe fondul stresului, practicile nutritionale contribuie la oboseala sau o pot usura putin. Dieta va epuizeaza, cauzand asa-numita ¨coma a carbohidratilor¨. Multe femei mananca prea mult ziua si cand au impresia ca e sanatos. Nu e vorba doar de carbohidrati, ci de prea multa mancare. Exista un hormon care se elibereaza cand stomacul nostru se umple, el da senzatia de somnolenta si contribuie la oboseala si te face sa vrei sa dormi dupa ce ai mancat. La birou, in loc sa mananci o punga intreaga cu merisoare si un bol de cereale, mai bine mananci un ou fiert. Dimineata, fiindca ti-e foame, insulina pompeaza mereu si asta ne epuizeaza. Faceti o pauza si spuneti-va in sinea dvs. ca ati luat micul-dejun, iar la ora 11 luati doar o gustare (de ex, un mar si niste branza).

2. Al doilea motiv pentru care sunteti epuizata il putem afla din sange - cantitatea scazuta de testosteron. Invitatul doctorului Oz este Shawn Talbott, autorul cartii ¨Secretul vigorii¨, ne recomanda sa ne uitam in rezultatul analizelor la sange dupa: vitamine, minerale, glicemie, glucoza, hormonii de stres (cortizolul). Deseori, cand stresul e sporit, un alt hormon - testosteronul - scade si asta duce la oboseala. Testosteronul nu va controleaza doar libidoul, care e si el important, dar si dorinta de a da totul (intervalul normal de testosteron din sange trebuie sa se incadreze intre 8-48). Daca nivelul testosteronului e scazut, e necesar sa fie readus in limitele normale si, pentru acest lucru, trebuie sa mananci sanatos, sa faci exercitii dar se pot lua si suplimente nutritive, cum e Tongkat Ali - uneori numit ginseng malaiezian. Acest extract din Malaiezia poate ridica nivelul de testosteron si iti poate da acea motivatie pentru a fi din nou activa.
E posibil ca persoanele cu o predispozitie catre diabet sa se simta vlaguite.

3. Al treilea motiv pentru care va simtiti obosite sunt ANALGEZICELE sau alte medicamente care au efecte secundare. Majoritatea nu e de acord cu aceasta idee, dar e bine de stiut ca aceasta nu se va regasi in nici un caz pe prospect! Daca priviti cu atentie, majoritatea analgezicelor functioneaza perfect insa, la 10% din populatie provoaca somnolenta. Cand iei ceva indeajuns de tare cat sa te poata ajuta, te poate si afecta. Ne-am obisnuit cu rezolvarea durerilor mici, dar alte lucruri mai putin importante se rezolva cu medicamente. Trebuie sa facem ceva in afara de a lua medicamente. MENTA este foarte buna ca aliment, dar poate fi si o solutie care poate functiona si in alte moduri. Se pun cateva picaturi de menta pe un prosop si rugati o persoana alaturata sa vi-l puna la ceafa si sa va maseze. Nu are rost sa luati pastile (care vor patrunde in intreg organismul) pentru a rezolva o problema locala, de exemplu.


4. Al patrulea lucru testat de echipa dr. Oz in gasirea vinovatilor pentru nivelul de oboseala al pacientilor a fost legatura dintre oboseala si animalele de companie. Asadar, daca dormiti in pat cu animalul de companie, atunci acesta poate fi motivul pentru care sunteti obosite/ -iti. Conform studiilor, jumatate din cei care dorm in pat cu animalele lor au probleme de somn. Desi nu isi dau seama, toti acesti oameni se trezesc din somnul profund la fiecare miscare a animalului. Problema e ca nu poti reveni imediat la somn si, cand te trezesti, esti agitat. Reintri intr-un somn mai usor care nu te odihneste la fel de bine. Ce solutii ar fi? Pentru cei care au animale active, este important sa faca multe exercitii ziua: un caine obosit e un caine bun. Cainii se si plictisesc usor, asa ca nu va vor lasa sa va odihniti; trebuie sa le dati mereu ceva de facut: puteti baga mancare intr-o jucarie, acest lucru ii va tine ocupati pentru odihna dvs. Veti dormi si mai bine daca animalul va avea propriul loc de dormit. Cainilor, de exemplu, le place sa aiba propriul lor loc de vis - deci propriul lor pat/ perna.