miercuri, 3 iunie 2015

Porc afumat si inabusit à la Gordon Ramsey cu maioneza picanta

Iata o reteta usoara, dar cu mare efect, de porc afumat si inabusit, realizata de catre Gordon. Ingredientul principal este spata de porc (1 buc. potrivita) care, cu cat e mai indelung gatita, cu atat e mai suculenta; este foarte potrivita pentru petreceri, pentru ca fiecare isi poate lua cu furculita direct din bucata intreaga, care se desface in fasii.
Se taie in sferturi 4 cepe mari, care sunt apoi asezate pe fundul tavii si peste acestea punem carnea. Acest lucru va feri carnea sa se lipeasca de tava. Zdrobim cu presa 5-6 catei de usturoi, il punem intr-o farfurie si adaugam 3 linguri cu varf de boia afumata, 2 lingurite de zahar brun, sare, piper, frunzulite de cimbru si ulei de masline (pana se ajunge la consistenta unei paste). Luam o tava si asezam pe fundul acesteia ceapa, cateva ramurele de cimbru pentru mai multa savoare. Mai departe, turnam pasta facuta mai devreme peste spata de porc si masam cu blandete, adaugam inca putin ulei de masline la sfarsit care va mentine carnea suculenta. Cel mai bine ar fi sa marinati carnea cu cateva zile inainte, astfel incat aromele sa se intrepatrunda mai bine (de joi pentru sambata, de exemplu):


Se da la cuptor pentru 5-6 ore. La acest fel de mancare, puteti face o maioneza delicioasa cu chipotle, astfel: se iau 5-6 linguri cu maioneza si se pun intr-un bol; adaugam sare, piper, putina miere, 2 lingurite de chipotle (pasta din ardei iute afumat), 1 lingura de mustar Dijon cu boabe.

Preluat de aici: Gordon Ramsey smoked pulled pork with chipotle mayo