marți, 15 mai 2012

Doctor Oz- Cancerul pancreatic

Tipul de cancer de care doctorii se tem cel mai tare este cancerul pancreatic deaoarece rata de mortalitate este cea mai mare. Acesta se extinde in tacere si pe ascuns in organism, decenii intregi sia fecteaza un organ fara de care nu putem trai. Ar putea un nou vaccin miraculos sa stopeze cancerul pancreatic? Ar putea fi marea descoperire pentru tratarea tuturor tipurilor de cancer?
Pancreasul este esential pentru sanatate. El creeaza enzime vitale pentru digestie.


Cand e afectat de cancer, sansele de supravietuire sunt socant de mici. Mai putin de 5% dintre pacienti mai sunt in viata la 5 ani dupa diagnosticare! De ce e fatal intr-o proportie asa de mare? Pentru ca majoritatea cazurilor se descopera prea tarziu, dupa ce cancerul deja s-a raspandit la alte organe vitale.

Totusi, exista speranta. O cercetare revolutionara spune despre cancerul pancreatic, considerat o boala rapida si agresiva, ca ar putea fi tocmai pe dos. Tumorile canceroase din pancreas cresc lent si devin mortale dupa multi ani (10-20):
Asa cresc sansele de a invinge boala, lucrandu-se la un vaccin promitator, ce ar putea schimba situatia. Nu ar trebui insa sa asteptati revolutiile stiintifice, ce puteti face acum, pentru a invinge cancerul de care medicii se tem cel mai tare?
Mai jos se va vedea cum ataca organismul cancerul pancreatic. Pancreasul este atat de problematic fiindca se ascunde in spatele multor organe. Atunci cand se "deschide" organismul, un medic vede asa ceva:
Burta este ca o "mlastina". Daca mutam putin colonul, dam la o parte si stomacul...descoperim pancreasul:
Acesta este subtil, nu prea se deosebeste de restul. In interiorul unui pancreas normal se produce insulina, fapt pentru care are legatura cu diabetul.
Pancreasul afectat este in schimb tare, gumat umed:
Si aici avem o imagine cu cele 2 tipuri, atat cel normal (de jos), cat si cel cu cancer (de sus) care e mai mare si daca-l strangi si apesi putin, este ca o piatra:
Devine tot mai mare si se blocheaza caile vitale prin care sucurile digestive ajung in intestine si imping bila pe tractul digestiv.

Nu exista teste preliminare bune pentru detectarea cancerului pancreatic. Nu se poate face o mamografie sau o colonoscopie. Este ascuns in spatele abdomenului si se ajunge dificil la el. De aceea, se incearca dezvoltarea unei analize de sange pentru detectarea timpurie a cancerului pancreatic. Pentru 85% din cazuri nu avem tratamente bune. Doar 15% din pacienti pot fi supusi unei interventii chirurgicale. Speranta de viata a bolnavilor de cancer pancreatic este, pentru unii, de doar cateva saptamani. Pentru cei care fac operatia, este ceva mai mare, adica 1 an si jumatate-2. De aceea, este esential sa stim semnalele de alarma, sa crestem sansele de supravietuire.
  • Semnale de alarma:
    1) Dureri abdominale - daca experimentati dureri in zona asta, atunci ele sunt cauzate de tumora. Sunt dureri clasice, abdominale, care se transmit in spate.
    2) Icterul (engl:"jaundice")- este culoarea galbuie in jurul ochilor si pe piele. Ne uitam sub ochi prin tragerea pleoapei (bila, ce ar trebui sa treaca din ficat in sistemul intestinal, e blocata cand cancerul pancreatic creste in jurul tractului; acest blocaj ingalbeneste corpul)
    3) Scaunul pal la culoare - daca arata ca lutul alb, nu conteaza forma, ci culoarea,
    atunci inseamna ca nu ajunge bila in scaun.
    4) Urina devine inchisa la culoare - daca devine de culoarea ceaiului, apoi tot mai inchisa, ca si Coca-Cola,
    atunci e ingrijorator fiindca bila nu a putut iesi prin scaun si iese prin rinichi. Cu cat e mai maro, cu atat e mai grav blocajul.

    Ce analize se pot face? Sa luam durerea abdominala, de exemplu. Ea poate fi provocata de ulcer sau reflux. E important sa-i solicitati medicului sa o investigheze cat mai curand. Timpul e important: daca boala e detectata devreme, speram sa o putem controla.
    Vaccinul la care se lucreaza este pentru tratare, nu pentru prevenire. De obicei, pacientii fac operatia, chimioterapie si terapie prin radiatii, iar vaccinul e o polita de asigurare in plus.Insa e o terapie experimentala si dr. Jaffee nu vrea sa dea sperante false, insa exista totusi posibilitatea ca in urmatorii 2 ani sa se vada progrese in acest sens. Testele s-au facut asupra a peste 100 pacienti, unii traind de peste 12 ani fara cancer. Ar putea acest vaccin sa schimbe situatia si pentru alte tipuri de cancer? Putem determina sistemul imunitar sa reactioneze si impotriva altor celule canceroase? Acest tip de vaccin este pentru pacientii cu cancer pancreatic. El e testat si pe pacienti cu cancer la san, melanom si alte tipuri.

  • Lista cu factorii de risc, mai ales pentru persoanele peste 50 de ani:
    1. FUMATUL. Reprezinta un factor de risc deoarece chimicalele sunt absorbite din sange atunci cand fumul e inhalat, si duc la cresterea riscului de cancer pancreatic.
    2. TRECUTUL FAMILIEI. Acesta nu ne "spune" toate lucrurile ce se vor intampla, insa uneori gasim indicii importante. 10% din pacientii cu cancer pancreatic au avut in familie cazuri de boala. Mergeti la medic daca aveti astfel de cazuri pentru a vi se face teste. Se recomanda asta cu 10 ani de zile inainte de diagnosticarea celui mai tanar membru al familiei.
    3. RASA. DIn motive pe care nu le intelegem pe deplin, la afro-americani riscul aparitiei cancerului pancreatic e mai ridicat. Poate fi o problema de mediu, poate fi asociat cu diabet, obezitate si poate fi deficienta de vitamina D, care sunt probleme mai mari la afro-americani. Poate fi si o schimbare genetica mai subtila, pe care nu o intelegem, poate fi abilitatatea de a detoxifia chimicalele din tigari.
    4. CONSUMUL de SUCURI ACIDULATE - persoanele care le consuma au un risc mai mare de cancer pancreatic. Cauza poate fi nivelul de zahar din aceste sucuri. Un studiu recent arata ca daca bei mai mult de 2 sucuri pe saptamana, aproape ca dublezi riscul de cancer pancreatic.
    5. DIABETUL - acesta e provocat de o problema cu insulina. Insulina se produce in pancreas. Diabetul si cancerul pancreatic sunt conectate in 2 moduri diferite. Cancerul pancreatic poate provoca diabet, asta stim. Cand cancerul pancreatic se extinde, el poate cuprinde celulele care produc insulina. E un semnal de alarma ce ne poate ajuta sa diagnosticam din timp cancerul. Studiile arata acum ca si cancerul pancreatic poate fi provocat de diabet, drept pentru care acesta din urma devine un factor de risc ce trebuie controlat. El este un factor de risc si pentru alte tipuri de cancer!
    Pentru a intelege mai bine, cititi explicatia de mai jos: in corp, avem celule care se nasc mereu si care trebuie sa imbatraneasca normal (balonul portocaliu):
    Celulele negre sunt problematice. Ne inchipuim pancreasul ca pe o casa. Celulele negre, canceroase adica, apar periodic in casa. Deindata ce apar, ele sunt distruse de celulele "bune" (ca celule distrugatoare-portocalii) La persoanele cu diabet, avand mai multa insulina (insulina fiind cea care stimuleaza crearea de celule) , celulele "bune" intervin, insa nu au sanse sa regleze celulele, deoarece vin prea multe celule deodata. Se incearca separarea celor bune de cele rele... acestea cad si in acel moment ne imbolnavim de cancer:
    Deci la fel se intampla si la diabetici: se stimuleaza producerea de celule si celule canceroase. Cand acestea ajung la organ, deja e prea tarziu.
    Mesajul pentru cei cu diabet tip 2 e ca riscul poate fi redus sau prevenit prin schimbarea stilului de viata. In prezent, analizele pentru diagnosticarea cancerului pancreatic sunt tomografii si endoscopia cu ultrasunete, o analiza pe care putini medici o practica. Nu toti pacientii cu diabet tip 2 trebuie sa faca tomografie. Trebuie sa cantarim avantajele descoperirii la timp a cancerului pancreatic si riscul radierii repetate. Trebuie sa acordam o atentie deosebita pacientilor peste 50 ani diagnosticati cu diabet. Ei ar trebui sa consulte medicul, sa se testeze pentru cancer pancreatic. Semnul clasic al diabetului, mai ales dupa 50 de ani, este burta mare.
    Trebuie sa intelegem ca diabetul necontrolat poate afecta pancreasul, dar si alte organe vitale.

  • Jocul: Era mai bine pe atunci?
    In anii '50, femeile se culcau cu bigudiuri pe cap. Azi, se folosesc ondulatoarele. Care dintre ele sunt mai bune pentru sanatate? Bigudiurile trageau radacina parului. Dincolo de faptul ca dadeau dureri de cap, stricau parul, radacina si cuticula.
    In anii '60, una dintre cele mai populare bauturi era coniacul (engl. "brandy"). Azi, vodca este in voga. Coniacul ne protejeaza impotriva bolilor de inima si a cancerului. E facut din struguri, pastrat in butoaie de stejar si are calitati antioxidante.
    In anii '70, se asculta muzica la casetofon, azi oamenii o asculta la casti. Sunt mai multe probleme de auz din cauza castilor, ele amplificand sunetul. Volumul din casti trebuie sa fie de 6 din 10 si sa nu fie folosite mai mult de o ora pe zi.
    In anii '80, se purtau cercei mari ("hoop earrings"), azi se poarta pietricele cu surub ("stud earrings"). Cei mari sunt grei si trag in jos lobul urechii, provocand infectii si cicatrice. Regula generala a cerceilor e sa nu atarne mai mult de 6 mm. Respectand aceasta regula, evitati toate pericolele.

  • Roata portiilor: Cat de mult ar fi bine sa mancati dintr-un anume fel?
    Briosele - portia corecta e cat o: lamaie, portocala sau grapefruit?
    3 alternative pentru portia de cartofi copti: cat un castron de supa, cat mouse-ul de la calculator sau cat telecomanda? E bine sa alegeti cartofi dulci: glicemia nu va creste la fel de repede.

  • DE RETINUT:
    - Daca va imbolnaviti brusc de diabet tip 2 si nu sunteti supraponderal, discutati cu medicul, faceti analize pentru cancerul pancreatic;
    - folositi un ondulator ceramic ce distribuie egal caldura;
    - cerceii atarnatori sa nu fie mai mulngi de 6 mm ("dangling");
    - mancati doar o cana de paste, mai mult de o cana e prea mult!