miercuri, 6 iunie 2012

Doctor Oz- O dieta "preistorica"

Doctor Oz a facut un experiment cu 3 femei care au stat timp de 48 de ore intr-o gradina zoo, intr-un cort, avand ca alimente numai fructe si legume crude, fara cafea sau alte alimente. In urma acestei experiente, s-a observat o imbunatatire a starii lor generale, a scaunelor, precum si a valorilor colesterolului, a trigliceridelor si a greutatii lor corporale. Deoarece s-a considerat insa ca aceasta dieta este prea drastica, doctorul Oz a invitat pe dr. Julieanna Hever (autoarea cartii:The Complete Idiot’s Guide to Plant-Based Nutrition), o dieteticiana care a oferit o varianta a unei diete imbunatatite, care sa poata fi tinuta de orice femeie.



O varianta a dietei preistorice:

Continutul de proteine. Doar 10% din totalul caloriilor trebuie sa provina din proteine pentru a fi sanatosi si in forma. Avem prea multe in dieta. Lumea plantelor e plina de proteine. Din moment ce nu se consuma carne rosie, e indicat consumul de: verdeturi cu frunze, fasole, linte, alge marine (contin: iod, calciu si alte minerale):


Calciul. Acesta este foarte important pentru femei, mai ales pentru cele de peste 40 de ani. Calciul este foarte important, insa el nu defineste sanatatea oaselor. Verdeturile cu frunze au mult calciu, fiind o alternativa extrem de sanatoasa. E recomandat sa beti lapte de soia, din migdale sau din orez:

Laptele de soia contine tot atata calciu ca si lactatele. O portie de branza tofu contine jumatate din portia zilnica de calciu.

Grasimile. Adevarul este ca nu avem nevoie de atat de multe grasimi. In alimentele naturale, integrale, gasim nutrienti vitali, antioxidanti, vitamine, minerale si fibre, nu doar grasimi sub forma de uleiuri. Acizii grasi monosaturati din masline si din avocado fac bine sanatatii inimii.

Insa grasimile necesare supravietuirii sunt acizii grasi Omega-3 si Omega-6: seminte de canepa, seminte de in, seminte de chia; folositi-le ca agent de ingrosare sa faca sosurile gelatinoase. Ce e de facut daca avem nevoie de ulei in dieta? Daca nu suferiti de vreo boala de inima si nu vreti sa slabiti, putin ulei face bine: e un aliment obtinut prin extractie, prin procesare si e 100% grasime. O lingura contine 120 de calorii, grasime pura. E usor sa gatesti fara grasimi; se pot face soteuri cu bors de legume, apa, sucuri, apa de cocos.

Carbohidratii. Acestia sunt in tot ce facem in viata, desi unele persoane nu stiu de unde sa-i ia si avem nevoie de ei pentru energie, fiind cea mai rapida sursa de energie si singurul combustibil pentru creier. Cateva surse esentiale ar fi:

Alimentele MARO sunt grozave pentru fibre: paste din grau integral, paine din grau integral, quinoa:

Cele MOV si ALBASTRE contin multi antioxidanti: afine, prune, sfecla rosie:

Alimentele VERZI sunt adevarate medicamente: pastaile de fasole, limetele, perele:

GALBEN e bogat in vitamina C, carotenoizi - banane, dovleac, lamai:

Alimentele PORTOCALII contin multi carotenoizi si antioxidanti: portocale, morcovi, mango:

Cele ROSII contin licopen, luteina si elemente pentru sanatatea ochilor: capsune, mere, rosii


Cum sa integram aceste alimente in dieta de zi cu zi?
Iata un meniu pentru micul dejun, pranz si cina inspirat de dieta preistorica.
  • Pentru micul dejun, putem face un cocktail verde: varza kale, spanac, napi, papadii, 2 linguri de seminte de in si de canepa, afine congelate, 1 cescuta cu ananas taiat in patratele, 1 cescuta de mango si zmeura congelate si tocate, 1 cescuta de banane -nu mai simti verdeturile si dau o textura cremoasa-, 1 cana de lapte de migdale si soia: se pun toate in blender


  • Pentru pranz, ni se propune un norrito mexican (facut din "nori" - in loc de tortilla, mai ales pentru cei alergici la gluten, ce contine mult fier si putine calorii:
    -2 foi de nori, 3 linguri de guacamole, 1/4 ceasca de jicama (napi mexicani, curatati de coaja si tocati), coriandru proaspat/ patrunjel si 2 linguri cu sos de rosii (rosiile contin vitamina C si ajuta la absorbtia fierului din nori). Se ruleaza ca pe o clatita.


  • O alternativa consistenta pentru cina: fasole si chilli verde. Se folosesc: morcovi, ceapa, telina, multa fasole. Se toaca morcovii si ceapa, se pun in cratita si se lasa sa fiarba impreuna cu fasolea si cu borsul de legume. Se pot adauga ierburi aromatice, condimente si pudra de curry.

    Dupa ce fierb, se pun verdeturi deasupra si se amesteca. Cu aceasta mancare slabesti si-ti imbunatatesti colesterolul. Este o schimbare permanenta si sustenabila a stilului de viata.

    Retetele pot fi regasite aici: http://www.doctoroz.com/videos/prehistoric-diet-recipes

  • Menstruatia neregulata - ar putea fi semnul unui cancer?


    Acesta este un cancer al uterului care poate sangera. Cervixul este intrarea in vagin, de unde se iau probe pentru testul Papanicolau. Stratul interior (in dreapta pozei) este tesutul endometrial, loc unde incepe cancerul. El se ingroasa si nu mai reactioneaza; incepe sa sangereze. Sunt multe motive pentru acest lucru, insa aceste "umflaturi" nu ar trebui sa existe. In mod normal, se secreta estrogen si acest tesut creste (nu doar menstruatia provoaca aceasta crestere de estrogen). Daca totul functioneaza bine, se activeaza progesteronul: se va micsora si va fi evacuat. Insa ce se intampla daca nu ai progesteron? In loc sa fie evacuat, el se tot acumuleaza; devine asa mare ca incepe sa se scurga. Estrogenul e prea mult si copleseste tesutul interior. Astfel printre principalele probleme regasim cresterea estrogenului: prea mult estrogen si prea putin progesteron rezulta in sangerari. Fiecare femeie trebuie sa le observe, oricare ar fi cauza. Daca organismul e expus la prea mult estrogen, creste riscul de probleme uterine. Menstruatia la varsta frageda sau menopauza tarzie, inseamna mai multi ani cu estrogen care se aduna in peretele uterului si duce la cresterea riscurilor. Femeile la pre sau post menopauza nu iau in seama sangerarile fiindca menstruatia e data peste cap, insa exista riscul unei tumore uterine timpurii. In perioada de post-menopauza nu exista estrogen, si deci nu are ce sa se acumuleze in tesut; asadar, nu exista nici un motiv de sangerare daca femeia este la menopauza! Acesta e un motiv de analize suplimentare, poate fi o problema hormonala, insa in orice caz, nu e ceva normal. Un alt motiv ar fi urmatorul: ultima parte a corpului care produce estrogen cand nu trebuie este GRASIMEA CORPORALA. Aceasta prinde "viata", incepe sa controleze hormonii atat la barbati, cati si la femei, si-i transforma in estrogen. De aceea, ea are legatura cu diferite tipuri de cancer. De aceea, e indicata activitatea fizica pentru a mentine echilibrul hormonal. Adoptati o dieta sanatoasa, cu continut scazut de grasimi saturate si bogata in fructe si legume. Astfel, scade riscul de cancer si se mentine echilibrul hormonal. Si, chiar daca pare incredibil anticonceptionalele ajuta si ele foarte mult in acest sens: combinatia de progesteron si estrogen mentine nivelul constant si reduce riscul de cancer uterin. Se vad avantajele lor abia dupa ce nu se mai administreaza, fiindca se reduce expunerea.

    SECRETE ANTICE PENTRU UN SOMN MAI ODIHNITOR
    1. Secretul antic al somnului din Egipt se numeste: perna cu hrisca.

    Aceasta umplutura se foloseste din vremuri stravechi, inaintea pernelor moi de azi. Sustine coloana si o ajuta sa se relaxeze, eliberand tensiunea musculara si oferind un somn mai bun. Astfel de perne se gasesc in magazinele pentru casa sau pe internet.
    2. Secretul somnului din India este salteaua pentru acu-presiune. Ea este varianta moderna a patului de cuie. Tepii pe care te intinzi stimuleaza punctele de acu-presiune ale corpului si stimuleaza eliberarea de hormoni care alina durerile.

    3. Secretul somnului din Grecia este radacina de VALERIANA. O tableta de 500mg cu o ora inainte de culcare creeaza o stare de calm. Nu uitati sa consultati medicul curant inainte de a incepe orice tratament.

    Functioneaza ca un sedativ si va trimite repede in lumea visurilor. De asemenea, se poate face ceai din radacina de valeriana, insa miroase destul de urat (a sosete si a branza stricata). Se poate pune in frigider si cand se scoate se da repede pe gat.

    De-a lungul zilei, simtim cum ne scade energia. Mai jos sunt prezentate cai moderne pentru energizarea organismului in jocul: "Cine vrea o sanatate de fier?"
    - Un remediu simplu, usor de folosit acasa pentru a scapa de tensiuni si energizare este: A) Inhalarea de lemn de santal; B) Sa bei ceai de musetel; C) Sa te tragi de par; D) Sa te uiti la tv.
    Daca te tragi usor de par, nu ajungi sa smulgi, efectiv, firele. In schimb, se desprinde pielea de pe scalp si se stimuleaza circulatia sangelui.
    - Cei expusi la acest lichid au avut rezultate mai bune la testul de atentie: A) Apa calda; B) Apa rece; C)Apa de ploaie; D) Lapte
    Apa rece creeaza hormoni energizanti. Se aplica pe incheietura sau te stropesti pe fata si acest lucru te trezeste.
    - Acest supliment dintr-un fruct amazonian e planta cu unul dintre cele mai ridicate continuturi de cofeina: A) Acai; B)Guarana; C) Afinele sau D) Jujube.

    IN CAZ CA ATI UITAT:
    -Folositi varianta expusa mai sus a dietei preistorice pentru a slabi si a scadea cifrele organismului vostru. Functioneaza in doar 48 ore.
    -Daca nu reusiti sa adormiti, incercati o perna cu hrisca pentru a va indrepta coloana si a scapa de tensiune; se gaseste pe net cu $30.
    -Incercati suplimente cu Guarana pentru a va stimula energia ($10)