marți, 12 iunie 2012

Doctor Oz - Orele potrivite pentru orice

Medicii si oamenii de stiinta au inceput sa inteleaga cat de importante sunt ceasurile noastre biologice. E o stiinta revolutionara numita cronobiologie. Este studiul ritmului circadian - al modificarilor fizice si psihice prin care trecem in 24 ore. E modul natural al corpului de a cronometra si controla viata. Te-ai intrebat vreodata de ce au loc atatea nasteri la miezul noptii si atatea accidente la 2:00 PM? Nu e o coincidenta. Este activitatea complexa a ceasului biologic. La miezul noptii, esti mai relaxata, deci e momentul ideal pentru nastere. La 2 dupa amiaza, energia corpului scade si suntem mai putin vigilenti la volan. Tot ce tine de corpul tau variaza ritmic pe parcursul zilei: de la pragul durerii la vascozitatea sangelui, de la capacitatea pulmonara la temperatura corpului. Dezlegand misterul ceasului biologic, doctorii pot trata mai bine orice, de la probleme de greutate la boli precum cancerul. Intr-o buna zi, vei putea sti care e momentul ideal din zi pentru orice, chiar acela pentru a-ti salva viata.
Cel mai bun moment pentru a evita moartea - probabilitatea unui infarct este de 3 ori mai mare dimineata decat seara. Te scoli din pat si incep sa se intample o multime de lucruri si, dintr-o data, cazi la pamant in baie:

Sunt 3 motive pentru care e mai probabil sa faci infarct dimineata decat seara:
1. Dimineata, tensiunea arteriala e mare. Atunci cand ea creste foarte mult, distruge vasul de sange; cand sfasie tesutul, rana trebuie sa se vindece. De aceea tensiunea arteriala poate fi devastatoare si poate sparge vasele.
2. A doua problema apare daca vasele de sange sunt mai dense, mai rigide dimineata. Incep sa apara rani si cruste, formandu-se o placa si, in timp, se va rupe. Tensiunea arteriala mare si artera rigida creeaza o perforatie. Aceasta trebuie sa se vindece, insa daca sangele e vascos, se formeaza o crusta si se rupe artera. Daca nu te ridici din pat dimineata sa mergi la baie, poti muri in pat.
3. Cel de-al treilea motiv e vascozitatea sangelui. Cand te culci, vascozitatea sangelui se schimba. In mod normal, sangele e ca apa, curge usor. Daca exista o fisura, ea este acoperita de sange apos. Deci nu e o problema. Daca sangele devine vascos, cum se intampla dimineata, in loc sa fie apos, el nu mai e la fel de fluid, se "gelatinizeaza" si nu mai curge la fel de repede. In mod normal, inima pompeaza cam 8 tone de sange pe zi. Insa daca faci un infarct cauzat de tensiunea arteriala mare, de artera rigida sau de sangele vascos, inima ta ajunge asa, aproape de 2 ori mai mare decat e normal:

Acest muschi nu a primit sange si din aceasta cauza e plin de rani.

  • Momentul prielnic pentru masuri profilactice impotriva infarctului e chiar inainte de culcare (ora 22). Sunt 3 lucruri pentru a proteja inima:
    A) ai grija sa iei pastilele seara (nu doar aspirina, desi e importanta pentru ca permite sangelui sa-si pastreze starea apoasa benefica, mai ales pentru a inlatura crustele formate, ci si medicamentele pentru tensiune, pentru colesterol, calciul si magneziul). Noaptea, ficatul produce mai mult colesterol. Cand nu ai luat medicamentele de cu seara, invelisul e mai fragil, e mai probabil sa se rupa.

    Daca iei magneziu FARA sa iei si calciu, faci diaree, asa ca ia-le pe ambele seara ca sa eviti problema. Referitor la multivitamine, ar fi bine sa se ia tot seara o jumatate din ele pentru ca astfel corpul sa foloseasca antioxidantii.

    B) Ata dentara trebuie folosita seara, la ora 22, deoarece in acest moment al zilei gura nu produce multa saliva, bacteriile se inmultesc si infectiile gingiilor produc inflamatii in corp ce cauzeaza ruptura invelisului.

    C) Ce trebuie sa faci inainte de culcare: nu manca mult, deoarece ti se vor inchide arterele. Dormi suficient. Pentru asta, trebuie sa te expui la soare in timpul zilei. Daca nu dormi bine noaptea, tensiunea arteriala va creste. Somnul nesatisfacator are legatura cu asta. Cosmarurile sunt ca un test al stresului, dar nu le poti opri: cresc tensiunea, cauzeaza rigidizarea vaselor de sange si e posibil ca infarctul sa aiba si asta drept cauza. Daca asculti muzica inainte de culcare sau daca faci ceva relaxant, te poate ajuta sa faci fata stresului din viata care credem ca are legatura cu cosmarurile.

  • Cele mai bune ore pentru programari la medic
    Cel mai bun moment pentru a-ti face o programare la medic este la ora 8 dimineata deoarece medicii si pacientul nu sunt stresati. Datorita ritmului circadian, dimineata esti mai eficient; esti tratat mai bine daca iti faci programarea dimineata. Pentru programarea la dentist, cea mai buna ora este ora 14. Conform unor studii la nivel european, anestezia locala e mai rezistenta dupa-amiaza, deoarece corpul produce mai multa epinefrina (un hormon constrictor) care nu are timp sa se raspandeasca in corp, e mai eficient. Daca e o procedura simpla, cu anestezie locala, programeaz-o dupa-amiaza; ritmul circadian sustine asta. Mamografia ar trebui facuta la ora 9 dimineata, inainte de cafea sau orice bautura cu cofeina. Explicatia e urmatoarea: dimineata, cofeina schimba sensibilitatea sanului. Ora indicata pentru o operatie chirurgicala este in jurul orei 10 pentru ca medicul e "mai linistit": a terminat cu ceilalti pacienti, s-a linistit si isi vede de treaba. Ameteala post-operatorie e mai frecventa dupa-amiaza, asa ca daca te operezi la ora 10, chirurgul da randament maxim cu rezultate ideale. Vaccinul anti-gripal ar trebui sa se faca la ora 11. Suntem mai sensibili la durere intre orele 12-15, fapt pentru care e mai bine sa nu facem injectii intre aceste ore, pe cat posibil. Ora ideala, conform ritmului circadian, este 11.

  • Ora ideala pentru a manca:
    10:00 -> Grasimile: sunt o sursa de energie, combustibil pentru intreaga zi. In acest fel, ai timp toata ziua la dispozitie sa digeri grasimile. Mananca sunca dimineata, si nu hamburger seara. Hamburgerul ingrasa si incordeaza arterele.
    13:00 -> Carbohidratii: se mananca la aceasta ora pentru a creste nivelul serotoninei. Te relaxeaza si te calmeaza. Daca vrei pizza, mananc-o la pranz, nu la cina. Acest lucru previna pofta de gustari in timpul zilei.
    14:00 -> Ciocolata: dau energie instant; ai nevoie de energie dupa pranz, in jurul orei 14. Ciocolata are cofeina: ajuta sa fii alert, sa stai pe picioare dupa-masa.
    17:00 -> Alcoolul: pentru femei, alcoolul in doze mari (mai mult de 1 pahar) e un factor depresiv, nu te ajuta sa dormi mai bine. In doze mici, e stimulent. Daca bei la ora 17, ai timp sa-l asimilezi pana la culcare.

  • Cele mai bune ore pentru a face lucrurile care nu va plac
    - Care e cel mai bun moment pentru o cearta cu sotul? 8 dimineata pentru ca nivelul cortizolului este ridicat dimineata, ajuta in conditii de stres. Hormonul permite o gandire mai clara si, deci, conduce la o "lupta dreapta".
    - Care e ora ideala pentru a plati facturile? 10 dimineata deoarece functiile creierului ajung la un punct maxim inainte de amiaza. Ritmul circadian spune ca atunci esti cel mai organizat, de aceea nu le lasa pe seara.
    - Care e ora ideala pentru exercitii fizice? 7 dimineata deoarece miscarea creste nivelul activitatii creierului si metabolismul. Daca o faci dimineata, pornesti in forta. Daca aceste exercitii sunt facute inainte de micul dejun, e cu atat mai bine, inainte ca mancarea sa ajunga in tractul intestinal.
    - La ce ora e bine sa aspiri in casa? La ora 16 deoarece atunci cand aspiri, agiti praful iar pentru ca acesta sa se aseze e nevoie de 6 ore. Deci, daca pui aspiratorul la ora 20, cand te duci la culcare tot praful va va ineca.

  • Momentul ideal pentru a face dragoste: dimineata la ora 7
    Hormonul oxitocina te relaxeaza, cum face si un masaj in scaun. Din cauza asta, nivelul stresului coboara, te face sa te simti bine. Dureaza doar 20 de secunde pentru ca nivelul oxitocinei sa creasca, ceea ce e suficient pentru barbati, dar nu si pentru femei. Alt bonus pentru a face dragoste dimineata: sangele circula mai rapid catre anumite "parti" ale corpului. Arterele au rolul de a aduce sangele catre acea "parte" a barbatului atunci cand e nevoie. Celulele cu gaz se deschid, deschid si artera, sangele intra, umple aceste cavitati care isi maresc volumul, si asa se formeaza ere ctia. Sangele ajunge acolo atat de rapid, incat blocheaza vena in asa fel incat sangele sa nu mai poata iesi. Asta se intampla cel mai eficient dimineata; daca nu esti exc itat, daca nu ai testosteron, nu ai aceasta reactie. Asta se intampla in cazul barbatilor care sufera de impotenta. Dimineata, nivelul testosteronului e mai ridicat, barbatii sunt odihniti si pot rezista mai mult.

    IN CAZ CA ATI RATAT:
    - Ora ideala pentru prevenirea unui atac de cord este 22:00; inainte de culcare, luati-va medicamentele;
    - Ora perfecta pentru o mamografie este 9:00;
    - Ora perfecta pentru a pacali dieta consumand carbohidrati este 13:00