marți, 24 iulie 2012

7 soluții, în 7 zile, contra durerii. Combaterea dependentei de indulcitori artificiali

Durerea: peste 160 milioane de oameni o au și vor sa scape de ea. 4 din 5 americani se plâng de dureri de spate la un moment dat. Durerea e motivul pentru 20% din vizitele la medic. Pastilele și durerea au devenit o combinație periculoasă iar abuzul și dependenta de analgezice - o epidemie.
In această emisiune se încearcă o abordare nouă pentru tratarea durerii; se poate scăpa de durere cu 7 soluții, în 7 zile.
Prima fază pe care ne vom axa e sistemul muscular. In primele 2 zile ale planului ne ocupăm de durerile musculare și de spate. Mușchii au un mecanism foarte simplu de funcționare: dacă vrei să-ți deschizi mușchii, se vor deschide. Când vrei să-ți contractezi mușchii (când vrei să ridici greutăți, te plimbi sau ești activ, de exemplu), ei se contractă, fără nicio problemă. Tot acest mecanism e realizabil datorită MINERALELOR. Ele împiedică blocarea mușchilor,spasmele musculare. Dacă în corp nu avem destule minerale, pentru echilibrul mușchilor, când încerci să contractezi mușchii, ei nu se mai mișcă. Mușchii au spasme și creează disconfort, chiar și de la lucruri mărunte. Uneori nu știi de ce ai dureri. E șocant că am permis să apară aşa ceva fără să recunoaștem ce importante sunt mineralele în viata noastră. Doctor Oz prezintă o pastila împotriva durerii de spate, ceva simplu, o combinație de potasiu, calciu și magneziu. Este un supliment care se găsește la plafar și în farmacii și are denumirea celor trei ingrediente: magneziu, potasiu, calciu. Dozele sunt de 600 mg de calciu, 400 mg de magneziu și 200 de mg de potasiu.
In a doua zi ne vom ocupa de un alt disconfort cauzat de mușchi: durerile de ceafă. Sunt 3 cauze ale problemei: geanta (ca sa fii în siguranță, trebuie sa aibă maxim 1,4- 2,3 kg; când e mai grea de atât, te dezechilibrează puțin și iți da dureri de ceafa), presiunea zilnica din viaţa ta (care te face sa fii mai încrâncenat în viaţă - simțim tensiune în ceafă) și postura (dacă stai drept, ca tras de o sfoară, totul e în regulă; fără postură, coloana vertebrală suportă multă greutate suplimentară, fiindcă te trage în direcții în care nu vrei). Cea mai bună soluție să tratezi problema aceasta este noaptea, când dormi.  In acel moment, dacă ai capul puțin mai în faţă sau mai în spate, adaugi stres asupra coloanei vertebrale și a nervilor din jurul coloanei, mai ales în zona cefei. Perna ideală ar trebui să aibă o zonă centrală mai joasă decât restul ei și, dormind pe o asemenea pernă, se pot combate durerile de ceafa:
Punand capul in zona centrala, capul se va relaxa, nemaiexistand nici un unghi la ceafa. Este o perna de postura care aliniaza coloana si ceafa.

Urmatorul sistem raspunzator pentru durere e sistemul nervos, caruia dedicam ziua a treia si a patra. Multa durere are baza neurologica, dar sunt lucruri pe care le putem schimba. In a  treia zi calmam durerile cauzate de nervi la coloana, mai ales la discuri. Nervii din coloana vertebrala sunt presati daca discurile sunt strivite. Cand faci diverse lucruri si pui greutate in plus pe coloana (fie de la trauma, fie de la viata cotidiana),  apare o inflamatie si discurile scapa fluid; acesta irita si inflameaza nervii si acest lucru cauzeaza o durere disproportionata fata de trauma propriu-zisa. Solutia nu implica o operatie, ci un antiinflamator simplu: scoarta de salcie alba (engl: "white willow bark"). Aspirina a aparut fiindca oamenii stiau ca scoarta de salcie continea salicilati. Actioneaza la fel ca aspirina si este naturala, relativ ieftina. Se iau 4-6 ml, care e cantitatea dintr-un picurator. Se picura in paharul cu apa, se amesteca si se ia de 3 ori pe zi, ca orice alt produs antiinflamator. Se ia si apa, care e benefica pentru organism si hidrateaza discurile. Asa ne pacalim sa bem mai multa apa.
Ziua a patra e dedicata rezolvarii problemei cauzate de sciatica. Cand ai disconfort in zona aceasta, din cauza compresiei, ai dureri ascutite in jos (spre picioare) in distributia acelor nervi. Acea durere se poate manifesta in multe feluri diferite, in functie de perioada in care te prinde. Aceste dureri nu au loc fiindca ai o inflamatie, ci din cauza compresiei, a faptului ca nervii sunt presati. Si asa apare amorteala. Uneori, o senzatie de soc electric.  Solutia oferita si pe care o puteti face acasa este folosind un scaun si o minge de tenis (sau alta similara): veti sta pe minge, insa in locul potrivit. Se pune mingea in partea de sus a fesei,se sprijina si se invarte pe ea:

Se face acest exercitiu 10-15 secunde, si muschii care sunt presati si rasuciti se deschid si se relaxeaza. E ca la un masaj, insa aceasta e o modalitate mai buna fiindca fiecare stie unde e disconfortul. Daca il aveti pe o parte, concentrati-va pe partea aceea. 
Zilele cinci si sase ale planului se concentreaza  asupra articulatiilor si oaselor. In ziua a cincea ne ocupam de calmarea durerilor articulare, care sunt cauzate de traume repetate, jogging-ul fiind une xemplu (dar nu singurul), au loc fiindca zgariem captuseala delicata de la articulatii, unde cele doua oase se ating. Partea de sus este foarte neteda, dar cea din partea dreapta este aspra:




Partea alba care se observa e aproape o ulceratie. Asprimea nu ar parea ca deranjeaza mult, insa corpul trimite semnale fiindca nu vrea sa se accentueze asprimea. Dr. Oz, atunci cand are un disconfort de care nu scapa, foloseste ceva foarte util: gelul de arnică. Este un remediu homeopat si care actioneaza rapid. Efectul se mentine mult timp si te scapa de durere. Al doilea lucru ce trebuie facut e sa cautam moduri de a ne ocupa de picioare.  Durerea articulara e foarte frecventa, dar ortotica poate ajuta  mult in caz de dureri de picioare. Problema la durerea de picioare este  ca ai 26 de oase, multe tendoane, se intampla tot soiul de nebunii cu aceste legaturi. Si calcam pe ele cand ne miscam si accentuam iritatia pe care o avem deja. 

In a saptea si ultima zi in care combatem durerea, ajungem la principalul centru al durerii din corp: capul si durerile de cap. Exista 3 remedii contra durerilor de cap pentru dimineata, pranz si seara. Functioneaza in momente diferite ale zilei din motive importante.
Remediul de dimineata: e ceva important, dar multi oameni nu-si dau seama de ce au dureri de cap dimineata. Cand te culci noaptea, daca dormi bine, muschii se relaxeaza, inclusiv cel din artere. Ca sa te trezesti, corpul iti creste tensiunea. Acesta e un lucru bun, cu exceptia cazului cand ai multa presiune in vasele de sange, si muschii sunt mai rigizi, dupa somn: acest lucru cauzeaza durerile de cap de dimineata. Sa spunem ca te-ai trezit. In mod normal, sari din pat si pleci. Dar primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa-ti duci fiecare genunchi la nas - daca poti. Daca nu poti sa-ti atingi nasul cu genunchiul, nu e grav. Ideea e sa-ti relaxezi spatele si sa te eliberezi de tensiunea musculara. In asa fel, te trezesti bland, sangele se pune in miscare in muschii picioarelor si toracelui. Apoi, stand pe burta, vei face un exercitiu numit "caine ridicat" sau "cobra". Din pozitia intins, te ridici pe maini tinand soldurile pe pat. Privirea este inspre tavan si partea inferioara a spatelui se intinde. Lucrul acesta deschide muschii spatelui si permite relaxarea inimii. 
Remediul de la ora pranzului: frecvent, oamenii spun ca au, in jurul acestui moment al zilei, dureri de cap de la stres. Tensiunea din viata duce la diverse dureri musculo-scheletale. Prea mult stres te face adesea mai sensibil la mici disconforturi care in mod normal nu ti-ar atrage atentia. Solutia e folosirea unor mirodenii, ca sa reducem tensiunea. Ghimbirul, ca pastilele fara reteta, ajuta la combaterea inflamatiei. Il poti pune in orice mancare vrei. Turmericul este si el un antiinflamator. Si capsaicina din fulgii de ardei iute e foarte eficienta in reducerea durerii si actioneaza direct asupra mecanismului de percepere a durerii. Toate acestea au ca efect reducerea durerii si au fost confirmari in acest sens si prin intermediul studiilor recente care au aratate de ce ele reduc inflamatia, iritatia, genul de lucruri care provoaca dureri de cap (mai ales la pranz).
Remediul pentru noapte: seara se petrec doua lucruri -  ai acumulat diverse probleme pe parcursul zilei si trebuie sa previi si durerile de cap de a doua zi. Cel mai bun mod de a face asta este band ceai de hibiscus. Acesta ajuta la reducerea cresterii bruste a tensiunii dimineata (care ducea la durerile de cap).

PLAN DE 7 ZILE PENTRU COMBATEREA DEPENDENTEI DE INDULCITORI ARTIFICIALI
Acestia pretind ca va ajuta sa slabiti dar, in  final, pot avea efect contrar. Americanul obisnuit consuma aproape 11 kg de indulcitori artificiali pe an. Cercetatorii cred ca indulcitorii cu mai putine calorii, precum: zaharina, aspartamul si sucraloza, sporesc apetitul! In final, consumi mai mult, riscand ingrasarea si diabetul.Cum acesti indulcitori artificiali sunt mult mai dulci decat zaharul natural, iti pot modifica papilele gustative, facandu-te sa poftesti mai mult la ei. 
Aspartamul (un pachetel) are acest echivalent: e de 200 de ori mai dulce decat zaharul. Zaharina (un pachetel) este de 500 de ori mai dulce decat zaharul. Sucraloza (un pachetel) este de 600 de ori mai dulce decat zaharul.Cum sunt atat de dulci, acestea te fac sa tanjesti si mai mult dupa dulce. 
Ziua 1: Cafeaua de dimineata- multi pun indulcitori in ea; daca faci asa ceva, pornesti cercul vicios inca de dimineata. Astfel, e recomandat ca in locul indulcitorilor artificiali, sa folosesti unul natural, numit STEVIA. Ea e de 30 de ori mai dulce decat zaharul obisnuit si este o planta originara din America de Sud. Este utila in caz de diabet. Partial, fiindca e o planta dulce, naturala, ajuta si la tensiune.
Ziua 2: La micul-dejun, multi pun indulcitori artificiali in el. Astfel, daca iei iaurt adevarat si adaugi tu zahar, poti controla ce pui (in loc sa cumperi direct iaurt indulcit artificial, aromatizat etc.). Doctor Oz recomanda adaugarea de SIROP DE ARTAR. El are mai putine calorii decat zaharul, e plin de antioxidanti si stimuleaza imunitatea.
Ziua 3: Bomboanele fara zahar, guma de mestecat fara zahar etc. - le consumam in cantitate foarte mare si nu au deloc efecte benefice. Putinul zahar pe care l-am fi luat din cele normale nu ne-ar fi facut rau. In loc de indulcitorii artificiali, ni se recomanda JELEURI CU AGAVA. O mana din ele contine 50 calorii. Agava e un nectar foarte dulce si un astfel de jeleu are 8 calorii; nu e mult, dar iti arde papilele gustative astfel incat sa nu mai cauti rapid noi surse de zahar.
Ziua 4: Ca desert, ne sunt recomandate batoanele Arctic Zero, o inghetata pe bat, pentru care se foloseste guma Xantan si radacina de cicoare pentru gust. Doctorul Oz sustine ca nu trebuie sa consumam: iaurt congelat si nici inghetata cu: sorbitol, glucitol, zaharina, aspartam, sucraloza, ciclamat!
Zilele 5, 6 si 7: detoxifierea de sucuri dietetice. Sunt anumite lucruri ce le plac oamenilor la aceste bauturi: ca nu contin multe calorii, ca sunt acidulate. Solutia doctorului Oz in acest sens e o bautura efervescenta marca doctor Oz: se ia o lingurita de nectar de agava, una de extract de sarsaparilla, se adauga 250 ml de apa minerala (sau plata). Aceasta bautura iti provoaca papilele gustative ca un suc dietetic, dar fara sa atace papilele gustative, sa nu-ti mai revina dupa aceea dorinta de a bea asa ceva. Daca asa ceva nu iti place, o alta varianta e sucul de portocale nedietetic: se pune apa minerala cu suc natural de fructe. Sucul natural e foarte bun si contine multa vitamina C.
Poti folosi ZAHAR BRUN ca alternativa la indulcitorii artificiali. E complet natural si nu modifica simtul gustativ.

PLAN DE 7 ZILE PENTRU COMBATEREA OBOSELII
 Sunt 4 cauze fundamentale ale pierderii de energie: probleme de dieta, somn insuficient, nu faci destul sport si nu faci fata stresului din viata ta. 
Ziua 1 si 2: Vom schimba dieta - multi oameni isi incep dieta cu carbohidrati simpli. In prima zi nu trebuie sa-i mai consumi; poti lua caramel latte dupa-amiaza, daca ai nevoie disperata, insa nimic de acest gen inainte de pranz. La micul-dejun, poti consuma un shake cu proteine sau sunca de curcan (ai grija la sare!) In a doua zi se introduc fibrele, care sunt o problema importanta pentru multi oameni. Ai nevoie de fibre SI proteine la un loc, NU multe gustari! Asa ca o gustare potrivita este mazarea uscata ("dried peas"), care e crocanta, fara adaos de zahar si fara grasimi. Se gaseste in magazinele bio. Un sfert de ceasca contine 3 grame de fibre si 6 grame de proteine:

Zilele 3 si 4: In ele e vorba de suplimente. Recomandarea dr. Oz este 5-HTP (un supliment care ajuta la somn). El da rezultate bune pentru oamenii care nu pot dormi, asigurand un somn reparator de 7-8 ore. Poti incerca sa-ti schimbi obiceiurile: strecoara o ora in plus de somn pe noapte, de exemplu, pentru ca ai nevoie- pentru programul tau zilnic- mai mult de energie decat de timp. Nu e vorba de managementul timpului, ci de al energiei. 
Ziua 5: Te ocupi de hidratare.  Masina - care este coprul uman - traieste din fluide. Daca 2/3 din corpul nostru e apa, si noi nu bem apa, deshidratarea poate crea un dezastru si te poate face letargic. Doctorul Oz recomanda sa-ti faci un termos zilnic (care va inlocui caramelul latte de mai devreme). Se pun 3/4 dintr-o ceasca de arpacas si se fierbe in 8 cesti cu apa timp de 10 minute; se scurge apa; arpacasul se mananca mai tarziu, dar apa se pune in termos; contine fier si combate oboseala. La sucul de la arpacasul fiert + 2 lamai (antioxidanti si vitamina C)+ 1/2 ceasca miere. Daca doresti, poti pune gheata. La cina, se consuma arapacasul.
Ziua 6 si 7: Ne ocupam de imbunatatirea activitatii fizice si mentale. Mergi pe jos 10 minute pe zi, nu e nevoie sa faci ceva nebunesc. Sau poti urca pe scari, cat de sus poti, apoi coboara-le. Apoi iti poti continua munca de birou. Poti crede ca asa ceva te-ar obosi si mai mult dar, dimpotriva, are efectul opus. Daca faci pauze de 10-20 minute in diverse momente ale zilei, ajungi la 45 de minute sau 1 ora de activitate fizica pe zi! In aceasta activitate, in ziua a saptea, e bine sa incorporezi si RESPIRATIA PROFUNDA. Poti face asta in timp ce mergi pe jos: 2 secunde inspiri, 2 iti tii respiratia, 4 secunde expiri lent. Iti pui mana dreapta pe stomac, inspiri, apoi relaxezi stomacul, expiri timp de 4 secunde. Repeti asta un minut in timp ce mergi pe jos.

PLANUL DE 7 ZILE PENTRU COMBATEREA CELULITEI
Vela Shape e un aparat unic, care combina doua energii diferite: frecventa radio si infrarosii laolalta cu vid si masaj mecanic. Astfel, caldura e propagata mai profund in piele. La randul ei, aceasta e stimulata sa produca un colagen nou si va capata un aspect neted. Celulita nu e cauzata doar de grasime, ci si de tesutul conjunctiv. Acest aparat modifica si tesutul conjunctiv, pe langa faptul ca deplaseaza reziduurile si deschid vasele sanguine, ca un masaj. Tesutul conjunctiv e intins si incepe sa se reconstruiasca sub alt aspect. Derma va incepe sa se schimbe si tesutul conjunctiv va incepe sa se micsoreze putin si va crea o schimbare temporara in aspectul celulitei din exterior. Tratamentul in sine se simte ca un masaj profund, se simte ca o aspirare si caldura. O procedura dureaza in jur de 30 minute iar tratamentul se face o data pe saptamana. In medie, pacientul va avea nevoie de 4-6 tratamente (~$400-700/ tratament). Dupa ultimul tratament, dureaza circa 3 luni pana sa observi rezultatul final.