marți, 24 iulie 2012

Cum vindecam cancerul?

Una din 3 femei si unul din 2 barbati vor face cancer in timpul vietii. Poate acesta lucru sa fie impiedicat?
Primul "investigator" al cancerului invitat de catre doctorul Oz, dr. Mary Ann Lila,  cerceteaza plantele si e director la un institut in cadrul campusului de cercetare din Carolina de Nord, un fel de "Gradina a Edenului" de latura stiintifica. Aici se cauta compusi ai plantelor mai putin cunoscuti, dar care contin lucruri sanatoase pentru om. Un exemplu ar fi pigmentii ce dau culoare fructelor, care sunt foarte buni antiinflamatori si care pot opri cancerul. Multi se gandesc la mancare ca la o sursa de calorii, de arome, dar nu si ca la o sursa de medicament care le poate imbunatati sanatatea.
Fructele salbatice sunt cele mai bune in lupta impotriva cancerului. Plantele sunt stationare, inradacinate in pamant, ele nu pot fugi pur si simplu cand o insecta vine sa le muste sau cand sunt in lumina soarelui. Ele nu au nici un sistem de aparare, cu exceptia producerii unei combinatii de substante chimice in frunze si fructe. Cand oamenii consuma acele fructe, mananca substantele protectoare. Aceleasi substante lupta impotriva cancerului. Dr. Lila dezvalui trei alimente ce lupta impotriva cancerului:
AFINELE SALBATICE ("wild blueberries") - sunt fantastice (spre deosebire de cele normale) pentru ca sunt intr-un camp mai expus si pentru ca ele contin substante ce lupta cu multe forme de cancer. De asemenea, lupta in diferite momente ale evolutiei cancerului. In salbaticiei, afinele sunt expuse intemperiilor: vremea, soarele ce le bate, frigul din timpul noptii. In plus, exista daunatori, infectii care patrund; planta nu moare iar in interior elibereaza substante puternice ce ne protejeaza pe noi de cancer; ele traiesc acolo, iar cand mancam afinele, substantele ne intra in sange. Sa spunem ca in organismul dvs. aveti o forma de cancer. Acolo e punctul slab si e locul unde substantele din afine ajung si opresc irigarea cu sange, "infometand" cancerul (acesta scade in final). Nu avem un medicament pentru asa ceva, insa natura ne ofera aceasta solutie.
Important la afinele salbatice e ca le gasiti la fructe congelate, nu la cele proaspete. Nu sunt foarte scumpe (~ $5 in SUA).


COACAZELE NEGRE ("black currant") - mai ales SUCUL de coacaze negre - se deosebesc datorita  culorii stralucitoare (trebuie sa semene cu un neon care te indeamna sa le mananci). Le gasim sub forma de suc, de gem, uscate, congelate, pe internet sau in bacanii. Sunt antiinflamatorii si reduc riscul de a face cancer.


SUCUL DE STRUGURI TAMAIOSI ("muscadine grape juice") - nu e foarte des intalnit; spre deosebire de alti struguri, el are protectii naturale si nu e susceptibil de multe boli ce ar distruge alte tipuri de struguri, pentru ca are ACID ELAGIC, RESVERATROL si alti compusi preventivi. O sticla  ar costa ~ $5.

TEHNOLOGII DE ULTIMA ORA IN CANCERUL LA SAN
Urmatorul "investigator", Rachel Brem, cauta indicii intr-un domeniu diferit,  cu ajutorul tehnologiei de ultima ora. In mod normal, radiologii stau intr-o camera obscura si citesc imagini, dar azi este vital sa vorbesti cu pacientul, sa intelegi ce se intampla in organismul femeii bolnave de cancer la san. Exista foarte multe inovatii tehnologice, una dintre cele mai interesante fiind detectia pe calculator ("computer aided detection"). Inteligenta artificiala indica o a doua inspectie, o reasigurare. O alta inovatie extraordinara este biopsia minim-invaziva ("minimally invasive biopsy"). Acum este folosit un ac,  nu bisturiul; se poate face in pauza de pranz si este mai precisa decat biopsia chirurgicala. Cu aceste noi tehnologii, avem o reducere a numarului de femei ce mor din cauza cancerului la san.  
Dr. Brem a facut niste descoperiri extraordinare, cea mai mare dintre acestea e diversitatea formelor de detectie. Inainte se faceau mamografii, insa acum avem mai multe informatii in legatura cu femeia, asa ca putem spune care e riscul si ce metoda de scanare e mai adecvata. Mamografia e de ajuns in cazul unor femei, dar exista multe alte unelte pentru a identifica forme incipiente.
Prima analiza se numeste analiza automata cu ultrasunete. ("whole breast automated ultra-sounds"). Acest tip de analiza e foarte buna pentru femeile cu sanii densi, care nu sunt putine (aproape 40% ii au asa, atat inainte, cat si dupa menopauza). Mamografiile identifica aproximativ 85% din formele de cancer la femei, insa la cele cu sanii densi, 35% dintre formele de cancer NU SUNT VIZIBILE. Astfel, mamografia este un test minunat, dar e imperfect. Avem nevoie de ceva care sa ne ajute sa compensam.
Cum imi dau seama ca am sanii densi? Unele persoane cred ca au sanii tari sau moi, dar nu in asta consta. E bine sa-i ai tari, dar exista densi sau grasi; sanii densi se identifica DOAR prin intermediul mamografiei. Aparatul cu ultrasunete e similar cu acela pentru gravide:




Nu doare si nu foloseste nici un fel de radiatii. Cand se face analiza, femeia nu poarta nimic pe bust. Se asaza bratul mobil al aparatului cu delicatete pe san iar transmitatorul dinauntru se misca dintr-o parte in alta. Se fac mai multe cadre cu sanii si aasta e totul. Testul e foarte usor si rapid.
La o mamografie normala (ca in imaginea din stanga a pozei de mai jos) nu se vede nicio urma de cancer, e interpretata corect. 
Insa in imaginea din dreapta, se vede imaginea cu ultrasunete dupa analiza cu aparatul special; tot ce se vede cu alb, tesuturile, denota faptul ca e un san dens, totul arata normal pana cand se observa un punct negru: un cancer invizibil pe mamografie:




Acesta a fost un exemplu al unei femei din randul celor 35%  cu sanii densi al caror cancer e invizibil la mamografie.



A doua tehnologie revolutionara o reprezinta imaginile gamma ("breast specific gamma imaging" - BSGI). E o metoda de scanare ce nu se adreseaza publicului larg, ci femeilor cu risc sporit - care au gena cancerului la san - sau pentru cele diagnosticate de curand. La acele femei, in 10% din cazuri, al doilea cancer din oricare san nu-l vom identifica altfel. Daca faceti o mamografie neclara, acest test cu imagini gamma e unealta necesara pentru edificare. Se injecteaza o substanta, dupa care aceasta este urmarita si se vede unde "merge" si in functie de acest lucru se depisteaza sau nu cancerul. Iata o analogie intre mamografie si o imagine gamma. In cazul mamografiei, zona alba din partea de jos reprezinta cancerul pacientei:




Cum functioneaza diferit cancerul fata de tesuturile inconjuratoare? Se observa in imaginea gamma, unde cancerul apare cu portocaliu si galben,  insa se mai observa si un al doilea cancer, punctul de mai sus. Acest lucru indica faptul ca exista mai multe celule canceroase, iar mamografia nu ne poate indica acest lucru. Din aceasta cauza, pacienta va fi tratata diferit, pentru ca aveam un cancer ascuns (descoperit doar cu imaginile gamma). E important de stiut ca aceasta noua tehnologie NU VA INLOCUI mamografiile deoarece e o injectie cu material usor radioactiv, care insa ne ajuta sa descoperim un cancer pe care de altfel nu l-am vedea.
Mamografia e un test imperfect, insa e singurul pe care-l avem. Insa daca vom combina mamografia cu altele, devine un test foarte bun.

Exista 2 intrebari pe care fiecare femeie trebuie sa le puna:
- Cine interpreteaza mamografia/ imaginile? Cine e expert in asta, o face mai bine. Cand faceti mamografia, asigurati-va ca imaginea e buna, dar si de faptul ca cine o interpreteaza e un expert. Trebuie sa gasiti un loc unde cel putin intre 50-75% din ocazii radiologul care va citeste mamografia face si ALTE teste la sani. Astfel, puteti avea parte de experienta meritata. Deci daca nu petrec prea mult timp facand acest lucru, nu sunt experti in acel domeniu.
- Care sunt mai bune: mamografiile digitale sau cele analog? Mamografiile analog sunt ca aparatele foto cu film, iar cele digitale se aseamana cu aparatele foto digitale de azi. Cele digitale sunt mai bune pentru ca, la anumite femei, nu la toate, insa la cele mai tinere, cu sanii densi, mamografiile digitale identifica mai bine cancerul. Un alt lucru important e ca trebuie sa sunati la centrul de analiza si sa intrebati daca testul lor e digital pentru a va asigura ca obtineti ce e mai bun posibil.

Terapii alternative:
SIMULATORUL DE GRAVITATIE ZERO e prezentat in emisiunea dr. Oz de catre Sean Whalen, unul dintre inventatorii lui. Aparatul functioneaza introducand presiune: cu cat presiunea e mai mare, cu atat persoana care-l foloseste devine mai usoara. Tehnologia a fost dezvoltata de catre tatal lui Sean, cercetator biomecanic la NASA. El vine cu solutii pentru astronautii care vor sa faca exercitii in spatiu; informatia a fost preluata si refolosita. Cu acest simulator, sunt ajutati oamenii sa faca exercitii prin reducerea durerii; astfel, il pot folosi chiar si oamenii care au fost operati cu o zi inainte (care nu simt presiune pe picioare, glezne sau genunchi):




A fost dovedit faptul ca reduce presiunea din partea inferioara. Pentru cei de acasa, dr. Oz spune ca pot avea o versiune mai ieftina in piscina de acasa: hidroterapia face acelasi lucru!
APARATUL DE INVERSIUNE - ideea vine din medicina orientala, stimuland circulatia sanguina la creier, va ajuta sa luptati impotriva stresului si a depresiilor:

Versiunea mai ieftina, pentru acasa, e daca va intindeti pe marginea patului - asigurandu-va ca gatul va e sustinut; va lasati capul pe spate, iar acelasi flux sanguin va fi si acolo. 

Stati prost cu energia? Durerea va incetineste?  Nu mai cautati in medicamente, deoarece avem remedii in padurea tropicala! Alaturi de dr. Oz este expertul in medicina naturista care a studiat ierburile tropical timp de 25 ani, Lindsey Duncan.
GUARANA - e planta energiei, cel mai puternic energizant; creste in tufe si face niste fructe rosii; daca deschizi fructul, gasesti o samanta neagra:




Samanta are cu 250% mai multa cofeina decat boabele de cafea! Are si compusii activi ai ciocolatei, fapt pentru care e o planta energizanta foarte puternica. Samanta se sparge foarte usor in mana, insa o persoana normala nu ar trebui sa le sparga in gura. De consumat, e bine sa se consume sub forma de pudra: se ia o lingurita si se pune in putin suc, insa NU seara! Este putin amara la gust.


GRAVIOLA - e cel mai bun prieten al sistemului imunitar: il hraneste, il intareste, il stimuleaza. E un fruct mic, ce seamana cu un porc tepos verde, plin cu compusi activi. El trateaza: gripa, raceala, febra. Iata cum lupta cu febra: graviola alimenteaza sistemul imunitar, iar acesta creste febra, arde ce va deranjeaza, dupa care aveti rezultatul dorit si febra dispare. Graviola e un extract, dar cel mai bine e sa fie consumat ca ceai; trebuie avut grija, pentru ca daca il lasati prea mult, poate fi foarte tare. Trebuie sa incepeti cu un timp intre 60-90 de secunde, dupa care la 150 de secunde, iar dupa 7 zile il lasati. Pe masura ce progresti, se lasa saculetul inauntru. Dupa 3 saptamani, poti sa pui apa calda deasupra, hranindu-ti astfel sistemul imunitar. De 2 ori pe zi este de ajuns,  insa daca o faceti de 3 ori, sistemul e hranit si mai mult.


GHEARA DE PISICA - In Brazilia i se spune "una de gato" 



Planta e incredibila, reduce durerea si inflamatiile, permitand sangelui sa ajunga la rana. Sangele isi face astfel treaba si vindeca. Interesant e ca gheara de pisica e o planta cataratoare, care sufoca de-a dreptul copaci de 20 de ori mai mari decat ea. Acest tip de plante supravietuiesc in jungla, astfel ca si noi, oamenii, ar trebui sa beneficiem de beneficiile sale, pentru ca lupta cu lucrurile rele si totodata acapareaza tot. Daca o plantezi in gradina, va acoperi totul, va ataca tot. Se foloseste extractul din gheara de pisica, amar la gust. Versiunea in limba engleza poate fi citita aici: http://adf.ly/B4C1P