miercuri, 25 iulie 2012

Deficienta de vitamina B12. Ganglionii limfatici. Durerile de cap

Sunteti extenuati? Uituci? Deprimati? Ati putea crede ca e din cauza varstei, insa ar putea fi ceva mai perfid: deficienta de vitamina B12. Aceasta vitamina e arma secreta a naturii pentru a ne simti tineri. Conform unor noi informatii, 40% din populatie are deficienta de B12. Aveti un scut ce va protejeaza corpul de boli si nici macar nu stiti. Ea e esentiala pentru a va simti tineri si plini de viata, pentru producerea de globule rosii ce transporta oxigenul in corp. Puteti gasi vitamina B12 in multe alimente si de ani de zile oamenii iau de la medic injectii cu B12. Insa, desi e usor sa luati doza zilnica, se estimeaza ca aproape 47 milioane de americani au deficienta de B12. Cel mai infricosator e faptul ca simptomele acestei deficiente pot semana cu Alzheimer, depresie sau chiar un atac cerebral. Netratata, deficienta de B12 poate afecta ireversibil nervii.
B12 este o vitamina esentiala pentru producerea de globule rosii. Fara ea, suntem predispusi anemiei, care ne poate face sa ne simtim rau. E esentiala pentru protejarea celulelor nervoase, pentru a accelera transmisia semnalelor, pentru ca sistemul nervos si celulele nervoase sa functioneze corect. Fara un nivel corespunzator de B12, nu putem regenera ADN-ul; celulele nu se pot divide si nu pot inlocui celulele uzate. Daca nu putem reface ADN-ul si celulele uzate, chiar imbatranim mai repede. 
Tratamentul cu B12 era demodat pana si in anii '30 si '40. Se faceau tot timpul injectii cu B12. Apoi a disparut. Suntem o populatie imbatranita si efectele deficientei de B12 se amplifica din cauza varstei. Populatia e imbatranita, se prescriu mai multe medicamente, dintre care multe pot afecta absorbtia de B12. Consumam mai multe alimente procesate, in vreme ce sursele sanatoase de B12 au fost date la o parte. Intr-o tara precum Japonia (unde dieta e total diferita), absorbtia de B12 este de 2 ori mai mare; aici se consuma si mai multe fructe de mare, o sursa excelenta.
Sunt 5 intrebari pe care le puteti pune ca sa aflati daca aveti deficienta de B12. Analizele de sange pot fi importante, insa la fel sunt si simptomele. Cele doua se pun cap la cap pentru identificarea problemei. 
1. Simtiti ca nu aveti energie?
2. Ati observat schimbari neobisnuite de stare? Daca nu sunteti siguri ce sa raspundeti la aceasta intrebare, intrebati-va partenerul.
3. Aveti probleme de concentrare sau de memorie? 
4. Va amortesc mainile si picioarele? Durerile usoare de articulatii pot fi legate de deficienta de B12
5. Vi s-a inflamat limba?
Nu aveti cu totii deficienta de B12, insa puteti avea. 


Motivele ce duc la deficienta:
1. MEDICAMENTATIA - aspirina e unul dintre vinovati. Pentru absorbtia de vitamina B12, avem nevoie de o proteina produsa de celulele din stomac. Daca acele celule din stomac nu functioneaza corect, proteina nu ajunge in sange. Aspirina irita membrana stomacului, produce atrofieri si erodari. Nu intelegeti ca nu trebuie sa mai luati medicamentele de care aveti nevoie, ci doar trebuie sa stiti ca acest lucru poate duce la deficienta de B12. O problema comuna sunt arsurile stomacale si ulcerul, dar si medicamentele ce reduc aciditatea din stomac, mai ales inhibitorii de pompa de protoni. Daca nu se produce suficient acid in stomac, nu se absoarbe vitamina B12. Un medicament adesea prescris diabeticilor si foarte bun, provoaca si el deficienta de B12. Nu se stie sigur cum sau de ce, poate din cauza efectului asupra intestinelor si a absorbtiei in zona. 
Sunt si vitamine care afecteaza absorbtia de B12. Nu incetati sa le luati, ci doar fiti atenti. Lucrul cel mai important la vitamine e acidul folic: daca avem suficient, va masca efectele deficientei de B12 ce apar de obicei in analizele de sange. Acestea vor iesi normal iar sistemul nervos nu va fi afectat. Daca luam mult acid folic din dieta sau suplimente, deficienta de B12 ar putea afecta creierul si duce la sindromul de dementa, care poate stimula Alzheimer. In acest moment, deficienta de B12 este ireversibila; daca nu e identificata la timp, efectele pot sa persiste. Insa acidul folic produs in mod natural nu are acest efect de mascare, el e absorbit in organism. Astfel, 1000 de unitati de acid folic pe zi este o doza mare. Daca aveti cazuri de dementa in familie, verificati-va nivelul de B12. 


2. VARSTA  e importanta in deficienta de B12, din mai multe motive. Celulele din stomac se schimba mereu si nu mai secreta la fel de mult acid. E o parte esentiala in procesul de absorbtie a vitaminei B12 din proteinele animale. Activitatea gastrica, productia de acid in stomac trebuie sa functioneze corect pentru  a putea separa, fizic, vitamina B12 de proteine. Pe masura ce imbatranim, membrana stomacala se schimba si nu se mai secreta acid ca in tinerete. 30% dintre persoanele peste 50 de ani nu secreta suficient acid stomacal pentru a absorbi din dieta vitamina B12 de care au nevoie. 
Stomacul tanar are o suprafata dura, asemenea unui lant muntos, in vreme ce stomacul unei persoane in varsta nu il mai are:




De obicei, nu avem aceasta capacitate de a secreta sucuri gastrice pentru a desprinde vitamina B12 din proteine si a o absorbi. In tinerete, nivelul de acid gastric secretat este ridicat si scade dramatic la mai putin de jumatate cand ajungem la 40-50 ani, cand apar probleme cu digestia alimentelor si medicamentele pe care le luam. Exemplificare: Vitamina B12 intra in corp printr-o proteina (P) din alimente (din carne, mai exact); corpul trebuie sa separe B12 de P si face acest lucru cu ajutorul acidului. Daca se "arunca" in stomacul persoanei tinere B12 si proteina, se amesteca putin, observam ca ele se separa imediat iar B12 incepe sa se dizolve; corpul o absoarbe imediat. Insa la o persoana peste 50 de ani, cand se introduce B12, se observa ca ea nu se separa de proteina. Se pot lua suplimente cu B12, tot nu conteaza, daca vitamina nu e absorbita si digerata. Ea ajunge in sistemul intestinal, e eliminata in scaun si irositi banii:








Aceasta e vitamina B12, naturala, din alimente. Nu e la fel cand luati un supliment sau cand separarea de proteina animala are loc in stomac. 
3. DIETA. Sursa cea mai buna sunt proteinele animale: fructele de mare, carnea de porc, de pasare, si, intr-o mai mica masura, ouale si lactatele. Ele sunt singurele surse naturale. Tocmai de aceea, dieta e o provocare pe masura ce oamenii imbatranesc (daca au probleme cu inima sau diabet). E incurajata trecerea spre o dieta bazata mai mult pe legume; puteti reduce consumul de proteine animale, insa uitati sa le inlocuiti cu fructe de mare, cum fac in Japonia; de aici - deficienta. Aceste lucruri, pe langa schimbarile in productia de sucuri gastrice si fiziologie, odata cu varsta duc la o absorbtie ineficienta.
ALCOOLUL afecteaza simptomele gastrointestinale, afecteaza ficatul si pancreasul, duce la atrofierea stomacului. Toate acestea, combinate, afecteaza absorbtia de B12. Persoanele care consuma mai mult alcool, mananca mai putin sanatos, consumul moderat nefiind o problema reala pentru B12.
Vestea buna este ca, desi este o problema grava, este REVERSIBILA.


SURSE DE B12:
E fezabil sa luam B12 din suplimente? Oamenii au probleme doar cu absorbtia? Raspuns: Da, vestea buna este ca acum exista mai mutle alternative. Dr. Kate Geagan, dietetician, sustine ca prefera vitamina B12 sub-linguala, care se dizolva rapid sub limba. Iata un foarte interesant articol despre asa ceva aici: http://ligiapop.com/2010/07/24/problematica-vitamina-b12-in-dieta-vegana/
Dar puteti lua un supliment obisnuit cu B12, care se inghite. Diferenta, fata de exemplificarea de mai sus, cea cu proteina si B12 care trebuie eliberata, cand luam un supliment sau un aliment fortificat NU MAI AVEM NEVOIE de SUCURI GASTRICE pentru a face asta. De aceea, putem creste nivelul de B12 printr-un supliment, chiar daca avem peste 50 de ani si nu mai avem o productie intensa de sucuri gastrice. In cazul unei deficiente, doza recomandata este de 1000 de micrograme pe zi. La vitamina B12 este bine ca nu exista o limita superioara, adica sa nu va faceti probleme ca luati prea multa prin suplimente, asa cum se poate intampla cu alte vitamine. Traditional, se administra prin injectii, disponibile mai mult ca oricand; suna atragator, au un aport energetic rapid, insa dr. Geagan le recomanda celor care nu au deficienta sa inceapa cu vitamina B12 sub-linguala pentru care u e nevoie de reteta. Pentru persoanele cu deficienta, solutia sunt totusi injectiile cu B12, ajung rapid in sange si nune mai facem griji de sucurile gastrice si ceilalti factori intrinseci.
Avem 3 alimente recomandate ca surse de vitamina B12; s-a vorbit despre alimentele fortificate. Insa calea cea mai rapida, un mic-dejun al campionilor, sunt cerealele integrale. Puteti lua de aici 100% din doza zilnica recomandata de B12. Aceasta vitamina se regaseste in mod natural in: lapte, carne de vita, fructe de mare, nu trebuie sa fie mentionat pe eticheta. Daca vorbim de un aliment fortificat - cum sunt cerealele pentru micul-dejun, sau laptele de soia - atunci apare pe eticheta. Daca luati lapte si nu scrie B12 pe eticheta, sa stiti ca nu e obligatoriu. Asadar, cerealele integrale trebuie sa aiba cu 25% continut de B12; mancati-le cu lapte degresat si sunteti pe drumul cel bun spre 100% din doza zilnica. Insa nu toate cerealele sunt fortificate, asa ca trebuie sa verificati pe eticheta. Se pot manca si cu iaurt, fructe antioxidante si miere.
Carnea contine B12 in forma naturala. Insa daca ea e tratata cu antibiotice, va omori unele bacterii intestinale. Acele bacterii au rolul de a separa B12. Daca sunt hranite cu altfel de alimente, compozitia intestinelor nu mai e la fel. B12 se formeaza cand animalele pasc, atunci e asimilata si asa o ingeram si noi. Cand animalul e hranit automatizat, nivelul de B12 ar putea fi diferit. Un exemplu de carne buna este cea a unui bizon hranit suta la suta cu iarba (superaliment slab si verde); daca nu gasiti asa ceva, cautati carne de vita extra slaba, 95%, de care va asigurati ca a fost hranita cu iarba si ca asa a absorbit vitamina B12. O portie de 85 grame contine 35% din doza zilnica de B12. Pe eticheta trebuie sa scrie "vita hranita exclusiv cu iarba". Reteta se gaseste aici:
http://healthybodydaily.com/doctor-oz-supplements/dr-oz-vitamin-b12-deficiency-exhausted-forgetting-things-or-depressed-could-be-b12-deficiency
Carnea de bizon  hranit cu iarba are continut redus de calorii si grasimi saturate si mai multe grasimi Omega3, sanatoase. Aceasta e carnea rosie sanatoasa. 
Fructele de mare au multe beneficii nutritionale. De exemplu, 85 de grame de scoici contin 500% din doza zilnica de B12. Daca nu va plac scoicile, incercati: sardine, somon, pastrav, orice peste la gratar. Scoicile contin proteine, fier si multa B12.
--------------------------------------------------------------------------------
Un organ important afectat de raceala sunt ganglionii limfatici  - acele umflaturi din gat care apar cand va doare in gat. Multi cred ca tot sangele transportat spre tesuturi prin zonele rosii (artere) se intoarce prin cele albastre (adica prin vene). Dar nu e adevarat. In orice alt sistem din lume, tot ce intra, la un moment dat iese. Ramane putin "gunoi" sau deseuri, pe numele ei: limfa. E a treia cale prin care se transporta deseurile neprocesate de vene catre ganglioni. Sunt sute de ganglioni care interconecteaza canalele si le permit sa reactioneze rapid. 
 Portiunile verzi sunt canalele care cresc, fiindca incearca sa tina pasul cu o infectie care invadeaza corpul. Motivele pentru care se maresc (inflameaza) sunt intemeiate. cand un virus sau o bacterie ne ataca, creeaza celulele care sa contraatace. E recomandat masajul la gat, chiar in fata muschiului mare, o tehnica osteopata. Se prinde pielea din spatele urechii si se maseaza viguros spre osul claviculei.  Se apasa ca si cum ai apasa pe o moneda cand vrei sa o deplasezi pe masa. Astfel se "mulge" ganglionul, se "mulg" reziduurile ramase. Umflaturile de pe ganglioni sunt de fapt deseuri acumulate. Pentru a spala canalele, e nevoie de lichid. Sunt recomandate 4 pahare cu apa pe zi si esenta de soc (1 lingura de 4 ori/ zi)-care ajuta sistemul imunitar. Pe langa aceste lucruri, doctorul Oz ne recomanda in sezonul rece sa luam zilnic capsule cu zinc (4 ori/ zi) O raceala dureaza , in medie, intre 7-10 zile. Daca dupa o saptamana sunteti bolnavi, sa nu credeti ca e altceva - e doar raceala care nu mai trece.


Medicamente pentru evitarea racelilor
1. Pentru nasul infundat: cel mai bun e spray-ul cu solutie salina. Multi folosesc decongestionante, insa pot avea efecte secundare, precum: insomnia, cresterea tensiunii arteriale si stare de agitatie.  Solutia salina nu are efecte secundare si e usor de folosit. Cautati una cu apa purificata si clorura de sodiu, e cea mai curata varianta, fara aditivi. Cand simtiti ca va ia raceala, pulverizati-o in nas. Sarea usuca mucoasa si elimina microbii. 
2. Pentru stranut si nasul care curge: antihistaminice de tip vechi. Efectul lor dureaza intre 4-6 ore, mai mult decat la cele mai noi, care provoaca ameteli. Nu va urcati la volan, va pot afecta calitatile motorii. Tipurile mai noi functioneaza la alergii.
3. Pentru durere in gat: ibuprofenul e recomandat. Multi dau bani pe pastile de gat. Efectul lor e de doar 20 de minute si, adesea, contin zahar (ceea ce nu face bine la dinti), aducandu-ne un aport caloric inutil. Ibuprofenul dureaza mai mult, cateva ore, si trateaza cauza durerii: inflamatia. Si e ieftin.
4. Pentru tuse, care poate fi seaca sau umeda. Astfel, medicatia trebuie aleasa in functie de tipul de tuse. Daca e o tuse seaca, e nevoie de un inhibitor al reflexului de a tusi; alegeti unul cu efect de 12 ore,  nu de 4, pentru ca e bine sa dureze mai mult (DM). Pentru tusea umeda, se folosesc expectorante. si se iau cu un pahar de apa; ele elibereaza mucoasa si lubrifiaza gatul. Le putem alege citind ingredientele de pe cutie? Da, sunt mentionate pe cutie, dar se gasesc si combinate; atentie insa la asta.
---------------------------------------------------------------------------------


Remedii naturale pentru durerile de cap


- Durerea de cap provocata de tensiune : in jurul fruntii, exista o structura, un muschi care parca trage si apasa pe creier, parca ne-ar strange capul; apar si dureri in zona gatului. Acestea sunt provocate de stres si de somnul anormal. O solutie este GHIMBIRUL se gaseste in stare naturala, se foloseste cam 2 lingurite razuite (se taie cam 2 cm si jumatate de radacina si tocati-o). Se pune in apa fiarta. Reduce inflamatiile si afecteaza felul in care reactioneaza corpul si creierul. E bun si pentru stomac.
- Durerea de cap generalizata, pe care o resimtim peste tot, parca ar bate cineva un piron in ochi sau in creier, in acelasi loc. Din cand in cand, se mai schimba. Incepe sa ne curga nasul, facem febra. Se numeste durere de cap histaminica si se formeaza adanc, in creier. 
Zona galbena care se innegreste e afectata de aceste dureri de cap; de aceea, banuim ca tin cateva zile la rand, apoi dispar o vreme. Se acumuleaza pe o anumita perioada de timp. Sunt mai comune la barbati decat la femei. Un remediu este CREMA CU CAPSAICINA - substanta activa provine din ardei iute. Trebuie aplicata putina in interiorul nasului; va va scutura putin. E foarte eficienta in cazul durerilor de cap grupate si nu costa mult.
- Migrenele - apar la femei de trei ori mai des decat la barbati. Durerea pulseaza, parca toti nervii din corp sunt hipersensibili si vasele de sange se deschid si se inchid, trimitand aproape aceleasi semnale ca la un atac cerebral. Din aceasta cauza, devenim hipersensibili la zgomote si lumini. Adesea te tintuiesc la pat mai mult de o zi. Planta cu eficienta in asa ceva este: IARBA MOALE (engl.: "feverfew"); este din familia florii-soarelui si reduce inflamatia.
Terapie manuala:
O alta solutie cand va doare capul, e masajul prin acupresiune; aplicati presiune mare, cu degetul,  in spatiul dintre degetul mare si cel de langa el de la picior. Cand va doare capul, zona aceasta e mai moale. 
Pontul personal al dr. Oz pentru a scapa de durerea de cap este MASAJUL OCULAR. Plasati degetele mari la baza nasului si deplasati-le deasupra ochilor. Aplicati presiune in oricare dintre parti timp de 15 minute. Daca inchideti ochii, durerea de cap va disparea pana inspirati adanc de 2 ori.