joi, 12 iulie 2012

Anti-imbatranire: Alzheimer. Prolapsul pelvian timpuriu (doctor Oz)

26 milioane de americani sufera de o boala care-i face mai receptivi la aceasta maladie epuizanta. Alzheimer reprezinta un diagnostic devastator, pe care speram sa nu-l primim niciodata. Din cei 5 milioane de americani afectati de ea, doua treimi sunt femei. Intre 2000-2008, mortalitatea in cazurile de Alzheimer a crescut socant, cu 66%. Insa nu doar cifrele sunt inspaimantatoare, ci boala in sine e cutremuratoare, pentru ca nu o putem anticipa sau opri si ea nu se trateaza. Conform unui nou studiu de anul acesta, jumatate din cazurile de Alzheimer din America pot avea cauze controlabile: lipsa exercitiului fizic, fumatul, obezitatea, diabetul, tensiunea arteriala ridicata. Dar asta nu e tot. O noua tehnica avansata de imagistica cerebrala ii ajuta pe medici sa diagnosticheze boala cu ani intregi inainte de aparitia simptomelor, oferindu-va un avans al tratamentului. Cunoscand factorii de risc, at putea sa va schimbati viitorul, evitand boala.
Dr. Gary Small e directorul Centrului de longevitate de la UCLA si initiatorul programului de prevenire a bolii Alzheimer si a scris cartea: "Planul de prevenire a maladiei Alzheimer" (engl. "Alzheimer's prevention program"). Dr. Lisa Genova e neurocercetator si e autoarea cartii "Still Alice", studiind boala Alzheimer la femei. 

Principalii factori de risc pentru Alzheimer:
Un nou studiu a revolutionat medicina, legand boala Alzheimer de DIABET. Conform unui studiu japonez amplu, diabeticii prezinta un risc dublu sa faca aceasta boala, nefiind vorba doar de diabet, ci si de prediabet. Si cei cu glicemia la limita normala superioara prezinta un risc crescut. Boala Alzheimer e un fel de culme: beta-amiloidele se acumuleaza si formeaza plachete, ce blocheaza conexiunile neuronale, provocand pierderi de memorie. Daca pierderea de memorie apare la nivelul 10, poate amiloidele te duc la nivelul 8, dar, daca ai diabet si celulele nu primesc glucoza pentru energie, iar vasele de sange distruse nu oxigeneaza celulele suficient, atunci neuronii au dificultati de functionare. Diabetul priveaza celulele de glucoza si de oxigen si astfel apar mai repede pierderile de memorie. 
Doctor Oz exemplifica aparitia bolii pe o plansa de cabluri in care apar niste bilute colorate (neuronii - celulele nervoase care ne contin gandurile):
Neuronii comunica prin aceste cabluri, pe retele de culori; retin lucruri legate de sport, de muzica, de persoanele dragi. Pare un amalgam, dar e o matrice foarte eleganta si complexa. Aceasta structura ne produce gandurile. Insa boala Alzheimer schimba realitatea. Se produce o mazga, o mizerie care invaluie neuronii si le distruge comunicarea si capacitatea lor de functionare. Cand se acumuleaza mizeria, ai pierderi de memorie, dar si probleme mai mari. Diabetul e o problema, fiindca insulina curata - de obicei - aceasta mizerie. Cand raspunsul la insulina lipseste (din cauza diabetului sau a prediabetului), mizeria ataca mai repede si, in loc ca boala sa apara la batranete sau chiar niciodata, apare mult mai devreme si e mai grava.
Stima ca exercitiile fizice si dieta previn diabetul. Sunt strategii-cheie ale programului de prevenire a bolii Alzheimer care ii ajuta pe oameni sa previna si diabetul, si Alzheimer.
Imbatranirea creste stresul oxidativ al neuronilor, ca si inflamatia, determinand producerea de beta-amiloide in exces si dificultatea de a le indeparta. Le producem si in tinerete, dar le  indepartam. Pe masura ce imbatranim insa, le putem indeparta tot mai putin. Imbatranirea e principalul factor de risc al bolii Alzheimer. La fiecare 5 ani, dupa 65 de ani, riscul se dubleaza (jumatate din cei peste 85 de ani au Alzheimer). Femeile care au Alzheimer sunt mai numeroase deoarece traiesc mai mult. Estrogenul e un factor important: majoritatea femeilor sufera de o lipsa de estrogen in mare parte a vietii. Exista numeroase cercetari, dar sunt putin derutante. S-a descoperit ca estrogenul luat dupa 70 de ani poate accelera declinul cognitiv. In schimb, estrogenul luat cand intervine menopauza poate proteja creierul. Nu stim momentul cand rolul lui se schimba, dar studiile continua. Cu ajutorul tehnologiilor de imagistica cerebrala si al biomarkerilor, vom putea determina exact cand o femeie ar trebui sa ia estrogen si ce tip de estrogen ii va proteja creierul. 


Cum arata un creier cu Alzheimer?
Intr-un encefal normal, tesuturile sunt bine dezvoltate, si putem observa ca exista un mic ventricul cu putin lichid. In boala Alzheimer, apar cavitati pe alocuri iar ventriculul se mareste foarte mult: 
Golurile de tesut duc la pierderi de memorie, la lipsa coordonarii (in stanga e un encefal normal, in dreapta unul cu Alheimer):
Pe masura ce golul se mareste, el distruge tot creierul. E infricosator cand creierul se micsoreaza astfel. Daca putem descoperi cauzele, merita actionat.


Urmatorul factor de risc este ISTORICUL FAMILIAL. In cazuri rare, 50% dintre membrii unei familii fac boala inainte de 60 de ani. Acolo, boala e provocata de mutatii genetice. Insa 99% din oameni nu prezinta mutatii genetice, ci un risc genetic cunoscut, numit ApoE4. O cincime din populatie il prezinta. El creste probabilitatea bolii, dar nu la modul absolut. 

Ultimul factor de risc ce poate fi prevenit este COLESTEROLUL. Acesta e legat de problema cu ApoE4. Mutatiile genetice sunt factori de risc. Daca e nevoie de 10 factori negativi pentru a inclina balanta, ca beta-amiloidele sa blocheze neuronii si sa intervina uitarea, printre acestia poate fi si colesterolul ridicat; el determina productia de beta-amiloide. Daca organismul produce deja prea multe, balanta se va inclina. Reducand nivelul colesterolului, balanta ramane echilibrata in lupta cu boala Alzheimer.


Dr. Small sustine ca astazi nu avem un tratament pentru aceasta boala, dar o putem preveni. Trebuie sa traim in asa fel incat sa ne protejam organismul si creierul. Numerosi cercetatori incearca sa puna diagnosticul cat mai devreme, prin imagistica cerebrala. La UCLA s-a descoperit ca amiloidele se acumuleaza in creier cu zeci de ani inaintea simptomelor de Alzheimer. "Adesea oamenii se sperie crezand ca au Alzheimer. Eu cred ca e ceva pozitiv. Putem identifica riscul, in creier, si trata pacientii cat mai devreme, pentru a le apara creierul. Vom ajunge sa avem un test asemanator celui pentru colesterol peste 10-15 ani. 
Exista un documentar despre Alzheimer numit: "Cum sa nu dispari" 
  • Sunt recomandate: integramele, invatarea unei limbi straine, jocurile pe tabla si cantatul la un instrument; toate acestea ajuta creierul sa faca noi conexiuni. Exercitiile fizice va ajuta sa va mentineti sanatosi si in forma. Poate v-ar surprinde sa aflta ca si alimentatia conteaza.


ALIMENTE PENTRU PREVENIREA Alzheimerului:
PESTELE - un nou studiu ii arata efectele asupra creierului. Cambula (halibutul), somonul si ansoa contin antioxidanti, au rol antiinflamator si un studiu amplu tocmai a demonstrat ca scad riscul de Alzheimer. Sunt bogati in Omega-3, se recomanda a fi mancat de 2 ori pe saptamana, pe gratar sau la cuptor. Prajindu-i, nu obtinem rezultate.
CARTOFII sunt alimente ANTIOXIDANTE si combat diabetul. Ii consideram mereu alimente cu indicele glicemic ridicat. Conform studiilor recente, sunt antioxidanti puternici si ajuta creireul, scazand stresul oxidativ, care distruge celulele nervoase. Dar NU-I gatiti PREA MULT pentru ca aceasta le scade potentialul antioxidant. De asemenea, NU ii prajiti! Cojile lor sunt gustoase si bogate in nutrimente. Sunt recomandate si fructe si legume colorate ca avand antioxidanti puternici: caise, prune, mere, varza rosie etc. Acestea contin polifenoli ce protejeaza creierul. 
USTUROIUL ajuta mult in prevenirea bolii Alzheimer. Consumat in cantitati mari, scade tensiunea arteriala si colesterolul.
Condimentele au si ele un rol deosebit in prevenire, cu precadere CURRY-ul (mai ales curcuma din el). In India, rata bolii e mult mai mica decat in SUA pentru ca ei consuma mult curry. Conform studiilor, mancarea indiana determina rezultate mai bune la testele de memorie. Si mai important, conform cercetatorilor, curcumina are proprietati antioxidante si antiiflamatoare puternice. Distruge plachetele de amiloide descrise mai sus. La UCLA, se va incepe o noua forma de testare in care se va oferi o forma de curcumina foarte puternica oamenilor care nu au boala Alzheimer, dar, prin tomografii, se va vedea daca se poate preveni acumularea plachetelor si boala Alzheimer. Curcumina se regaseste si in mustarul galben.
Pastaile de VANILIE, OREGANO si alte condimente sunt antioxidanti puternici. Stresul oxidativ face parte din imbatranire. Neuronii produc reactii chimice ca de obicei care uzeaza creierul. De aceea, trebuie sa mancam mai condimentat pentru a ne proteja creierul (insa NU mai sarat!).
CAFEAUA - consumata cu moderatie - protejeaza creierul si reduce riscul de Alzheimer (1-2 cesti/ zi). Cafeina ar putea preveni acumularea plachetelor de amiloide din creier. Daca insa bem prea multa cafea, ne creste pulsul, devenim agitati si anxiosi si ne poate creste tensiunea arteriala. Daca nu va place cafeaua, beti CEAI VERDE pentru ca el contine cofeina. Si CIOCOLATA AMARUIE contine cofeina.


Daca aveti incontinenta urinara sau simtiti o umflatura in pelvis, aveti deja un PROLAPS PELVIAN TIMPURIU.
Pelvisul contine numeroase organe. Muschii care il sustin se lasa, din cauza nasterilor, a imbatranirii, a schimbarilor hormonale, a intinderilor. Uterul si vezica urinara incep sa treaca prin ei. Uterul poate chiar trece prin deschiderea vaginala si chiar sa si iasa afara. Se poate ca intreg uterul sa iasa afara; nu va pune in pericol viata, chiar daca suna ciudat, insa se poate intampla (a se vedea poza de mai jos). Nasterea e principalul motiv pentru ca ligamentele se slabesc . Insa se poate intampla si cand te fortezi la toaleta sau din cauza luarii in greutate. Uterul are o structura groasa iar vaginul e subtire. Iata imaginea a doua utere, in imaginea din stanga uterul e iesit prin vagin, e chiar intors in afara, iar cel din dreapta este un uter normal:


Urinarea e legata de acest lucru, toata regiunea pelviana fiind slabita. Cand simti o presiune puternica, de parca ar iesi ceva, ai prolaps pelvian. Se petrece adesea la menopauza, cand muschii se lasa, din cauza pierderii de estrogen.
Un alt factor e nasterea, mai ales daca e mare copilul si, mai ales, numarul de copii. 
Supraponderabilitatea si alti factori sunt mai importanti decat ereditatea. 
Exercitiile Kegel sunt foarte bune: simti exercitiul ca pe un lift in urcare. Mai intai se deschide usa (simti presiunea in zona burtii), apoi sugi burta, sa urce "liftul", apoi te relaxezi incet. Asa se executa in mod corect acest tip de exercitii. Medicul va poate examina la monitor sa vada daca le executati corect, cu ajutorul unei sonde. Sau poate sa-si introduca mana si sa palpeze.
Daca vi se pune un diagnostic, iata cateva instrumente: pesarul. Jumatate din femei au semne de prolaps, multe dintre ele au probleme mari. Prolapsul se introduce in vagin si se deschide, impiedicand uterul sa treaca prin el:
Se muleaza pe peretele vaginal si sustine uterul. Exista si operatii chirurgicale ce se pot face, dar numai la nevoie.


Iata 3 produse contra imbatranirii de care NU aveti nevoie:
a) produse de curatare a fetei cu substante vegetale - problema e ca, in cazul produselor de curatare, plantele din ele nu stau destul in contact cu pielea pentru a functiona; doar efectul agentului de curatare se simte. Daca vreti acele beneficii ale plantelor, folositi un tonifiant, care sta mai mult pe piele si care isi va face efectul.
b) exfoliatoarele pentru buze - sunt o cheltuiala inutila. Majoritatea contin zahar si ulei pe care le aveti acasa. Puteti obtine acelasi rezultat cu ulei de masline pe periuta de dinti. Dupa aplicarea uleiului, se realizeaza miscari circulare usoare cu periuta de dinti.
c) cremele anti-imbatranire cu retinol si cu acizi glicolici HA si BHA - retinolul e grozav, e produsul etalon impotriva imbatranirii. Si acidul glicolic si acidul salicilic sunt grozavi. Problema este ca nu functioneaza bine impreuna din punct de vedere chimic. Unul dintre ingrediente va fi compromis, motiv pentru care ar trebui sa le cumparam separat. Dar de ce au fost amestecate de la bun inceput in crema? Raspuns: de multe ori, chimistii nu se pricep sau echipele de marketing le cer asa. Pot fi folosite impreuna, dar unul dintre ele trebuie sa fie incapsulat. De aceea, cititi eticheta, sa va asigurati ca acidul sau retinolul sunt incapsulate, ca sa nu interactioneze. Astfel, veti obtine avantajele maxime ale ambelor ingrediente.


REINTINERIREA- lista produselor anti-imbatranire din 2012:
ALGENIST CONCENTRATED RECONSTRUCTING SERUM - ajuta la eliminarea ridurilor de pe frunte si a celor din jurul gurii. Acest ser contine un agent anti-imbatranire nou, unic pe piata, si anume ACIDUL ALGURONIC, produs din microalge. Intr-un test clinic, femeile si-au aplicat ser timp de 10 zile, pe frunte. El estompeaza profunzimea si intinderea ridurilor, in timp. In a 10-a zi, erau cu 25% mai putine riduri profunde, folosind acest ser. Penetreaza pielea in profunzime, indepartand ridurile, petele si aspectul tern. 


Fardul de pleoape numit ILLUMIN8 - pentru ridurile din jurul ochilor - este o crema anti-imbatranire inclusa intr-un fard de pleoape. Economisiti timp si bani: daca tot folositi fard, macar sa va estompeze ridurile. La numai o ora de la aplicare, fardul creste hidratarea pielii cu 29%, 


continand ulei de nuci de Macadamia, similar lipidelor naturale ale pielii. Penetreaza foarte bine pleoapa si estompeaza ridurile. Dupa utilizarea frecventa timp de 4 saptamani, se observa si alte imbunatatiri: riduri mai putine si ochi mai putini umflati. 


Gelul si apa de gura AO- pentru sanatatea cavitatii bucale. Cu varsta, scad antioxidantii naturali din cavitatea bucala, necesari pentru distrugerea bacteriilor ce cauzeaza halena. Mentinand sanatatea cavitatii bucale, cercetarile arata ca se mentine sanatatea intregului organism. Atat apa cat si gelul contin antioxidanti, pentru combaterea radicalilor liberi si pentru mentinerea sanatatii. Apa de gura se foloseste normal, iar gelul se foloseste dupa masa (in locul gumei de mestecat). Se aplica pe gingii si obtii beneficiile antioxidantilor.