joi, 12 iulie 2012

Doctor Oz - Alergia la lactate Alimente pentru o super-memorie (emisiunea din 10 iulie)

Faceti tot ce trebuie si tot  nu slabiti. E poate cel mai mare mit: e vina dvs. ca nu slabiti. Daca vi s-ar spune ca nu e adevarat? Si ca e posibil sa aveti o alergie ascunsa care va ingrasa? Puteti tine totul sub control daca stiti ce e. Dr. Mark Hyman a studiat alergiile legate de hrana si are informatii care pot ajuta. Cand vorbim de alergii, lumea se gandeste la atacuri rapide care pot pune in pericol viata. Insa dr. Hyman sustine ca exista si alt fel de alergii: "Alergiile produc inflamatii ale tractului digestiv si aceasta duce la obezitate. Doctorii inca mai dezbat daca inflamatiile sau obezitatea apar mai intai. Eu cred ca inflamatia e prima si ea da nastere unui cerc vicios al ingrasarilor permanente. Ne putem ingrasa 15 kg pe an din cauza alergiei la lactate. E una dintre cele mai cunoscute alergii iar cauza sunt alimente la care nici nu ne gandim. Cand vorbim de alergii, de obicei lumea se gandeste la alergia la arahide, cand ti se umfla limba si nu poti sa respiri. Acest tip de alergie afecteaza 2-5% din populatie. Dar pana la 60% din populatie poate fi afectata de alergii ascunse, precum cele la lactate. Iar aceasta cauzeaza o reactie intarziata, pe care nu o veti observa ore sau chiar zile intregi si care poate duce la ingrasare. "
Sa zicem ca mancati ceva ce contine lactate; mancarea e descompusa in particule mici, trece prin esofag si ajunge in stomac unde se combina cu bacteriile. Sunt foarte multe bacterii acolo care pot ajuta la digerare, dar exista si bacterii "rele", care prospera pentru ca aveti alergie la lactate. Se poate si ca alergia sa cauzeze un atac autoimun. Ca urmare, crevasele de acolo se maresc tot mai mult, spargand un perete care ar trebui sa fie impermeabil. Astfel, tot felul de "lucruri" ajung in intestinele voastre, provocand balonare si cresterea in greutate. Corpul are  un "perete" pe tractul intestinal, ce tine la distanta substantele daunatoare. Si daca nu se intampla acest lucru, atunci pot aparea mari probleme. 
Problema apare nu numai la lactatele evidente (lapte si branzeturi). ci si de la sursele ascunse. Ouale nu sunt lactate, fiindca "nu sunt facute de vaci". :)) In schimb, multe deserturi contin lactate (brioșe, prajituri, ciocolata etc.). Asa ca trebuie sa cititi cu atentie etichetele.  Carnea procesata (mezeluri, carnea din conserve etc.) contine lactoza, emulsificatori, arome si astfel, poate fi si ea o problema.  E bine sa mancati carne cușer, fiindca nu contine lactate. Chiar si tonul din conserve poate contine. De aceea, e bine sa va uitati cu atentie atunci cand luati conserve sau cutii. Sfatul dr. Hyman este: Nu mancati nimic ce are eticheta! Si painea este o problema, pentru ca nu stim ce contine, multe feluri de paine contin si lactate (lapte praf etc.). Ultima sursa de lactate sunt batoanele de proteine, care de obicei sunt consumate tocmai in regimurile de slabire. Lumea crede ca sunt sigure, dar ele sunt facute cu proteine derivate din lapte. Preferabile sunt cele din soia, nuci etc. 
Alergiile care au cel mai mare efect daunator sunt cele la grau si la lactate. Ele sunt vinovate de: durerile de articulatii, de epuizare, colon iritabil, migrene si alte boli cronice. E logic, pentru ca daca organismul se irita, el duce un fel de razboi si isi risipeste energia nebuneste. Si ce face in conditii de stres? Mananca!


PLAN IMPOTRIVA ALERGIILOR (3 saptamani)
1. Primul factor e sa renunti la lactate, deci sa renunti la iritatia care produce inflamatia. Astfel, organismul se linisteste. Principalul produs din cadrul lactatelor este LAPTELE. Alternativa la acesta este laptele de migdale. : are un gust foarte bun, contine proteine, grasimi bune. Celalalt factor este UNTUL, care se poate inlocui cu ulei de masline, ce are proprietati antiinflamatorii si va ajuta sa si slabiti.


2. In a doua saptamana, va veti reface tractul digestiv. E nevoie de acest lucru fiindca, daca e afectat de lactate, pot aparea fisuri si acestea duc la inflamatii. Fisurile (crevasele) apar pentru ca nu exista suficiente bacterii bune, asa-numitele "probiotice". Trebuie sa luati asa ceva fie ca pastile, fie ca prafuri, deoarece in forma lichida s-ar putea sa nu aiba acelasi efect. E recomandat sa va feriti si de alimentele care au adaugate probiotice. Ele u sunt eficiente ca versiunea pura.


3. Ultima saptamana e cea in care vedeti rezultatele. Atunci va refaceti corpul. Asa ca reincepeti sa mancati, sa vedeti ce se intampla. Trebuie adaugat cate un lucru pe rand. Efectele se vad peste cateva ore sau zile. Insa trebuie tinuta o evidenta stricta a ceea ce mancati, intr-un jurnal, in care se mentioneaza si daca apar dureri, stari de oboseala, migrene; toate acestea pot indica sensibilitate la un anumit element, ce trebuie scos din dieta.

Ce e de facut cand constatam ca avem alergie la lactate? Exista teste care ne ajuta; trebuie sa faceti teste de sange, pentru a stabili ce alimente va fac probleme si sa le eliminati. Cel mai bine, dupa aflarea acestora, e sa renuntati la ele si sa vedeti reactia organismului, dupa care sa le reintroduceti treptat, ca sa va dati seama.
Cat de repede vom slabi? Au existat persoane care au slabit 5 kg pe saptamana. 


MEMORIA VA SLABESTE PE MASURA CE IMBATRANITI. Mit sau adevar?
Raspuns: nu e adevarat, daca stiti CE sa mancati!
Superhrana pentru supermemorie. Detinatorul Guiness pentru cea mai buna memorie, Dave Farrell, (a retinut ordinea cartilor din  59 de pachete de carti) atribuie succesul sau alimentelor pe care le consuma: "Tot ce ajuta corpul, ajuta si creierul - care e un organ  sensibil. Eu mananc mancarea potrivita ca sa pot sa gandesc rapid. Daca mananci ce trebuie, nu o sa intri intr-o camera intrebandu-te ce te-a adus acolo".
 Primul aliment este SFECLA ROSIE, care scade tensiunea, creste circulatia sangelui catre creier. S-au facut niste teste pe soareci care au fost hraniti cu asa ceva si apoi li s-a testat memoria si s-a vazut ca ea a crescut. Creierul celor care au probleme cu memoria e insuficient oxigenat si lipsa de oxigen poate duce la dementa. Sfecla impiedica asta. 
CAJU-ul este urmatorul aliment-minune. Nu doar nucile caju, ci si untul caju. Nimeni nu vorbeste despre ele fiindca au multe grasimi, dar sunt o mancare sanatoasa si contin grasimi bune. E bine sa le mancati ca gustare. Ele au un continut mare de tiamina, a carei lipsa afecteaza memoria. Untul caju se gaseste in magazinele bio si el seamana mult cu ginkgo biloba prin faptul ca iti da energie.
AVOCADO este un alt aliment ajutator ce are multi acizi Omega-3, vitamina E, vitamina K si acid folic. Toate acestea reduc ingrosarea arterelor. Creierul are nevoie de sange, asa ca e esential sa mancati. 
Pentru o salata cu ton fara maioneza, Dave foloseste avocado ca inlocuitor. Avocado e zdrobit, se amesteca cu tonul si gustul devine si mai bun. Apoi cu aceasta compozitie se umplu jumatati de ardei gras si, deasupra, se pune branza. Doza recomandata de avocado e de 2 ori pe saptamana. 
Nu va asteptati sa vedeti o schimbare dupa doua zile. Incercati minim 2 saptamani si veti simti rezultatele: veti gandi mai repede, veti munci mai repede...


Nu puneti gheata pe arsura, pentru ca veti distruge pielea. Tineti locul ars sub apa rece si luati  ibuprofen contra durerii.


Nu luati o megadoza de vitamine! Mai degraba faceti urmatorul cocktail pentru energizare: 50 mg de vitamina B si 1000 mg de vitamina D3.