vineri, 27 iulie 2012

Bolile de inima

Bolile de inima sunt principala cauza a mortii la femei. Simptomele acestei boli sunt:
1. Dureri de maxilare, cervicale si de omoplati
2. Greata, indigestie, dureri de stomac
3. Respiratie dificila in timpul activitatilor cotidiene normale
4. Ameteala sau confuzie 
5. Oboseala neobisnuita
Simptomele femeilor difera de cele masculine si nu trebuie ignorate.  Pot indica o boala banala, dar pot fi si simptomele principalei cauze a mortii la barbati si la femei.
1. Uneori, credem ca nu sunt simptomele unui atac de cord si nu vrem sa ne facem de ras, avem treaba, ne asteapta copiii, preparam cina. Cum stim ca nu e doar o durere cervicala? Pentru ca nu toate duc la atacuri de cord. Asa ca iata cum sa le diferentiem: apesi cu varful degetului pe zona dureroasa; in cazul in care nu poti identifica zona cu un singur deget, poate fi atac de cord! Apoi, cronometati-va durerea - sa vedeti cat dureaza. Daca dureaza peste 1 minut, trebuie sa-i aflati cauzele
2. La autopsia unei femei, legistii ii analizeaza stomacul mai intai, cautand antiacizi. Ei indica faptul ca femeia avea dureri (crezand ca e indigestie), dar, de fapt, avea o boala de inima. Daca procedura autopsiilor se schimba pe baza greselilor din domeniu, doctorul Oz spune ca ar trebui sa facem ceva. Ca test, el va roaga sa identificati SURSA durerii si a greturilor. Daca simtiti disconfort in josul cutiei toracice (unde ar fi situata inima) si, daca va simtiti mai bine dupa un antiacid, atunci e foarte bine. Medicul va va intreba oricum, dar mai bine faceti singuri experimentul. Insa daca antiacidul (sau mancarea) nu rezolva durerea, orice-ar spune altii, intrebati-va daca aveti probleme cu inima, pentru ca, de multe ori, aceasta poate fi problema.
3. Vi se poate taia respiratia chiar si in repaus, dar nu in mod normal, sustine dr. Oz. O respiratie dificila in timpul activitatilor obisnuite e ingrijoratoare. Ca test, dr. Oz recomanda sa incercati sa vorbiti din mers. Mergeti in ritm normal iar, daca nu puteti respira normal atunci cand vorbiti, poate fi semnul unei inimi slabite. Respiratia dificila e un semn important care poate avea multe cauze, dar trebuie sa stim ca principala cauza sunt bolile cardiace.
4. Adesea, ameteala si confuzia apar cand tensiunea arteriala scade mult. Simptomele principale pe care le cautam - alaturi de ameteli - sunt durerile in piept, indigestia, respiratia dificila. Daca ameteala dispare cand te asezi, e grozav. Daca nu, e o problema si trebuie sa mergi la medic. Cand te asezi, gravitatia impinge sangele spre creier si te simti mai bine.
5. Auzim mereu despre oboseala care are multe cauze valabile. 70% dintre femeile care sufera boli cardiace se simt obosite in zilele sau in saptamanile de dinaintea atacului de cord. E un simptom foarte frecvent, dar adesea ignorat.
Ecocardiografia e un test simplu, adesea efectuat, nu doare si nu e riscant. E realizata rapid pentru a verifica sanatatea inimii. 

De unde stim daca oboseala e justificata? Puteti face un test simplu: fiti atenti daca vi se schimba ceva in mers, la caratul cumparaturilor, in activitatile cotidiene. Daca luna trecuta sau anul trecut faceati anumite activitati fara efort, iar anul acesta va extenueaza, luati in considerare bolile cardiace. Fiti atenti la subtilitati; cand intelegeti situatia, veti sti mai sigur, la medic, daca aveti sau nu nevoie de o ecocardiografie. 

TESTUL OPTIM pentru detectarea bolilor cardiace este, in opinia dr. Oz, PCR: proteina C reactiva. E cel mai bun test nou pentru preintampinarea atacurilor de cord. Pentru analize, se poate lua sange foarte usor din deget pentru a nu se mai introduce ace in brate. Daca sangele iese normal, v-ati incalzit mainile si ati baut apa, aflati imediat multe lucruri: glicemia, colesterolul. Partea esentiala este ca PCR nu masoara doar colesterolul, ci inflamatia. Sangele curge prin artere; exista niste placi ateromatoase galbene ce apar in tinerete:




Apoi, cand implinesti 30-40 de ani, placa ateromatoasa poate provoca rupturi si vasele vor deveni inflamate, iritate; ca urmare a acestui lucru, organismul vrea sa vindece rana, formand o crusta care se mareste rapid si incetineste fluxul sangvin:

Viteza cu care se intampla tot acest proces e ingrijoratoare; nu placile ateromatoase au ucis omul, nu  ele au provocat atacul de cord, ci cheagul format. Testul proteinei C reactive masoara inflamatia din organism, dezvaluindu-ti riscul de boli cardiace.  La citirea rezultatului, exista 3 niveluri de risc:

- un numar subunitar indica gradul de risc cel mai scazut (< 1.0 mg/l);
- intre 1.0- 3.0 mg/l riscul este mediu;
- peste 3.0 mg/l e categoria de risc ridicat. Cei situati aici un un risc triplu de a face boli cardiace si risc cvadruplu de a muri din cauza lor. Ca mica exceptie, dr. Oz sustine ca sarcina, contraceptivele si unele probleme autoimune (chiar si o raceala) ii cresc valoarea, pentru ca masoara inflamatia. Se crede ca 25% din femeile de peste 40 de ani au PCR-ul marit. 

Iata un test pe care vi-l puteti face chiar acum, acasa, privind ARTERELE, in doar 30 de secunde. Ridicati-va in picioare, aplecati-va si atingeti-va varfurile picioarelor. Nu va leganati, ci aplecati-va usor. Relaxati-va soldurile si atingeti-va varfurile. Cu cat ajungeti mai jos, cu atat aveti arterele mai flexibile. Tesutul elastic al arterelor e similar cu cel al musculaturii. Pentru cei care nu au reusit sa-si atinga varfurile, dr. Oz recomanda sa faceti extensii zilnic, putand astfel ca intr-o saptamana sa schimbati situatia. Ca si musculatura picioarelor, arterele trebuie sa se relaxeze, sa permita fluxul sangvin. Aorta vascularizeaza centrul spatelui, aducand sange de la inima:
Cand sangele curge prin ea, artera se deschide si se relaxeaza. E maleabila (ca pastele fierte). Daca nu-ti poti atinge varfurile, e mai probabil ca aorta sa nu mai fie flexibila si poate arata asa:
Arterele picioarelor sunt cele doua din josul imaginii.  Aceasta aorta, spune dr. Oz, e comparabila cu pastele nefierte: fragila, casanta si mai predispusa la probleme (din cauza fluxului sangvin). Insa daca faci extensii 30 de minute zilnic, de 3 ori pe saptamana, poti schimba acest lucru. Trebuie sa mentii extensiile timp de 20 de secunde, deci nu doar sa te apleci, ci sa ramai asa vreo 20 de secunde. Acest lucru creste flexibilitatea arterelor cu 23%.


PLANUL DE 28 DE ZILE PENTRU REDUCEREA RISCULUI DE ATAC DE CORD
Schimbarile cele mai importante pe care dr. Oz crede ca le putem face anul acesta sunt: 
Saptamana 1=  >; trebuie sa va alimentati corespunzator pentru inima, asa ca trebuiie sa adaugati 3 alimente:
1. SRIRACHA este o combinatie grozava de usturoi si ardei iute. Usturoiul relaxeaza vasele de sange iar ardeiul iute reduce tensiunea. Asa ca trebuie sa aveti asa ceva acasa, nu e foarte picat, sporeste metabolismul si scade pofta de mancare. Are multe alte avantaje, insa efectele asupra inimii sunt de retinut.
2. FASOLEA (ROSIE) BOABE contine grasimi Omega-3 recomandate deoarece regleaza ritmul cardiac. Amestecati fasolea cu alte alimente si consumati-o zilnic.
3. CARTOFII DULCI sunt bogati in antioxidanti si astfel apara inima (ca toate alimentele colorate). 
Saptamana 2 =  > Pe langa alimentatie, hidratati-va pentru inima cu:
SUC DE COACAZE NEGRE  
SUC DE SFECLA ROSIE - Un pahar de suc de sfecla pe zi reduce tensiunea arteriala si e mai usor decat multe alte sucuri. Ambele sucuri se pot bea cu apa minerala.
Saptamana 3 =  >Se refera la stres. Doctorul Oz va recomanda sa sunati pe cineva, sa scapati de stres. O cauza partiala a problemei este lipsa legaturii dintre oameni. Anxietatea din cauza problemelor vietii creste inflamatia din organism. Astfel, fiecare trebuie sa-si faca timp pentru interactiuni sociale. Discutati cu cel putin doi oameni pe saptamana. Exista insa o singura exceptie: NU VORBITI LA TELEFON LA MASA! 
Saptamana 4 =   >Faceti cumparaturi pentru inima de la farmacie pentru prevenirea bolilor cardiace. Dintre acestea, enumeram: tensiometre usor de folosit acasa, uleiul de peste (contine acizi grasi Omega-3), coenzima Q10 (antioxidanta) sau doze zilnice, reduse, de aspirina. 
Varianta in limba engleza a planului de 28 de zile o puteti citi aici: 28-day heart disease plan