vineri, 27 iulie 2012

Ghidul supravieturii inainte de 40 de ani

Pilulele poate sunt perfecte pentru unele femei, insa la altele, hormonii pot duce la cresterea tensiunii arteriale, cheaguri de sange si atacuri cerebrale. Pentru a fi 99% eficienta, nu trebuie sa uitati sa o luati, nici macar o zi. Multe femei nu planifica sa mai faca copii dupa 30 de ani, desi mai au inca 20 de ani reproductivi si-si spun ca nu au cum sa ramana insarcinate; se cam joaca asa cu focul. Din fericire, exista cateva solutii pentru criza contraceptiva din mijlocul vietii. Dr. Jennifer Ashton spune ca femeile ar trebui sa se bazeze pe varsta si pe situatia din viata lor atunci cand isi aleg metoda contraceptiva. O femeie poate avea nevoie de contraceptie timp de 40 de ani. Pilulele devin un gest reflex si, daca nu va amintiti sa luati zilnic pilula, atunci nu e metoda potrivita pentru voi. E utila femeilor peste 40 de ani pentru ca pot ameliora simptomele de premenopauza. Primul adevar ascuns despre anticonceptionale este ca pilula nu e 99% eficienta in combaterea sarcinii. De fapt, s-ar putea sa nu fie cea mai eficienta metoda contraceptiva. Dr. Ashton sustine ca ea este eficienta in proportie de 92%; daca femeia ia pilula zilnic, la aceeasi ora, e sanatoasa si nu ia alte medicamente care sa influenteze efectul pilulei, atunci poate fi 99% eficienta. Insa daca ne gandim la felul in care orice femeie ia de obicei pilulele...8 din 10 femei raman insarcinate. Daca uitam sa luam pilula, cum se poate remedia problema? Imediat ce va amintiti, luati-o si pe cea pe care ati uitat-o, si pe cea din acea zi. Practic, luati 2 pastile intr-o zi, una dimineata, una seara, sa nu va doara stomacul. Dr. Jennifer Ashton le spune pacientelor ca pot aparea sangerari neregulate, existand astfel riscul unei sarcini nedorite, caz in care trebuie folosita o alta metoda contraceptiva; nu mai luati pilula 4 zile, va vine menstruatia, apoi o luati de la capat. Cine nu ar trebui sa ia pilule? Depinde de stilul de viata si de problemele medicale (tensiune mare, fumatoare, aveti peste 35 de ani, migrene, boli de ficat, probleme in familie cu formarea de cheaguri). Exista insa alternative, in primul rand inelul vag inal. Femeia il poate introduce singura, se numeste Nuvaring si e grozav pentru o femeie de 30 de ani care are o relatie monogama si care nu tine minte sa ia pilula.
 Se strange pana ia forma de 8 si se introduce. Poate ramane acolo pana la 3 saptamani. Femeia trebuie sa-si aminteasca de el de 2 ori pe luna. Daca, in timpul momentelor intime, va deranjeaza pe voi sau pe partener, scoateti-l.


Inelul nu se poate rataci in corp si nu exista un mod corect sau gresit de a-l introduce. Dispozitivul intrauterin e perfect pentru femeia de 40 de ani care are copii, o relatie monogama, si nu e pregatita pentru sterilizarea chirurgicala a ei sau a partenerului. E foarte mic si arata asa:


Trebuie introdus la cabinet, de catre medic. In functie de tip, poate fi pastrat 5 sau 10 ani. Se introduce in partea de sus a uterului si firele atarna. Acum circa 20 de ani, firele reprezentau o problema, fiind mediul propice bacteriilor, ducand la infectii pelvice. Azi insa sunt altfel facute, ca niste fire de pescuit, bacteriile aluneca si dispozitivul e mai sigur. Daca va ganditi la un dispozitiv intrauterin, plasarea e importanta; adesea sunt incorect plasate; la o saptamana dupa ce e introdus, e recomandata o ecografie obisnuita.
Al doilea adevar este ca pilula poate preveni unele forme de cancer. Acesta e unul dintre cele mai importante avantaje noncontraceptive ale pilulelor; ea intrerupe semnele hormonale (pentru ca stim ca ovulatia constanta nu e grozava pentru ovare; expunerea constanta la estrogen nu e grozava pentru uter). Stopand acest lucru, riscul de cancer ovarian scade cu 10% pe an. In 5 ani, riscul scade cu peste 50%. Reducerea riscului de cancer ovarian si uterin scade si DUPA ce femeia nu mai ia pilula. Lista avantajelor care nu au legatura cu sarcina e lunga: menstruatia se scurteaza, e mai putin abundenta si dureroasa, poti controla cand ai menstruatie, de cate ori pe an; reducerea riscului de cancer e importanta.
Ultimul adevar ascuns e socant: pilula de a doua zi poate fi luata INAINTE de a fi intimi. Aceasta elibereaza cantitati mari de progesteron, intrerupe ovulatia si afecteaza suprafata uterului.Poate provoca sangerari neregulate; se numeste contraceptie de urgenta cand o faceti neprotejat sau cand prezervativul se rupe, deci NU o folositi ca o forma regulata de contraceptie!  Daca va expuneti riscului de sarcina, va expuneti si infectiilor, si bolilor. Motivul pentru care aceasta ultima metoda e folosita (mai ales fete tinere) e ca poate nu isi permit sa mearga la medic sau pur si simplu sunt neglijente. Nu e deloc o idee buna. Are o eficienta de doar 85% daca o iei la 24 de ore de la contact, astfel ca in 15% dintre cazuri pilula de a doua zi da gres.


SECRETE PENTRU MENTINEREA PIELII TINERE:
In fiecare zi, faceti greseli comune care va imbatranesc prematur. Iata 3 pasi simpli pentru a va mentine tenul tanar toata viata, dezvaluiti de dr. dermatolog Elizabeth Tanzi: "Femeile sub 40 de ani nu ar trebui sa astepte sa vada primul rid pentru a se gandi cum sa-si mentina tenul tanar." Analizati-va rutina de ingrijire a pielii. E valabil pentru femeile de toate varstele:
1. Folositi vitamina C dimineata si crema cu retinol seara! Vitamina C protejeaza pielea ziua de: soare, poluare si stres si reduce producerea de colagen. Se aplica dimineata, sub protectia solara. Retinolul se aplica seara pentru ca stimuleaza colagenul. El e unul dintre putinele ingrediente antirid dovedite stiintific, insa nu se activeaza la soare (e foto instabil)
2. Aplicati o crema de zi cu protectie solara, exact ca la plaja! Aceasta se aplica pe urmatoarele locatii: linia parului, in jurul ochilor, a maxilarului, a gatului, a urechilor, pieptul si mainile. 
Omitand unele zone, creste riscul de cancer de piele si boli dermatologice. Trebuie folosita aceeasi mentalitate ca la plaja. Aplica dimineata o crema hidratanta cu SPF si e bine.
3. Acneea la adulti - daca tratam iritatia cu produse nepotrivite, se poate agrava. Tratati iritatiile cu peroxid cu o concentratie de 2,5%. Acneea adolescentilor e provocata de hormoni, iar cea a adultilor e provocata de stres, lipsa somnului. Cauzele fiind diferite, la fel e si tratamentul. Peroxidul cu concentratie de 5, 10% ususca pielea si grabeste imbatranirea, de aceea, la adulti, e recomandata concentratia de 2,5%. 


La femei, riscul sa apara e de 10 ori mai mare ca la barbati. Daca aveti crampe permanente, simtiti mereu nevoia sa urinati si aveti dureri cand o faceti, puteti crede ca e o infectie  a tractului urinar. Nu e imposibil, insa poate e ceva ce doctorul a trecut cu vederea: VEZICA URINARA INTERSTITIALA (vezica dureroasa); cistita interstitiala. Simptomele sunt similare cu ale infectiei tractului urinar, insa adesea starea nu e diagnosticata corect. Vezica are mai multe straturi, muschiul este gros:
Prin partea din josul pozei iese urina in exterior. O vezica sanatoasa are peretii protejati. In cazul sindromului vezicii dureroase, stratul de protectie cedeaza, vezica se irita si se intareste.  Zona rosie, stratul interstitial, se inflameaza si se irita:
Tocmai de aceea se numeste cistita interstitiala. La oamenii care au aceasta problema, vezica e rigida si nu se poate dilata, de aceea trebuie sa urinam mai des. Unii care au aceasta problema urineaza si de 60 de ori pe zi. 
Ce e de facut:
Mai intai, trebuie sa va asigurati ca nu aveti o infectie a tractului urinar. Investigati si pentru endometrioza (o alta cauza comuna a iritarii vezicii). Nu presupuneti de la inceput ca e infectie urinara. Doctorul va poate ajuta, introduce o camera de filmat si priveste in vezica. Poate vedea o inflamatie rosie (in stanga) sau mici ulcere (zonele albe):
Trebuie sa aflati ce alimente va irita vezica si o fac dureroasa. Caju-ul nu irita vezica. In schimb, altele o irita: alcoolul, sucul de lamaie, iaurtul.


"CAPACUL DE BRIOSA" este noua denumire data colacelului de grasime din jurul taliei. Exista 3 alimente ce ajuta la topirea capacului de briosa:
 MASLINELE contin multi acizi grasi mononesaturati; mancati 5-6 masline/ zi, nu e nevoie de multe sa aiba efect.
FISTICUL -e recomandat sa mancati o data pe zi alune, mai ales fistic, contin grasimi mononesaturate.
SOS PESTO - e combinatia perfecta de grasimi mononesaturate: ulei de masline si muguri de pin. Contine elemente ce reduc pofta de mancare.


TENDINTE ALE MODEI PERICULOASE SANATATII
 - Care e un pericol pentru sanatate: cureaua subtire metalica sau o centura stransa pe talie? Centura stransa pe talie pune presiune asupra taliei, putand provoca indigestie. Apasa pe stomac, creeaza blocaje si e incomoda. Ea poate scoate in evidenta unele imperfectiuni. Solutia: o curea metalica aurie subtire ce poate fi purtata mai jos, pe solduri, fara sa afecteze talia sau abdomenul. Sunt femei care au nevoie de o curea care sa acopere o suprafata mai mare a trunchiului. Le puteti stratifica, alaturand mai multe asemenea cureluse, sunt la moda si ieftine. 
- Ce e periculos pentru sanatate: sandaua cu curea pe glezna si talpa ortopedica sau sandalele gladiator? Sandaua cu curea pe glezna si talpa ortopedica e vinovatul deoarece sustin foarte putin glezna. Cand calci pe suprafete riscante, o poti scranti cu usurinta. Daca pantoful nu e potrivit, atunci glezna e chinuita si apar bataturi. Solutia: puteti pastra tocul ortopedic (care alungeste piciorul), insa glezna trebuie sustinuta, nu trebuie lasata libera! O sanda cu trei barete la glezna este asigurata. Bataturile pot aparea atunci cand purtati asemenea incaltaminte. Iata o metoda simpla si ieftina impotriva lor: puneti-va sosetele de sport si purtati-i prin casa inainte sa iesiti cu ei. Astfel, ii largiti putin (cat sa umblati usor) si sa nu faceti bataturi.
- Care sunt periculosi: ochelarii de soare metalici (tip aviator) sau ochelarii de soare mari, din plastic? Cei metalici sunt periculosi pentru ca metalul poate provoca o reactie alergica pe piele, poate aparea o iritatie in jurul ochilor. Solutia e simpla: cautati acelasi model, insa din plastic, veti obtine acelasi stil smecheresc. Nu va mai trebui sa va temeti ca veti transpira si ca ar putea aparea reactii alergice.