joi, 26 iulie 2012

Calculatorul varstei: Ati vrea sa traiti 100 ani simtindu-va mai tanar?

Dr. Thomas Perls a descoperit cauzele imbatranirii. La Universitatea Boston, dr. Perls si-a dedicat cariera studierii barbatilor si femeilor care au peste 100 de ani. El crede ca, schimbandu-ne adecvat dieta si obiceiurile, in urmatorul deceniu am putea ajunge sa traim 100 de ani. Secretul lui? Calculatorul revolutionar care prezice cat veti trai si va spune ce schimbari sa faceti ca sa traiti mai mult.
Dr. Perls explica ce demersuri au facut pentru a ajunge la aceste descoperiri: "incepem sa intelegem ce factori i-au facut pe cei de 100 de ani sa traiasca atat. Si, cum aveam internetul la indemana, a fost usor sa facem calculatorul."
 Luati un calculator. Fiecare femeie incepe cu varsta de baza de 89 de ani. Incepem cu ATITUDINEA: daca sunteti optimist, daca nu sunteti genul care se streseaza, adaugati 5 ani la varsta de baza. Desigur, multi nu stiti daca aveti sau nu atitudinea potrivita. Pentru acestia, exista un set de 4 intrebari pentru a va da seama:
- Va place sa dobanditi noi cunostinte pe masura ce traiti mai mult?
- Sunteti curios in privinta a ce va rezerva viitorul?
- Sunteti ingrijorat ca nu veti mai arata si nu va veti mai simti ca acum?
- Va ingrijoreaza durerile specifice batranetii?
Daca ati ales primele 2 intrebari, puteti adauga 5 ani de viata. Daca ati ales ultimele doua, nu adaugati nimic.
Continuam cu al doilea factor analizat, adica factorul GENETIC. Daca aveti in familie rude care au trait 90 sau chiar 100 de ani, inseamna ca durata estimativa de viata e si mai mare; adaugati 5 ani. Si nu va faceti griji daca ati avut rude ce au murit de tinere. Factorul genetic arata doar ca genele nu ne apara de un anumit stil de viata.
Urmatorul factor e unul foarte important: MISCAREA. Trebuie sa faceti miscare, ca sa va ajutati pulsul. Daca nu faceti asa ceva, pierdeti 5 puncte. Mai mult, nu veti castiga punctele doar facand miscare. Trebuie sa intelegeti ca trebuie sa faceti miscare ZILNIC. Dar cat de repede redobandesti cei 5 ani scazuti pentru cei care nu fac miscare zilnic, in cazul reapucarii de sport? In orice moment te-ai reapuca, vei vedea imediat beneficiile.
Al patrulea factor este INTERESUL FATA DE VIATA. Interesul fata de ceva este un adevarat "culturism" al creierului. Astfel, daca faceti lucruri care va stimuleaza creierul, puteti trai inca 5 ani! Creierul are "cabluri" care unesc diferite parti; asa puteti obtine informatii.
Neuronii sunt celulele creierului si ii permit puntii sa functioneze normal. Hobby-urile intaresc aceste legaturi. Insa, de-a lungul timpului, omul pierde neuroni iar puntea nu mai este functionala. Insa aceasta poate si partial recladita cu ajutorul hobby-urilor. Asa ca, sfatul este sa faceti lucruri "incomode": rataciti-va intentionat, mergeti in locuri noi, invatati limbi straine, cunoasteti alti oameni. Dintr-o data, neuronii vor avea suport, chiar daca mai dispar.
Al cincilea factor este NUTRITIA. Cati ani castigi daca mananci cat si cum trebuie? Daca mananci ce trebuie, iti pastrezi greutatea, asa ca ramani la varsta pe care o ai. Daca esti obez, ti se scad 5 ani. Sunt persoane care au ajuns la 100 de ani care, desi mananca tot ce vor, nu se ingrasa; insa ei sunt norocosi pentru ca au gene bune. Noi, ceilalti insa, nu suntem asa de norocosi. E clar ca, daca esti obez, durata de viata scade. Hrana zilnica te poate mentine sanatos sau te face obez. Deci daca mananci ce trebuie, n-o sa traiesti mai putin. Dar daca, din diverse motive (stres, slujba etc.), mananci ce NU trebuie, iti iei 5 ani din viata.
Ultimul factor este FUMATUL. Trebuie sa renuntam la acest viciu pentru ca, foarte rar, cei ajunsi la 100 de ani au fumat la viata lor. Poate, cel mult, prin anii 1920-1930. E greu sa ajungi sanatos la o varsta inaintata daca fumezi. Asa ca, daca fumati o tigara pe zi, puteti scadea 15 ani. Daca te lasi, si nu ai probleme cu plamanii cinci ani, e posibil sa te intorci in punctul unde erai daca n-ai fi fumat. Nu e niciodata prea tarziu sa ne lasam.
Faceti calculul in 7 minute, accesand pagina aceasta si raspunzand celor 40 de intrebari: Life expectancy calculator