miercuri, 18 iulie 2012

Cine ne modifica suplimentele alimentare? Impotriva stresului

In emisiunea aceasta, doctor Oz încearcă sa dezamorseze ultimul scandal legat de sănătatea americanilor: cineva adaugă suplimentelor ce se dau fără rețetă niște ingrediente posibil mortale din medicamente care se dau cu rețetă. Exista la ora actuala informații în legătură cu un nou "contaminator" periculos. Oz și echipa sa au mers sub acoperire pentru a afla aceste lucruri. S-a descoperit că putem cumpăra suplimente care au fost retrase de pe piață; ele conțin ingrediente periculoase, care se dau cu rețetă. Administrația pentru Alimentație și Medicamente (F.D.A.) are sute de avertismente. Au fost descoperiți furnizori dubioși și distribuitori din întreaga America. Aceste suplimente fără rețetă se afla în continuare peste tot: în magazinele alimentare, în orașele mari și mici și online. Dar de unde provin? Mostrele au fost trimise la un laborator independent.
Majoritatea suplimentelor sunt sigure, dar trebuie sa cunoasteti secretele celor care sunt periculoase. Acestea pot fi modificate cu medicamente care se dau cu reteta. James Neal-Kababick le-a testat. El este consultant pentru FDA pentru suplimente modificate. Dr. Pieter Cohen ii trateaza pe cei care iau aceste suplimente: "Cu totii ne-am dori o metoda naturala si sigura pentru a slabi. Daca auzi ca vecinul tau ia o pastila naturala de slabit si a pierdut mai multe kilograme, zici sa incerci si tu. Ai impresia ca iei o planta crescuta intr-o gradina, amestecata de un specialist, dar de fapt iei substante produse intr-o fabrica ilegala."
Jim sustine ca "e o adevarata epidemie. Fac asta de aproape 20 de ani. Situatia nu a fost niciodata mai grava decat acum. Uneori, 9 din 10 mostre care vin la laborator sunt contrafacute. Consumatorii se asteapta sa ia lucrul pentru care au platit, ar trebui sa fie produsele care sa contina ce scrie pe eticheta, nu substante interzise."
CE contin aceste suplimente? Una din mostrele cumparate contine un antibiotic puternic: ciprof loxacin. Acesta trateaza intoxicatia cu antrax, diferite infectii... Jim: "Deseori ai de-a face cu companii neinteresate de calitate, altfel n-ar mai fi in afaceri. Deseori produc un medicament, asa ca ar putea face cipro ilegal, dupa care il schimba si produc acest produs diferit. Sistemul nu e curat, iar medicamentele se amesteca si rezulta un cocktail. Nu exista controlul calitatii sau alte reglementari."
Urmatorul secret e ca unele suplimente contin nu doar unul, ci mai multe medicamente care se iau cu reteta. Alte cinci mostre analizate contineau sibut ramina; acesta e un ingredient gasit in compozitia meridia. Este un produs pentru slabit, interzis in SUA pentru ca a provocat infarcturi, atacuri si crize. La aceste pastile pentru slabit, spre deosebire de cazurile in care e recomandata de medic, sibutram ina e produsa ilegal, asa ca nu exista controlul calitatii, iar FDA a gasit pana la de 6 ori doza prescrisa la o pastila de slabit.
FDA a anuntat recent retragerea unui produs pentru slabit: Que She; acesta continea 4 medicamente care se dau cu reteta (sibutra mina, fenfluramina- un stimulent retras pentru ca afecta valvele inimii, efedrina-medicament pentru astm care poate ridica tensiunea, propanololul-blocator beta care ii predispune la risc pe cei care sufera de astm). Cand zic ca sunt naturiste, nu vreau sa ii credeti.
A fost de monstrat si faptul ca pastilele naturiste contin antidepresive, diuretice si medicamente analog. Insa asa ceva nu s-a gasit niciodata scris pe vreun prospect. Medicamentele analog sunt perfide si scopul lor e sa ascunda medicamentul pentru ca FDA si laboratoarele specializate sa nu-l vada prea usor. Insa e o lupta continua, pentru ca aproape in fiecare luna e descoperit un nou analog. Problema majora e ca suplimentele nu au fost niciodata testate pe oameni, suntem cobai umani. Producatorii suplimentelor trebuie sa demonstreze siguranta lor inainte de plasarea lor pe piata. Multe suplimente provin din Asia si din zona Pacificului.
Doctorul Oz nu vrea sa atace toate suplimentele pentru ca unele sunt benefice. Astfel, el va da 4 sfaturi: evitati tot ce se vrea o alternativa la un medicament cu reteta. Problema e ca multe suplimente sunt vandute ca substitut; acesta va va ajuta sa slabiti, iar aceasta va va spori metabolismul...de fapt, nu are  nici un ingredient naturist care sa va duca la o slabire sigura pe termen lung. Al doilea lucru de stiut e sa eviti produsele care sunt inscriptionate intr-o limba straina. Un exemplu ar fi cafeaua pentru slabit de mai jos (traducere din chineza):
Ingredientele insa sunt scrise in engleza: cafea instant, praf de spori Lingzhi, praf de trandafiri, seminte de Cassiae. Urmatorul ingredient este :" Fiher dietetic", in loc de "Fibre". Atentie, nu e o greseala de tipar, scrie Fiher. Daca nu tiparesc eticheta corect, va imaginati ce e inauntru. Ultimele cuvinte de pe aceasta sunt si  mai interesante: "Si asa mai departe"... A fost testata aceasta cafea, dar , surprinzator, nu exista cafea inauntru, in schimb au fost gasite medicamente. Totodata, pe acest pachet, nu gasiti numele nici unei companii, un site sau un numar de telefon. Acesta e un MARE semn de avertisment: nu cumparati si nu folositi produse daca nu puteti contacta producatorul. Daca nu-si pun numele pe el, nu-s mandri de ce au facut. Evitati produsele care invoca efecte miraculoase! Daca functioneaza rapid, instant, in cateva ore veti slabi...nu credeti, pentru ca, fiziologic, nu poate functiona, dar nici farmaceutic. Nu poate exista asa ceva, mai ales daca nu implica si exercitii fizice.


SECRETE PENTRU A VA PROTEJA DE STRES pe masura ce imbatraniti:
Exista 3 substante care protejeaza organele din corp cele mai vulnerabile la stres.
Primul nutrient contra stresului va avea efect asupra ochilor imbatraniti: luteina. Ea sustine celulele din spatele ochiului. Ochii sunt dependenti de schimbarile nutritionale. Daca observi ca vederea iti scade (mai ales daca e ceva degenerativ), pentru ca asta ti-o poate afecta, gandeste-te la luteina. Ea protejeaza ochii pentru a vedea mai bine luminile. Ai nevoie de 8 mg/ zi; se regasesc in multivitamine, asa ca trebuie verificata eticheta daca scrie. Daca nu vrei sa iei multivitamine, o gasesti in: varza creata (kale), papaya, oua.


Urmatorul nutrient impotriva stresului e cel care te va ajuta la nivelul pielii: zincul. Multi se gandesc la el ca la un mecanic non-stop. El ajuta ce e in neregula cu pielea ta: repara pielea de taieturi, de uzura. Stresul o afecteaza. Daca se iei zinc atunci cand ai o plaga, el sustine pielea, oferindu-i  nutrienti de la interior. Apoi stimuleaza cresterea celulelor si regenerarea acelor crapaturi. Taieturile de la unghii care sporesc pe masura ce imbatranesti se vor rezolva mai usor daca vei consuma zinc. Ai nevoie de 8 mg din multivitamine sau ill poti lua din branza cheddar, iaurt, fasole la cuptor, scoici, crabi, homari


Ficatul, organul care detoxifiaza, este imens si se mareste in anumite conditii. Se umple de grasime, iar cu toxinele e o problema, lucru ce duce la boli grave (ex.: cancerul, care ajunge deseori la ficat). Nutrientii pentru ajutorarea ficatului  impotriva stresului inconjurator sunt glucosinolatele. Protejeaza ficatul, fiind fitonutrienti. Ficatul detoxifiaza totul in jur asa ca, daca ii ajuti cu nutrienti, cu glicosinolatele din mancare, iti va fi benefic. Sursele importante de astfel de nutrienti sunt legumele: varza de Bruxelles, conopida.


Stresul se amplifica pe masura ce imbatranim, fiind o cauza de ingrasare. Iata niste mancaruri pentru combaterea ingrasarii. Cea care va da sfaturile este dr. Jennifer Ashton, impartasite si in cartea sa noua intitulata: Corpul tau frumos" ["Your beautiful body"]: "Stim ca stresul nu ne face bine atat interior, cat si exterior. Cand vine vorba de mancare si ingrasare, multa lume mananca in loc de relaxare si nu face cele mai bune alegeri. Stim ca la nivel celular eliminam cortizonul. Acest lucru poate avea un impact direct negativ asupra ingrasarii. "
Jennifer prezinta "Planul cinci zile cu doua" pentru a ne scapa de proastele obiceiuri si pentru a slabi. In timpul saptamanii trebuie sa fii foarte strict. In weekend, sambata si duminica, te poti relaxa putin, te poti recompensa, pentru ca luni te resetezi si reincepi efortul. 
Una dintre premizele lui Jen este sa nu consumi carbohidrati albi. Acestia sunt cei malefici, plini de zaharuri simple. Daca vreti carbohidrati in weekend, consumati faina integrala. Arma secreta a lui Jen sunt boabele de grau bogate in fibre si proteine ("wheat berries"); e ceea ce ea recomanda sambata si duminica pentru ca in timpul saptamanii trebuie sa elimini tot ce e sub forma de boabe, pana si carbohidratii maro. In rest, consumi doar proteine, fructe si legume. 
In ceea ce priveste momentul cand simtiti nevoia de o gustarica: trebuie sa umpli rezervorul cu combustibil de calitate. Arma secreta a lui Jennifer este o proteina din plante (pudra); poate fi din grau, canepa, chiar si ulei de in si soia cu moderatie . Aceste proteine se pot consuma de dimineata si dupa-amiaza.
In al treilea rand, trebuie adaugata niste culoare. Jennifer isi provoaca membrii familiei si le cere sa vada cate culori se pot "manca" la o masa (movul e preferatul ei). Trebuie sa te feresti de mancarea alba. Cu cat are mai multe culori, cu atat are mai multi antioxidanti. Fructele si legumele violete la exterior (vinete, varza rosie, cartofii mov, prunele) sunt pline de asa ceva. Cartofii mov iti scad tensiunea.
Ultimul pas e ceva comun: toata lumea se indreapta spre mancarurile ambalate cand e stresata. Faci asta mereu, iar uneori nu ai de ales: e vorba de confort cand iei ceva din punga. Unul din motto-urile lui Jennifer din viata si din cartea ei este: "Incearca sa mananci mai mult de la ferma decat de la fabrica". Arma secreta in lupta cu acest aspect sunt recipientele segmentate, care nu contin plastic, nu trebuie sa reincalzesti mancarea in plastic, insa iti poti pune mancarea sanatoasa in compartimente diferite. E atragator din punct de vedere vizual si foarte confortabil.

SECRETELE DR. ASHTON VA VOR LUA ANII DE PE FATA


Christina cauta un mod natural de a combate stresul pielii. Stresul ne afecteaza intern, dar si extern, la nivel celular.  Aici ne putem referi la orice: de la deshidratare la riduri,  la cedari nervoase, cosuri, diferite boli de piele. Acestea isi pot spun cuvantul.
Solutiile naturale oferite de dr. Ashton se gasesc in fiecare bucatarie. Pielea e cel mai mare ogran de pe corpul nostru. Avem atata grija la ceea ce ingeram cand vine vorba de pastile si mancare, dar neglijam ce folosim la exteriorul organismului si trebuie sa inversam acea gandire. Totul se absoarbe. Daca nu puteti pronunta cuvantul sau substanta nu e destul de pura pentru a putea fi mancata, incercati sa n-o folositi zilnic la nivelul pielii.
ULEIURILE pentru GATIT = > Christinei ii place sa ia ceva de genul uleiului de floarea-soarelui sau uneori un ulei organic din nuca de cocos, sa-l amestece cu ulei esential (lavanda sau vanilie); {1 ceasca de ulei+ 1/2 lingura de ulei esential}. Christina foloseste acest amestec pe tot corpul atunci cand iese de la dus. S da chiar si pe par cu acest amestec, fie doar pe varfuri, fie pe intreaga lungime a firelor. Aceste uleiuri esentiale sunt puternice si eficiente: ajung direct la creier si te relaxeaza fara sa-ti dai seama.
CONDIMENTELE => Nu toate condimentele pot ajunge pe pielea ta, dar chimenul si coriandrul da; ele sunt foarte populare in India. Sunt foarte bune pentru curatat si putem amesteca oricat. Se pun in niste apa, se face o pasta, si apoi te poti da pe piele, de la fata pana la coate si talpi (1 lingura chimen+1 lingura coriandru+3/5 picaturi apa; se lasa sa actioneze de la cateva minute la 30 minute). Vei avea parte de aromoterapie si  de efecte anti-inflamatoare.
PRAFURI DE COPT => sunt folosite pentru a prepara lucruri care nu-ti fac bine. O masca usor de realizat si foarte hidratanta este aceasta: 1/2 lingura de lapte praf+ putin zahar+ 3 migdale pisate+ putin ghimbir (optional)+apa. Se aplica pe intreaga fata, gat si piept. Se lasa 30 minute si apoi se spala cu apa calda. Pe langa faptul ca e calmanta, contine elemente medicinale; laptele praf contine si acid lactic, benefic pentru piele.
Detaliile in engleza ale dr. Ashton pot fi citite aici: http://adf.ly/AtCXm


IN CAZ CA ATI RATAT:
- Nu luati suplimente care spun ca sunt alternative la medicamente aprobate de FDA sau care invoca faptul ca au efecte asemanatoare celor pe reteta. Daca un pachet de suplimente nu are nici un nume de companie, site sau numar de telefon, va puteti expune riscurilor. Nu le cumparati.
- Stresul va poate afecta organele, mai ales ficatul. Un mineral intitulat glucosinolat va poate ajuta sa-l protejati. Acesta se gaseste in varza de Bruxelles si in conopida.
- Anumite condimente va pot pastra pielea sanatoasa. Amestecati o lingurita de coriandru si chimen in apa, aplicati-o pe fata si lasati-o 30 minute.
- SFATUL BONUS: Consumati alimentele cu putine calorii inaintea celor cu mai multe calorii. Pana cand ajungeti la lucrurile grase, nu va va mai fi la fel de foame!