marți, 17 iulie 2012

Hipnoza poate ajuta sa va controlati impulsul de a manca excesiv. Pancreasul

Hipnoza e folosita cu totul altfel acum, pentru a va micsora stomacul. Un nou procedeu a avut rezultate uimitoare, si anume: banda gastrica hipnotica. Inventatorul ei este Paul McKenna, un hipnotizator de renume mondial, cel mai bine vandut autor britanic de carti automotivationale si cu un succes senzational la televiziunea internationala. El e initiatorul fenomenului: "Te pot face sa slabesti": "Cred ca am facut o descoperire importanta in domeniul slabitului. Am o misiune acum". Hipnotizatorii de moda veche folosesc, adesea, un ceas drept pendul si au o aura de putere, spunandu-le oamenilor direct ce sa faca. Hipnotizatorii moderni privesc mintea ca pe un computer. "Mintea stabileste ce, cat si cand mancam. Ne putem reprograma mintea, ca pe un computer, incat sa mancam mai putin si sa ne simtim mai bine." Ultima inventie revolutionara a lui McKenna e reprogramarea creierului, incat sa creada ca ati suferit o operatie de banda gastrica, fara ca in realitate sa va operati.
Imaginatia ne afecteaza comportamentul. Puterea hipnozei i-a permis lui Paul sa creeze o noua procedura: banda gastrica hipnotica. E echivalentul hipnotic al benzii gastrice. Nu e vorba de operatia chirurgicala, care reduce un stomac cat un pepene la dimensiunea unei mingi de tenis. Daca-i sugerezi cuiva asta, totul se petrece in imaginatie. Se sugereaza senzatia de satietate: oamenii se simt swatui, desi lasa jumatate din mancare pe farfurie.
In cadrul emisiunii dr. Oz, s-a luat hotararea de a testa puterea hipnozei la 3 femei, tocmai pentru ca multe persoane au fost sceptice in privinta procedurii (inclusiv moderatorul show-ului). Paul le-a pus pe cele 3 femei sa-i asculte instructiunile: "Asezati-va intr-un loc unde sa va puteti relaxa circa jumatate de ora. Imaginati-va cum va fi sa mancati portii mici si delicioase. Va veti simti mai puternice, simtind banda gastrica hipnotica. Mesteca mancarea de 20 de ori iar intre inghitituri sprijina-ti palmele de masa" Dupa doar 24 de ore, cele 3 doamne erau incantate, nu au putut manca totul din farfurie, se simteau satule dupa ce mancau foarte putin. Li s-a facut greata dupa ce mancau un sfert din portie si simteau nevoia de a se ridica de la masa. Fara alte interventii, se constata ca femeile au aceleasi greturi ca dupa operatia reala. Dupa 5 zile, ele au slabit circa 1 kg, 3 kg si 1,5-2kg.
Sunt multiple sugestii pe care le primim zilnic. In copilarie, ni se spune cum  ne cheama si nu uitam aceasta sugestie niciodata. Unele sugestii ne insotesc pentru totdeauna
 Paul mai are o arma secreta in lupta contra greutatii, despre care spune ca va accelereaza metabolismul. In diete, conteaza exteriorul, marimea portiilor si tipul de mancare. Pentru Paul, conteaza interiorul, daca ne e foame sau vrem doar sa ne simtim mai bine. Multa lume se simte mai bine mancand. Paul ajuta oamenii sa-is schimbe atitudinea, ceea ce le schimba comportamentul. 
El a folosit tehnica de accelerare a metabolismului, in cadrul emisiunii, asupra spectatorilor si a telespectatorilor: "Metabolismul, din fericire, nu e fix; el devine lent atunci cand va infometati. Dietele excesive ne infometeaza si ne incetinesc metabolismul. Vi-l accelerati mancand cand va e foame si facand exercitii fizice. Cine nu face exercitii? (Cateva spectatoare au ridicat mana). Ati fost adusa pe brate? N-ati venit pe propriile picioare aici? Orice miscare a corpului e un exercitiu fizic. Vom atasa senzatii placute ideii de exercitii fizice. Vom proceda ca si cu cainii lui Pavlov, renumitul cercetator rus care hranea cainii si suna din clopotel. Ne vom gandi la activitati placute strangand degetul mare cu cel mijlociu. Ganditi-va la ceva ce va place mult, ca statul cu prietenii, hobby-ul dvs. preferat sau ceva mai personal. Daca vreti, inchideti ochii si ganditi-va la asta. Imaginati-va facand activitatea aceea placuta si fiti atenti la ce vedeti, la ce auziti si la cat de bine va simtiti. Transferati aceste exercitii placute asupra exercitiilor fizice. Mergand pe jos cateva minute in plus, progresiv, va va fi mai usor. Legati ideea de placere de ideea de exercitiu fizic, de miscare si, mai ales, de mers. Apoi, deschideti ochii si iesiti din transa!" 
Paul sustine ca, atunci cand veti mai avea de ales sa parcati mai aproape de usa,  sa mergeti cu masina la mall sau sa urcati pe scari in loc sa luati liftul, e mai probabil sa alegeti optiunea care implica mersul pe jos sau miscarea. Orice tip de miscare (chiar si cea din degete) consuma energie si va accelereaza metabolismul. Iata intregul video pe pagina oficiala: http://adf.ly/AqZOe
Tipuri de comportament:
Mancatul emotional:
Oamenii isi schimba sentimentele din exterior band, mancand, pariind, facand cumparaturi sau s ex si cu drogul preferat al momentului: mancarea. Exista o tehnica creata de un cercetator american, Roger Callahan, lucreaza cu meridianele din acupunctura. Tehnica modifica felul in care creierul proceseaza informatia si desprinde gandul de sentiment. Iti amintesti lucrurile care te frustrau, insa nu mai simti frustrarea. Daca ea revine, parcurgi iar acei pasi, de mai multe ori, pana dispare. Trebuie sa te ridici in picioare si sa te gandesti la acel sentiment de frustrare (sau orice alt sentiment care te face sa mananci necontenit). Pe o scara de 1 la 10, cat de puternic e acel sentiment? Gandeste-te o clipa la acel sentiment, apoi bate-ti in dosul palmei (cu degetele de la mana cealalta) si numara cu voce tare de la unu la cinci. Fredoneaza o melodie, bate-te pe osul de sub ochi si pe cel de sub clavicula, apoi bate pe lateralul palmei (din dreptul degetului mic). Evalueaza apoi inca o data puterea acelui sentiment, pe aceeasi scara ca mai devreme.

Regimul obsesiv:
Exista o tehnica simpla care-i poate ajuta pe multi, sustine Paul McKenna. Persoanele supraponderale se gandesc toata ziua la mancare, mai putin atunci cand mananca; in acel moment, infuleca totul repede. Recent, s-a facut un studiu fascinant in Scandinavia: oamenilor li s-a dat ceva de mancare, apoi li s-a dat acelasi lucru dupa cateva ore sau a doua zi, insa au fost legati la ochi. Astfel, daca mananci mai incet si daca scapi de orice iti distrage atentia (calculator, TV etc.), vei manca mai putin si te vei satura cu mai putina mancare. Numai faptul ca faci asta si mananci incet este o mare diferenta, deci nu trebuie ca de fiecare data sa te legi la ochi.
Exista o modalitate de reantrenare a memoriei muschilor. Toata lumea mananca repede; daca mananci mancarea lent, nu doar ca o digeri mai bine, insa detii mai mult control si e mai usor sa te opresti. Multe studii arata ca asa mancam mai putin, fara sa simtim ca pierdem ceva. Imaginati-va ca aveti in fata mancarea preferata, pe farfuria preferata. Puteti manca orice atata timp cat mancati constient. Tot in mod imaginar, taiati o imbucatura, bagati mancarea in gura si ... lasati jos cutitul si furculita. Mestecati mancarea de 20 de ori, mestecati-o ca pe o delicatesa. Daca mesteci incet mancarea, la un sfert din viteza obisnuita, opresti televizorul si scapi de reviste, dovezile stiintifice sunt uluitoare: mancam semnificativ mai putin, fara sa avem sentimentul ca nu ne saturam.


ALTE ARME SECRETE IN LUPTA CONTRA GREUTATII
 Este vorba de PANCREAS, unul din cele mai importante organe care combate grasimea abdominala. Doctorul Oz va spune cum sa-l protejam si sa avem o talie supla. Pancreasul e un organ esential cand mananci ciocolata si carbohidratii simpli care se insinueaza in viata noastra. Iata toracele, in pozitie orizontala, si xifoidul (la mijlocul pieptului):
Stomacul se vede imediat dedesubt. Din stomac, porneste duodenul, intestinul subtire:
Dedesubt e coloana vertebrala iar sus se afla ficatul:
Insa chiar la mijloc este un alt organ, mai mic decat s-ar crede si care e inconjurat de organe vitale - pancreasul:
Acesta comunica cu stomacul, cu duodenul, cu ficatul. Trimite tot felul de semnale, nu numai insulina, ci si alti hormoni. Insulina e cea mai importanta. Atunci cand nivelul de insulina pancreatica  nu e suficient pentru organism,apar problemele. Cand pancreasul produce insulina, de exemplu dupa ce mananci covrigi inveliti in ciocolata, insulina ajunge la ficat si influenteaza functionarea ficatului si a musculaturii corpului. La mesele consistente, glicemia creste foarte mult, iar insulina produsa de pancreas nu poate tine pasul. Face tot posibilul, dar adesea esueaza.
Doctorul Oz face o demonstratie "mar/ vs./ gogoasa": va turna tot "zaharul" in "fluxul sangvin", atat in cazul marului, cat si al gogoasei. Apoi va turna "insulina" in sange. Fluxul sangvin e in continua miscare.
 Masurand glicemia si colesterolul, sangele din cazul marului ar aparea fluid, iar celalalt - namolos. Continutul e foarte dur, nu se deplaseaza deloc, chiar daca se mai adauga insulina (pentru ca organismul produce insulina suplimentara). Insulina abia reuseste sa schimbe ceva. Si chiar cand incepe sa se subtieze, mai mananci o gogoasa. In curand, nimic nu se mai deplaseaza. Asta e provocarea. Daca-i oferim organismului suficient timp sa digere prima gogoasa, va depasi dificultatea. Dar, daca mai mancam gogosi,  nu tinem pasul  niciodata. Oricata insulina am produce, nu conteaza: sangele se ingroasa si se blocheaza. Apoi, mici embolusuri incep sa se deplaseze la organe si le blocheaza. Incepe astfel un cerc vicios al inflamatiei care ne distruge. Pancreasul nu poate tine pasul, elibereaza multa insulina, organismul devine rezistent la ea si incepe sa depoziteze grasime, mai ales abdominala. Intrebarea e cum sa ne aparam mai bine si sa evitam sa ne ingrasam.
Iata schimbarile alimentare pe care trebuie sa le faceti, folosind metafora semaforului (cu culorile rosu, galben si verde):
Painea alba = la rosu
Painea de grau integral = galben
Painea de secara integrala= verde. Datorita combinatiei de aluat fermentat, care contine acid si incetineste absorbtia zaharurilor cu painea integrala. Ne ofera fibre de secara si acid din aluat, iar aceasta combinatie reduce glicemia mai mult. De aceea, e necesar sa luati in calcul paine de secara integrala in alimentatie.
Orezul alb = rosu (e problematic pentru ca se acumuleaza in cord)
Orezul brun = galben
Orzul = verde ; e mai bogat in fibre chiar decat orezul brun, lucru surprinzator. Contine foarte putine zaharuri si e o alegere inteligenta.
Multi oameni cred ca vor face diabet daca au cazuri in familie. Adevarul e ca genele te fac mai susceptibil daca NU procedezi corect. Foarte rar, chiar faci boala. Trebuie respectat ce s-a scris mai sus, in exemplul cu semaforul. Orzul, painea din secara integrala va vor ajuta sa scapati de grasimea abdominala si sa evitati riscul de diabet si imbolnavirea pancreasului - un organ foarte delicat.

Autorul cartilor: "7-day Energy surge", "Cardio-Free diet" si "The Petite advantage diet", Jim Karas, afirma ca puteti avea silueta visata, puteti parea inalta si slaba in numai 3 etape usoare. El afirma ca femeile fac o greseala fundamentala, ce le impiedica sa slabeasca: nu-si controleaza foamea, o lasa sa le dicteze alimentatia. Cea mai mare problema e ca te pregatesti sa esuezi, deoarece nu-ti incepi ziua puternic. De aceea, Jim va recomanda consumul a cat mai multe calorii dimineata, pentru a controla foamea. De obicei, mancam putin la micul-dejun, cu moderatie la pranz si mult la cina. Trebuie sa ne schimbam comportamentul, stim ca nu functioneaza asa. Cand vorbim despre foame, trebuie sa retinem cuvantul: "satietate", senzatia de satisfactie. Mecanismul satietatii e la maxim dimineata. Daca te hranesti atunci, vei manca mai putin, iti va fi mai putin foame pe parcursul zilei, caci ti-ai potolit foamea de dimineata.

1. Primul pas pentru a parea inalti si slabi e sa consumam lactate si proteine dimineata, pentru a ne fi mai putin foame apoi.Proteinele se digera cel mai greu, raman in stomac mai mult timp, te simti satul mai mult. E interesant ca, mancand 2 oua la micul dejun, consumi cu circa 250 calorii mai putin pe parcursul zilei, deoarece combina grozav proteinele, carbohidratii si grasimile.

2. Trebuie consumate multe fibre. Sunt mai multi factori, primul fiind legat de glicemie. Consumand alimente care nu contin fibre (mai ales carbohidrati procesati), glicemia ne oscileaza si ne simtim flamanzi si putin agitati. Fibrele parca iti transforma stomacul intr-o clepsidra: se scurge cate putina mancare pe parcursul zilei si ramai satul. Tonusul organismului trebuie mentinut. Legumele sunt fantastice, mai ales ANGHINAREA: are 10 gr de fibre pe ceasca. Si PERELE au multe fibre: 10 grame. Femeile ar trebui sa consume 25 gr de fibre pe zi. Asadar, daca le luati din anghinare si din pere, sunt aproape suficiente.

3. Puterea de a ne intari muschii pentru a ne alungi e al treilea pas. De ani intregi, Jim sustine antrenamentul de forta, nu exercitiile cardiovasculare. Cu aceste benzi, va puteti folosi tot corpul pentru accelerarea metabolismului, antrenandu-va musculatura. Doamnele ar trebui sa stie importanta musculaturii pentru metabolism. Benzile se prind de usa, sunt foarte ieftine ($20-$30) si ne ajuta sa ne miscam tot corpul. Trebuie sa va lasati pe spate si apoi sa trageti corpul inainte, lent. Muschii abdominali sunt incordati, spatele e evidentiat, ceea ce ne face sa parem mai inalti. Alungim musculatura si o intarim:
Produsul e grozav pentru ca, pe masura ce repetam, putem progresa, venind mai aproape de usa. Apropiindu-ne, folosim mai mult din greutatea corpului. E un exercitiu grozav pentru intregul organism; vechile antrenamente de forta se concentrau asupra unui grup muscular, erau foarte statice. Acesta exercitiu insa iti creste pulsul. arde calorii, iti alungeste musculatura si-ti ofera o senzatie de energie, ce accelereaza metabolismul si te face sa slabesti. Ai nevoie de 30 minute pe zi; insa pentru o mama ocupata, Jim spune ca e suficienta 1 ora si jumatate.

Printre cele mai mari capcane in lupta cu greutatea e mancatul in oras. Jim Karas ne va dezvalui cele mai bune mancaruri de la restaurant care contin sub 500 calorii. Prima greseala a tuturor este ca merg la cina flamanzi, asteptand sa consume calorii la masa. A doua greseala e ca mersul la restaurant e o lupta. Conform dieteticienilor de la Universtitatea din New York, mesele de la restaurant contin cu peste 30% mai multe calorii decat s-ar zice. Exista 3 categorii de alimente pentru care iesim in oras cu aspecte si pozitive, si negative.
La restaurantul chinezesc, cea mai buna optiune e carnea de vita cu broccoli pentru ca are unul din sosurile cele mai usoare. Nu e sos gros si maro, cu mult amidon de porumb, ci are mai putine calorii (495 calorii au 2 bucatele de piept de pui si 1/2 ceasca orez brun). In al doilea rand, contine carne de vita si broccoli in parti egale. Revenind la proteine si la fibre, aceasta mancare le contine pe ambele. Putem avea si orez brun si galuste ca aperitiv. Insa ce ne strica dieta la restaurantele chinezesti? Orezul brun. E de-a dreptul socant: preparat cu unt si cu ulei, orezul absoarbe 2-3 linguri de grasime, transformand cina de sub 500 de calorii intr-una de 750-800 calorii, care va compromite dieta. La restaurantele chinezesti, japoneze si thailandeze, Jim intreaba intotdeauna daca orezul brun e preparat cu unt. Daca se uita ciudat la el, atunci inseamna ca sigur e preparat cu unt si, in acest caz, el alege orezul alb. Trebuie sa invatam sa fim mai atenti chiar si cand credem ca ne comandam versiunea cu mai putine calorii tocmai pentru ca poate contine ingrediente de care nu stim.
In ceea ce priveste mancarea mexicana, Jim adora fajitas-ul de pui: contine proteine. Pot fi si cu crevete, cu peste, carne de vita. Contin si multe legume: ardeii sunt alimente minunate, cu fibre si antioxidanti care ne mentin tineri. Un alt ingredient este ceapa; si condimentele sunt foarte avantajoase pentru  accelerarea metabolismului. Insa fajitas-ul de legume nu e recomandat de Jim; el va recomanda sa consumati proteine pentru ca senzatia de satietate nu se va mentine cu cele vegetariene. E o greseala a multor oameni. Vegetarienii trebuie sa stie sa-si combine proteinele. Daca mancati doar fajitas cu salsa, legume si cu tortilla, nu veti obtine senzatia de satietate si veti manca mai mult. Insa ce ne strica dieta este guacamole: uitandu-ne la el, nu intelegem, pentru ca el contine avocado (grasimi bune). Insa o singura inghititura de chipsuri cu guacamole contine circa 100 de calorii! Asadar, mancand, la un restaurant mexican, 7-8 chipsuri inainte de cina, ati consumat deja 700-800 calorii.
Multa lume consuma mancare italiana, dieta mediteraneana fiind sanatoasa. Cea mai buna alegere e sa aveti proteine si legume. Pastele contin multe calorii. Jim a analizat optiunile; s-a decis asupra pestelui si a sparanghelului la gratar. Pentru gustul italian, se pot praji intr-o lingurita de ulei de masline. Si cui nu-i place putin vin rosu, mai ales pentru mamele cu copii? Cu 150 ml de vin rosu, se ajunge la 485-490 calorii. Insa de evitat in restaurantele italiene este uleiul de masline. O singura lingura de ulei de masline contine 120 calorii! Daca-l intindeti pe paine, ca aperitiv, consumati sute de calorii inainte de masa. Uleiul de masline si guacamole (cu avocado) contin grasimi bune, dar nu trebuie consumate in exces. Mai ales daca sunteti scunde, caloriile in exces va vor afecta. 

IN CAZ CA ATI RATAT:
1. Incercati hipnoza asistata; va poate ajuta sa va reduceti foamea, sa slabiti si sa va mentineti. 
2. Inlocuiti painea alba sau integrala cu painea de secara. Are un indice glicemic mai scazut si va stabilizeaza glicemia.
3. Puteti manca sanatos la restaurantele chinezesti preferate. Insa evitati orezul brun pentru ca el poate fi gatit cu unt. Cereti sa fie fiert la aburi.