joi, 19 iulie 2012

TEC- socul care v-ar putea salva viata. Oboseala si legatura cu plamanii

Terapia TEC presupune inducerea unor socuri la  nivelul creierului,  cu ajutorul unui curent de mic voltaj. Doctorul Keith Ablow, psihiatru, sustine ca are rezultate miraculoase pentru anumiti oameni. Socul produs la nivelul creierului reface reactiile chimice sau mesagerii pentru ele. TEC traieste inca sub un stigmat nejustificat, un cliseu creat de filme unde procedura era ca o tortura, in epoca in care totul se facea far anestezie iar curentul folosit era mult mai puternic. Acum, pacientii sunt anesteziati, muschii nu se misca (pentru ca au primit un calmant); oamenii nu isi amintesc nimic din timpul procedurii, electricitatea folosita e mult mai scazuta. Efectele secundare pot fi o pierdere limitata a memoriei, de obicei redusa la momentul operatiei. Insa nu exista alte efecte cumplite. Metoda aceasta are efect in aproape 80% dintre cazuri. Ea poate fi folosita de catre pacientii depresivi (care au nevoie de reactii rapid), cei care se gandesc la suicid in special. Daca aveti halucinatii sau depresie grava, ce pot duce la schimbari grave ale gandurilor, ganditi-va la aceasta metoda daca alte tratamente nu au avut efect. Cei care pot prescrie acest tip de tratament sunt psihiatrii; exista si alte tratamente cu unde magnetice, insa sunt scumpe si multe asigurari nu le acopera. In timpul tratamentului TEC, pacientul doarme 5-10 minute; procedura se face de 6-12 ori si poate mai trebuie repetata o data.
Dispozitivul pentru TEC arata asa:
Se pune o proteza in gura, pacientul e apoi adormit si i se ataseaza un senzor al dispozitivului in lateral si celalalt deasupra creierului. In acest mod, sunt protejate zonele responsabile de memorie si vorbire. Apoi incep socurile. La interiorul creierului, lucrurile sunt diferite fata de exterior. Daca privim creierul cuiva deprimat, vom vedea ca neuronii arata exact la fel. Neuronii comunca prin parti mici, galbene, lucru ce stimuleaza dopamina (un neurotransmitator) care, la randul sau, transmite mai departe mesajul.  Insa daca undele sosesc prea repede, procesul e asa agresiv si neuronii nu mai pot lua legatura unii cu ceilalti. Substantele toxice aparute duc la depresie.  Pentru a schimba asta, se ataseaza senzorii. Socurile produse ajung doar in jumatate de creier, valurile de electroni ajung langa neuroni, creeaza activitate si apoi se instaleaza calmul. Se refac legaturile normale dintre neuroni iar pacientul isi revine.
Puteti vedea o portiune din clipul original aici: http://adf.ly/AtQMP
Dr. Sarah Lisanby, expert in domeniul stimularii creierului,  la departamentul de profil de la Universitatea Duke, ne spune ca in zilele noastre se foloseste un tip de curent cu impulsuri foarte scurte, mult mai potrivite pentru felul in care reactioneaza creierul. 
Oamenii nu trebuie insa sa creada ca e o solutie universala, exista si complicatii. Cel mai ingrijorator efect secundar este pierderea de memorie. Insa metodele moderne si folosirea senzorilor doar in dreapta creierului reduc mult riscul amneziei.


TERAPIA ELECTRO-CONVULSIVA (engl.: ECT) e unul din cele mai radicale si putin intelese tratamente anti-depresie. Convulsiile de la nivelul picioarelor sunt reactia fizica a organismului la tratament. Pentru ca in prealabil se administreaza u relaxant pentru muschi, asemenea reactii nu sunt foarte pronuntate si dureaza, de obicei, intre 15-90 de secunde.


De ce va simtiti atat de obositi? De vina ar putea fi PLAMANII


Cum functioneaza plamanii? Muschii din jurul plamanilor se straduiesc sa-i extinda, asigurand functionarea metabolismului. Cand aveti dieta corecta, diafragma (muschiul de la baza cutiei toracice) face toate munca de respirare. Nici macar nu observati cand se contracta. Cand inspirati, iata cum se ridica cutia toracica:




Dar daca plamanii slabesc in timp (de la poluare sau de la fumat sau numai de la varsta inaintata), ei raman extinsi permanent, iar diafragma se aplatizeaza si coboara mult.



De muschii ceilalti aveti nevoie doar cand faceti miscare:



si acest lucru e obositor. La fiecare inspiratie, plamanii primesc 0,5 litri de aer (adica 40 de cazi cu aer pe zi). Iata o exemplificare de emfizem pulmonar:
Acesta e rezultatul toxinelor care ajung in plamani si se mai pot vedea infectii de la mici insecte ajunse in plamani. Iata si imaginea efectului poluarii asupra plamanilor nostri:



Bolile de plamani sunt a treia cauza a mortii. 
Pentru a observa care e situatia plamanilor vostri, puteti face un test simplu. In fiecare an, de ziua voastra, puneti 10 lumanari pe tort, stati cam la 30 cm de el si incercati sa stingeti cat mai multe lumanari, dintr-una. Daca nu puteti stinge decat 2, atunci e cazul sa va controlati plamanii. Iata ceea ce trebuie sa faceti pentru a nu ajunge acolo: in fiecare dimineata, suflati intr-un balon, cat de mult puteti. In plamani, exista alveolele (saculetii cu aer); atunci cand inspiri adanc, ei se umfla. In felul acesta, exersezi muschii aratati mai sus in poze. Un alt lucru ce trebuie facut atunci cand mergem pe autostrada e sa tineti geamurile inchise pentru ca multe toxine intra daca ele sunt deschise. Poluarea CRESTE seara si dimineata. Seara, mai ales, trebuie ridicate, pentru ca blocajele de pe autostrada in timpul noptii sunt cele mai periculoase.

Si CARBOHIDRATII  va obosesc si v pentru ca acele kilograme in plus va iau din energie.
Primii carbohidrati buni sunt taiteii shirataki. Ei sunt un tip de taitei asiatici, facuti din radacina de yam; au 10 calorii la 50 grame, in vreme ce pastele obisnuite au 200 calorii la acelasi gramaj. Se pot manca cu orice fel de sos. Daca mananci asa ceva in loc de paste, de cateva ori pe saptamana, pana la finalul anului vei slabi 5 kg.
Urmatorul aliment bun e cartoful violet. El provine din America de sud si contine flavonoide (de la soare). Studiile indică faptul că nu există nici un câştig de greutate atunci când mâncaţi cartofi purpurii (insa nu cei prajiti, cu sos sau acoperiti cu branza). Cartofii purpurii conțin 30 de calorii pe porţie şi au textura şi gustul similare cu ale cartofilor obisnuiti. Deci inlocuiti cartofii normali cu cei violet si veti pierde 1,5 kg pe an. Pont: adaugati usturoi şi alte condimente pentru aroma suplimentara
Arpacaşul conţine 4 grame de fibre pe porţie, care vă poate ajuta să vă simtiti satui. In loc de orez alb, dr. Oz recomandă să se mănânce arpacaş câteva ori câteva ori pe saptamana; astfel, dupa un an, se vor pierde 1,5 kg.
Varianta in limba engleza: http://adf.ly/B4Uo8